Kapslowe nowości - komentarze

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Vilo

Re: Kapslowe nowości - komentarze

#4321 Post autor: Vilo »

To jest wersja zimowa i letnia. Ze śniegiem w górach i bez śniegu.

loccologan

#4322 Post autor: loccologan »

Nowe wzory. Dostałem z wymiany. CP na II.
Załączniki
IMG_20241018_124359398.jpg

Awatar użytkownika
KZK16

#4323 Post autor: KZK16 »

Srebrny ?
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

loccologan

#4324 Post autor: loccologan »

Brązowy jak numer 71

Awatar użytkownika
KZK16

#4325 Post autor: KZK16 »

Kasztelan nowy promocyjny czarne CP na II, odwrotki takie same jak do tej pory.
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
Bart

#4326 Post autor: Bart »

Vilo pisze: 15 października 2024, 06:36 To jest wersja zimowa i letnia. Ze śniegiem w górach i bez śniegu.
Jest też wersja z lawiną :cool:
tatra.jpg

luzik36

#4327 Post autor: luzik36 »

IMG_28017.jpg
dużo tych błędów na kapslach Tatry

PawelG

#4328 Post autor: PawelG »

Jeśli ktoś lubi odmiany i szukałby (nie wiem czy to rzadkie czy teraz jest wszędzie), to tzw. Tatrę nr 92, "duże białe tło" nabyłem dziś w Żabce, jak na prawdziwego Polaka w Święta przystało, idąc po bułeczki, wychodząc z bułeczkami i Tatrą - gdyby ktoś z Poznania szukał, to mogę podać namiary.

Mam w kolekcji jeszcze jedną w miarę wyraźnie inną odmianę tego numeru, która zgodnie z zasadami, którym się tu ostatnio hołduje, zapewne trafiłaby do Katalogu, ale zdjęcia NIE POKAŻĘ, ponieważ zasady te są delikatnie mówiąc NIEZDROWE (to w tym przypadku eufemizm na bardzo brzydkie słowo, którego nie wypada użyć). Najwyraźniej Pelliconi w tych nieco gorszych czasach schodzi na jakości. Ja rozumiem, że smutno nam, że jest mało nowości, ale DLABOGA, gdzie zdrowy rozsądek.

Awatar użytkownika
Rookboss

#4329 Post autor: Rookboss »

Zgadzam się z przedmówcą, zamiast na zielono to na mojej liście kapsli robi się szaro. Nie mam zamiaru uznawać tych Tatr.

WiSt

#4330 Post autor: WiSt »

Również zgadzam się z przedmówcami. Mam wrażenie, że ktoś na siłę chce dodawać do katalogu nowe kapsle,które według mnie powinny być odmianami. Może o dodawaniu "wątpliwych" kapsli powinno decydować jakieś wyłonione szersze gremium?

Awatar użytkownika
adam1108

#4331 Post autor: adam1108 »

Cieszy szersze grono zdrowo rozsądkowo myślących.
Pasja przerodziła się w obsesję!

Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.

Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#4332 Post autor: Serek »

Co do Tatr mam podobne zdanie, co poprzednicy. Na bezrybiu i rak ryba.

Mam też jeszcze jedną wątpliwość. Czy dodany ostatnio Żywiec 172 (jako nowa sygnarura) to nie ten sam kapsel, co odmiana nr 162, którą wykrył swego czasu kobejasi?

Wtedy zwracano uwagę na inaczej odbijające się światło od postaci i szary odcień litery "Ż" na licu. Nikt nie zwrócił uwagi na kolor sygnatury. Mam pewne podejrzenie, że już wtedy była ona szara.

Nagle teraz ktoś to zauwarzył i dodał do katalogu z sygnaturami "nowość" z szarą sygnaturą. :/

A może są jednak dwa różne kapsle z szarą literą "Ż" na licu, jeden z białą a drugi z szarą sygnaturą CP na II?

Będę wdzięczny za jakieś dokładne zdjęcia porównawcze.

Awatar użytkownika
PawełN

#4333 Post autor: PawełN »

PawelG pisze: 26 grudnia 2024, 17:22 Mam w kolekcji jeszcze jedną w miarę wyraźnie inną odmianę tego numeru, która zgodnie z zasadami, którym się tu ostatnio hołduje, zapewne trafiłaby do Katalogu, ale zdjęcia NIE POKAŻĘ, ponieważ zasady te są delikatnie mówiąc NIEZDROWE (to w tym przypadku eufemizm na bardzo brzydkie słowo, którego nie wypada użyć). Najwyraźniej Pelliconi w tych nieco gorszych czasach schodzi na jakości. Ja rozumiem, że smutno nam, że jest mało nowości, ale DLABOGA, gdzie zdrowy rozsądek.
Niestety, ale to prawda. Z tymi Tatrami porobiło się tu ostatnio bardzo źle.

