Katalog kapsli piwnych - wersja testowa
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
odp
a masz moze jeszce??:> byłbym szczęsliwy gdybym posiadał ten kapsel.Kowalsik pisze:
3. Łomza 31 to tez proba - wszystke ktore kraza po Kraju sa ode mnie, a ja je dostalem w Browarze...

Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. 
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com
Brzesko. Tak sobie ogladam przed snem:
12 - jest na blasze zlotej (wrecz zoltej, takiem troche zoltorudej, miedzianej jakby) i srebrnozlotej. Rpznia sie mocno i posrednich nie zauwazylem...
12 - mam tez taki, ale w kolorystyce 14.
53 - kto sie przyznaje, ze posiada??
82 i 83 - roznia sie czyms poza intensywnoscia czerwieni?? W wielu miejscach duuuzo bardziej widoczne roznice zostaly usuniete
No i mamy podzial na 81-100 i 100-... powinno byc 101
12 - jest na blasze zlotej (wrecz zoltej, takiem troche zoltorudej, miedzianej jakby) i srebrnozlotej. Rpznia sie mocno i posrednich nie zauwazylem...
12 - mam tez taki, ale w kolorystyce 14.
53 - kto sie przyznaje, ze posiada??
82 i 83 - roznia sie czyms poza intensywnoscia czerwieni?? W wielu miejscach duuuzo bardziej widoczne roznice zostaly usuniete

No i mamy podzial na 81-100 i 100-... powinno byc 101

Kowalsik
Tak tylko intensywnoscia czerwieni. Sam mam jeszcze ciemniejszy brunatnoczerwony i wtedy roznica kolorow jest jeszcze bardziej widoczna. Ten ktory wyslalem Pawlowi jest nieco jasniejszy.Kowalsik pisze: 82 i 83 - roznia sie czyms poza intensywnoscia czerwieni?? W wielu miejscach duuuzo bardziej widoczne roznice zostaly usuniete
Wlasciwie byl to odcien zdarzajacy sie wsrod normalnych kapsli, chociaz nie bylo pelnej gamy kolorow posrednich. Wiekszosc to byly te czerwone i trafialy sie te ciemniejsze i dopiero wsrod nich byly niewielkie roznice barwy. K.
OK, dodamy12 - jest na blasze zlotej (wrecz zoltej, takiem troche zoltorudej, miedzianej jakby) i srebrnozlotej. Rpznia sie mocno i posrednich nie zauwazylem...
Wg mnie to jakas wyjatkowa odmiana, wole tego nie wrzucac, ogladalem dokladnie ten kapsel u ciebie wiec wiem o co chodziKowalsik pisze:12 - mam tez taki, ale w kolorystyce 14.

Ja posiadamKowalsik pisze:53 - kto sie przyznaje, ze posiada??

OK, usuniemy. Swego czasu prawie wszyscy rozrozniali te dwa kapsle, ale ja wole rozwijac katalog na jakosc a nie na ilosc.Kowalsik pisze:82 i 83 - roznia sie czyms poza intensywnoscia czerwieni?? W wielu miejscach duuuzo bardziej widoczne roznice zostaly usuniete
Oczywiscie do poprawyKowalsik pisze:No i mamy podzial na 81-100 i 100-... powinno byc 101
Taka sama jak pomiedzy 11 a 13 w katalogu SikoraKowalsik pisze:Lezajsk - jaka jest roznica miedzy 3 a 5?

no i Pawel daj wreszcie licznik, ile znajduje sie kapsli w katalogu 

Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Paweł pisze:Kowalsik napisał:
OK, usuniemy. Swego czasu prawie wszyscy rozrozniali te dwa kapsle, ale ja wole rozwijac katalog na jakosc a nie na ilosc.
Ja tez rozrozniam

To wiemPaweł pisze:Kowalsik napisał:
Lezajsk - jaka jest roznica miedzy 3 a 5?
Taka sama jak pomiedzy 11 a 13 w katalogu Sikora

