Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

Re: Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

#1381 Post autor: Krzysiek »

gwwoeb pisze: 23 marca 2025, 21:37 Odnośnie dobrych praktyk - przy szukaniu kapsli CCI jest jeszcze jedna szybka i dosyć skuteczna opcja - wyszukiwanie zdjęciem.
Faktycznie, kompletnie o tym zapomniałem. :)
W ogóle miałem koncepcję by dodać parę pomocniczych screenów z CCI, jednak szkic regulaminu powstał w wordzie i póki co nie podjąłem się ryzyka wstawiania obrazków do worda. Ale może to zrobię!

PawelG pisze: 24 marca 2025, 09:19 Wielki szacun za robotę.
Nie wiem, czy to się spotka z aprobatą, ale jak wszyscy wiemy, był problem z pogarszającą się momentami jakością paczki. Tzn. ktoś dokładał lepsze kapsle, ktoś inny dokładał gorsze, summa summarum był chyba zjazd na jakości. Proponuję, żeby było zasadą, że dokładamy kapsel o % w Katalogu dowolnie lepszym lub maksymalnie o 1% gorszym (bo nie zawsze da się inaczej). Możliwe odstępstwa, które byłyby konsultowane w wątku na forum (bo np. ciekawy wzór o wyższym % posiadania jest bardziej pożądany niż rzadsza sygnatura).
Wymian będzie mniej, trudno, ale jakość paczki będzie w ten sposób rosła, a o to chodzi.
Jeśli nie spotka się to z aprobatą, to proponuję, żeby mimo wszystko była to nasza niepisana zasada ;)

No i myślę, że stan jest jednak istotny, no i mimo wszystko rozsądek przede wszystkim. Zgodnie z regulaminem, mógłbym wyjąć z paczki (to pewne ekstremum, więc hipotetycznie ;) ) Bojanowo 1 w pięknym stanie (13%, wartość allegrowa 400), a dać w zamian porysowany Kielce eksport 8 (12%, wartość allegrowa - i to w ładnym stanie - 70).
Zastanawiałem się na tym. To co chodziło mi po głowie, to zasada że dopuszczalna "utrata wartości" wynosi 10%. Ten 1% robi różnicę w przypadku kapsli mających naście procent, jednak 44% a 43% to praktycznie żadna różnica i jestem w stanie zaakceptować że ktoś da kapsel 47% za 44%. No właśnie, tylko mówimy o 10% od innych procentów, strasznie to gmatwało szkic regulaminu więc sobie odpuściłem. Ale możemy dalej pokombinować w tym kierunku. :D
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
Bart

#1382 Post autor: Bart »

Patryk pisze: 24 marca 2025, 09:39 WIelkie dzięki Bart oraz Krzysiek za ogromny trud włożony w przygotowanie nowej edycji paczki...
Podziękowania to dla Krzyśka! To co ogarnął - to głowa mała! Mnie w to nie mieszaj, delikatna pomoc doradcza :D
Zostały szczegóły, ostatni dzwonek na zgłaszanie poprawek lub pomysłów i paczka rusza dalej.

Przerzucam z poprzedniej strony, żeby się nie zapodziało:

Osoby, które wsparły paczkę podczas remontu będą mieli pierwszeństwo uczestnictwa.
Pierwszą osobą do której paczka poleci (również z przyczyn technicznych) będzie KZK16.
Proszę o informację kto z Was chce paczkę po Arku ?
Chciałbym aby te osoby odezwały się do końca marca.

Ustalimy kolejność a na początku kwietnia otwieramy listę z normalnymi zapisami.

Osoby które wsparły paczkę (serdeczne dzięki!)
KZK16, PawelG, Andrzej Skubisz, Patryk, Brat_Piwny, gwwoeb, Vilo, Lolek, Serek (w trakcie), Krzysiek, Bart

Optuję za kontynuacją numeracji listy tj.
201 Krzysiek
202 KZK16

Patryk

#1383 Post autor: Patryk »

Bart pisze: 24 marca 2025, 20:17
Patryk pisze: 24 marca 2025, 09:39 WIelkie dzięki Bart oraz Krzysiek za ogromny trud włożony w przygotowanie nowej edycji paczki...
Podziękowania to dla Krzyśka! To co ogarnął - to głowa mała! Mnie w to nie mieszaj, delikatna pomoc doradcza :D
Oczywiście zgadzam się - wielkie ukłony w stronę Krzyśka przede wszystkim! :D Zdaję sobie sprawę, jak wiele wieczorów (a może i nawet nocy) zarwał, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik! I wyszło znakomicie! :)
Co prawda, ja osobiście rzadko ostatnio uczęszczam na warszawskie spotkania ZK ze względu na sprawy osobiste, ale w czasie tych spotkań, na których się pojawiłem to Krzysiek zawsze podnosił temat paczki forumowej, więc zaangażowanie na jak najlepszym poziomie. Część osób również wsparła paczkę, więc też super, że dołożyli coś od siebie - podziekowania i dla nich! :)

