Z racji faktu że brakuje danych z jakich lat pochodzą starsze kapsle a często są potrzebne pomyślałem sobie że może warto by rzucić trochę światła na tą sprawę.
Otóż proponuję zrobić większą akcję i poczytywać daty z kapsli jakie mamy w swoich zbiorach by powrzucać je do komentarzy w katalogu. W ten prosty sposób uda się mniej więcej wyznaczyć przedziały datowe. Oczywiście nie jest to żadna nowość bo w przeszłości już trochę osób tak robiło, bo znalazłem trochę komentarzy z datownikiem. Wiele kapsli wciąż jednak nie ma żadnych spisanych dat więc zachęcam abyście zajrzeli do swoich zbiorów i uzupełnili
Tylko jedno mnie zastanawia: czy w tamtych czasach pisano datę ważności czy datę produkcji? To prawdopodobnie trzeba by sprawdzić na etykietach z epoki.
Kapsle Koszalin 1-5 zostały oznaczone że są z 1986 roku co jest niemożliwe gdyż marka KAB weszła w 1990 roku i była używana do 1993 roku kiedy powstała marka BROK co wynika z wykazu etykiet. Wynika z tego też że Koszaliny 6-8 były używane w 1992 roku, bo wtedy wyszły właśnie korespondujące z nimi etykiety.