W nr T-26 i T-63 ząbki są srebrne malowane. Wydaje się, ze powinien pozostać pod swym nr tj. T-25 z ząbkami srebrnymi, błyszczącymi i bez napisów i sygnatury, bo taki rozumie masz.
W nr T-26 i T-63 ząbki są srebrne malowane. Wydaje się, ze powinien pozostać pod swym nr tj. T-25 z ząbkami srebrnymi, błyszczącymi i bez napisów i sygnatury, bo taki rozumie masz.
Zgadza się.
"Live as you will die today,
Dream as you will live forever"
Odmiana Jurajskiej.
Po prawej stronie typowa J-010, po lewej odmiana.
Różnice:
-grubsze litery napisu dookoła
-R w kółeczku także pogrubione
-na zdjęciu może nie widać ale inny odcień granatowego koloru
-cieńsze litery w napisie Jurajska
-różnice w literach napisu Jurajska (np. a z zaokrągloną końcówką, inna podstawa J)
- mniejszy odstęp w tej soczewce otaczającej napis Jurajska
Jak dla mnie to wszystkie różnice wynikają z nadmiaru farby czarnej na jednym z kapsli. Ładny egzemplarz do kolekcji ale do katalogu to chyba nie ma co wrzucać. Chyba, że większość będzie za.
Z odmian Jurajskiej (jakie widziałem na zdjeciach) można by utworzyć całkiem dużą kolekcję.
od strony technicznej: zgadza się, pogrubienie wynika z naddatku farby, przy ustawianiu maszyny operator ma coś takiego jak widełki kolorystyki, zatwierdzonej przez klienta w ramach wzoru. nie jest tak że musi się trzymać tylko jednego określonego wzorca, jak mówiłem, ma pewne pole do korekty, dzieje się tak gdyż nie da się przy np, różnych datach produkcji utrzymać identyczny egzemplarz, wystarczy że zmieni się temperatura otoczenia a farba będzie miała inna wiskoze(lepkość). owszem dąży się do tego aby wyeliminować wszelkie różnicę i operator ma takie możliwości regulacji ale nie zawsze ma chęci czy umiejętności aby to osiągnąć.
Może i rzeczywiście lepiej do katalogu nie dodawać, nie ma co tworzyć za dużo odmian bo katalog straci na przejrzystości.
A w kolekcji zostanie jako odmiana J-010.
Rzeczywiście różnica koloru nie jest tak znaczna jak było widać na pierwszym zdjęciu. Traktuję takie różnice jako odcienie tego samego koloru. Do katalogu nie wstawiam chociaż gdy już mam trzymam w kolekcji.
Może kiedyś przy porządkowaniu katalogu wylecą wszystkie takie odmiany.
Przy kapslu E-006 jest błędnie podana sygnatura.
Jest napisane b.s. a powinna być potrójne C bez numeru (Crown Cork Company) na III.
Widać nawet sygnature na zdjęciu kapsla w katalogu.
Pierwszego kapsla nie widzę w katalogu (nie ma sygnatury jak coś). Drugi natomiast w katalogu ma zapisane, że sygnatura znajduje się na 'V', podczas gdy jest wyraźnie na 'VI'. Nie wiem czy to oddzielny wzór, czy błąd
Pierwszy kapsel jest chyba identyczny z M-040.
Co do drugiego to być może błąd. Muszą się wypowiedzieć inni posiadacze tego kapsla. Ja nie mam tego kapsla w kolekcji.
Kolega robiąc porządki na strychu znalazł taki oto kapsel : http://s1.pokazywarka.pl/i/1366356/9868 ... dodruk.jpg
Przyjrzałem się mu i jest to Pepsi PN76 z Żywca, błędodruk : jest tylko jego górna część, która świadczy o cenie i o tym, że zawiera kofeinę
Mam pewne pytanie dot. kapsli z Bielsko Białej (Społem), a dokładniej numery od B-016 do B-020.
Wydaje mi się że te kapsle znajdują się już w katalogu kapsli piwnych (dział "Rozlewnie"). Nawet sygn. się zgadzają.
Czy "chodziły" one na i piwie i na napojach bezalkoholowych? Czy zostaną w obu katalogach?