Katalog

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#271 Post autor: wiki »

Paweł pisze:Ponadto (i to jest sprawa kluczowa) ciemnożółty chodził na "zwykłych" Piastach Mocnych, a jaśniejszy na tych promocyjnych z odwrotkami - o czym przekonałem się osobiście w marketach Piotr i Paweł
Jeżeli dodatkową różnicą jest to że jaśniejsze były z odwrotkami to trzeba poprawić bo te promocyjne miały tylko sygnaturę bez cyfry na III.

A tak dla ścisłości to mam te ciemniejsze i jaśniejsze z odwrotkami i bez.

Awatar użytkownika
krzmos

#272 Post autor: krzmos »

Jędrzejów 18 miał być poprawiony - sygnatura cp czarna a nie biała

Awatar użytkownika
chinet

#273 Post autor: chinet »

wiki pisze:te promocyjne miały tylko sygnaturę bez cyfry na III
U mnie też wszystkie promocyjne są bez cyferek.
Jestem trollem :mad:

Paweł
Administrator

#274 Post autor: Paweł »

Przecież wiecie już że te cyferki to mnie obchodzą jak śnieg sprzed 2-óch lat :D Można to dopisać do listy w odpowiednim temacie.
A co do Warki i Strzelca to moja wina - zapomniałem.... Poprawie później :)

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#275 Post autor: Kowalsik »

Co do Piastów to nie odcień tylko znaczna różnica, co widać na zdjęciach bardzo dokładnie, niestety niefortunnie wypadły na dwóch różnych podstronach.
To w czym sie ta roznica przejawia? Bo nie widze, a nawet w opisie piszesz, ze roznica jest w odcieniu zoltego...
Kowalsik

Awatar użytkownika
Paco
Kontaktowanie:

#276 Post autor: Paco »

Ja też nie dostrzegam różnicy (może to wina tego, że jestem daltonistą) jak dla mnie jeden z tych dwóch Piastów do wywalenia.

Awatar użytkownika
Mr Cinx

#277 Post autor: Mr Cinx »

Jak dla mnie dwa różne Piasty.
"Live as you will die today,
Dream as you will live forever"

cinx1990cinx@gmail.com - MÓJ EMAIL

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#278 Post autor: wismat »

Pawle, a co z odwrotkami w katalogu? Planujesz ich uaktualnienie? ;)
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
chaos

#279 Post autor: chaos »

Dokładnie. Nowe odwrotki nie są dodawane już od ponad roku.
91377 kapsli od maja 1978

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#280 Post autor: Kowalsik »

Pisał Pawel, ze trzeba mu te odwrotki podeslac gotowe, bo on nie zbiera.
Kowalsik

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#281 Post autor: wismat »

Mhm, no to trzeba to zrobić :)
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
lowolak

Brak odpowiedzi

#282 Post autor: lowolak »

Ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi na mojego maila więc pozwolę sobie na pytanie na forum. A mianowicie co z przypadkami jak poniżej:

1) Wskazany przez Ciebie w katalogu Tychy 20 "GOLD FASSL" jest kapslem nie posiadającym sygnatury. Posiadam za to ten sam wzór z sygnaturką PP na VI, używaną w RP. Kapselek jest ściągnięty u nas w tym samym okresie co w/w TYCHY 20, czyli przed rokiem 1990 (oczywiście jeśli potrzeba służę skanem).

2) Załączam odmianę kapselka z Dębicy z pytaniem czy uzupełni katalog? Kapselek otrzymałem na giełdzie w przedziale 1989/1990.

Pozdrawiam
Artur
Załączniki
Debica_Igloopol_01.jpg
Debica_Igloopol_01.jpg (8.59 KiB) Przejrzano 7594 razy

Paweł
Administrator

#283 Post autor: Paweł »

1. Nie wiem czy taka sytuacja rzeczywiście miała miejsce, nie potrafię się ustosunkować do tematu
2. Uważam to za błędodruk

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#284 Post autor: Kowalsik »

Paweł, napisz czym sie roznia te dwa Piasty, bo większość różnic nie widzi.
Kowalsik

Awatar użytkownika
Mr Cinx

#285 Post autor: Mr Cinx »

Jeden pomarańczowy, drugi żółty....

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#286 Post autor: lendoo »

I tym oto sosobem Cinx rozwiązał zagadkę. :)
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#287 Post autor: Kowalsik »

Czyli są to odcienie, a takich mialo nie byc...
Kowalsik

Paweł
Administrator

#288 Post autor: Paweł »

Następnym razem będę urządzał ankiety w takich przypadkach.

