identyfikacja polskich

Skąd pochodzi ten wzór?
Wiadomość
Autor
gustawo

identyfikacja polskich

#1 Post autor: gustawo »

TU NAMYSLOW 8 i 9
witam forumowiczow,
od czasu do czasu mam problemy z identyfikacja kapsli polskich (mimo katalogu). W tej chwili problem mam z kapslem Namyslow nr 8 i 9. Jeden z nich mam w swoim zbiorze, ocenilem go na 9 (kapsel w kolrze zlotym lakierowany blyszczacy) niedawno zdobylem kapsel 8 (powinien byc nielakierowany, matowy moim zdaniem. Jako ze to ostatni kapsel z tego browaru ktory mi brakuje bardzo sie ucieszylem ze go mam!!. Po otrzymaniu przesylki rozczarowanie. Oba kapsle wyjatkowo do siebie podobne (nowo zdobyty w stanie lekko gorszym od mojego, ale mimo to z "polyskiem"). Moje pytanie: jak rozroznic te dwa kapsle czy sa jakies roznice po ktorych dokladnie widac o ktory kapsel chodzi (czy w mojej ocenie bardzo sie mylilem?)?, Drugie pytanie czy ktos ma ten "drugi" kapsel :-) ktory mi brakuje do odstapienia? Interesuja mnie tylko kapsle niebutelkowane.
Pozdrawiam i w miare naplywajacych odpowiedzi bede sie dzielic z innymi moimi problemami dotyczacymi kapsli polskich. T.

Awatar użytkownika
Moby

#2 Post autor: Moby »

Namysłów 8 jest błyszczący a 9 matowy, coś jakby Elbląg 72, 76

gustawo

#3 Post autor: gustawo »

dzieki 935MobyDick

gustawo

#4 Post autor: gustawo »

TU BIELKOWKO 14,15,18,19
w moim katalogu wszystkie cztery z syg A i po przeciwnej stronie z cyferkami. Jako ze posiadam tylko 14 (?) taka moja ocena. czy moglby mi ktos wytlumaczyc roznice?
Tychy2,3,4 dzieki poprzednim wypowiedziom juz uwzglednilem w swoim katalogu.
pozdrawiam forumowiczow.T.

Awatar użytkownika
BG Zabrze
Kontaktowanie:

#5 Post autor: BG Zabrze »

14 i 15
matowy i z połyskiem
18 i 19
Inna czcionka napisu AmbeR tak jak poprzednio
Matowy i z połyskiem.
K.

Awatar użytkownika
Moby

#6 Post autor: Moby »

Ja bym to ujął tak:
nr 14 i 18- nieprześwitująca czerwień, czyli normalne kapsle
nr 15 i 19- czerwień prześwitująca (do złotej blachy), stąd z połyskiem

Awatar użytkownika
GRYM

#7 Post autor: GRYM »

Bez żadnych kombinacji
wzory 14,18 czerwone tło jest malowane
wzory 15,19 tło jest metalizowne
...ARKOHOLIK...

gustawo

#8 Post autor: gustawo »

TU RAKSZAWA 48, Poznan 3,4,5,6,7,8
dzieki za odpowiedz BG Zabrze, 935MobyDick, GRYM, jak fachowo nazywa sie wiec metalizowana farba? czy mamy na to odpowiednie okreslenie?
Nastepne pytanie Rakszawa 48, mam kapsel z syg RRK na 12 dokladnie taki jak w katalogu na 6 czyli dokladnie na przeciwko na rancie jest nr 244, (zarowno syg i nr sa w farbie bialej, na zlotym tle rand kapsla, tak jak motyw na kapselu jest bialy). Pytanie jest to kapsel ten z katalogu, nr 48? czy jest to kapsel holenderski a ten z Rakszawy nie ma sygnatury ?

Poznan 3-8, gdy mam ktorys z tych kapsli zakwalifikowac do numeru po prostu dostaje dodatkowych siwych wlosow, jest zawsze pytanie a moze to ten albo ten? nie jdnak ten, zgadywanka.
Czy ja jestem osamotniony w moich wachaniach co do nr w katalogu? czy macie podobne problemy i z ktorymi kapslami?
pozdrawiam T.

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#9 Post autor: Jacek »

gustawo pisze:mam kapsel z syg RRK na 12 dokladnie taki jak w katalogu
W katalogu sygnatura jest na 9 a nie na 12.

A po drugie ja wogóle wątpię w to ,że ten kapsel jest z Rakszawy ponieważ co jakiś czas dostaję kapsle z browaru i nigdy tego kapsla nie dostałem. Kolega który także zbiera kapsle z Rakszawy ma jeszcze lepszy dostęp do kapsli z VP i także nigdy tego kapsla nie dostał z browaru. A jeśli chodzi o kapsla nr 51, to otrzymałem go w tamtym roku przed giełdą w Żywcu ale niestety tylko 3 sztuki. Ale tego Oranjeboom'a białego nie dostałem nigdy.

gustawo

#10 Post autor: gustawo »

dzieki Jacek za odpowiedz,
masz racje ten z katalogu ma syg na 9, wiec moj jednak Holandia ;-(,
jezeli jednak ten kapsel katalogowy nie pochodzi z browaru wiec skad? Kto posiada go w zbiorze i czy z butelki? kto moze z pewnoscia powiedziec maj kapsel z jest Rakszawy i sam pilem to piwo ;-).
pozdrawiam T.

ODPOWIEDZ