Jak przechowujecie kapsle?
-
Jak przechowujecie kapsle??
Jak przechowujecie kaspsle?? Ja mam ich około 250 i zdecydowałem się zakupić klasaser na kapsle. A wy jak przechowujecie waszą kolekcje??
Ja trzymam w odpowiednio przeszytych koszulkach na dokumenty a pozniej wpinam to do segregatora ( wydaje mi sie ze to jeden z popularniejszych sposobow) W zalaczniku zamieszczam jak to wyglada
- Załączniki
-
- kapsle.jpg
- (193.25 KiB) Pobrany 264 razy
Ja trzymam mniejszą część w klaserze, z takimi stronami jak Twoje, a reszta, w małym zamykanych torebeczkach ,czeka aż mama uszyje im koszulki 

Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

-
mi właśnie dzisiaj przysłali strony do klasera http://www.kolekcje.dikappa.pl i są całkiem fajne. Jutro mam zamiar poukładać kapsle.
Na kartce z bloku technicznego nadrukowuję (mało widoczne) kwadraciki wielkości kapsla - 35 na kartkę.
Na kartkę przyklejam dwustronną taśmę i do taśmy przyklejam kapselki - czasem jest problem jak są mocno pogięte, dlatego najchętniej zbieram nówki.
Kartkę wraz z kapslami wkładam do sztywnej, wysokoprzeźroczystej koszulki i całość do segregatora.
Segregator musi być przechowywany w pozycji leżącej.
Ogólnie wygląda ładnie i jest stosunkowo tanie (w stosunku do profesjonalnych klaserów).
Na kartkę przyklejam dwustronną taśmę i do taśmy przyklejam kapselki - czasem jest problem jak są mocno pogięte, dlatego najchętniej zbieram nówki.
Kartkę wraz z kapslami wkładam do sztywnej, wysokoprzeźroczystej koszulki i całość do segregatora.
Segregator musi być przechowywany w pozycji leżącej.
Ogólnie wygląda ładnie i jest stosunkowo tanie (w stosunku do profesjonalnych klaserów).
Udanych zbiorów
-
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Ja trzymam w koszulkach. Zgrzewam folię tworząc sześć kanałów. W jednej koszulce mieści mi się 60 kapsli. Wylot kanału zaklejam taśmą. Wkładanie i wyciąganie wymaga trochę wprawy i odpowiednio zagiętego sztywnego druta. Kiedyś zszywałem na maszynie, ale to pracochłonne, choć bardzo trwałe. Do zgrzewania używam zębatego kułeczka (pierwotnie służyło do kopiowania form krawieckich), które rozgrzewam nad gazem.
jak sa u mojego taty w pracy niepotrzebne segregatory to ucina je tak ze jest paleta potem wierci dziurki wielkości kapsli , potem przewlekam je guma kapeluszową na jednej stronie miesci sie 50 kapsli czyli 100 na jednej palecie (czasem jak są wieksze segregatory to miesci sie 75 kapsli na jednej stronie)
Ja przetrzymuję kapsle tak :
Biorę drewnianą sklejkę, o takich wymiarach,żeby na wcisk zmieściła się do koszulki na dokumenty.
Na sklejce naklejam na silikon kapsle równo jeden obok drugiego.
Wkładam sklejkę z kapslami do koszulki na dokumenty.
Koszulkę wpinam do segregatora.
Gotowe !
jest to jeden z najlepszych sposobów, ponieważ nie jest bardzo pracochłonny, ani drogi, a kolekcja wygląda bardzo ładnie.

Biorę drewnianą sklejkę, o takich wymiarach,żeby na wcisk zmieściła się do koszulki na dokumenty.
Na sklejce naklejam na silikon kapsle równo jeden obok drugiego.
Wkładam sklejkę z kapslami do koszulki na dokumenty.
Koszulkę wpinam do segregatora.
Gotowe !
jest to jeden z najlepszych sposobów, ponieważ nie jest bardzo pracochłonny, ani drogi, a kolekcja wygląda bardzo ładnie.

Warmia i mazury the best !
-
-
Kolekcję przechowuję w arkuszach firmy Sepa, które sprzedaje w Polsce firma Dikappa. Kupiłem kiedyś większą ich ilość i nadal mam w nich wolne miejsca. Polecam to rozwiązanie, wprawdzie nie należy ono do najtańszych, ale podczas zakupów można przecież negocjować cenę.
ponad 2.000 kapsli TYLKO z wypitych piw:
http://kapsle.w.interia.pl/
http://kapsle.w.interia.pl/
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Ja swoje trzymam w oszklonych gablotach po 266szt (19szt w poziomie , 14szt w pionie) . Gabloty mam poukladane w specjalnym kaciku kapslowym
. Polskie kapsle wg browarow , a zagranice podzielilem na kolory a potem alfabetycznie. Wychodzi ok 4razy taniej jak w klaserze , a jak sie to wszystko rozlozy to jest wielka frajda dla oczu (nawet zona z corka nieraz podziwiaja
) .

ja swoje zbiory układam w samodzielnie zrobionych ramkach z drewna, podklejonych papierem.układam toto jedno na drugim i w kącie pokoju mam już mały stosik, nie zajmujacy zbyt wiele miejsca.W jednej ramce mieszczą się 84 kapsle (8x12).pomysł nie jest mój - widziałem go na stronie www.crowncaps.net u braci Nieminen.Kaplse układam wg państw i browarów, niestety nie alfabetycznie.