Chciałbym oficjalnie obwieścić, że przestałem być administratorem/osobą decyzyjną w Katalogu Kapsli Polskich. Nowym właścicielem i zarządcą jest Mateusz (wismat).
Proces ten przebiegał stopniowo przez wiele lat. W 2011 roku Mateusz przygotował pierwszą wersję aplikacji webowej, do której została przeniesiona zawartość statycznej strony www, którą przygotowywałem. W międzyczasie nowa strona została przeniesiona na nowe serwery www, udostępniające środowisko pod aplikację. Przez 10 lat byłem osobą decyzyjną co do zawartości katalogu kapsli piwnych i przygotowywałem materiał zdjęciowy, ale już bez możliwości edycji strony. W międzyczasie Wismat rozwinął katalog o dział Niepiwne i inne działy, które powstały na bazie katalogu na stronie www Wikiego. Nie ingerowałem już w te sprawy. Na początku tego roku Mateusz przejął ode mnie przygotowywanie zdjęć nowości, które wchodzą z Poczekalni i jednocześnie przejął decyzyjność, które kapsle piwne wchodzą do właściwej numeracji, a które nie.
Kilka dni temu został dopięty ostatni element układanki i przepisałem własność domeny katalogkapsli.pl na Mateusza.
W ten sposób kończy się moja era jako administrator KKP. A zaczęło się to w roku 2007 czyli 15 lat temu, gdy przeniosłem do internetu katalog Bartosza Sikorskiego, który do tego czasu był dystrybuowany w formie wypalanych w domu płyt CD - ostatnia wersja została wydana w roku 2004. Zanim to nastąpiło, w 2005 roku założyłem ponadto niniejsze forum, gdzie na początku jego istnienia ustaliło się co przechodzi z katalogu offline do online.
Wielu z Was na pewno cieszy się z tego powodu

Mateuszowi życzę zaś dużo cierpliwości i asertywności. To nie jest łatwa rola, gdyż istnieje spora grupka kolekcjonerów, którzy traktują swoje hobby zbyt emocjonalnie i jest to dla nich okazja do konkurowania. Wywierana przez nich presja na decyzje jest duża i mało przyjemna.
Co do mnie: jak wiecie straciłem już zapał do rozwoju kolekcji PL, regularnie spadam w rankingu kapsli polskich i będę spadał dalej. Frajdę sprawiają mi zagraniczne kapsle piwne - tutaj mam jeszcze bardzo duże pole do popisu jeżeli chodzi o rozwój kolekcji. Łatwiej mnie będzie spotkać na giełdach zagranicznych niż polskich.
Ze swojej strony zapewniam zaangażowanie jako konsultant z wiedzą historyczną w temacie, ale ostateczne decyzje nie należą już do mnie.
Jeszcze raz dziękuję.
Dla tych co nigdy nie widzieli lub nie pamiętają, udostępniam jako prezent:
1. Ostatni katalog Bartosza Sikorskiego z 2004 roku
2. Katalog Pawła Kamienieckiego z lat 2005-2011
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Po rozpakowaniu plików zip, otwierać plikami index.html.