Nowy rodzaj kapsli
Nowy rodzaj kapsli
Jak dotychczas kapsle polskie można było podzielić na piwne, niepiwne i reklamowe (no oczywiscie tez uzywane i nówki).
Wczoraj dostałem po kilka sztuk z nowych ozdobnych serii (smoki, miasta świata, klauni, sport, znaki zodiaku). Niestety nie mieszcza sie w żadnej z powyższych grup. Że nie są piwne czy nie piwne to wiadomo.
Nie są też kapslami reklamowymi - nie reklamują niczego ani nikogo (nie mają sygnatury).
Pozostaje problem jak je potraktować i jak je nazwać.
Jak dla mnie to kapsle KOMERCYJNE - czyli ozdobne metalowe blaszki w kształcie kapsla wyprodukowane na sprzedaż.
Ponieważ jest zbyt na tego rodzaju wytwór to w najbliższych latach pojawi się ich dużo więcej. Chyba w kolejnej ankiecie kapsli potrzebna będzie dodatkowa rubryka na te właśnie kapsle.
K.
Pomijajac pewną niechęć do tych kapsli są tak piękne, że mam ochotę je mieć, jeżeli tylko ich cena spadnie do bardziej rozsądnych wielkości.
Wczoraj dostałem po kilka sztuk z nowych ozdobnych serii (smoki, miasta świata, klauni, sport, znaki zodiaku). Niestety nie mieszcza sie w żadnej z powyższych grup. Że nie są piwne czy nie piwne to wiadomo.
Nie są też kapslami reklamowymi - nie reklamują niczego ani nikogo (nie mają sygnatury).
Pozostaje problem jak je potraktować i jak je nazwać.
Jak dla mnie to kapsle KOMERCYJNE - czyli ozdobne metalowe blaszki w kształcie kapsla wyprodukowane na sprzedaż.
Ponieważ jest zbyt na tego rodzaju wytwór to w najbliższych latach pojawi się ich dużo więcej. Chyba w kolejnej ankiecie kapsli potrzebna będzie dodatkowa rubryka na te właśnie kapsle.
K.
Pomijajac pewną niechęć do tych kapsli są tak piękne, że mam ochotę je mieć, jeżeli tylko ich cena spadnie do bardziej rozsądnych wielkości.
- peterklasinski
Fakt kapsle sprzedawane przez "Renek03" są rozchwytywane. Na początku cena była szokująca choć teraz spadła; mimo wszystko chcąc zakupić całą serię(310 kapsli) trzeba wydać ok. 180zł.
Myślę, że gdyby ustalił ostateczną cenę za każdą serie lub za całość rozchodziłyby sie jeszcze lepiej.
Co do nazwy tych kapsli? Ja jak narazie zaliczam je do kapsli niepiwnych.
Przydałaby sie taka rubryka w przyszłej ankiecie, zwłaszcza, że na początku tego roku też wyszła seria "komercyjna". Np. taki Perez ma już 2 kompletne serie czyli ok 650 kapsli!! A właśnie Perez jak je zaliczasz, do czego? Niepiwne czy piwne?
Na piwach nie były, na niepiwach też?
Myślę, że gdyby ustalił ostateczną cenę za każdą serie lub za całość rozchodziłyby sie jeszcze lepiej.
Co do nazwy tych kapsli? Ja jak narazie zaliczam je do kapsli niepiwnych.
Przydałaby sie taka rubryka w przyszłej ankiecie, zwłaszcza, że na początku tego roku też wyszła seria "komercyjna". Np. taki Perez ma już 2 kompletne serie czyli ok 650 kapsli!! A właśnie Perez jak je zaliczasz, do czego? Niepiwne czy piwne?
Na piwach nie były, na niepiwach też?
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
-
Z moich informacji to Renek jest projektantem tych kapsli i zostaly zrobione na jego zamowienie. Czy w polskiej wytworni czy nie czy nie chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.BG Zabrze pisze:Może warto spytać "Renek03" czy te kapsle ma z polski czy tez z wytwórni zagranicznej.
Faktem jest, ze te kapsle to nowe podejscie do sprawy kolekcjonowania przynajmniej w Polsce - moze gdzies na swiecie juz takie "prywatne" kapsle juz byly produkowane.
Do tej pory niezaleznie czy były to kapsle piwne, niepiwne czy reklamowe byly to kapsle użyteczne.
Teraz sa to kapsle uzyteczne ale tylko dla kolekcjonerów - chociaz jak widac z Allegro chetnie kupowane przez przypadkowe osoby.
Byc moze za kilka lat utworzy sie grupa kolekcjonerow zbierajacych tylko takie kapsle. Za 5-10 lat tych kapsli moze byc wiecej niz piwnych i niepiwnych razem wzietych a ukazujace sie dzisiaj serie beda chodzic za duzo wyzsze kwoty.
Tak bardziej uprzejme okreslenie dla tych kapsli to oczywiscie "kapsle kolekcjonerskie" takie troche niechetne "kapsle komercyjne".
K.
Ja właśnie wczoraj wysłałem serie 'Litery i cyfry' do kolekcjonera z Łotwy.
W zamian dostanę serię z łotewskimi miastami.
W zamian dostanę serię z łotewskimi miastami.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.