hiszpańskie kapsle
hiszpańskie kapsle
witam,
problem ma się tak:
jak wiadomo w Hiszpanii kapsle są produkowane tak, że jest na nim miasto produkcji (tak jak kiedyś na pepsi).
Kapsle wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie, ale jak się przyjrzeć, to niektóre mają cofnięte napisy, niektóre większe napisy na ząbkach.
Wymieniłem się ostatnio z 2 kolekcjonerami z Hiszpanii. Jak na złość jeden był z Madrytu a drugi z Barcelony. I mam teraz klilka takich par (np. sprite czy cola) że jeden kapsel pochodzi z Madrytu a drugi z Barcelony czy Valencii.
Czy traktujecie te kapsle jako osobne czy jednakowe kapsle?
POzdrawiam, Kamil
problem ma się tak:
jak wiadomo w Hiszpanii kapsle są produkowane tak, że jest na nim miasto produkcji (tak jak kiedyś na pepsi).
Kapsle wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie, ale jak się przyjrzeć, to niektóre mają cofnięte napisy, niektóre większe napisy na ząbkach.
Wymieniłem się ostatnio z 2 kolekcjonerami z Hiszpanii. Jak na złość jeden był z Madrytu a drugi z Barcelony. I mam teraz klilka takich par (np. sprite czy cola) że jeden kapsel pochodzi z Madrytu a drugi z Barcelony czy Valencii.
Czy traktujecie te kapsle jako osobne czy jednakowe kapsle?
POzdrawiam, Kamil
... Portugalii w pewnym sensie rowniez, gdyz inne napisy sa na CocaCola z czesci kontynentalnej, a inne na Azorach.
Co do Hiszpanskich kapsli, to nazwy miast gdzie je wyprodukowano poza Coca Cola (i jej pochodnymi, jak Cytrynowa, czy Bez Kofeiny), Fanta i Sprite, sa tez na innych produktach z tego koncernu: Aquarius, Fruitopia, Mare Rosso, Minute Maid, Nestea, Nordic Mist i in. Dodam jeszcze dwie uwagi: 1. tak jak napisal Kamixon napisy na kapslach z tego samego miasta moga sie roznic umiejscowieniem i czcionka. 2. w Madrycie zmienila sie w pewnym momencie ulica gdzie jest siedzia Coca Cola, stad czesci kapsli ma adres Av. de America (starsze), a czesc C/ Capezo (nowsze).
Co do Hiszpanskich kapsli, to nazwy miast gdzie je wyprodukowano poza Coca Cola (i jej pochodnymi, jak Cytrynowa, czy Bez Kofeiny), Fanta i Sprite, sa tez na innych produktach z tego koncernu: Aquarius, Fruitopia, Mare Rosso, Minute Maid, Nestea, Nordic Mist i in. Dodam jeszcze dwie uwagi: 1. tak jak napisal Kamixon napisy na kapslach z tego samego miasta moga sie roznic umiejscowieniem i czcionka. 2. w Madrycie zmienila sie w pewnym momencie ulica gdzie jest siedzia Coca Cola, stad czesci kapsli ma adres Av. de America (starsze), a czesc C/ Capezo (nowsze).
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
jeśli nie wytrzymaja dalej moge ja przejać reszte.mr-perez pisze:Nic mnie tak nie męczy jak segregowanie kapsli z Coca Coli i Pepsi.
Te małe napisy są troszkę denerwujące. Nie wiem jak długo moje stare oczy wytrzymają w takiej pozycji

Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. 
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com
KAS to napoj z pewnoscia hiszpanski i w Portugalii powszechnie nie jest w sprzedazy (okazjonalnie w sklepach hiszpanskich sieci handlowych, ale raczej nie butelkach szklanych). Mozna by sobie teoretycznie wyobrazic sytuacje, ze jest produkowany w PT, ale tylko na eksport do SP (jak to jest np. z Mountain Dew), jednak nigdy na taka informacje nie natrafilem, wiec nie wydaje mi sie zeby tak bylo.Mr Cinx pisze:Pedro, mieszkasz w Portugalii, powiedz czy napój KAS jest robiony w Portugalii i Hiszpanii cyz tlyko w Hiszpaniii cyz jak to jest.
Bo to pytanie mnie dręczy do wieków i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi
Dzięki. To będęmusiał usunać kilka Kas-ów ze swoich "poerugaliskich".Pedro pisze:KAS to napoj z pewnoscia hiszpanski i w Portugalii powszechnie nie jest w sprzedazy (okazjonalnie w sklepach hiszpanskich sieci handlowych, ale raczej nie butelkach szklanych). Mozna by sobie teoretycznie wyobrazic sytuacje, ze jest produkowany w PT, ale tylko na eksport do SP (jak to jest np. z Mountain Dew), jednak nigdy na taka informacje nie natrafilem, wiec nie wydaje mi sie zeby tak bylo.
PS: Czekam dalej na te tekruki, ludziska plissss

PS2:
Ok weźcie te Pepsi, mogę wam podarować, ja mam zarezerwowane coś innego, ehhehehedanio_145 pisze:Kto ma znajomości ten ma i się pierwszy zgłosił

Ja z hiszpani nie mam nic
a z portugalii marnego super bocka
Mam natomiast inne pytanie, jeśli chodzi o minimalne różnice w wzorach. Otóż na indyjskich kapslach cc na dole lica są takie nadruki: FPO i jakieś cyferki. Czy to traktować jako inny kapsel? Bo po przeglądnięciu całego bottlecaps.de i www Tina i Davida okazało się że nie ma tam moich cyferek
Pomocy 
ps. Cinx, a co ty wiesz o testamencie Wojtka i co komu napisał?

Mam natomiast inne pytanie, jeśli chodzi o minimalne różnice w wzorach. Otóż na indyjskich kapslach cc na dole lica są takie nadruki: FPO i jakieś cyferki. Czy to traktować jako inny kapsel? Bo po przeglądnięciu całego bottlecaps.de i www Tina i Davida okazało się że nie ma tam moich cyferek

ps. Cinx, a co ty wiesz o testamencie Wojtka i co komu napisał?

Też traktuje je jako osobne.danio_145 pisze:Te kapsle nie rożnią się tylko tą liczbą, inne jest też miasto produkcji.
Każda liczba oznacza inne miasto. Ja traktuje to jako inny kapsel.
Nie ma że nie chce, jak tata każe to trza to wykonaćdanio_145 pisze:Cinx, ona i tak cie nie zechce

Ale patrz jak słodziutko trzymam buteleczkę z soczkiem w ręce

A z Wojtkiem będę musiał po męsku porozmawiać

tez bym tak chciał miec blisko do kogoś fajnego co ma duza kolekcje
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)