Pomysł odnośnie katalogu piwnych .

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
JulasTczew

Pomysł odnośnie katalogu piwnych .

#1 Post autor: JulasTczew »

Dzisiaj miałem pomysł odnośnie katalogu kapsli piwnych. Mianowicie fajnie by było gdybyśmy wspólnymi siłami ustalili rok w którym powstał każdy kapsel. Przy każdym numerku w katalogu w nawiasie podany byłby rok danego kapsla. Moim zdaniem takie coś by się przydało.
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#2 Post autor: Jacek »

Jestem za :] Ale w tym muszą pomóc starsi i bardziej zaawansowani kolekcjonerzy.

Awatar użytkownika
Moby

#3 Post autor: Moby »

Mnie też coś takiego by interesowało;) Mógłby być to też okres jego używania od... do...

Awatar użytkownika
pga

#4 Post autor: pga »

a ja chciałbym wiedzieć, które kapsle w katalogu występują z wersji z korkiem (wyłącznie lub opcjonalnie).
ZK on T(O)UR

Awatar użytkownika
Sandro

#5 Post autor: Sandro »

pga pisze:a ja chciałbym wiedzieć, które kapsle w katalogu występują z wersji z korkiem (wyłącznie lub opcjonalnie).
Popieram, przydatna informacja.

Paweł
Administrator

#6 Post autor: Paweł »

Jeśli coś takiego zostanie opracowane to na pewno informacje takie wprowadzę do katalogu. Sam nawet kiedyś planowałem to zrobić, ale zabrakło czasu...

bucik

#7 Post autor: bucik »

Panowie,

Bardzo ciekawe inicjatywy, które popieram w całej okazałości.
Myślę, że łatwiej będzie zrealizować szczegóły dotyczące zamknięć korkowych - kilku kolekcjonerów ma umieszczone informacje o tym na swoich stronach (np. Robert Szyndel).
Co do roku kapsla - to nie wiem jak Wy - ale ja bardzo często spotykam się z pytaniem od osób, którym opowiadam o swojej pasji:
"A z jakiego roku pochodzi?"; "A jaki masz najstarszy kapsel"?.
Pewną podpowiedź można znaleźć na portalu browar.biz gdzie w dziale kolekcjonerstwo można posegregować kapsle po roku. Ale oczywiście informacje te trzeba zweryfikować.

Taaaak... Łatwo chwalić inicjatywę gorzej coś w temacie zrobić...

W związku z tym niniejszym deklaruję w czynie społecznym dla Naszej braci kapslowej zebrać do kupy informacje z różnych stron i forów dotyczących kapsli korkowych oraz roczników kapsli i Wam zaprezentować do uzupełnienia oraz korekty.
Ostatnie parę lat mamy zrobione dzięki stronie Wikiego pozostaje reszta.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły lub materiały pomocne do opracowania tej kwestii to proszę o info.

Szacunek dla inicjodawców tych pomysłów.

G.
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)

kapiral

#8 Post autor: kapiral »

Pomysł wspaniały. Kilka razy sam się nad tym zastanawiałem.
Myślę jednak, że samo określenie od kiedy do kiedy dany browar stosował dany wzór jest praktycznie niemożliwe. Na pewno zdecydowanie łatwiej określić orientacyjny czas występowania danego wzoru. Bardzo pomocne pod tym względem bywają igłowe nadruki na kapslach określające termin przydatności do spożycia.
w Moim ostatnim znalezisku jedyny datowany kapsel to Zwierzyniec 5 (mam jeszcze kilka troche podrdzewiałych) październik, listopad 1999. Pytanie jak długi okres przydatności miało piwo w owym czasie, czy jak teraz około roku czy krócej. Razem były Zwierzyniec 2, Żywiec 56, Warka 30,33, Łódź 41, Okocim 47 i Lublin 17. Najprawdopodobniej pochodzą więc z tego samego okresu.

