FL? Cóż to takiego?

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
prokomfanz

FL? Cóż to takiego?

#1 Post autor: prokomfanz »

Takie naszło mnie pytanie, co oznacza napis "FL" na Brzesku 21 lub Koszalinie 42? :mrgreen:

Awatar użytkownika
JulasTczew

#2 Post autor: JulasTczew »

Full Light chyba
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

prokomfanz

#3 Post autor: prokomfanz »

Wszyscy się zgadzają ? :D

Awatar użytkownika
RyBy
Kontaktowanie:

#4 Post autor: RyBy »

Nie sądzę, żeby to oznaczało Full Light
według mnie FLORIDA - patrz kapsle z Żywca 23, 24, 28

Ale ja też mogę się mylić :>
Katalog zrywek i nakładek na butelki http://www.sites.google.com/view/katalogzrywek
Mini kolekcja aluminiowych kapsli https://sites.google.com/view/kapsle-woda-mineralna

prokomfanz

#5 Post autor: prokomfanz »

Oznaczałoby to że eksportowe?? Koszalin? Czekam niecierpliwie na pewne informacje ;)

Paweł
Administrator

#6 Post autor: Paweł »

Julas, dobre :D

Każdy stan USA ustanawia swoje własne prawo i budżet, co za tym idzie decyduje o podatkach lokalnych. Niektóre stany bardzo intensywnie opodatkowują sprzedawany na ich terytorium alkohol, w tym piwo.
Niektóre stany wymyśliły sobie, że ekstra akcyza musi być specjalnie oznaczana na butelkach w postaci kapsla "tax cap" z nazwą tego stanu. Był to odpowiednik naszych banderol z Min. Finansów na zakrętkach. Sposób ten ma bardzo długą tradycję, nawet bardzo stare amerykańskie korki z nadrukowaną na kapslu kwotą akcyzy podaną w centach są łatwo dostępne na ebayu. Obecnie już chyba nigdzie nie stosuje się takiego oznaczania produktu podlegającego akcyzie, a najdłużej taka sytuacja miała miejsce na Florydzie (nie jestem pewien).

PS. Kapslem BROK FL zamykany był eksportowy Polander tylko na rynek amerykański, zanim dorobił się dedykowanego wzoru.

Awatar użytkownika
JulasTczew

#7 Post autor: JulasTczew »

:oops: :mrgreen:
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

prokomfanz

#8 Post autor: prokomfanz »

No i to jest fachowa odpowiedź :D Dzięki!

Awatar użytkownika
Cooper

#9 Post autor: Cooper »

Potwierdzam co pisze Paweł że kapsle z FL używane były na piwach eksportowanych do USA i FL też kojarzy mi się z Florydą. Nie umiałbym jednak tak fachowo stwierdzić dlaczego akurat ten z 50 stanów jest tak wyróżniany na eksportowych kapslach zwłaszcza że polskie piwa idą raczej do stanów z dużym odsetkiem polonii a Floryda chyba raczej do takowych nie należy.
Nawiasem mówiąc zwrot Full Light to chyba polski wynalazek z czasów PRL kiedy to zaczęto eksportować polskie piwa na zachód. Nie kojarze takiego napisu na zagranicznych etykietach z anglojęzycznych krajów a sczególnie pierwszego zwrotu Full który jest naszym angielskim tłumaczeniem słowa Pełne a takiego pojęcia raczej nie używa się za granicą przy określaniu piwa. Trochę to nie na temat ale mimo wszystko jestem ciekaw Waszych opinii.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Awatar użytkownika
Cooper

#10 Post autor: Cooper »

Potwierdzam co pisze Paweł że kapsle z FL używane były na piwach eksportowanych do USA i FL też kojarzy mi się z Florydą. Nie umiałbym jednak tak fachowo stwierdzić dlaczego akurat ten z 50 stanów jest tak wyróżniany na eksportowych kapslach zwłaszcza że polskie piwa idą raczej do stanów z dużym odsetkiem polonii a Floryda chyba raczej do takowych nie należy.
Nawiasem mówiąc zwrot Full Light to chyba polski wynalazek z czasów PRL kiedy to zaczęto eksportować polskie piwa na zachód. Nie kojarze takiego napisu na zagranicznych etykietach z anglojęzycznych krajów a szczególnie pierwszego zwrotu Full który jest naszym angielskim tłumaczeniem słowa Pełne a takiego pojęcia raczej nie używa się za granicą przy określaniu piwa. Trochę to nie na temat ale mimo wszystko jestem ciekaw Waszych opinii.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

ODPOWIEDZ