Watykan, Andora, Monako... ?
- peterklasinski
Watykan, Andora, Monako... ?
Wiem że ten temat był już poruszany ,ale myślę że wielu z nas chciałoby dowiedzieć się czegoś więcej na temat kapsli z tych państw...
Osobiście słyszałem wzmianki o kapslach z Andory i wiem jak wyglądają te z Monako (choćby z Ebay czy strony Davide).
Osobiście słyszałem wzmianki o kapslach z Andory i wiem jak wyglądają te z Monako (choćby z Ebay czy strony Davide).
Wojtek Engel!!!!! [*]
Najliczniejsza kolekcja kapsli z MONAKO,mysle ze liczy teraz okolo 40 szt. Moja liczy 3
. WATYKAN - nie istnieje kapsel z tego "panstwa". ANDORA - o ile sie nie myle,sa 2 piwne kapsle z tego kraju. A&M,ostatnie kapsle pochodza z lat 60'.Zamkneli browary,zniknely kapsle. Dlatego ich wartosc jest taka duza,dlatego sa takie cenne. Rzeczywiscie kapsle z M mozna spotkac na EBAY,ostatnio kilka lat temu.Na wymiane,praktycznie nie istnieja. Po prostu ich prawie nie ma...Jest jeszcze GUAM,ale to juz inna historia,piekna zarazem. SAN MIGUEL wyprodukowal kapsle&piwo dla tego kraju,gdyz stacjonowali tam Amerykanscy zolnierze. Na swiecie 2 osoby maja kapsle z G.

Wks Slask! Kocham kapsle!
- peterklasinski
- peterklasinski
- peterklasinski
Znalezione na Davide's crown caps forum
"The first cap from Andorra is from the 1930's.
The second cap from Andorra is from the 1960's.
The two last caps could be France instead of Andorra. Does anybody know for sure? They are from the 1960's."
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a3 ... 7aa29.html
"The two caps from Liechtenstein are from wine and from the 1990's."
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab0 ... e147b.html

"The first cap from Andorra is from the 1930's.
The second cap from Andorra is from the 1960's.
The two last caps could be France instead of Andorra. Does anybody know for sure? They are from the 1960's."

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a3 ... 7aa29.html
"The two caps from Liechtenstein are from wine and from the 1990's."
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab0 ... e147b.html

- peterklasinski
Np. w przypadku tego San Miguela z wyspy Guam, przecież nie został wyprodukowany na Guam, tylko dla Guam. Dlaczego więc przypisuje się go do kapsla z Guam? Przecież liczy się miejsce produkcji. Czy to czasem nie jest naciąganie? Zaliczmy zatem np. Faustusa Pszenicznego do Polski itd. Nie zaliczymy, przecież wiadomo.
No i jeszcze do tego, chyba już było o tym mówione, np. Guam to terytotium zależne USA. Więc, jeśli już, to USA. Na CCI to powszechny proceder. Sam wstawiłem kapsel z Reunionu do Reunionu, ale przecież to jest Francja...
No i jeszcze do tego, chyba już było o tym mówione, np. Guam to terytotium zależne USA. Więc, jeśli już, to USA. Na CCI to powszechny proceder. Sam wstawiłem kapsel z Reunionu do Reunionu, ale przecież to jest Francja...
Czekam na psa jak na wykonanie wyroku, bo on już zapadł tam, na peronie.
- peterklasinski
wszystkiemu winna globalizacja ;-)
piwo może byc wyprodukowane w jednym kraju, butelkowane w drugim, ale przeznaczone jest na rynek trzeciego panstwa - i jak je w końcu sklasyfikować ????
do tego trzeba dodac trudności z definicja kraju, regionu autonomicznego itp. - pisząc trudność mam na myśli głównie fakt uznawania lub nieuznawania (zarówno przez osoby "prywatne" jak i przez inne państwa) jakiegoś skrawka ziemi za suwerenne państwo.
piwo może byc wyprodukowane w jednym kraju, butelkowane w drugim, ale przeznaczone jest na rynek trzeciego panstwa - i jak je w końcu sklasyfikować ????
do tego trzeba dodac trudności z definicja kraju, regionu autonomicznego itp. - pisząc trudność mam na myśli głównie fakt uznawania lub nieuznawania (zarówno przez osoby "prywatne" jak i przez inne państwa) jakiegoś skrawka ziemi za suwerenne państwo.
-
- Kontaktowanie:
Guam to jest na tyle ciekawy i wyjątkowy kapsel, że nic się nie stanie jak się go nie wpisze. Reunion, Grenlandia i wiele innych to jednostki administracyjne posiadające tak szeroką autonomię, że działają praktycznie jak oddzielne państwa. Fakt niektóre regiony są naciągane ale znów ciężko nazwać wspominany Reunion za typową Francję 

O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!
Bo można go było pewnie wypić tylko na Guam....zipkeczup pisze:Dlaczego więc przypisuje się go do kapsla z Guam?
danio_145 pisze:Jest też kwestia zdobywalności
Podzielam te zdaniadanio_145 pisze:Myślę też, że to kwestia czasu kiedy kolejne państwa oficjalnie się usamodzielnią

W dodatku jeśli chodzi o Reunion to jest to normalne państwo posiadające swoją własną stolicę (Saint-Denis). Jedynym do czego co niektórzy mogliby się przyczepić to fakt, że głową Reunionu jest prezydent Francji.
- peterklasinski