Awatar użytkownika
GRYM

#9 Post autor: GRYM »

Pomysł bardzo dobry.Popieram.
Każdemu z nas łatwiej będzie określić datę występowania danego wzoru wśród browarów regionalnych które występują lub występowały niedaleko miejsca zamieszkania.
Mogę się zająć browarami z woj .Pomorskiego + Elbląg i Braniewo.
...ARKOHOLIK...

prokomfanz

#10 Post autor: prokomfanz »

Dobry pomysł. Wspólnymi siłami damy radę ;p

Najbardziej moim zdaniem mogą pomóc kolekcjonerzy etykiet. Myślę że warto się do nich zwrócić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lowolak

hi

#11 Post autor: lowolak »

kapiral pisze: Pytanie jak długi okres przydatności miało piwo w owym czasie, czy jak teraz około roku czy krócej.
:)
Pamiętam butelkę piwa królewskiego, którego połowę zawartości po trzech miesiącach stanowiły pływające drożdże :D
Notabene to w tym okresie powstało hasło "nie piwa niedobrego - jest dobre albo bardzo dobre" - wypowiedział to kolega który po dwudniowym melanżu w ramach nasycenia organizmu płynami przechylił i opróżnił wyżej wskazany "egzotyk" :)
sPISkowej propagandzie mówię NIE

Paweł
Administrator

#12 Post autor: Paweł »

Na browar.biz jest ogromna galeria etykiet. Większość nadruków na kapslach ma elementy wspólne z etykietami. Daty są tam właściwe, ponieważ opierają się na polskiej normie i wiedzy kolekcjonerów z wieloletnim doświadczeniem (becik). Wszystkie ety wydane po 1989 roku mają na pewno właściwe daty. Potrzeba tylko czasu na zebranie tego do kupy.

Proponuję stworzyć otwarty arkusz Google (tak jak spisywaliście Kormorany) gdzie istniałyby cztery kolumny:
- nr kapsla w katalogu
- proponowany rok
- link do etykiety z galerii browar.biz
- uwagi w przypadku chęci zmiany daty

bucik

Moja próbka na szybko

#13 Post autor: bucik »

Moja propozycja arkusza na szybko stworzona. Obejrzyjcie górę i dół arkusza.
W kolumnie źródło nick kolekcjonera od którego pochodzi info (strona internetowa, wpis na forum, relacja bezpośrednie itp.)

Pytanie jak się Wam to podoba - ewentualnie jakieś propozycje.

Paweł,
Podpowiedź z etykietami pierwsza klasa.

Można by było tak zrobić aby najpierw jedna osoba (mogę być to ja) zebrał wszystko co się da do jednego arkusza - zamieścić to i uzupełniać.

G.
Załączniki
Próbka arkusza do korków i dat.xls
(20.5 KiB) Pobrany 285 razy
11645 kapsli

Paweł
Administrator

#14 Post autor: Paweł »

Dasz radę to robić samemu? Chyba chodzi o to, żeby robili to wszyscy.

bucik

#15 Post autor: bucik »

Ja generalnie lubię tworzyć takie zestawienia - więc jak dla mnie sama przyjemność.
Oczywiście pomocy nigdy za mało - spróbuje podłubać nad tym arkuszem i zobaczę ile czasu mi na to schodzi.

Ważne żeby wykrystalizowała się jego forma - bo jak zacznę wprowadzać dane a dojdzie jakaś kolumna to trzeba będzie zaczynać od nowa.
Jak się wykrystalizuje to zamieszczę na forum to co się udało zrobić a resztę jakoś podzielimy. Spiszę wówczas plan uzupełnienia tego arkusza.

Więc Panowie i Panie prośba o uwagi do zamieszczonego powyżej arkusza. Czy ma się pojawić jakaś dodatkowa kolumna, informacja itd...

