A jednak, też myślałem że Witnica wygra, ale w bezpośrednim pojedynku jednak Grand Imperial Porter bardziej przypadł mi do gustu. Witnicki Porter wygrał tylko pod względem zapachu, ale w smaku, pianie, kolorze i klarowności wygrał produkt z Bielkówka, ale to moja subiektywna ocena.
Wybaczcie, że dzień po dniu, ale kupiłem coś fajnego, czym chciałbym się Wam pochwalić Wypiłem już Atlantik-ale (świetne) i Hanse-porter (nawet smaczne, choć nie jestem miłośnikiem portera).
PS. filips33 - dzięki!
intelx - u siebie w Krakowie. Kupując pojedynczo zapłaciłem 41,5 zł. W ramach ciekawostki mogę powiedzieć, że można było te piwa kupić w zestawie, tekturowym pudełku, cena - 49,99 zł hehe. Browar w swojej ofercie ma jeszcze kilka innych rodzajów piwa, niestety u mnie dostępne tylko te 6.
Squnik jak Kret ? Wiem, że masz sporą piwniczkę i doświadczenie a więc napisz czy ma start do innych piw tego typu ?
Ja szczerze polecam browar "Odell". Mam jeszcze trzy style do spróbowania (z dostępnych w sklepie) ale jak na razie ścisły TOP.
Guinness za to jakiś taki ziemniaczany no i bez kapsla
Aromat: bardzo słaby; wyczuwalna nuta słodu, alkoholu i czegoś na wzór karmelu. Aromat bardzo szybko słabnie i wraz z każdym kolejnym łykiem jest co raz mniej wyczuwalny.
Kolor: czarny; w butelce widać na dnie odrobinę osadu (podejrzewam, że to drożdże), który mi osobiście nie przeszkadzał.
Piana: raczej drobno-pęcherzykowa wpadająca kolorystycznie w beż; stosunkowo szybko opada.
Wysycenie: bardzo słabe.
Smak: wyczuwalna gama nut czekoladowych, kawowych i palonych. Smak niezbyt intensywny. Goryczka bez szału. Piwo zdaje się być nieco rozwodnione, co w pewien sposób zgadzałoby się ze standardami stylu.
Ogólnie: nie ma rewelacji. W mojej subiektywnej ocenie jest to przeciętny reprezentant stylu.
Kapsle:
1. krajowe: 1299.
2. zagraniczne: 1077.
3. na wymianę: ustalenie w toku.
Dziś piwa z Brouwerij Maximus z Holandii.
Wszystkie są kalibru 330 ml i mocy rzędu 6,0%.
Kapsle są łyse, tj. całkowicie czarne bez żadnej dodatkowej grafiki.
#1. Maximus Brutus
#2. Maximus Highhops
#3. Maximus Pandora
Kapsle:
Wracają wspomnienia, kiedy za gówniarza człowiek ładował dwa takie piwa i było pozamiatane Podobny renesans przeżywa piwo EB. Osobiście, to widziałem już chyba oba te piwa na sklepowych regałach.
Były też kiedyś takie piwa jak Rejent i Wojski. Były chyba wyłącznie w wersji puszkowanej. Takie standardowe polskie lagery ale darzę je sporą dozą sentymentu, z racji wypicia sporych ich ilości
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2013, 20:03 przez Squnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kapsle: