ś.p. Włodzimierz Tomczak

O nas - zbieraczach. Spotkania.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lowolak

ś.p. Włodzimierz Tomczak

#1 Post autor: lowolak »

W trakcie Spotkania Kapslarzy uczciliśmy symboliczną minutą ciszy ś.p. Włodzimierza Tomczaka, który odszedł od nas w lipcu br.
Dla wielu nowych kolekcjonerów to postać anonimowa spotykana jedynie na giełdach. Dla starszych kolekcjonerów kapsli, to prawdziwy prekursor naszej pasji i twórca ruchu kapslowego.
W latach 80/90 poprzedniego wieku, kiedy na giełdach nazywali nas "złomiarzami" Włodziu prowadził ankietę kolekcjonerów kapsli, którą tworzył odręcznie. Każdy nowy wzór który pojawiał się w naszych zbiorach konsultowany był z Włodkiem, a że nie było internetu, telefonów komórkowych, etc. proces polegał na narysowaniu kredkami wzoru na kartce i listowne przesłanie do Szczecina. Włodziu gromadził informacje, które przekazywał nam na giełdach, a w przypadku długiego okresu bez giełdy odsyłał listy z informacjami zwrotnymi. W tych latach do zbioru dochodziło 100/150 kapsli rocznie, a Włodek jako pierwszy przekraczał kolejne tysiące. Pamiętam jak kiedyś powiedziałem mu, że kończę z kolekcją bo nie mam na to czasu, a on niczym ojciec zrugał mnie i nakazał dalszą aktywność. Powiedział że go to nie obchodzi i będzie mnie sprawdzał, czy dalej działam😉 poskutkowało!
Historia z wnuczkiem i naszym tfu-kolegą, którzy we współpracy okradli Włodka zbiór, prócz ...stwa, pokazuje jakie "rarytasy" były w jego posiadaniu, by podjąć próbę dobrego i łatwego zarobku.
Włodek będzie obecny z nami na każdej giełdzie i każdym Spotkaniu, on teraz tam na górze zaraża wszystkich pasją i obserwuje, by i nam kolekcje rosły.
WŁODZIU, choć to nasz mały światek byłeś w nim Wielkim. Zrobię wszystko, żeby każdy kolekcjoner w tym kraju znał Twoje nazwisko.
Spoczywaj w pokoju
Załączniki
Picsart_25-09-19_12-40-57-454.jpg
sPISkowej propagandzie mówię NIE

Awatar użytkownika
PawełN

Re: ś.p. Włodzimierz Tomczak

#2 Post autor: PawełN »

Wieczny Odpoczynek Racz mu dać Panie.

Faktycznie widać, że jest to zasłużona osoba.
Niesamowite że udało się wtedy dokumentować pojawiające się ówcześnie wzory.
Byłoby wspaniale gdyby ta dokumentacja zdołała się gdzieś przetrwać!
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
adam1108

#3 Post autor: adam1108 »

Fot. Maciej Szyndel, pozwolę sobie by nie zginęło chociaż w czeluściach internetu...

Niesamowite czasy!
Załączniki
FB_IMG_1758310842227.jpg
Pasja przerodziła się w obsesję!

Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2700 (stan na 06.08.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.

Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998

Awatar użytkownika
glogowianin

#4 Post autor: glogowianin »

Pamiętam go z giełd w Poznaniu. Pytał zawsze o polskie kapsle i chyba o jakiś konkretny zagraniczny kraj. Widać było estymę, jaką był darzony na giełdach. Mi imponowało, że mimo swojego wieku nadal aktywnie zbierał i jeździł na wszystkie giełdy po całej Polsce.

Nie mówię żegnaj, lecz do zobaczenia!

Awatar użytkownika
Bart

#5 Post autor: Bart »

Prawdziwa pasja!
Pisałem w komentarzu na FB i mimo wszystko zachęcam do wpisów tu, na naszym forum. Dla potomnych! U nasz nie zginie a na FB przemija.

ODPOWIEDZ