Pozdrawiam wszystkich
G.
11645 kapsli

Awatar użytkownika
lowolak

hi

#16 Post autor: lowolak »

myślę że dzisjaj przy piwku będzie dobra rozkminka :)

kapiral

#17 Post autor: kapiral »

Moim zdaniem informacje o ilości sztuk są zbędne.
Po pierwsze dotyczyły by tylko wybranych wzorów, no bo mam wpisać że takiego np. ostatniego Królewskiego mam 260 szt. (a co ma napisać Pluto?).
Po drugie jak pisałem już w sąsiednim temacie, wszelkie informacje pozwalające na wycenę wartości kapsla przez osobę niewtajemniczoną (nie kolekcjonera) są na szkodę kolekcjonerów.

bucik

#18 Post autor: bucik »

kapiral pisze:Moim zdaniem informacje o ilości sztuk są zbędne.
Po pierwsze dotyczyły by tylko wybranych wzorów, no bo mam wpisać że takiego np. ostatniego Królewskiego mam 260 szt. (a co ma napisać Pluto?).
Tam na górze nie są liczone sztuki poszczególnych kapsli tylko ilość korków danego browaru - np. że Brzesko - 4 korki Żywiec 10 itd...
kapiral pisze: Po drugie jak pisałem już w sąsiednim temacie, wszelkie informacje pozwalające na wycenę wartości kapsla przez osobę niewtajemniczoną (nie kolekcjonera) są na szkodę kolekcjonerów.
Nie rozumiem związku...
11645 kapsli

Awatar użytkownika
wojtekr72

#19 Post autor: wojtekr72 »

Odnośnie projektu - popieram jak najbardziej.
Kilka uwag i sugestii
- Bucik: może ciut prostsza ta tabela,po co żródło wiadomości,generalnie wszystko będzie się powtarzało.Wystarczy numer katalogowy,jaka uszczelka(czy korek,plastik,czy obie wersje)data kiedy się ukazał i to wszystko.Jak ktoś chce wiedzieć ile było korków to sobie policzy.Czy możesz zrobić taką tabelę na wszystkie browary?
Jeżeli tak to można by było wstawiać dane,tak jak to było w przypadku kapsli Kormorana
Ja jako były pracownik Juranda mógłbym pomyśleć coś nad kapslami z Olsztyna i okolic

- Paweł: może umieścisz zapytanie na forum Browaru.biz w dziale historia? Na pewno znajdą się chętni do tego projektu.

A tak apropo Juranda. Kto ma ochotę mieszkać na terenie byłego browaru to nie ma problemu. Bloki już stoją. :/
Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
lowolak

BIELKÓWKO

#20 Post autor: lowolak »

W nawiązaniu do wskazanego przesyłam w załączeniu Bielkówko. Sorki Bucik że nie w takiej tabeli ale przekleić będzie dość łatwo. Ze wskazanego widać ładnie kiedy browar współpracował z danym producentem kapsli, a przy okazji małe zamieszanie z kapselkami nr 1, 2 i 17. Dla potwierdzenia wskazanej tezy przefiltrowałem kapselki po roczniku i jak widać całkiem fajnie to wychodzi.
Niestety jak się okazuje poprzewraca nam to troszkę katalog :(
PS. Umieściłem przy okazji swoje braki, może ktoś przy okazji wpadnie na pomysł dobicia mojego Bielkówka do końca poprzez wymianę :)

Pozdrawiam Brać
Załączniki
BIELKÓWKO.xls
(31.5 KiB) Pobrany 192 razy

bucik

#21 Post autor: bucik »

Lowolak, oczywiście sobie poradziłem. - możecie zamieszczać informacje w każdej postaci ja je będę zbierał do kupy.
No to mamy jeden browar gotowy.
Jestem na etapie tworzenia zakładek dla wszystkich browarów - zgodnie z sugestią Wojtka uprościłem trochę arkusz - jak będzie co zaprezentować to to zrobię.

