"Rarytasy" z Allegro.

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
zipkeczup

"Rarytasy" z Allegro.

#1 Post autor: zipkeczup »

Przeglądam sobie często oferty sprzedaży kapsli na Allegro i nie mogę się nadziwić jednej rzeczy - w jakim celu ktoś pisze opis typu "rarytas", "jedyny na allegro", a sprawdzając ten niesamowity "unikat" okazuję się, że to zwykły najnowszy Lech, Warka lub inne ogólnopolskie i wszędzie dostępne piwo. Wiele razy zadawałem sobie to pytanie i nigdy nie znalazłem odpowiedzi. No bo przecież nie po to, żeby zwrócić kogoś uwagę albo zachęcić, bo jak można zachęcić kogoś do kupna czegoś takiego? Jedynym logicznym uzasadnieniem tego jakże irytującego mnie zjawiska jest to, że chyba ludzie traktują jako rozrywkę sprawdzanie ilości wyświetleń aukcji. Co o tym sądzicie? Wiem, że to może banalny problem, ale musiałem to napisać.

Awatar użytkownika
peterklasinski

#2 Post autor: peterklasinski »

Noo, fakt niektórzy przesadzają i chcąc sprzedać swój towar stosują najróżniejsze superlatywy. Liczą wtedy na laika, że kupi te ich "rarytasy"... :)
Wojtek Engel!!!!! [*]

Awatar użytkownika
Tomek
Kontaktowanie:

#3 Post autor: Tomek »

No dla mnie to też jest dosyć dziwne zjawisko...chęć przyciągnięcia uwagi czy nie wiem co, ale to coraz mniej działa na ludzi, bo o zwykłych kapslach z ulicy piszą, że to niewiadomo co.
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)

Awatar użytkownika
Pluto

#4 Post autor: Pluto »

Jeśli ktoś się na tym nie zna to w sumie może uważać, że to rarytas ale z drugiej strony sprzedawca na pewno pije piwo i pewnie wie, że takich kapsli jest multum na rynku... Grunt to reklama, a nóż się ktoś nabierze...
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

Awatar użytkownika
seboo

#5 Post autor: seboo »

mało doświadczony kolekcjoner kupi a jeśli pojawia się ich kilku to cena rośnie od razu . Ale racja to mnie dobija jak ktoś pisze rarytas a to Tyskie : :P . Myślę że często wysokie ceny są przy zestawach zagranicznych . Bo początkujący myślą ze to są cenne bo są z Niemiec ,Rosji a tak naprawdę to są kapsle które można łatwo dostać .
750PL PIWNE

Paweł
Administrator

#6 Post autor: Paweł »

Bo sprzedawcy szukają głupszych od siebie.

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#7 Post autor: wismat »

Paweł pisze:Bo sprzedawcy szukają głupszych od siebie.
Bardzo trafne podsumowanie :)
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Bdm

#8 Post autor: Bdm »

seboo pisze:mało doświadczony kolekcjoner kupi a jeśli pojawia się ich kilku to cena rośnie od razu . Ale racja to mnie dobija jak ktoś pisze rarytas a to Tyskie : :P . Myślę że często wysokie ceny są przy zestawach zagranicznych . Bo początkujący myślą ze to są cenne bo są z Niemiec ,Rosji a tak naprawdę to są kapsle które można łatwo dostać .
nie wiem nie wiem....
niemeicki kaspl to łatwiutko żeczywiście znaleźć bo ze szczecina do jakiejś wioski niemieckiej jest żut beretem...
ale i mozna kupic kilka rodzjów niemieckich piw w wiekszych monopolach.
co do rosyjskich to sie nie zgodze !!!
wy może sie wymieniacie z rosjanami ale ja?? ciekawe jak ja bym sie z nimi porozumial

Awatar użytkownika
seboo

#9 Post autor: seboo »

ja też nie umiem rosyjskiego :D . Ale chodzi o to ze wszystkie kapsle które są masówka w innym kraju są łatwe do zdobycia . Np ktoś może przywieść (w moim przypadku) , zamiana zarówno z polskimi kolekcjonerami jak i zagranicznymi , giełdy , wyjazdy .
750PL PIWNE

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#10 Post autor: lendoo »

Ja już zrobiłem kilka wymian z Rosjanami. Z nimi robi się jedne z najlepszych wymian.
Z porozumiewaniem się nie mam problemu, gdyż większość z nich umie angielski. :wink:

Lepiej zrobić z jakimś Rosjaninem blind trade(wymiana w ślepo)
niż kupować na Allegro...
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

ODPOWIEDZ