Awatar użytkownika
Paco
Kontaktowanie:

#289 Post autor: Paco »

Jak już wcześniej pisałem dla mnie nie ma żadnej różnicy między tymi dwoma kapslami (Brzesko 157 i 158), to jest takie trochę szukanie nowych wzorów na siłę. Myślę, że jeszcze nie jest za późnio na usunięcie jednego z tych kapsli z katalogu. Podobnie różniących się kapsli jest dużo więcej a mimo to nie widnieją one w katalogu.

Awatar użytkownika
lowolak

I ja

#290 Post autor: lowolak »

Jeżeli można słówko od siebie.
Paweł właśnie odrzuciłeś ewidentnie różny kapsel z Dębicy, uznając go za "błędodruk". Dość powierzchowne jak dla mnie podejście do sprawy, zwłaszcza że jeżeli popatrzysz na format liter nadruku, to raczej ten kapsel z katalogu należałoby uznać za "błędodruk"!
Do zbioru za to wprowadzasz kapsel, którego różność można osiągnąć przez nasłonecznienie (wyblaknięcie). W pełni zgadzam się z PACO, że warto wprowadzić korektę.
Pozdrawiam i zachęcam do przyjrzenia się jeszcze raz Dębicy.
lowolak

Paweł
Administrator

#291 Post autor: Paweł »

lowolak - dla mnie to zupełnie wszystko jedno. Mam obydwa te Piasty i nic się nie stanie jeśli zostanie tylko jeden - ale co wtedy napiszę tym osobom, które chcą aby było rozróżnione?
PS. Takich rodzynków jak ten Igloopol mam w dublach dziesiątki, ale zdaje sobie sprawę, że to są pojedyńcze przypadku błędnego nadruku (a nie zamierzonego), więc nie próbuje ich wprowadzać "na siłę" do katalogu, tak jak piszesz o tych Piastach - to nie moja wina że takie kapsle wyszły na rynek

Awatar użytkownika
Paco
Kontaktowanie:

#292 Post autor: Paco »

To może jednak trzeba będzie zrobić głosowanie, bo jeśli obydwa znalazły się w katalogu to czemu nie ma np. Brzesko 43 w dwóch odcieniach, mam je u siebie w zbiorze i są też na stronie TOM TOM, róznica miedzy nimi jest bardziej widoczna niż w przypadku nowych Piastów.

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#293 Post autor: Jacek »

Ja dzisiaj zauważyłem sytuację podobną do Piastów ale chodzi o Perły obydwie mają sygnaturę białą cp na 5:30, Perła po prawej to nr 31 a ta po lewej ? Różnica w kolorze dosyć wyraźna i tak samo widać różnice w logo a dokładniej w białym obramowaniu czerwonego logo.

Obrazek

Awatar użytkownika
seboo

#294 Post autor: seboo »

często się tak zdarza gdy skończy się jakaś cześć kapsli i zamawiana jest kolejna . Podobnie było z kapslami dog i the fog . Ale nad piastami nie dyskutuję bo ich nie widziałem :D
750PL PIWNE

Awatar użytkownika
lowolak

hm

#295 Post autor: lowolak »

Paweł, troszkę źle mnie zrozumiałeś, albo niedostatecznie jasno się wypowiedziałem. Nie chcę aby jakikolwiek kapsel na siłę umieszczany był w katalogu. Sam fakt że Kombinat Rolno-Przemysłowy Oddział Dębica się tam znalazł jest dla mnie sporym zaskoczeniem. Otóż fakt że KRP wypuszczało piwko to wiem, ale też z tego co wiem to w Zielonej Górze a nie w Dębicy. Pomijając powyższy fakt (nie wszystko muszę wiedzieć) twierdzę tylko, że błędem jest nazywanie przez Ciebie wskazanego "błędodrukiem", bo niby na jakiej podstawie??? Przytoczyłem format czcionki, gdyż jest on obowiązujący w logo Firmy więc ciężko myśleć, że to błąd!
Ponadto uważam, że miałeś bardzo dobry pomysł z odcieniami, a właściwie ich ignorancją i tylko się zastanawiam dlaczego go nagle tak łatwo odrzucasz - łatwiej niż np. powyższe!
Mam nadzieję że tym razem wypowiedziałem się zrozumiale.
Pozdrawiam z Jurandem (Litovela) w dłoni ;)
lowolak

