kapsle.net.pl - uwagi merytoryczne dot. treści
Gdyby babcia wąsy miała...
Rodzi się pytanie czy ta Trzcinica występuje tylko w takiej wersji, gdzie nadruk jest pod spodem, czy to tylko błąd i występują kapsle z korkiem.
Jeśli nie ma kapsli z korkiem, a chyba takie nie są znane do tej pory, to myślę, że jednak błędem jest podawać informację, że jest to kapsel z korkiem.
Rodzi się pytanie czy ta Trzcinica występuje tylko w takiej wersji, gdzie nadruk jest pod spodem, czy to tylko błąd i występują kapsle z korkiem.
Jeśli nie ma kapsli z korkiem, a chyba takie nie są znane do tej pory, to myślę, że jednak błędem jest podawać informację, że jest to kapsel z korkiem.
Czyli, jesli dobrze rozumuję to wewnątrz naszego kapsla był korek który go uszczelniał, a po jego destrukcji ukazam się nam nadruk?
Jesli tak to wtedy można uznać, że rzeczywiście występuje normalna wersja z korkiem i nadrukiem na wierzchu, a nasz aktualny kapsel jest błędem, bo nikt normalny nie produkowałby kapsli z nadrukiem pod korkiem.
Jesli tak to wtedy można uznać, że rzeczywiście występuje normalna wersja z korkiem i nadrukiem na wierzchu, a nasz aktualny kapsel jest błędem, bo nikt normalny nie produkowałby kapsli z nadrukiem pod korkiem.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Chyba będzie to lekki offtop bo to co poruszę nie będzie może merytoryczne ale nie znalazłem innego lepszego wątku (albo znalazłem ale były zamknięte) a nie chciałem zakładać nowego.
Chciałem zapytać dlaczego w nowym katalogu nie ma kapsli próbnych ? Domyślam się iż niechęć do nich częściowo słusznie została spowodowana "sypką" rzekomych prób sprzedawanych przez jednego koleszkę z południowej Polski używającego kilku nicków na allegro a mającego prawdopodobnie znajomości w firmie CP. Faktycznie owe "próby" prawdopodobnie robione były "na prośbę" ewentualnie były jakimiś półproduktami testującymi nie tyle wzór graficzny kapsla co działanie farby lakieru podkładu itp na wzorze masowym. Za wyjątkiem nie pasujących totalnie do oficjalnego logo kolorów nie różniły się niczym (np kapsle Warki czy Dębowego) i o ile pamiętam miały sygnatury co dla prób nie jest typowe. O ile w przypadku tych kapsli ich usunięcie było słusznym krokiem (sam kupiłem za 2-cyfrowe kwoty 2 z nich więc jako posiadacz powinienem "lobbować" za ich zaliczeniem do katalogu a tym samym "trzymaniem" ich wartości) jednak zauważyłem iż jednocześnie z katalogu wyleciały ciekawe i będące zdecydowanie "legalnymi" próbami takie kapsle jak np Czarni Słupsk z br Koszalin, czarny Wist czy Olsztyn Jurand z czarną obwódką i zupełnie innymi czcionkami i być może jeszcze inne ale te przypomniałem sobie na biegu. Nie ma ich nawet w podstronie "Usuniete z katalogu".
Czym więc było podyktowane usunięcie ww kapsli próbnych różniących się zdecydowanie inną grafiką od obiegowych a tym samym chyba "nie podejrzanymi o podrobienie przez kolekcjonera/kolekcjonerów" ?
Wg mnie zubożenie nowego katalogu o tego typu kapsle to spory minus dla niego
Chciałem zapytać dlaczego w nowym katalogu nie ma kapsli próbnych ? Domyślam się iż niechęć do nich częściowo słusznie została spowodowana "sypką" rzekomych prób sprzedawanych przez jednego koleszkę z południowej Polski używającego kilku nicków na allegro a mającego prawdopodobnie znajomości w firmie CP. Faktycznie owe "próby" prawdopodobnie robione były "na prośbę" ewentualnie były jakimiś półproduktami testującymi nie tyle wzór graficzny kapsla co działanie farby lakieru podkładu itp na wzorze masowym. Za wyjątkiem nie pasujących totalnie do oficjalnego logo kolorów nie różniły się niczym (np kapsle Warki czy Dębowego) i o ile pamiętam miały sygnatury co dla prób nie jest typowe. O ile w przypadku tych kapsli ich usunięcie było słusznym krokiem (sam kupiłem za 2-cyfrowe kwoty 2 z nich więc jako posiadacz powinienem "lobbować" za ich zaliczeniem do katalogu a tym samym "trzymaniem" ich wartości) jednak zauważyłem iż jednocześnie z katalogu wyleciały ciekawe i będące zdecydowanie "legalnymi" próbami takie kapsle jak np Czarni Słupsk z br Koszalin, czarny Wist czy Olsztyn Jurand z czarną obwódką i zupełnie innymi czcionkami i być może jeszcze inne ale te przypomniałem sobie na biegu. Nie ma ich nawet w podstronie "Usuniete z katalogu".
Czym więc było podyktowane usunięcie ww kapsli próbnych różniących się zdecydowanie inną grafiką od obiegowych a tym samym chyba "nie podejrzanymi o podrobienie przez kolekcjonera/kolekcjonerów" ?
Wg mnie zubożenie nowego katalogu o tego typu kapsle to spory minus dla niego

Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Paweł, Szczecin 43 zostawiłeś celowo czy omyłkowo nie usunąłeś? Bo swego czasu Robert Szyndel pisał o historii srebrnych ząbków.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

Szczecin 43 będzie na liście kapsli do usunięcia, o której będziemy rozmawiać kiedy skończę prace nad drugim etapem budowy portalu. Na razie niech sobie będzie.Krzysiek pisze:Paweł, Szczecin 43 zostawiłeś celowo czy omyłkowo nie usunąłeś? Bo swego czasu Robert Szyndel pisał o historii srebrnych ząbków.
Wg mnie kapsel 27 to też ten sam skan tylko odpowiednio obrobiony by kolor wyszedł innymiodek pisze:Paweł, w katalogu Szczecin 26 i Szczecin 28 to skan tego samego kapsla.
Uważam że prócz sygnatury różnią się np. banderą na stateczku jak i samym stateczkiem.
W załączniku od lewej Szczecin 28 i 26.
dobre bo PIWO !!!
- JulasTczew
Ja bym powiedział, że jedynastka często wygląda jak granat/ciemny granat, a w katalogu zostało użyte to samo zdjęcie, dlatego trochę podobne.JulasTczew pisze:Paweł, może dałbyś radę zmienić zdjęcie Olsztyna 11 na trochę dokładniejsze ?
Na większości stronach kolekcjonerów, ta 11stka wygląda jakby wpadała w fiolet, czego w katalogu nie widać w ogóle.
- glogowianin
Mam wątpliwości, czy niezydentyfikowany kapsel nr 14 jest rzeczywiscie polski. Wygląda bardzo podobnie do nrd-owskiego kapsla "Spezial Bier". Wywołałem dyskusję na ten temat na niemieckim forum. Zobaczymy, co powiedzą. Link do dyskusji:
http://kkf.crowncaps.info/viewtopic.php?f=5&t=1173
http://kkf.crowncaps.info/viewtopic.php?f=5&t=1173
- glogowianin