Kilka lat temu nowości kupiło się po 2zł lub kilka rodzai u Renka po 2,5.
A teraz co? Każdy zapi..... do hipermarketów po kilka nowych piwek i zanim je włoży do lodówki, to zdjęcia juz lądują na allegro. Ceny to teraz od 5 do nawet 15 złoty za nowość, którą można kupic w wiekszym supermarkecie za 3zł wraz z zawartością. Ostatnio, allegrowicz wystawił Zamkowe - wszystkie 5 sztuk rozeszło się w pół dnia, nastepna aukcja to juz po dyche za sztuke... Borysy po kilkanaście złoty za sztuke, tez nieźle... teraz Jabłonowo po 7 czy 8zł i nadal sa chętni... Rozumiem, gdyby to było cos starego, ale wyścig szczurów do ZWYKŁYCH POPULARNYCH nowości?...
Ja czekam do momentu aż znajdę w sklepie na półce
lub się wymienię!
Na "dziewicach" jakoś strasznie mi nie zależy...
A już na pewno na tyle, żeby kupować po
kosmicznych cenach na alledrogo!!
wtk pisze:Na "dziewicach" jakoś strasznie mi nie zależy...
Mnie z kolei z racji profilu kolekcji zależy wyłącznie na kapslach niebutelkowanych, ale z Allegro praktycznie nie korzystam. Swoje kapsle albo kupuję na giełdzie w rozsądnej cenie, albo pozyskuję w drodze wymiany.
Nie rozumiem w czym problem?
Jeden idzie na grzyby do lasu, inny po takie same grzyby na bazar.
I co, mamy jednego z nich potępić?
Osobiście drogą kupna na Allegro pozyskałem jakiś niewielki odsetek zbioru (z pewnością poniżej 5%), ale jeśli ktoś płaci za nowość 5 lub 10 zł - dokąd czyni to dobrowolnie, nic mi do tego.
Po części się z Tobą zgodzę ,że kupuje się za tyle ile się chce i jest to całkowicie dobrowolne, ale później przenosi się to na giełdy bo ludzie wzorują się na allegro, i ktoś ci za nowośc powie ,że chce 10 zł bo takie ceny są na allegro, a gdyby był spokój na allegro to na giełdach niższe ceny. Oczywiście nie mówię ,że każdy tak robi na giełdzie, bo przecież dużo ludzi sprzedaje lub wymienia za normalną wartośc tego kapsla, ale częśc dyktuje ci ceny z kosmosu i to już nie raz się z tym spotkałem, i na pytanie czemu tak drogo odpowiedz była "Bo na allegro takie ceny są".
Ale w warunkach wolnego rynku każdy towar jest wart tyle, ile ktoś za niego zechce zapłacić.
Nie nam oceniać jaka jest normalna cena za zwykły kapsel.
Dla mnie może się ona zatrzymać na poziomie 30 groszy, ale ktoś, kto kupuje kapsel na Allegro za 5 złotych może za niego tyle oferować również na giełdzie. Jeszcze oszczędzi na kosztach wysyłki. Podobnie ktoś, kto był skłonny na aukcji dać 6 zł ale został przebity.
I co wtedy ma zrobić sprzedający? Puścić na Allegro bądź giełdzie za piątkę czy oddać nam po 30 groszy?
Odpowiedź wydaje się prosta.
Ja z kolej zauważyłem, że takie najwyższe ceny są zawsze przy 2-3 pierwszych aukcjach. Wtedy ceny (podobnie było przy kapslu z giełdy) są najwyższe, a jak już "najtwardsi" kupią po 15-20 zł, to cena spada i można kupić po taniości.
wollny pisze:Ja z kolej zauważyłem, że takie najwyższe ceny są zawsze przy 2-3 pierwszych aukcjach. Wtedy ceny (podobnie było przy kapslu z giełdy) są najwyższe, a jak już "najtwardsi" kupią po 15-20 zł, to cena spada i można kupić po taniości.
