Koszty

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Hamlet

Koszty

#1 Post autor: Hamlet »

Czytam na forum często o waszych wspaniałych wymianach, głównie z kolekcjonerami zagranicznymi. Wysłanie takiej paczki do Ameryki, Azji, czy nawet Europy sporo kosztuje.

Chciałem zapytać was, ile wydajecie miesięcznie na swoje kapselki ? Ja sam jeszcze nie wymieniałem się z zagranicznymi kolekcjonerami, ale planuję. I zastanawiam się czy to mocno nie nadwyręży mojego budżetu :)

Pzdr

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#2 Post autor: Bajek »

Jeżeli chodzi o Europę (szczególnie zachodnią) to ceny są porównywalne. Wysłanie paczki do np. Niemiec prawie nic nie kosztuje. USA, Kanada cena podwyższa się. Wsch. Europa, no cóż. Wysłanie tam czegoś jest nadzwyczaj ryzykowne, trzeba słać poleconym. O Azji nic mi nie wiadomo.

Paweł
Administrator

#3 Post autor: Paweł »

Polecam zainwestowanie w kuchenną wagę elektroniczną (do 5kg), zwraca się bardzo szybko. Czasami dolozenie kilku kapsli do przesyłki powoduje że waży ona więcej niż 100 albo 350 gram i koszty przesyłki dramatycznie rosną.

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#4 Post autor: wiki »

Mozna tez przetestowac wage kapsli z opakowaniem na przesylkach krajowych (tu roznice w kosztach sa niewielkie). Mnie wychodzi mniej wiecej tak:
do 16 kapsli - 50 g
ok. 32-33 kapsli - do 100 g
ok 120 kapsli do 350 g

K.

Gacka

#5 Post autor: Gacka »

Zawsze wysylam 33,lub 111 kapsli. Pierwsza liczba,to do 100gr. No i kolejno 350 gr. Po prostu "skok" wyzej. To byla zagranica,koszty 3 zl,oraz 7.10 gr. Nigdy nie wysylam Priorytetem. Ma dojsc,i tak dojdzie. Co innego inny kontynent,ceny wzrastaja,ale takze sle ta sama liczbe,lub wage. Co innego Polska,tu nie ma dla mnie znaczenia.Ceny nie sa wysokie,ale kapsle i tak wysylam w zblizonej ilosci. Prawie nigdy nie sle Poleconym...Tak samo nie lubie je otrzymywac.Mam alergie na stanie w kolejkach.No chyba ze kapsle sa wartosciowe,wtedy nie licze sie z ZL.Koszta ogromne,a przez prawie 20 lat wymiany,zginal mi 1 list - Polecony :D .Poczta od razu oddala mi koszta,powiedzialem ze kapsle kosztowaly tyle,ile wynosi maksimum odszkodowania,chyba 140 zl.
Wks Slask! Kocham kapsle!

Awatar użytkownika
cris

#6 Post autor: cris »

Ja też nigdy sie niewymieniałem z zagranicznymi kolekcjonerami czy ktoś kto już sie wymieniał mugłb mi napisać na pw lub na gg jak z tymi osobami się skontaktować??

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#7 Post autor: wismat »

@Cris: Do mnie najczęściej piszą po tym gdy natrafią na moją stronę. Jeżeli jej nie masz to musisz pisać na forach międzynarodowych, szukać ich na listach partnerów innych kolekcjonerów.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#8 Post autor: wiki »

Gacka pisze: Prawie nigdy nie sle Poleconym...Tak samo nie lubie je otrzymywac.Mam alergie na stanie w kolejkach.
Tez szlag mnie trafial gdy musialem nieraz dzien po dniu odstawac w kolejce po kolejna przesylke. Teraz zlozylem na poczcie oswiadczenie o dostarczaniu listow poleconych bezposrednio do skrzynki. Chyba listonosz nie jest kolekcjonerem bo wszystkie takie przesylki docieraja bez stania w kolejkach.
K.

miodek

#9 Post autor: miodek »

Wymieniam się za pośrednictwem poczty juŻ 12 lat, nigdy nie zgineła mi przesyłka, posyłam zawsze zwykłym bo uwaŻam tak jak Grzesiek Że jak ma dojść to i tak dojdzie. Na polecony czy priorytet szkoda kasy. Dopłata za piorytet niby tylko 80 groszy ale powiedzmy razy 10 listów miesięcznie to juŻ jest 8 zł. Takie skąpiradło ze mnie :D

Awatar użytkownika
chinet

#10 Post autor: chinet »

miodek pisze:Takie skąpiradło ze mnie
A bo to z pod Krakowa. :mrgreen:
Jestem trollem :mad:

barann

#11 Post autor: barann »

Chinet pała, siadaj. Mam nadzieję, że zrozumiałeś swój błąd. Jako cieć forumowy nie będę puszczał takiego czegoś płazem...

Awatar użytkownika
chinet

#12 Post autor: chinet »

barann pisze:nie będę puszczał takiego czegoś płazem...
I właśnie Barannie wstrzymałem wysyłkę kapselków... :>
Jestem trollem :mad:

barann

#13 Post autor: barann »

Ban na IP...

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#14 Post autor: lendoo »

Mi do tej pory zginęły 2 przesyłki. Jedną którą wysłałem na Węgry listem
zwykłym i jedna która nie dotarła do mnie z Belgi jako list zwykły.

raczej nigdy nie wysyłam zwykłym listem zagranicę, chyba że druga strona chce inaczej, zazwyczaj wysyłam prirytetem.
:)

Jeśli przychodzi do mnie jakiś polecony zawsze jest kto mi go odebrać bo mama prawie zawsze jest w domu. :D
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

krzysztof

#15 Post autor: krzysztof »

Wie ktoś moŻe, ile kosztowała by przesyłka z Madagaskaru do polski do 350gram?

Paweł
Administrator

#16 Post autor: Paweł »

A co wybierasz się na Madagaskar i boisz się że celnik przed wejściem do samolotu powrotnego zarekwiruje? :D

krzysztof

#17 Post autor: krzysztof »

Nie, tylko moŻe miałbym z tego kraju trochę kapsli, tylko nie wiem ile bedzie kosztowac przesyłka. :D

ODPOWIEDZ