Katalog niepiwnych
A zatem napisy. Te, ktore mam (a zatem wiem, ze sa) - mam boldem. Te ktorych nie mam, ale powinny byc (uzupelnienia kompletow - np. jaj mam 3 czesci samochodu - to powinien byc czwarty
) - bez bolda. W olimpijskiej serii Coca coli malymi literkami dalem te, ktorych sie tylko spodziewam - te wlkasciwie mozna usunac.
Pewnie Gacka moglby wiele dodac

Pewnie Gacka moglby wiele dodac

- Załączniki
-
- Napisy na gumce kapsli polskich.doc
- (40 KiB) Pobrany 179 razy
Kowalsik
Efekt mojej sobotnio/niedzielnej pracy mozna zobaczyc na stronie.
http://republika.pl/kwiki/niepiwnekapsle/napoje.html
Na razie sa tu glownie kapsle ze strony Wojtka (mr-mereza) i te ktore w odpowiedniej wielkosci zrobilem sam. Od Wojtka czekam na uzupelnienie sygnatur.
Od wszystkich czekam na wspolprace, nadsylanie uwag, czy taki wyglad katalogu ma sens i co zrobic by byl jeszcze lepszy. Z pewnoscia trzeba uwzglednic miejsce na uwagi czym niektore podobne kapsle roznia sie od siebie np. Fructona. Potrzebne pomysly co do numeracji kapsli - ta obecna jest tylko prowizoryczna. Koncowa mogla by sie pojawic dopiero po zgromadzeniu wiekszosci kapsli. CZEKAM NA ZDJECIA/SKANY.
pozdrawiam K.
Na razie sa tu glownie kapsle ze strony Wojtka (mr-mereza) i te ktore w odpowiedniej wielkosci zrobilem sam. Od Wojtka czekam na uzupelnienie sygnatur.
Od wszystkich czekam na wspolprace, nadsylanie uwag, czy taki wyglad katalogu ma sens i co zrobic by byl jeszcze lepszy. Z pewnoscia trzeba uwzglednic miejsce na uwagi czym niektore podobne kapsle roznia sie od siebie np. Fructona. Potrzebne pomysly co do numeracji kapsli - ta obecna jest tylko prowizoryczna. Koncowa mogla by sie pojawic dopiero po zgromadzeniu wiekszosci kapsli. CZEKAM NA ZDJECIA/SKANY.
pozdrawiam K.
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Też mi się wydaje, że markami od A do Z będzie łatwiej. Mógłbyś Paweł zacząć zbierać niepiwne, w końcu kapsel to kapsel. A polskie niepiwne są super, zwłaszcza te staruszkiPaweł pisze:Życze powodzenia w zakladaniu katalogu z niepiwnymi, moze tez zaczne zbierac niepiwne
Moja rada: sortujcie kapsle markami od A do Z, a nie producentami jak to jest w przypadku piwnych.

Niezła robota jak na 2 dni.wiki pisze:Efekt mojej sobotnio/niedzielnej pracy mozna zobaczyc na stronie.
pozdrawiam K.
W weekend postarm Ci wysłać moje fotki.
PZdr
Pomysl na katalog z pewnoscia interesujacy. Jezeli tylko znajdzie sie ktos, kto poda mi potrzebne dane. Duza czesc kapsli pochodzi przeciez z dawno nie istniejacych wytworni. K...:::Crazy Bajek:::.. pisze:1. Trzeba zrobić tak:
menu z wykazem rozlewni
2. po wybraniu rozlewni mamy www, adres i kapsle
3 numeracja = nr. rozlewni + nr kapsla czyli np. KRYNKA = KR 001 dla 1 kapsla krynki
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Moja fotka to "Bobo frut" , proponuję pod "B". "Bobo fruty" swego czasu były dosyć popularne. A misia pod "M"
. Ale to tylko moje zdanie
Do poprzednich postów na temat segregowania kapsli niepiwnych:
Żeby znaleźć każdą małą rozlewnię oranżady czy wody mineralnej, która istniała 20 lat temu i miała swoje kolorowe kapsle to by była bardzo ciężka sprawa. Do tej pory nikomu nie chciało się wziąć za katalog to nie sądzę aby nagle znalazł sie chętny aby szukać po całym kraju starych rozlewni wód i napojów. Zgodzę się , żę z browarami sprawa jest łatwiejsza bo istnieje jakaś przyzwoita baza danych.