Doszło nawet do tego gdzie jako wzór wyodrębniono oczywisty błędodruk i jeszcze umieszczono twarde dowody że jest to błąd bezpośrednio w katalogu:
https://bezsygnatur.katalogkapsli.pl/ka ... 53#odmiany
Ta niewidoczna biała sygnatura to chyba najlepszy dowód że brak białego wokół gór jest problemem technicznym z białą farbą...
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
adam1108

#4334 Post autor: adam1108 »

pawlosek12 pisze: 15 stycznia 2025, 19:29 Nowe kapsle z browaru Stu mostów fot. Facebook.
Fakt... Browar Stu Mostów zmienił logo... niestety...
Załączniki
Screenshot_20250115_200029_Facebook.jpg
Pasja przerodziła się w obsesję!

Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.

Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#4335 Post autor: Serek »

Patryk pisze: 15 stycznia 2025, 23:37 Wychodzi na to, że to dopiero początek :).
Źródło: FB Browaru Stu Mostów.
No tylko czekać na nową serię kapsli z Wrocławia :rotfl:

FALUBAZ_ZG

#4336 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Jeszcze Cieszyn czy już Żywiec?
Załączniki
20250121_194057.jpg

Awatar użytkownika
Brat_Piwny

#4337 Post autor: Brat_Piwny »

Odpowiedź jest prosta. Od samego początku to był Żywiec. :D Czy kapsle te powinny być w Cieszynie?. Moim zdaniem - nie. Tak mi się wydaje.

Patryk

#4338 Post autor: Patryk »

Myślę bardzo podobnie. Aktualnie mamy chyba pierwszą taką sytuację w historii katalogu kapsli, w której do jednego miejsca ("Cieszyn") trafiają kapsle z dwóch różnych, czynnych browarów niepowiązanych w żaden sposób kapitałowo od kilku lat.

Prawdą jest, że marka Brackie od zawsze była i nadal jest cieszyńska (Browar Cieszyn reaktywował niedawno piwo pod tą nazwą), natomiast marka Brackie Pils (również w mutacji Zatecky Pils) - jest wymysłem Grupy Żywiec i, o ile mi wiadomo piwa pod tym szyldem nigdy w Cieszynie warzone nie były.

kapiral

#4339 Post autor: kapiral »

W poczekalni pojawił się "Steffl Export". Rozumiem, że na podstawie etykiety z https://myvimu.com/exhibit/26942-steffl-export. Tylko na jakiej podstawie stwierdzono, jak wyglądał kapsel z wspomnianej butelki (chyba, że jest elementem tej samej kolekcji)?
W swoich zbiorach mam dwa takie kapsle. Jeden rzeczywiście bez sygnatury, nawet bez gumki w środku (nie nakładany), ale drugi (nr 176 w mojej wewnętrznej numeracji) z "new boxem". To ten drugi znalazłem przy ławce w parku (wtedy było to jedyne moje źródło) w okresie, z którego pochodzi etykieta, natomiast ten pierwszy to kapsel z zestawów wysyłanych przez browary kolekcjonerom.
Moim zdaniem kapsel jest austriacki i nie powinien być na siłę dodawany do Katalogu, chociaż komercyjnie podchodząc powinienem sugerować coś zupełnie odwrotnego (nienakładany, na Allegro mógłby osiągnąć naprawdę niezłą cenę).

Awatar użytkownika
Dariobeer
Kontaktowanie:

#4340 Post autor: Dariobeer »

Info pewno wzięte ze strony Szyndela. Tak wygląda etykieta. Nie ma informacji,że piwo było warzone w Polsce.
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy2.jpg

kapiral

#4341 Post autor: kapiral »

Jak to dobrze, że niektóre kapsle zagraniczne zostawiłem ze względu na różnicę sygnatur. Gdzie ja bym taki teraz znalazł.

Awatar użytkownika
goblin

#4342 Post autor: goblin »

Czy ukazały się już w ramach serii urodzinowej kapsle z mostami z Browaru 100 Mostów?
szukam słowackich serii TIK sprzed 2005 r

Awatar użytkownika
mu0dy

#4343 Post autor: mu0dy »

goblin pisze: 05 marca 2025, 15:11 Czy ukazały się już w ramach serii urodzinowej kapsle z mostami z Browaru 100 Mostów?
Jeszcze nie

Awatar użytkownika
goblin

#4344 Post autor: goblin »

Na CC.I 25.02 pokazano nowy kapsel z Browaru Kormoran /syg. CP na II/. Na chwilę obecną zadeklarowało jego posiadanie 5 kolekcjonerów /między innymi pawlosek/. Zajrzałem kilka dni temu do Kormorana, żeby o niego poprosić. Okazało się, że jeszcze mają zapas starszego wzoru i ten nowy nie był do tej pory zakładany na butelki. Poproszono mnie też o informację, skąd posiadam wiedzę o tym nowym kapslu. Zastanawiałem się, czy rzeczywiście tylu kolekcjonerów już go posiada w swojej kolekcji. Wydaje mi się, że został on po prostu odhaczony na wyrost, może trochę bezrefleksyjnie. W takim wypadku, jaki jest merytoryczny sens prowadzenia statystyk posiadania i robienia na ich podstawie jakichkolwiek analiz?