Odnośnie regulaminu, to ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń. Oczywiście częstotliwość wymian w dziale starszych kapsli polskich będzie zapewne niższa, ze względu na bardziej restrykcyjne zasady, ale uważam takie posunięcie za słuszne. Pomoże to zwiększyć atrakcyjność oferty paczkowej. Jak to się mówi - "coś za coś"... :)

Awatar użytkownika
gwwoeb

#1384 Post autor: gwwoeb »

Bart pisze: 24 marca 2025, 20:17 Osoby które wsparły paczkę (serdeczne dzięki!)
KZK16, PawelG, Andrzej Skubisz, Patryk, Brat_Piwny, gwwoeb, Vilo, Lolek, Serek (w trakcie), Krzysiek, Bart

Optuję za kontynuacją numeracji listy tj.
201 Krzysiek
202 KZK16
No dobra, jeśli ktoś zgłosił się w inny sposób, to zrzućcie mnie na niższe miejsce, a jeśli nie, to zacznę:
201 Krzysiek
202 KZK16
203 gwwoeb

Awatar użytkownika
Bart

#1385 Post autor: Bart »

Z powodów zdrowotnych Krzyśka, paczka ruszy z delikatnym opóźnieniem.

Jak ktoś jest chętny to proszę się dopisywać do listy :)

Lista:

201 Krzysiek
202 KZK16
203 gwwoeb

Awatar użytkownika
PawełN

#1386 Post autor: PawełN »

No to i ja się dołączę chętnie dorzucę trochę starszych sztuk, bo teraz to będzie miało sens :)

201 Krzysiek
202 KZK16
203 gwwoeb
204 PawełN
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1387 Post autor: Krzysiek »

Wspomniane przez Barta problemy zdrowotne to był temat, który nękał mnie w poprzedni weekend i skutecznie uniemożliwił mi zamknięcie tematu paczki. Jednak wszystko jest już ok, dlatego liczę, że na dniach wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik i w przyszłym tygodniu paczka powędruje do Włocławka.

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki opóźnieniu Serek miał czas na znalezienie i wysłaniu mi kapsli do paczki - mam już sygnał że czekają na mnie w paczkomacie. :)

W międzyczasie wgryzłem się też w problem "wyceny" polski kapsli niepiwnych. Z różnych przyczyn nie udało mi się uzyskać pomocy od kolekcjonerów z solidnymi zbiorami tych kapsli, więc podjąłem działania na własną rękę, oparte o pozyskanie od Wismata statystyki z katalogu. Metodologia jest prosta: dokonałem tych samych wyliczeń dla piwnych i niepiwnych. W piwnych mamy ustalone pewne ramy procentowe, dlatego powinniśmy w ten sposób znaleźć analogiczne dla niepiwnych. Do rzeczy:

Zacznę od sytuacji piwnych. W katalogu z sygnaturami w dziale piwne mamy (albo mieliśmy w momencie generowania) 4079 kapsli. Ucinając kapsle powyżej 70% zostaje nam 2723 paczkowych kapsli, które dzielą się na 1168 kapsli "standard" (przedział 50%-70%) oraz 1555 kapsli "premium" (poniżej 50%). Przeciętny piwny kapsel ma 54%, natomiast mediana wynosi 60%. Mediana, czyli układamy po kolei wszystkie kapsle wg procentów i wybieramy ten, który leży dokładnie na środku. Wartość maksymalna to 90%.

