kapsle.net.pl - uwagi merytoryczne dot. treści

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
miodek

#61 Post autor: miodek »

Paweł, w browarze Gdańsk, jest błędny numer przy odsyłaczu do browaru Elbląg.
Hevelius Classic napisałeś Elbląg 69, powinno być 89.

Awatar użytkownika
chinet

#62 Post autor: chinet »

W seriach przy części koni brakuje sygnatur.
Jestem trollem :mad:

Paweł
Administrator

#63 Post autor: Paweł »

miodek pisze:Paweł, w browarze Gdańsk, jest błędny numer przy odsyłaczu do browaru Elbląg.
Hevelius Classic napisałeś Elbląg 69, powinno być 89.
Poprawione
chinet pisze:W seriach przy części koni brakuje sygnatur.
Bo tam na ciemnoszarym tle nie widać sygnatur

krzysztof

#64 Post autor: krzysztof »

Jak Trzcinica moŻe być z korkiem, skoro nadruk jest na odwrotce?

Paweł
Administrator

#65 Post autor: Paweł »

krzysztof pisze:Jak Trzcinica może być z korkiem, skoro nadruk jest na odwrotce?
Gdyby blacha była wybita w dobrą stronę, to na pewno byłby z korkiem

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#66 Post autor: lendoo »

Gdyby babcia wąsy miała...
Rodzi się pytanie czy ta Trzcinica występuje tylko w takiej wersji, gdzie nadruk jest pod spodem, czy to tylko błąd i występują kapsle z korkiem.
Jeśli nie ma kapsli z korkiem, a chyba takie nie są znane do tej pory, to myślę, że jednak błędem jest podawać informację, że jest to kapsel z korkiem.

danio_145
Kontaktowanie:

#67 Post autor: danio_145 »

Jeśli występował taki kapsel to musiał być z korkiem. Wtedy to była jedyna forma uszczelniania kapsla.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#68 Post autor: lendoo »

Czyli, jesli dobrze rozumuję to wewnątrz naszego kapsla był korek który go uszczelniał, a po jego destrukcji ukazam się nam nadruk?
Jesli tak to wtedy można uznać, że rzeczywiście występuje normalna wersja z korkiem i nadrukiem na wierzchu, a nasz aktualny kapsel jest błędem, bo nikt normalny nie produkowałby kapsli z nadrukiem pod korkiem.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
Dariobeer
Kontaktowanie:

#69 Post autor: Dariobeer »

Kapsel z Trzcinicy wygląda jak niebutelkowany.Nadruk ma na zewnątrz (nie odwrotka po destrukcji korka)

danio_145
Kontaktowanie:

#70 Post autor: danio_145 »

Dopóki nie pojawi się właściwa wersja to tylko gdybanie. Dariobeer, nadruk jest wewnątrz kapsla. Kapsel jest butelkowany.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
Cooper

#71 Post autor: Cooper »

Chyba będzie to lekki offtop bo to co poruszę nie będzie może merytoryczne ale nie znalazłem innego lepszego wątku (albo znalazłem ale były zamknięte) a nie chciałem zakładać nowego.
Chciałem zapytać dlaczego w nowym katalogu nie ma kapsli próbnych ? Domyślam się iż niechęć do nich częściowo słusznie została spowodowana "sypką" rzekomych prób sprzedawanych przez jednego koleszkę z południowej Polski używającego kilku nicków na allegro a mającego prawdopodobnie znajomości w firmie CP. Faktycznie owe "próby" prawdopodobnie robione były "na prośbę" ewentualnie były jakimiś półproduktami testującymi nie tyle wzór graficzny kapsla co działanie farby lakieru podkładu itp na wzorze masowym. Za wyjątkiem nie pasujących totalnie do oficjalnego logo kolorów nie różniły się niczym (np kapsle Warki czy Dębowego) i o ile pamiętam miały sygnatury co dla prób nie jest typowe. O ile w przypadku tych kapsli ich usunięcie było słusznym krokiem (sam kupiłem za 2-cyfrowe kwoty 2 z nich więc jako posiadacz powinienem "lobbować" za ich zaliczeniem do katalogu a tym samym "trzymaniem" ich wartości) jednak zauważyłem iż jednocześnie z katalogu wyleciały ciekawe i będące zdecydowanie "legalnymi" próbami takie kapsle jak np Czarni Słupsk z br Koszalin, czarny Wist czy Olsztyn Jurand z czarną obwódką i zupełnie innymi czcionkami i być może jeszcze inne ale te przypomniałem sobie na biegu. Nie ma ich nawet w podstronie "Usuniete z katalogu".
Czym więc było podyktowane usunięcie ww kapsli próbnych różniących się zdecydowanie inną grafiką od obiegowych a tym samym chyba "nie podejrzanymi o podrobienie przez kolekcjonera/kolekcjonerów" ?
Wg mnie zubożenie nowego katalogu o tego typu kapsle to spory minus dla niego :|
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Paweł
Administrator

#72 Post autor: Paweł »

Hej Wojtek
Powód braku prób jest bardzo prozaiczny - nie prowadzę spisu kapsli próbnych, bo ich nie zbieram. Nie ujawniła się także osoba, która taki spis prowadzi, zbiera dobrej jakości zdjęcia i zechciałaby się takim spisem podzielić.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#73 Post autor: Krzysiek »

Paweł, Szczecin 43 zostawiłeś celowo czy omyłkowo nie usunąłeś? Bo swego czasu Robert Szyndel pisał o historii srebrnych ząbków.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

miodek

#74 Post autor: miodek »

Paweł, w katalogu Szczecin 26 i Szczecin 28 to skan tego samego kapsla.
UwaŻam Że prócz sygnatury róŻnią się np. banderą na stateczku jak i samym stateczkiem.
W załączniku od lewej Szczecin 28 i 26.