Kowalsik
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Myślę, że Paweł starał się ułożyć kapsle w miarę chronologicznie. Nie wszędzie jest to możliwe, ale jeśli jest, to chronologia byłaby wskazana. Na przykład czemu Krasnystaw Energobudowa jest z numerem 3, a nie 1? Również w Białymstoku uważam , że prawidłowa byłaby kolejność kapsli:10, 12, 11, 7, 8, 9 - wynika to z faktu, że sygnatura "A" była nastepczynią sygnatury "POB"
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Paweł pisze:Dwa zielone kapsle z Analdy - ja też uważam, że powinien być tylko jeden, bo to tylko odcień starego typu nadruku, jeżeli wszyscy się zgodzą to zostawie tylko 1 kapsel.
Chcąc być konsekwentnym należałoby też scalić w jedno łomżyńskie kapsle 9 i 10 oraz 16 i 17. Różnica zieleni w Analdzie jest wyraźna. A co z takim n.p. Szczytnem?
- Załączniki
-
- Szczytno.jpg (32.38 KiB) Przejrzano 11097 razy
Te Szczytna to chyba powinny być jako jeden kapsel, bo to są tylko trochę inne odcienie.To tak samo jakby Warkę czerwoną i pomarańczową (od słońca) dać osobno.Nie można się tak rozdrabniać.
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
2014 – 917 kapsli
2017 – 1253 kapsli (+85)
Nie możesz tego wszystkiego pisać w jednym poście, a nie jeden post po drugim piszesz???
2014 – 917 kapsli
2017 – 1253 kapsli (+85)
2014 – 917 kapsli
2017 – 1253 kapsli (+85)
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Różnica w odcieniach Szczytna i Analdy jest tak samo wyraźna jak w Łomży. I nie jest to wina słońca. Po prostu użyto różnej farby. W jaśniejszej Analdzie jest to farba z domieszką bieli i przez to lepiej kryjąca, a w przypadku Szczytna farba seledynowa jest innego gatunku - słabo rozprowadza się po podłożu i nie tworzy jednolitego koloru. Nie wiem jak nazwać to fachowo.Tomek pisze:Te Szczytna to chyba powinny być jako jeden kapsel, bo to są tylko trochę inne odcienie.To tak samo jakby Warkę czerwoną i pomarańczową (od słońca) dać osobno.Nie można się tak rozdrabniać.
ogólnie uważam, że kapsle różniące się odcieniem z powodu słońca, lub farby, która może być różnie pomieszana w czasie procesu technologicznego powinny być traktowane jako jeden egzemplarz w katalogu.
2014 – 917 kapsli
2017 – 1253 kapsli (+85)
2014 – 917 kapsli
2017 – 1253 kapsli (+85)
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Nie pakój do jednego worka różnic spowodowanych użyciem różnej farby i wyblakłych od słońca. Każdy zbiera jak chce, ale myślę, że katalog jest po to, żeby pokazywać różnice, a każdy zrobi z tym co chce.Tomek pisze:ogólnie uważam, że kapsle różniące się odcieniem z powodu słońca, lub farby, która może być różnie pomieszana w czasie procesu technologicznego powinny być traktowane jako jeden egzemplarz w katalogu.
Z Analda jest problem taki, ze ja mam np. 3 odcienie. I ten trzeci - do jakiego numeru katalogowego przypiszemy?? Jest tam spora ciaglosc, wiec... Podobnie z tym, nieszczesnym Podpiwkiem Szlacheckim - tez jednoznacznie optuje za ustaleniem jednego numeru katalogowego. Tlo ma tam pelna game odcieni - od bialego do rozowego.
Łomża 9 i 10 - powinny być połączone w jeden, dla mnie to oczywiste
Gorzej z 16 i 17 - chyba musimy sie tu posiłkować nasza wiedza... 16 to Wyborowe, czy Kurpie, a 17 - Mocne
Po prostu - różne piwa miały te kapsle. Tu bym uznał potrzebe rozróżnienia 
Powinno sie przyjac pewne ustalenia i sporadycznie je lamac... Np.
Czy rozne odcienie tego samego koloru uznajemy za odrebne kapsle? Moim zdaniem nie, z wyjatkiem wypadkow, kiedy są one widoczne "na kilometr" (a najlepiej jeszcze sluzyly roznym piwom, badz byly stosowane w rozny okresie...). Np. wlasnie Lomza 16 i 17, czy Namyslow 2 i 3. A juz na pewno nie moze byc calej gamy odciemi, z ktorych wybieramy dwa skrajne i uznajemy za odrebne. Bo co wowczas zrobimy z posrednimi??
Ewentualnie można zrobic tak, że jak sie kliknie na dany kapsel to sie pkazuja rozne odmiany - np. obie wersje Szczytna.
Pytanie P-Oseta: "Czemu wylądował w Lublinie kapsel ze Zwierzyńca? Na kapslu jest napisane: produkcja Lublin, rozlew Zwierzyniec. Czyli, że ten kapsel fizycznie nawet nie był w browarze lubelskim. To w takim razie żywiecki kapsel 110 należałoby zaliczyć do Cieszyna."
Tu jest problem, bo wówczas wiekszosc kapsli z Jedrzejowa musialaby byc przesunieta do... Nie pamietam, ale w Jedrzejowie robia piwo, a butelkuja pod Krakowem - Słomniki?? Cos takiego. Rowniez do ustalenia ARBITRALNEGO i stosowania dla wszystkich tak samo...
Ketrzyn z bledna data... Gratuluje ze masz ;-) Ale - czy Ty go zdejmowales? Bo mogl trafic np. na butelki z oranzada...
Rodzaj blachy - złota - srebrna oraz blyszczaca-matowa. Znowu - raz zostalo to uznane, raz nie...Szczecin 43 jest srebrnozloty i czysto srebrny - to rozroznienie wypadlo. A w innych zostalo...
Namyslow bartkowy 14 i 19 - rzeczywiscie, roznica jest jak byk. Obecnosc lub brak czerwieni w napisach (ale na szarfie jest zawsze, wiec nie jest to blad - zapomnienie czerwieni). Ja bym to uznal.
Łomża 9 i 10 - powinny być połączone w jeden, dla mnie to oczywiste