Według mnie najłatwiej będzie zrobić tak jak podpowiadał Paweł i jak zaczął robić to już Wiki.

Do poprzednich postów na temat segregowania kapsli niepiwnych:
Żeby znaleźć każdą małą rozlewnię oranżady czy wody mineralnej, która istniała 20 lat temu i miała swoje kolorowe kapsle to by była bardzo ciężka sprawa. Do tej pory nikomu nie chciało się wziąć za katalog to nie sądzę aby nagle znalazł sie chętny aby szukać po całym kraju starych rozlewni wód i napojów. Zgodzę się , żę z browarami sprawa jest łatwiejsza bo istnieje jakaś przyzwoita baza danych.
Według mnie najłatwiej będzie zrobić tak jak podpowiadał Paweł i jak zaczął robić to już Wiki.
Patrzac na nieco powykrecane na boki kapsle w tym tym katalogu chcial bym dac taka rade osobom skanujacym kapsle. Jak wiadomo po polozeniu ich na sliskim skanerze maja tendencje do przekrecania sie i z poczatku duzo czasu tracilem na prostowanie ich na rysunkach przed wstawieniem na stronke. W koncu opracowalem patent ktory rowiazal problem. Nalezy wziac cienka tekturke (np. cos takiego jak zwykle jest na koncu blokow do rysunkow) i nakeic na nia pasami dwustronna tasme do przyklejania wykladzin podlogowych (uwaga - nalezy kupic tasme jednobarwna (zazwyczaj sa kremowe), bez zadnych nadrukow). Do tak przygotowanej tekturki o formacie A4 przyklejam 8 rzedow po 6 kapsli (mozna probowac gesciej, ale ja zostawiam nieco rezerwy, tak ze mozna np. skanowac tez plaszczaki i nie beda sie ze soba stykac). Tasma jest na tyle mocna, ze kapsle po przyklejeniu nie odpadaja albo przekrecaja sie, ale z drugiej strony latwo jest je umiesci, a potem odkleic i klej na nich nie zostaje. Ponadto mozna ja uzywac wielokrotnie nawet przez pare tygodni.
Ale co np. zrobic z Coca Cola ? Kiedys kilka browarow je produkowalo, porozrzucamy wiec je po roznych miejscach na stronie? Niestety, oba rozwiazania maja swoje plusy i minusy. Minusem podzialu wg. producentow, poza wspomnianym powyzej, jest to, ze niektorych na prawde bedzie ciezko ustalic. I co zrobic z takimi kapslami ? Umiescic alfabetycznie wg. nazwy na nich, czy zakladac osoba rubryke? Minusem podzialu wg. nazw jest to, ze na niektorych kapslach sa nazwy napojow, na innych producenta. A wiec i tak i tak zle. Z dwojga zlego ja bym jednak sklanial sie do podzialu wg nazw (i tak np. wszystkie Coca Cole razem, ale osobno niz np. Fanta)
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Ten Misiek nie jest podobny ani do Uszatka ani do Puchatka, więc te 2 mamy z głowy. Zostaje Misiek lub Niedźwiadek. Albo, jeżeli to Bobo frut to może byc pod "B".Kowalsik pisze:A moze misia pod N - bo niedzwiadek?? albo U - Uszatek?? P - Puchatek??