Paweł
Administrator

#75 Post autor: Paweł »

Krzysiek pisze:Paweł, Szczecin 43 zostawiłeś celowo czy omyłkowo nie usunąłeś? Bo swego czasu Robert Szyndel pisał o historii srebrnych ząbków.
Szczecin 43 będzie na liście kapsli do usunięcia, o której będziemy rozmawiać kiedy skończę prace nad drugim etapem budowy portalu. Na razie niech sobie będzie.

Paweł
Administrator

#76 Post autor: Paweł »

miodek pisze:Paweł, w katalogu Szczecin 26 i Szczecin 28 to skan tego samego kapsla.
Uważam że prócz sygnatury różnią się np. banderą na stateczku jak i samym stateczkiem.
Dzięki za uwagę, przy najbliższej okazji wrzucę właściwe zdjęcia.

Berni60

#77 Post autor: Berni60 »

miodek pisze:Paweł, w katalogu Szczecin 26 i Szczecin 28 to skan tego samego kapsla.
Uważam że prócz sygnatury różnią się np. banderą na stateczku jak i samym stateczkiem.
Wg mnie kapsel 27 to też ten sam skan tylko odpowiednio obrobiony by kolor wyszedł inny
dobre bo PIWO !!!

danio_145
Kontaktowanie:

#78 Post autor: danio_145 »

Czym się różni Elbląg 49 od 50?
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
Dariobeer
Kontaktowanie:

#79 Post autor: Dariobeer »

Chyba tylko kolorem na cyferce.

Paweł
Administrator

#80 Post autor: Paweł »

Dariobeer pisze:Chyba tylko kolorem na cyferce.
I również ten kapsel będzie na liście do usunięcia.

Awatar użytkownika
chinet

#81 Post autor: chinet »

Do wylotu jeden kapsel z Żywca - nr 79/80. Różnią się tylko miejscem umieszczenia cyferki.

Awatar użytkownika
JulasTczew

#82 Post autor: JulasTczew »

Paweł, może dałbyś radę zmienić zdjęcie Olsztyna 11 na trochę dokładniejsze ?
Na większości stronach kolekcjonerów, ta 11stka wygląda jakby wpadała w fiolet, czego w katalogu nie widać w ogóle.
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

Awatar użytkownika
Moby

#83 Post autor: Moby »

JulasTczew pisze:Paweł, może dałbyś radę zmienić zdjęcie Olsztyna 11 na trochę dokładniejsze ?
Na większości stronach kolekcjonerów, ta 11stka wygląda jakby wpadała w fiolet, czego w katalogu nie widać w ogóle.
Ja bym powiedział, że jedynastka często wygląda jak granat/ciemny granat, a w katalogu zostało użyte to samo zdjęcie, dlatego trochę podobne.

Awatar użytkownika
chinet

#84 Post autor: chinet »

Paweł, usuń może wszelkie cyferki ze zdjęć kapsli. Spokój będzie i połowa mniej zbędnych komentarzy w katalogu.

Paweł
Administrator

#85 Post autor: Paweł »

Paweł, usuń może wszelkie cyferki ze zdjęć kapsli. Spokój będzie i połowa mniej zbędnych komentarzy w katalogu.
Właśnie wczoraj postanowiłem to zrobić :D Wpadłem na ten pomysł około 2 godziny wcześniej zanim napisałeś swojego posta :)

Wiśnia

#86 Post autor: Wiśnia »

Paweł czemu jest na kapslu Bielkówko 23 dziwna data produkcji :O

Awatar użytkownika
rwjak

#87 Post autor: rwjak »

Wiśnia pisze:Paweł czemu jest na kapslu Bielkówko 23 dziwna data produkcji :O
Ten kapsel jest osią kapslarstwa, rokiem zerowym. Kapsle wcześniejsze będą datowane np 2 rok p.e.k.(przed erą koźlaka), kapsle późniejsze np 2 rok e.k. (ery koźlaka) :D

Awatar użytkownika
glogowianin

#88 Post autor: glogowianin »

Mam wątpliwości, czy niezydentyfikowany kapsel nr 14 jest rzeczywiscie polski. Wygląda bardzo podobnie do nrd-owskiego kapsla "Spezial Bier". Wywołałem dyskusję na ten temat na niemieckim forum. Zobaczymy, co powiedzą. Link do dyskusji:
http://kkf.crowncaps.info/viewtopic.php?f=5&t=1173

Paweł
Administrator

#89 Post autor: Paweł »

Ten kapsel jest z NRD i to raczej nie jest tajemnica :) Problem w tym, że jak wiele innych kapsli z byłego NRD chodził jako zastępczy na przypadkowych partiach piwa z jakiejś garażowej rozlewni.

Awatar użytkownika
glogowianin

#90 Post autor: glogowianin »

Niemcy potwierdzają, że to kapsel od nich. :)

Czyli jeżeli dany piwny kapsel był używany w kilku krajach (w tym w Polsce), to jest traktowany jako kapsel polski w katalogu? Dobrze rozumuję?

Zablokowany