http://img11.imageshack.us/img11/2898/dooznaczenia.jpg
Cały trzeci rząd to prawdopodobnie Białoruś
Cały czwarty rząd to prawdopodobnie Rosja
2e to Bermudy? Tak wyczytałem na bottlecaps.de
z góry dzięki
Zostaje jeszcze sygnatura. Często dzięki niej można dojść do państwa. Są jednak wyjątki - kapsle produkowane na eksport. Wtedy trzymam je w "państwie - matce".Sodek pisze:1. Jak dzielicie Carlsbergi, Heinekeny, Coca Colę, Fantę, Mirindę, Sprite'y, 7upy, Pepsi itd.? Jeśli jest na kapslu napisane coś powiedzmy po polsku, napój idzie do kraju Polska (jako że mam prawie stuprocentową, że poszedł na rynek polski, no i pewnie został tam wyprodukowany). Ale co jeśli na kapslu jest napisane tylko np. "Coca Cola" ?
Ja to trzymam w UK(chyba, że mają znaki szczególne - np. napisy w danym języku), ale tak naprawdę to chyba najbliżej prawdy byłoby je trzymać w osobnej kategorii, bo dokładnie te same kapsle znajdziesz w wielu krajach świata.Sodek pisze:2. Co dalej z tymi kapslami Bacardi? Przy użyciu wyszukiwarki forumowej wyczytałem, że niektórzy wrzucają to po prostu do UK, a inni tworzą osobną kategorię. Również na którejś ze stron ze zbiorami widziałem osobną kategorię właśnie dla Coca Coli.
Ja zawsze jak przeglądam kapsle to lubię je mieć poukładane "rodzinnie" - wszystkie cole są razem ,obok wszystkie fanty , sprite i tak dalej. Carlsbergi wszystkie idą do Dani a Heinekeny do HolandiiSodek pisze:1. Jak dzielicie Carlsbergi, Heinekeny, Coca Colę, Fantę, Mirindę, Sprite'y, 7upy, Pepsi itd.? Jeśli jest na kapslu napisane coś powiedzmy po polsku, napój idzie do kraju Polska (jako że mam prawie stuprocentową, że poszedł na rynek polski, no i pewnie został tam wyprodukowany). Ale co jeśli na kapslu jest napisane tylko np. "Coca Cola" ?
Powinieneś szukać w rozlewniach, jednak nie wiem czemu lepiej sprawdź w browarach kontraktowych.