A ja jednak uwazam, ze kaplse powinny byc wytworniami... No bo do - wody mineralne beda pod W?? Na niektorych kapslach nie ma napisu, co to za woda :-(
Co do wód to niekoniecznie pod "W". Bo jest np. Nałęczowianka pod "N"., Długopolanka pod "D", Staropolanka pod "S" itd. A ileż to tych wód jest bez nazwy??? Bo ja mam raczej wszystkie nazwane.W 95% są jakieś napisy na kapslach , wg których można identyfikować dany kapsel. A to nie przeszkadza poszukiwać w międzyczasie informacji o wytwórniach.
To jest tylko na razie zbiór a nie katalog, jak zaczniemy sie zagłębiać w jakieś rzemieślnicze wytwórnie sprzed kilkunastu to może następne 3 latka zlecą i sprawa rozejdzie sie po kościach...
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Po to właśnie ta dyskusja żeby ustalic szczegóły. Na razie to są początki i wszystko będzie systematycznie poprawiane i ulepszane. Dobrze ,że jest zainteresowaniebarann pisze: może rzeczywiście lepiej byłoby markami... tyle że właśnie dziwnie jak jedna krystynka jest pod C a druga pod Kpozdrawiam

Trzeba pomyśleć i tego się potem trzymać czy Krystynkę wrzucić pod "K" czy pod "C" jako , że jest z Ciechocinka. Czy np Czantorię dać pod "C" czy pod "U" bo jest z Ustronia.
Jak np damy Jurajską do Myszkowa ( bo tam jest robiona ) to wydaje mi sie , że lepiej byłoby sklasyfikować ją pod "J" bo podejrzewam , że więcej osób kojarzy Jurajską jako markę niż producenta "Postęp Myszków".
A gdzie dać kapsle z napisem "Hotel Orbis Cracovia" , "Hotel Forum" i wiele innych ?
Oczywiscie moze byc jeszcze pod C - Coralgol (a moze Colargol)Kowalsik pisze:A moze misia pod N - bo niedzwiadek?? albo U - Uszatek?? P - Puchatek??
A ja jednak uwazam, ze kaplse powinny byc wytworniami... No bo do - wody mineralne beda pod W?? Na niektorych kapslach nie ma napisu, co to za woda :-(
A czego nie wiemy - bedziemy sie starali dowiedziec...
Mysle, ze teraz prosciej jest zrobic ZBIOR kapsli posegregowanych ALFABETYCZNIE (nieraz to bedzie bardzo subiektywny przydzial).
Jednoczesnie nalezy pomyslec o KATALOGU kapsli posegregowanych wg wytworni/producenta. W przyszlosci moglyby funkcjonowac rownolegle, kazdy moglby wybrac jak posegregowane kapsle chce ogladac. Jest to troche dodatkowej pracy, ale bez przesady zdjecia beda przeciez te same.
Na dzien dzisiejszy tworzenie katalogu skonczylo by sie tym, ze 30-40 % kapsli trzeba by wrzucic do działu NW - niezidentyfikowana wytwórnia.
Jezeli macie ochote na KATALOG to proponuje:
1. Stworzyc liste wytworni (moze ktos juz cos takiego ma, moze Kaktus kiedy chcial tworzyc katalog cos takiego zrobil. Moze sa chetni do stworzenia takiej listy. Na poczatek wystarczy spisac dane z kapsli.
2. Liste umiescic na stronie by kazdy mogł przeslac uzupelnienia, sprostowania itp.
3. Ustalic sposob sortowania wytwórni.
a) Dla mnie najprostszym sposobem bylby podzial na ogolnopolskie (np. Coca,Pepsi i może Społem) i pozostale wg miast.
b) Drugi mieszany sposob mogłby polegac na sortowaniu wytworni wg miast, a gdy takiej nazwy nie ma (czyli np wytwornia wod w ...., zaklady piwowarskie w ..., pss spolem w ...) wg miejscowosci
c) mozna tez polaczyc oba powyzsze sposoby dajac dodatkowo odsylacze typu "Jurajska" patrz Myszków.
