Pragnę się podzielić dobrą wiadomością, a mianowicie osiągnięcie 10 tyś kapsli w kolekcji. Kolekcja sięga swoje początki w '92 roku w pięknym mieście Płocku. Na początku opierała się na własnoręcznie otwartych butelkach i znalezionych egzemplarzach wokół sklepów, z czasem wsparcie znajomych, a w dobie internetu: aukcje + wymiana z kolekcjonerami na świecie + wsparcie browarów.
Zbieram polskie generalnie w oparciu o katalog Pawła + zagraniczne. Z boku kolekcji piwnej mam też okolicznościowe/reklamowe z racji ładnej grafiki, która bardziej podoba się mojej córce, niż te z browarów

Na początku kolekcji zbierałem wszystkie gadżety piwne, które czekają gdzieś z boku na mój czas aby się nimi zająć, a póki co przy i tak okrojonym czasie na hobby to kapsle są zaniedbywane.
Moja kolekcja pierwotnie wisiała przyczepiona plasteliną do białych płyt przykręconych do ścian. Z czasem zaczęło brakować ścian i zacząłem przenosić kolekcję do segregatorów, powkładane w koszulki foliowe przeszyte na 6 kieszonek. Czasami jest problem z podmianką jakiegoś kapsla jak jest na dnie kieszonki, ale daję jakoś radę
W związku z jubileuszem zafunduję sobie kapselek (planowana seria 6 szt). Na stronie znajdziecie próbkę tego co wkrótce powstanie:
https://picasaweb.google.com/1041076170 ... 8snX45aseA#
(wkleić link w przeglądarkę i powinno zadziałać)
Pozdrawiam
Marek