Witam, jako nowa osoba na forum zostałem poproszony o napisanie kilku słów w wątku Kolekcjonarzy. Trafiłem tutaj w pewnym sensie przypadkiem, podczas porządków odnalazłem swoją kolekcje kapsli z dzieciństwa. Zbierałem tak ja, jak i znajomi z podwórka, na początku lat 90tych, w Warszawie. Za dzieciaka wtedy wiele rzeczy się zbierało, puszki, monety, znaczki, proporczyki, komiksy itd. Pamietam, że kopalnią była restauracja oraz całodobowy sklep z alkoholem który był w tym samym budynku. Z czasem zarzuciłem to hobby ale kolekcja została, była delikatnie powiększana bo niektóre kapsle zdobyte już drogą kupna alkoholu zachowuje

ale czasem i schylę się po coś co przykuje moją uwagę. W czasach gdy zbierałem Internet w Polsce raczkował raczej nie wiele można było tą drogą dowiedzieć się o znaleziskach, zresztą wtedy o tym nie myśleliśmy. Odnalazłem również moje kapsle z flagami, do grania, w dobie elektronicznej rozrywki zabawa chyba zapomniana. Niektórzy kolekcjonerzy pewnie za głowę mogłiby się złapać widząc na bazie czego powstały biorąc pod uwage z jakich lat pochodzą kapsle.
Oglądając kolekcje kilka tygodni temu postanowiłem poszukać informacji coż to mam, podzieliłem kapsle na polskie i zagraniczne + oddzielnie te niepiwne a następnie odnalazłem katalog i forum. Tutaj fragment który może zostać potępiony

Niektóre z moich kolekcji niekapslowych uznałem za nienaruszone, ale przynajmniej część kolekcji kapslowej zapewnę chciałbym zamienić na coś co pozwoli mi rozwijać dalej moje aktualne hobby.
Kolekcja nie jest jest sfotografowana ani policzona ale jest szansa na uzupełnienie tych danych. Jest też szansa, że sztuki w wyjątkowo dużej ilości oddam.
Pozdrawiam ludzi z pasją