4. Kiedy bedzie w miare pelna lista wytworni. Mozna przystapic do podpinania pod kazda nazwe obrazkow kapsli.
5. Pozostale niezidentyfikowane kapsle trzeba by posegregowac wg nazw i liczyc, ze zostana w koncu zidentyfikowane (jak widac po katalogu kapsli piwnych nie jest to wcale latwe).
Wlasnie dostalem mail od Crazy Bajka z namiarami na Krynke. Moze to on zajmie sie lista wytworni.
Licze na Wasza wspolprace, K.
Ale namieszalem.. Ale o to mi chodzilo. Coca cola - wiadomo - jeden koncern, dalej podzial na wytwornie. Inne - proponuje miastami, a jak bylo wiecej wytworni w miastach - to podzial na wytwornie.
Tak bedzie lepiej - inaczej obie Namyslowianki beda razem, a byl oryginal i falsyfikat
Ja mam gdziez z 50 nieoznaczonych, a reszte oznaczona, wiec chyba damy rade
Ja w kazdym raziem pomoge!
Tak bedzie lepiej - inaczej obie Namyslowianki beda razem, a byl oryginal i falsyfikat

Ja mam gdziez z 50 nieoznaczonych, a reszte oznaczona, wiec chyba damy rade

Ja w kazdym raziem pomoge!
Kowalsik
- mr-perez
- Kontaktowanie:
To co napisał Wiki o podziale kapsli w katalogu będzie chyba najlepszym rozwiązaniem tymczasowym. A gdy uda nam się zebrać jak najwięcej skanów i informacji o wytwórniach zrobi się dwie listy ( wg producentów i nazw) i każdy będzie mógł sobie szukać danego kapsla w sposób jaki mu najbardziej odpowiada. Podobny podział jest u Pawła na stronie.
A zatem w układzie:
Miasto – Firma (Produkt)
· Augustów – Astro (Augustowianka)
· Białobiel – J. W. R. Górscy
· Białystok – Polmos
· Białystok –Białostockie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego
· Bielsk Podlaski – P.S.S.
· Bielsko-Biała – P.S.S. Społem
· Brzesko (zwane przez niektórych Okocim, nie wiedzieć czemu
) – Z. P. Okocim (Olympia)
· Busko Zdrój (też Busko-Solec) – P.P. Uzdrowisko Busko-Solec (Buskowianka)
· Bydgoszcz – Fordon (to się jakos nazywa
)
· Chełm
· Chmielnik-Zdrój – Chmielnik Zdrój S.A.
· Ciechocinek – P.P. Uzdrowisko Ciechocinek - (Kujawianka, Krystynka)
· Cieplice – Uzdrowisko Cieplice (Marysieńka)
· Długopole – Uzdrowisko Długopole Zdrój (Długopolanka)
· Drzewca – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Drzewca (Nałęczowska) – nie wiem, czy Nałęczowska – Izba Uzdrowiska Polskie też tu...