Co do kapsla z giełdy Lubelskiej to na razie nie zapowiada się, żeby cena spadała (ostatni na allegro sprzedał się za 46zł)
A co do zwrócenia uwagi na wysokie ceny na allegro za nowości, to myślę, że czasami chodzi też o tak jakby żal, że już skończyły się czasy kiedy to można było kupować nowości (i nie tylko) w wygodny, ogólnodostępny i przede wszystkim niedrogi sposób, niż o zarzucanie komuś, że kupuje za drogo czy coś w tym stylu...
Ci ludzie ktorzy wystawiaja nowki na allegro po tak drogiej cenie po prostu licza na zysk na ludziach ktorzy sie nie znaja na kapslach.A przeciez mozna te kapsle zdobyc w inny tanszy sposob. Sa gieldy, Wymiany, mozna napisac do browaru, czy tez samemu kupic takie piwko.
A mi nic do tego. W kółko pojawia się temat czy warto kupować, czy się opłaca, czy nie szkoda kasy etc. Dla mnie sprawa jest oczywista. Jest popyt jest podaż i na odwrót. Nie będzie nikt kupował, ceny spadną. Dla jednych dany kapsel jest warty 10 zł dla drugiego 20 groszy. Na szczęście istnieją inne sposoby zdobywania kapsli, są to np. giełdy i wymiany no i kupno w większym markecie Ja osobiście nie zwracam uwagi na tytuły typu "TOTALNA NOWOŚĆ, SERIA LIMITOWANA, JEDYNY NA ALLEGRO, NIEPOWTARZALNY, KUP BO KTOŚ CIE UPRZEDZI, BRAK W KATALOGU" Czekam cierpliwie i prędzej czy później 90% nowości znajdzie się w moich rękach.
prokomfanz pisze:Ja osobiście nie zwracam uwagi na tytuły typu "TOTALNA NOWOŚĆ, SERIA LIMITOWANA, JEDYNY NA ALLEGRO, NIEPOWTARZALNY, KUP BO KTOŚ CIE UPRZEDZI, BRAK W KATALOGU" Czekam cierpliwie i prędzej czy później 90% nowości znajdzie się w moich rękach.
W drodze na giełdę do Martina wstąpiłem do Jabłonowa po piwo i jakieś gadżety. Trochę rzeczy dostałem, między innymi najnowsze kapselki w ilości kilkunastu sztuk. Na giełdzie większość rozdałem za free na zasadzie "kiedyś ja coś dostanę od Ciebie" lub wymianę na cokolwiek innego nawet jeśli to tylko miał być dubel. Czy ja jestem normalny?!
Fajny gest i też fajnie zrobił browar.
Ja specjalnie pojechałem do Wąsosza po trochę dziewiczych kapsli i spławili mnie... dowiedziałem się, że na ich stronie będzie informacja jak zdobywać darmowe upominki z browaru.
Strona miała powstać do końca miesiąca. Było to w Sierpniu, a mamy Październik - strony nadal nie ma.
chinet pisze:W drodze na giełdę do Martina wstąpiłem do Jabłonowa po piwo i jakieś gadżety. Trochę rzeczy dostałem, między innymi najnowsze kapselki w ilości kilkunastu sztuk. Na giełdzie większość rozdałem za free na zasadzie "kiedyś ja coś dostanę od Ciebie" lub wymianę na cokolwiek innego nawet jeśli to tylko miał być dubel. Czy ja jestem normalny?!
Mogłeś zachować parę sztuk dla forumowiczów!!
Aczkolwiek uważam, że gest był bardzo fair!!
Brakuje mi raptem 3 z tego co Renek aktualnie sprzedaje, wszystko jest już do kupienia w sklepach. No może Witnicy jeszcze nie widziałem i Kokanina z nową sygnaturą.
Osobiście wole kupić piwo i je wypić przy okazji wcześniej przebierając cała półkę w poszukiwaniu najładniejszego kapsla, niż kupować nówkę na allegro za 3 zł czy więcej.
Rozumiem osoby, które zbierają tylko dziewice. Ciężej pozyskać nowy kapsel do zbioru ale i na to są sposoby - giełdy i wymiana z osobami, które mają dojścia tu i tam. Co prawda kupno na allegro to najszybszy i najprostszy sposób zdobycia nówek ale zarazem najdroższy.