Pozdrawiam
G.
11645 kapsli

Awatar użytkownika
Tomek
Kontaktowanie:

#22 Post autor: Tomek »

lowolak pisze:Niestety jak się okazuje poprzewraca nam to troszkę katalog
Wow, jedynka dopiero na 14 miejscu wg lat, nieźle.
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#23 Post autor: wismat »

Fajnie, że można zobaczyć, jaka była tendencja w podpisywaniu umów z fabrykami kapsli. Nigdy nie sądziłem, że kapsle mogłyby powstać w takiej kolejności.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
wojtekr72

#24 Post autor: wojtekr72 »

Jezeli Bielkówko było robione tylko wg dat podanych na browar.biz to nie był bym tego taki pewny. Pewne daty bardzo mnie zastanawiają.
Jest tam sporo błędów - Barczewo 1970,kompletna bzdura,Braniewo 1 podobnie itd.
Potrzebna jest niestety ogólnokrajowa konfrontacja
Tak jak pisałem pomocne może być forum na w/w stronie.
Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
lowolak

HI

#25 Post autor: lowolak »

A ja nigdzie nie napisałem że jest to wyrocznia. Wręcz zasugerowałem że choćby 3 kapselki stoją pod dużym znakiem zapytania. Nie wydaje mi się bowiem, aby browar tłukąc np. przez dwa lata kapsle u jednego producenta w trakcie współpracy wpadł na pomysł aby jeden ze wzorów robić u innego. Oczywiście wyjątki zapewno będą - bo choćby sondowanie cenowe - ale ...
Na zakończenie dodam że wskazane daty pochodzą nie tylko z BB, ale częściowo również w oparciu o etykiety.

Awatar użytkownika
wojtekr72

#26 Post autor: wojtekr72 »

W trakcie pracy w Jurandzie widziałem przypadki że ten sam wzór w krótkim odstępie czasy przychodził z dwóch wytwórni.
Np. kapsle 4,5,6 czy Tauber 19,20 który był krótką seria przeznaczoną dla Plusa
Podobnie było z kapslem 18 (Wa-Ma) funkcjonował w tym samym czasie co 16
Nie twierdzę że było tak wszędzie i nie uważam podanych szczegółów za jakiekolwiek wyrocznie.Pozdrawiam i czekam na dalszy rozwój wypadków.
Swoje obserwacje też opieram na info z etykiet.No i trochę z faktów które zostały mi w pamięci.

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#27 Post autor: Kowalsik »

To Bielkówko to niestety trochę zle jest zrobione... Bierzcie pod uwagę katalog Bartka Sikorskiego - ma ktoś jakąś starą wersję? Bartek zrobił Katalog z numeracją po kolei (do 1400 :-) ) a potem co roku uaktualniał, więc widać wyraźnie, jakie kapsle kiedy doszły. Bielkówko 1, 2 i 3 są na pewno najstarsze, potem czerwone wg katalogu, gdzies tam pojawiły się białe. 11 przed 13, tu się zgodzę.

Nie wiem jednak, czy zielony był przed czerwonym :-) Ale Wzmacniacz jest fanem Bielkówka, to pewnie wie najwięcej...

Jak nikt nie ma starej płyty z lat 90 Bartka, to będę szukał...
Kowalsik

Awatar użytkownika
JulasTczew

#28 Post autor: JulasTczew »

Kowalsik ? Jeśli znajdziesz Ty, albo ktoś inny znajdzie ten katalog to bardzo prosiłbym o podesłanie mi go na maila.
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

Awatar użytkownika
Kowalsik
Kontaktowanie:

#29 Post autor: Kowalsik »

Na maila to się nie zmieści... A ostatnia jego wersja była gdzies upubliczniona. Ale nas interesuje stara wersja, gdzies trzecie wydanie byłoby OK.
Kowalsik

Awatar użytkownika
lowolak

hi

#30 Post autor: lowolak »

Jak by co to ja mam katalog Bartka. Napewno papierówkę, a na płytce to bym musiał się sporo napocić.

ODPOWIEDZ