· Dwikozy – Kieleckie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Dwikozy
· Gdańsk – Zakłady Piwowarskie Gdańsk (napój gazowany)
· Głogoczów (Fanatic) – w sumie nie wiem, czy to nazwa firmy czy napoju
· Góra Kalwaria – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Hortex Góra Kalwaria
· Grodzisk Wielkopolski – Przedsiębiorstwo Produkcji Wód Mineralnych "RALCO" Sp. z o.o. w Grodzisku Wlkp. (dzisiejsza nazwa)
· Iwiny – Przedsiębiorstwo Eksploatacji Wód Aquakonrad
· Jasło – Pektowin
· Katowice – P.W.A.S. „Podryn” Katowice, ul. Moniuszki 7 (Orange)
· Kielce – Browar Belgia (czy jak on się tam nazywa) (Upcider, Smirnoff)
· Kołobrzeg – P.P. Uzdrowisko Kołobrzeg (Perła Bałtyku)
· Kotlin – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Kotlin
· Kobylin – M. A. Stankiewicz, Kobylin 90
· Kraków – P.Z. Widiopol Kraków, zakład w Czernichowie (NAP) – chociaz nie wiem, czy nap to produkt
· Kraków – Krakowskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Fructopol
· Kraków – P.O.B. Opakomet, ul. Grzegórzecka 77
· Kraków – tedaan, ul. Krowodeskich Zuchów 2
· Kraków - ???? Polmos Nowa Huta, ul. Makuszyńskiego 28 (nie mogę odczytać początku)
· Kraków – Zespół Uzdrowisk Krakowskich (Krakowianka)
· Krynka (Krynka)
· Krynica (też Krynica-Żegiestów) – P.P. Zespół Uzdrowisk Krynicko-Popradzkich, Uzdrowisko Krynica-Żegiestów S.A. (Kryniczanka)
· Krynica – Spółdzielnia Pracy Przemysłu Spożywczego „Postęp” w Krynicy (Muszynianka)
· Krzeszowice – Olech & Olech
· Lądek-Długopole – P.P. Uzdrowisko Lądek-Długopole (Długopolanka)
· Legnica
· Leszna Górna – Rolnicza Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Cieszyn, WSS w Lesznej Górnej (Lesznianka)
· Lidzbark Warmiński – Merkury (też nie wiem, czy to firma...)
· Lipno (Nektarwit)
· Łąck – Krups, ul. Warszawska 6, Łąck
· Łodygowice – Wytwórnia Napojów Chłodzących FABER - 1928 Włodzimierz Faber
· Łowicz
· Międzychód
· Milejów – Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego Milejów lub Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Milejów – w sieci funkcjonują dwie nazwy :-(
· ???? Wir (chyba Mogielnica, ale nie pamietam...)
· Muszyna – Cechini-Dystrybucja Sp. z o.o., Muszyna
· Myszków – H.P.S.P. Myszków, WNG w Postępie (Jurajska, Krzyś)
· Nałęczów – S.R.H. Nałęczów (Nałęczowska)
· Nałęczów – P.P. Uzdrowisko Nałęczów, ZL Uzdrowisko Nałęczów S.A. (Nałęczowianka)
· Nieledew
· Narol – Kresy sp. z oo. (Galicya)
· Nowy Sącz – Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Baritpol
· Nowy Sącz – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Nowy Sącz
· ???? – Krzysztof – Róża (Robox będzie wiedział...)
· Oleśnica – Wytwórnia Wód Mineralnych Konrad
· Olsztynek
· Ostromecko
· Ostrów Wielkopolski - Wytwórnia Wód Gazowanych JERZY J.A. Nowak, ul. Ledóchowskiego 144, 63-400 Ostrów Wielkopolski
· Pietrzykowice
· Piotrków Trybunalski - Sulimar
· Nowy Sącz – W.Z.S.R. S.Ch. Nowy Sącz (Piwniczanka)
· Piwniczna (Piwniczanka)
· Polanica Zdrój – Zespół Uzdrowisk Kłodzkich, Uzdrowiska Kłodzkie, Uzdrowisko Polanica, Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A. (Staropolanka, Wielka Pieniawa)
· Połczyn Zdrój – Uzdrowisko Połczyn (Perła Połczyńska)
· Poznań – Poznańska Wytwórnia Produktów Spożywczych Pegaz, Wołczyńska 46/48, Poznań
· Rymanów Zdrój – Uzdrowisko Rymanów Zdrój (Celestynka, Tytus)
· Rzeszów – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego, Rzeszów
· Borek Stary - Respak Sp. z o.o., Rozlewnia Wód Mineralnych, 36-020 Borek Stary 333 (Rzeszowianka)
· Sieradz – Sieradzkie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego, Sieradz
· Sieradz – Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Marysieńka, Wojska Polskiego 162/170, 98-200 Sieradz (Marysieńka)
· Skierdy – Wytwórnia w Skierdach (Magnezjana)
· Szczawno Zdrój – Uzdrowisko Szczawno Zdrój (Anka)
· Szczecinek - Gryf Milk
· Szczyrzyc – Opactwo Cystersów w Szczyrzycu
· Śmigiel – Browary Wielkopolskie w Poznaniu (Tonic) – może pod Poznań...