Awatar użytkownika
PawełN

#4345 Post autor: PawełN »

Te pięć osób faktycznie może go mieć z pewnych źródeł. Ja już kiedyś trafiłem na takie nowości co jeszcze nie długo trafiły na butelki a w kolekcji swojej już miałem. Są do tego dojścia, ale nie do końca legalne więc zdecydowanie lepiej nie chwalić się skąd one są.
Ostatnio zmieniony 09 marca 2025, 21:41 przez PawełN, łącznie zmieniany 1 raz.
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#4346 Post autor: wismat »

Zostałem poproszony o usunięcie w poście Goblina wizerunku opisywanego kapsla. Apeluję do osób, które rozpowszechniają wśród kolekcjonerów kapsle, których nie powinny jeszcze ujawniać, o większą rozwagę komu dają takie kapsle. Więcej razy nie chcę stawać w niezręcznej sytuacji i być proszony o moderowanie czyiś postów.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
goblin

#4347 Post autor: goblin »

wismat pisze: 09 marca 2025, 21:37 Zostałem poproszony o usunięcie w poście Goblina wizerunku opisywanego kapsla. Apeluję do osób, które rozpowszechniają wśród kolekcjonerów kapsle, których nie powinny jeszcze ujawniać, o większą rozwagę komu dają takie kapsle. Więcej razy nie chcę stawać w niezręcznej sytuacji i być proszony o moderowanie czyiś postów.
Przyznam, że ta reakcja mocno mnie zaskoczyła. Spodziewałem się raczej jakiegoś zdecydowanego napiętnowania tego typu działalności, a nie zamiatanie przestępstwa pod dywan. Bo paserstwo jest przestepstwem. Teraz zdecydowałem się zabrac ponownie głos, bo poprosiłem browar Kormoran o kilka nowych etykiet, które również zbieram. Zostałem odesłany z kwitkiem. Przez takie nieodpowiedziane zachowania kilku bezmyślnych dorobkiewiczów cierpią inni.

Gumiś

#4348 Post autor: Gumiś »

I nastanie cisza
Kolego nikt tu nic nie napiszę.Sami ładujemy w swoje gniazdo i wygląda to tak jak wygląda.

Awatar użytkownika
chinet

#4349 Post autor: chinet »

Był taki czas, gdy na forum informowało się o nowym kapslu w momencie znalezienia takowego w sklepie na butelce bądź pod nogami lokalnego żula...
Jestem trollem :mad:

Awatar użytkownika
Pluto

#4350 Post autor: Pluto »

goblin pisze: 24 marca 2025, 12:13
wismat pisze: 09 marca 2025, 21:37 Zostałem poproszony o usunięcie w poście Goblina wizerunku opisywanego kapsla. Apeluję do osób, które rozpowszechniają wśród kolekcjonerów kapsle, których nie powinny jeszcze ujawniać, o większą rozwagę komu dają takie kapsle. Więcej razy nie chcę stawać w niezręcznej sytuacji i być proszony o moderowanie czyiś postów.
Przyznam, że ta reakcja mocno mnie zaskoczyła. Spodziewałem się raczej jakiegoś zdecydowanego napiętnowania tego typu działalności, a nie zamiatanie przestępstwa pod dywan. Bo paserstwo jest przestepstwem. Teraz zdecydowałem się zabrac ponownie głos, bo poprosiłem browar Kormoran o kilka nowych etykiet, które również zbieram. Zostałem odesłany z kwitkiem. Przez takie nieodpowiedziane zachowania kilku bezmyślnych dorobkiewiczów cierpią inni.
Oj hipokryzja bije od Ciebie. Spójrz na swoje kapsle, które oferujesz na wymianę - pełno w nich dziewic? Skąd je masz? Wszystkie dostałeś od browarów? Wątpię. Może kupiłeś od kogoś? No to gratuluję - właśnie zostałeś paserem i popełniłeś przestępstwo.
Zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz, a trzy razy zanim podejmiesz jakąś akcję w sprawie nowych kapsli. Sam doskonale wiesz jak działa system a zachowujesz się jak nowicjusz.

Już pominę Twoje drukowane kapsle i giełdówki w innym kolorze :nono:
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

ODPOWIEDZ