Kapsli niepiwnych jest 1761. Od razu rzuca się w oczy zgoła odmienna struktura: dominują kapsle o bardzo niskim procencie. Dość powiedzieć, że kapsli o statusie 0% jest w katalogu tyle, co kapsli z przedziału 30%-55%! Żaden kapsel nie przekracza górnej wartości tego przedziału. Czyli będziemy musieli działać na niskich wartościach. Średnia wartość niepiwnego kapsla wynosi bowiem 11%, natomiast mediana 8%. Roboczo przyjąłem więc następujące wartości. Odrzucamy kapsle powyżej 20%, zostaje 1456 kapsli paczkowych. Przedział 8%-20% to 579 kapsli "standard", natomiast poniżej 8% mamy 877 kapsli "premium". Jak się na to zapatrują kolekcjonerzy niepiwnych? Poświęćcie proszę parę chwil, zerknijcie na wybrane kapsle w katalogu, zobaczcie jak się mają moje szacunki do rzeczywistości, bo może brakować mi "czucia rynku".
Załączniki
Katalog procenty wykres.jpg
Katalog procenty wykres.jpg (53.64 KiB) Przejrzano 1648 razy

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1388 Post autor: Krzysiek »

Praktyka szybko zweryfikowała teorię. W trakcie układania niepiwnych kapsli dosyć szybko zorientowałem się, że powyższe liczby są zbyt niskie, dlatego granica "paczkowości" zostanie przesunięta do 30%. Tym samym kapsle z przedziału 20%-30% (włącznie) to są kapsle standardowe, natomiast kapsle poniżej 20% traktować będziemy jako lepsze i tam będą obowiązywały zasady ścisłej wymiany.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1389 Post autor: Krzysiek »

Czy ktoś się przyznaje do posiadania szablonów z których drukowane był dotychczasowe tabelki? Leniwy jestem, łatwiej byłoby mi przerobić stare niż robić nowe. :D

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1390 Post autor: Krzysiek »

Gdybyście się zastanawiali czy paczka umarła...
Otóż nie, jest już we Włocławku. :)

Regulamin z dopisanymi procentami dla kapsli polskich niepiwnych oraz uwzględnionymi kilkoma Waszymi uwagami został przesłany do Barta i będzie umieszczony w pierwszym poście tego tematu. Ja w wolnej chwili zmontuję jeszcze jakieś pomocnicze screeny odnośnie korzystania z CCI bo nie każdy musi być oblatany w tym temacie.

Tak się prezentuje paczka w liczbach (jeszcze sprzed zsumowania zagranicy):

Polskie piwne - 221
Polskie piwne premium - 42
Polskie niepiwne - 33
Polskie niepiwne premium - 8
Polskie niebutelkowane - 198
Serie - 163
Inne - 98
Zagranica piwne - 496
Zagranica piwne premium - 114
Zagranica niepiwne - 51
Zagranica niepiwne premium - 35
Korki - 20

Dorzucam też kolaż zrobiony przez AI, taki ukazujący co nieco co mamy w paczce. :)

Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii, zachęcam kolejnych uczestników do dzielenia się swoimi przemyśleniami, nawet jeśli nie są pozytywne. :mrgreen: :mrgreen:
Załączniki
Kolaż.jpg

Awatar użytkownika
Bart

#1391 Post autor: Bart »

Na pierwszej stronie i pierwszym poście tego tematu jest już regulamin z zasadami wymian.
Zachęcam do zapoznania się z nim.

Kilka słów ode mnie:
Paczka jest nasza – czyli każdego z nas, kto bierze udział w tej zabawie. Traktujmy ją z należytą starannością. Dbajmy o jej zawartość i ogólny stan.

Czas przetrzymywania paczki się wydłużył, dlatego tym bardziej szanujmy pracę Krzyśka i dołóżmy wszelkich starań, aby unikać dubli! Jedynym wyjątkiem, jak do tej pory, może być dzielenie się nowościami – np. gdy ktoś ma nowy wzór kapsla, może dorzucić go do woreczka i dać znać na forum, żeby się częstować. Tych kapsli nie uwzględniamy w raportach i statystykach wymian (przykłady: Dobry Browar z Gniezna i kilka innych).

Podtrzymujmy też naszą fajną tradycję – postarajmy się dorzucić choć jeden kapsel do kolekcji dla kolejnej osoby z listy.

Na koniec: WIELKIE podziękowania dla Krzyśka za kawał dobrej roboty :!: Żeby choć trochę osłodzić mu zarwane wieczory, wpisujmy się na listę i róbmy wiatr w tym temacie :D

LISTA:
201 Krzysiek
202 KZK16
203 gwwoeb
204 PawełN
205
206
207

Awatar użytkownika
KZK16

#1392 Post autor: KZK16 »

Paczka odebrana wczoraj, wstępnie coś przejrzałem, ładny porządek, potrzeba tylko kartonu i lepszych dubli żeby się zmieścić w tych procentach xd.
Ale spokojnie coś wymyślimy.
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

ODPOWIEDZ