· Świeradów-Czerniawa – P.P. Uzdrowisko Świeradów-Czerniawa (Czerniawianka)
· Tarczyn (Scott)
· Tarnów – S.Z.S. Fruktona Tarnów
· Tuchola - Borowiak
· Tymbark – Podhalańskie Zakłady Przymysłu Owocowo-Warzywnego Tymbark, Podhalańskie Zakłady Przymysłu Owocowo-Warzywnego Tymbark S.A.
· Tychy – Zakłady Piwowarskie Tychy (Tola, Cytrynówka, Tyskie)
· Ustroń – P.P.S. Społem Ustroń (Czantoria)
· Ustroń – Uzdrowisko Ustroń (Ustronianka)
· Ustroń – Wytwórnia Wód Gazowanych M. Bożek, 1. Maja 48, Ustroń (Ustronianka)
· Ustroń – Laguna, ul. Kręta 5, Ustroń (Ustrońka)
· Wisła – Wiślanka, Rastoki 31a, Wisła (Wiślanka)
· Ustroń – Finto (ale która wytwórnia???)
· Warszawa – Warszawska Spółdzielnia Spożywców Społem, Wytwórnia Wód Gazowanych Warszawa Wilanów
· Warszawa – Okęcie
· Warszawa – Browar Warszawski (Tonic)
· Warszawa – (Mazowszanka)
· Warszawa – (RC Cola, Ptyś) – chyba Warsowin, ale nie mam pewności...
· Wilkowice – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Wilkowice (Bystrzanka)
· Wojcieszów – S.P.H.U. "Samopomoc", Wytwórnia Wód Gazowanych "Wojcieszowianka" (Wojcieszowianka)
· Wołomin – K. Burakowska, Wołomin (Oaza)
· Wrocław - ??? (mam trzy, ale nie wiem, czy z jednej firmy...)
· Wysowa – Uzdrowisko Wysowa (Wysowianka)
· Zabrze – Browar Zabrze, Górnośląskie Zakłady Piwowarskie S.A. (Napój pomarańczowy, Koliber, Florida, Karlik, Basia)
· Zagórze (Zagórzanka) ???
· Zielona Góra – Browar Zielona Góra (Tonic)
· Ziębice
· Zławki (nie pamietam...) (MarWit) http://www.marwit.pl/player.html, mi się nie otwiera
· Żywiec – Browar Żywiec
· Reszta nie wiem – a mam takie firmy jak:
· Frucade
· Unikat
· Pik S.C.
· Carpathia
· Jura
· FanFan
· Adiabar
· Rollier
· Alfa
· Bewa
· Evita
· Albana
· Kania
· Fortuna
· Woda Viking Zdrój
· Weda
· i inne...
Miasto – Firma (Produkt)
· Augustów – Astro (Augustowianka)
· Białobiel – J. W. R. Górscy
· Białystok – Polmos

· Białystok –Białostockie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego
· Bielsk Podlaski – P.S.S.
· Bielsko-Biała – P.S.S. Społem
· Brzesko (zwane przez niektórych Okocim, nie wiedzieć czemu

· Busko Zdrój (też Busko-Solec) – P.P. Uzdrowisko Busko-Solec (Buskowianka)
· Bydgoszcz – Fordon (to się jakos nazywa

· Chełm
· Chmielnik-Zdrój – Chmielnik Zdrój S.A.
· Ciechocinek – P.P. Uzdrowisko Ciechocinek - (Kujawianka, Krystynka)
· Cieplice – Uzdrowisko Cieplice (Marysieńka)
· Długopole – Uzdrowisko Długopole Zdrój (Długopolanka)
· Drzewca – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Drzewca (Nałęczowska) – nie wiem, czy Nałęczowska – Izba Uzdrowiska Polskie też tu...