Paweł
Administrator

#296 Post autor: Paweł »

Zgadza się, jestem przeciwnikiem wszystkich odcieni dodawanych do katalogu, ale.... na tych Piastach różnica jest tak duża, że ciężko byłoby mi się wytłumaczyć dlaczego go pominąłem.
Co do Dębicy: jest to jeden z najpopularniejszych kapsli rozlewniach z końcówki lat 80-tych. Stwierdziłem, że jest to błędodruk, ponieważ takiej sztuki jak z twojego skanu nie widziałem nigdzie indziej przez tyle lat od kiedy zbieram kapsle, oglądam cudze kolekcje, przeglądam na giełdach kartony dubli, węszę na Allegro od prawie 10 lat. Więc gdyby był to zamierzony wzór, to tych kapsli na pewno byłoby dużo wiecej i już dawno bym o takiej sztuce wiedział.
KRP Dębica nie wypuszczało piwka, tylko rozlewało piwo z browaru Okocim i dostarczało go do rozmaitych sklepików, gdyż w czasach późnej komuny, małe zakładziki miały dużo większe możliwości logistyczne niż wielkie państwowe molochy

Awatar użytkownika
lowolak

hm2

#297 Post autor: lowolak »

troszkę uciekliśmy chyba od wątku, ale rozumiem że dla dobra Katalogu ;) abym nie był gołosłowny na etykiecie widać jaki to browar, a dodatkowo korzystali z Nowej Soli, Żar oraz Witnicy. A skąd info o Okocimiu???
aha i jeszcze "małe zakładziki" to chyba w formie żartu określenie. Igloopol był jednym wielkim molochem. Tam uprawiali, zrywali, przetwarzali, pakowali transportowali a na koniec sprzedawali. Czy sieć około 200 sklepów, ponad 25 zakładów rolno-przemysłowych, domy handlowe, etc. to mały zakładzik? z tego co pamiętam to Igloopol określany był jako największy tego rodzaju twór w Europie wschodniej!
Pozdrawiam
lowolak
Załączniki
IGLOPOL.JPG
IGLOPOL.JPG (31.33 KiB) Przejrzano 7581 razy

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#298 Post autor: Kowalsik »

lowolak
Pokaż tę Dębicę nieco większą, bo trochę mało widać, acz wyglada ciekawie. A co do błednodruków - przecież Koszalin 5 powstał przez brak białej farby. I chyba jest znany z 1 egz. Czyli to też błędnodruk...

Wydaje mi się, że w wielu wypadkach nie dojdziemy, co jest, a co nie jest błędnodrukiem. Po prostu musimy podejść zdroworozsądkowo.

A Gold fassl - skoro był zdjęty z polskiego piwa, to chyba nie ma co dyskutowac... Dodać i juz.
Paweł pisze:lowolak - dla mnie to zupełnie wszystko jedno. Mam obydwa te Piasty i nic się nie stanie jeśli zostanie tylko jeden - ale co wtedy napiszę tym osobom, które chcą aby było rozróżnione?
To samo co odpowiadasz innym - ze odcieni nie umieszczasz. Przeciez wszystkie Piasty 30-35 sa jasno i ciemnożółte, roznica w niektorych jest duuzo wieksza. To samo pierwsze EB - sa jasno i ciemnozlote. Wszyscy o tym wiemy, jak ktos chce - szuka sobie skrajnych i tyle. Ale skoro wprowadziles zasade, że odcieni sie nie umieszcza - to nie umieszczaj. Albo zmień zasade i umieszczaj wszystkie :-) Chyba że uznamy, że jeden z Piastów jest żółty, a drugi pomarańczowy, ale moim zdaniem byłoby to nadużycie...

Jacek

Białe obramowanie logo raczej wynika z przesunięcia kolorów, tak myśle.
Kowalsik

Awatar użytkownika
KOLEKCJONER
Kontaktowanie:

#299 Post autor: KOLEKCJONER »

Ktoś gdzieś napisał że jedne są z odwrotką a inne nie. Ja mam obecnie tylko jasny żółty. Ale myślę że dobrze jest jak jest w katalogu są to dwa różne kapsle. Wolał bym by zostało tak jak jest.
Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. :)
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

Awatar użytkownika
Mr Cinx

#300 Post autor: Mr Cinx »

Jak dla mnie Perły te same...

Zablokowany