Powinno sie przyjac pewne ustalenia i sporadycznie je lamac... Np.
Czy rozne odcienie tego samego koloru uznajemy za odrebne kapsle? Moim zdaniem nie, z wyjatkiem wypadkow, kiedy są one widoczne "na kilometr" (a najlepiej jeszcze sluzyly roznym piwom, badz byly stosowane w rozny okresie...). Np. wlasnie Lomza 16 i 17, czy Namyslow 2 i 3. A juz na pewno nie moze byc calej gamy odciemi, z ktorych wybieramy dwa skrajne i uznajemy za odrebne. Bo co wowczas zrobimy z posrednimi??
Ewentualnie można zrobic tak, że jak sie kliknie na dany kapsel to sie pkazuja rozne odmiany - np. obie wersje Szczytna.
Pytanie P-Oseta: "Czemu wylądował w Lublinie kapsel ze Zwierzyńca? Na kapslu jest napisane: produkcja Lublin, rozlew Zwierzyniec. Czyli, że ten kapsel fizycznie nawet nie był w browarze lubelskim. To w takim razie żywiecki kapsel 110 należałoby zaliczyć do Cieszyna."
Tu jest problem, bo wówczas wiekszosc kapsli z Jedrzejowa musialaby byc przesunieta do... Nie pamietam, ale w Jedrzejowie robia piwo, a butelkuja pod Krakowem - Słomniki?? Cos takiego. Rowniez do ustalenia ARBITRALNEGO i stosowania dla wszystkich tak samo...
Ketrzyn z bledna data... Gratuluje ze masz ;-) Ale - czy Ty go zdejmowales? Bo mogl trafic np. na butelki z oranzada...
Rodzaj blachy - złota - srebrna oraz blyszczaca-matowa. Znowu - raz zostalo to uznane, raz nie...Szczecin 43 jest srebrnozloty i czysto srebrny - to rozroznienie wypadlo. A w innych zostalo...
Namyslow bartkowy 14 i 19 - rzeczywiscie, roznica jest jak byk. Obecnosc lub brak czerwieni w napisach (ale na szarfie jest zawsze, wiec nie jest to blad - zapomnienie czerwieni). Ja bym to uznal.
Kowalsik
Chciałbym zaprezentować moją opinie ktorą kieruje się robiąc katalog (do wersji finalnej jeszcze daleka droga):
Dwa kapsle uznaję za osobne wzory, wtedy gdy nie trzeba lupy i dobrego światla żeby widzieć różnicę.
Nigdy nie bedzie tak, ze wszyscy beda zadowoleni, ale postaram sie osiagnac jakis kompromis.
Dwa kapsle uznaję za osobne wzory, wtedy gdy nie trzeba lupy i dobrego światla żeby widzieć różnicę.
Nigdy nie bedzie tak, ze wszyscy beda zadowoleni, ale postaram sie osiagnac jakis kompromis.