· Dwikozy – Kieleckie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Dwikozy
· Gdańsk – Zakłady Piwowarskie Gdańsk (napój gazowany)
· Głogoczów (Fanatic) – w sumie nie wiem, czy to nazwa firmy czy napoju
· Góra Kalwaria – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Hortex Góra Kalwaria
· Grodzisk Wielkopolski – Przedsiębiorstwo Produkcji Wód Mineralnych "RALCO" Sp. z o.o. w Grodzisku Wlkp. (dzisiejsza nazwa)
· Iwiny – Przedsiębiorstwo Eksploatacji Wód Aquakonrad
· Jasło – Pektowin
· Katowice – P.W.A.S. „Podryn” Katowice, ul. Moniuszki 7 (Orange)
· Kielce – Browar Belgia (czy jak on się tam nazywa) (Upcider, Smirnoff)
· Kołobrzeg – P.P. Uzdrowisko Kołobrzeg (Perła Bałtyku)
· Kotlin – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Kotlin
· Kobylin – M. A. Stankiewicz, Kobylin 90
· Kraków – P.Z. Widiopol Kraków, zakład w Czernichowie (NAP) – chociaz nie wiem, czy nap to produkt

· Kraków – Krakowskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Fructopol
· Kraków – P.O.B. Opakomet, ul. Grzegórzecka 77
· Kraków – tedaan, ul. Krowodeskich Zuchów 2
· Kraków - ???? Polmos Nowa Huta, ul. Makuszyńskiego 28 (nie mogę odczytać początku)
· Kraków – Zespół Uzdrowisk Krakowskich (Krakowianka)
· Krynka (Krynka)
· Krynica (też Krynica-Żegiestów) – P.P. Zespół Uzdrowisk Krynicko-Popradzkich, Uzdrowisko Krynica-Żegiestów S.A. (Kryniczanka)
· Krynica – Spółdzielnia Pracy Przemysłu Spożywczego „Postęp” w Krynicy (Muszynianka)
· Krzeszowice – Olech & Olech
· Lądek-Długopole – P.P. Uzdrowisko Lądek-Długopole (Długopolanka)
· Legnica
· Leszna Górna – Rolnicza Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Cieszyn, WSS w Lesznej Górnej (Lesznianka)
· Lidzbark Warmiński – Merkury (też nie wiem, czy to firma...)
· Lipno (Nektarwit)
· Łąck – Krups, ul. Warszawska 6, Łąck
· Łodygowice – Wytwórnia Napojów Chłodzących FABER - 1928 Włodzimierz Faber
· Łowicz
· Międzychód
· Milejów – Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego Milejów lub Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Milejów – w sieci funkcjonują dwie nazwy :-(
· ???? Wir (chyba Mogielnica, ale nie pamietam...)
· Muszyna – Cechini-Dystrybucja Sp. z o.o., Muszyna
· Myszków – H.P.S.P. Myszków, WNG w Postępie (Jurajska, Krzyś)
· Nałęczów – S.R.H. Nałęczów (Nałęczowska)
· Nałęczów – P.P. Uzdrowisko Nałęczów, ZL Uzdrowisko Nałęczów S.A. (Nałęczowianka)
· Nieledew
· Narol – Kresy sp. z oo. (Galicya)
· Nowy Sącz – Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Baritpol
· Nowy Sącz – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Nowy Sącz
· ???? – Krzysztof – Róża (Robox będzie wiedział...)
· Oleśnica – Wytwórnia Wód Mineralnych Konrad
· Olsztynek
· Ostromecko
· Ostrów Wielkopolski - Wytwórnia Wód Gazowanych JERZY J.A. Nowak, ul. Ledóchowskiego 144, 63-400 Ostrów Wielkopolski
· Pietrzykowice
· Piotrków Trybunalski - Sulimar
· Nowy Sącz – W.Z.S.R. S.Ch. Nowy Sącz (Piwniczanka)
· Piwniczna (Piwniczanka)
· Polanica Zdrój – Zespół Uzdrowisk Kłodzkich, Uzdrowiska Kłodzkie, Uzdrowisko Polanica, Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A. (Staropolanka, Wielka Pieniawa)
· Połczyn Zdrój – Uzdrowisko Połczyn (Perła Połczyńska)
· Poznań – Poznańska Wytwórnia Produktów Spożywczych Pegaz, Wołczyńska 46/48, Poznań
· Rymanów Zdrój – Uzdrowisko Rymanów Zdrój (Celestynka, Tytus)
· Rzeszów – Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego, Rzeszów
· Borek Stary - Respak Sp. z o.o., Rozlewnia Wód Mineralnych, 36-020 Borek Stary 333 (Rzeszowianka)
· Sieradz – Sieradzkie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego, Sieradz
· Sieradz – Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Marysieńka, Wojska Polskiego 162/170, 98-200 Sieradz (Marysieńka)
· Skierdy – Wytwórnia w Skierdach (Magnezjana)
· Szczawno Zdrój – Uzdrowisko Szczawno Zdrój (Anka)
· Szczecinek - Gryf Milk
· Szczyrzyc – Opactwo Cystersów w Szczyrzycu
· Śmigiel – Browary Wielkopolskie w Poznaniu (Tonic) – może pod Poznań...
· Świeradów-Czerniawa – P.P. Uzdrowisko Świeradów-Czerniawa (Czerniawianka)
· Tarczyn (Scott)
· Tarnów – S.Z.S. Fruktona Tarnów
· Tuchola - Borowiak
· Tymbark – Podhalańskie Zakłady Przymysłu Owocowo-Warzywnego Tymbark, Podhalańskie Zakłady Przymysłu Owocowo-Warzywnego Tymbark S.A.
· Tychy – Zakłady Piwowarskie Tychy (Tola, Cytrynówka, Tyskie)
· Ustroń – P.P.S. Społem Ustroń (Czantoria)
· Ustroń – Uzdrowisko Ustroń (Ustronianka)
· Ustroń – Wytwórnia Wód Gazowanych M. Bożek, 1. Maja 48, Ustroń (Ustronianka)
· Ustroń – Laguna, ul. Kręta 5, Ustroń (Ustrońka)
· Wisła – Wiślanka, Rastoki 31a, Wisła (Wiślanka)
· Ustroń – Finto (ale która wytwórnia???)
· Warszawa – Warszawska Spółdzielnia Spożywców Społem, Wytwórnia Wód Gazowanych Warszawa Wilanów
· Warszawa – Okęcie
· Warszawa – Browar Warszawski (Tonic)
· Warszawa – (Mazowszanka)
· Warszawa – (RC Cola, Ptyś) – chyba Warsowin, ale nie mam pewności...
· Wilkowice – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Wilkowice (Bystrzanka)
· Wojcieszów – S.P.H.U. "Samopomoc", Wytwórnia Wód Gazowanych "Wojcieszowianka" (Wojcieszowianka)
· Wołomin – K. Burakowska, Wołomin (Oaza)
· Wrocław - ??? (mam trzy, ale nie wiem, czy z jednej firmy...)
· Wysowa – Uzdrowisko Wysowa (Wysowianka)
· Zabrze – Browar Zabrze, Górnośląskie Zakłady Piwowarskie S.A. (Napój pomarańczowy, Koliber, Florida, Karlik, Basia)
· Zagórze (Zagórzanka) ???
· Zielona Góra – Browar Zielona Góra (Tonic)
· Ziębice
· Zławki (nie pamietam...) (MarWit) http://www.marwit.pl/player.html, mi się nie otwiera
· Żywiec – Browar Żywiec
· Reszta nie wiem – a mam takie firmy jak:
· Frucade
· Unikat
· Pik S.C.
· Carpathia
· Jura
· FanFan
· Adiabar
· Rollier
· Alfa
· Bewa