Tak naprawdę to zbieram puszki po piwie ale tylko te, które sam opróżniłem.chinet pisze:Ja zbieram złom.

Haha - ja mam kolo setki pudelek od papierosów, ze 30 co ladniejszychg puszek od piwa/coli (serie zwlaszcza), kalendarzyków listkowych mase, pocztówek głównie ze zwierzakami... Przywieszek z herbaty - tez ze 100 bedzie... tak samo zbieralem nakretki po PET i metalowe, ale niestety - podchwycili inni i teraz nie wiem, czy sie pozbede... i wszelkie birofilia, co mniejsze obetosciowo..P-Oset pisze:Za to teraz zbieram dosłownie wszystko z myślą o wymianie na kapsle.
P-Oset ma rację. Troszkę niefortunnie skleciłem zdanie. Ogólnie zbiera metki, nie tylko ze swoich ciuchów.P-Oset pisze:Z tego zdania może wynikać, że zbiera metki ze swoich ubrań, ale może też wynikać, że zbiera wszystkie "metki z ubrań".
Jak jest na prawdę to tylko Perez wie.
Ja poszedłem dalej. Jestem w trakcie budowania takiego portalu, gdzie kolekcjonerzy różnych maści będą mogli wymieniać się ze sobą. Pomaga mi to zrobić dwóch kolegów, którzy zajmują się tym zawodowo. Teraz są w trakcie przeprowadzki na nowy serwer, ale za tydzień, dwa wszystko ma być gotowe. Na razie będzie to jako forum o zasięgu krajowym, ale mam nadzieję, że w przyszłości przeistoczy się w wersję dwujęzyczną.Kowalsik pisze:P-Oset, oglaszasz sie gdzies?? Ja probowalem na jakichs portalach miedzynarodowych, ale kicha straszna...
To się nazywa rozmach, panie kochany. ZawodowoP-Oset pisze:Mam już porobione skany i zdjęcia kart telefonicznych, biletów, monet, długopisów, puszek po piwie, tubek po cygarach, świętych obrazków, pocztówek, petów, porcelanek, zakrętek, baterii, breloków, nalepek z owoców, eRek i jeszcze innych dziwnych rzeczy. Do tego czeka lista ponad tysiąca adresów kolekcjonerów rzeczy zwykłych i dziwnych
Dosyć już czekania. Moi koledzy są ostatnio bardzo zapracowani i chyba nie doczekam się, żeby zrobili wszystko tak jak chciałem. Toteż pomimo jednego drobnego mankamentu stronę uważam za otwartą. Jej adres to www.collections.pl Na razie jest tam tylko czterech użytkowników i większość rzeczy można wymienić na kapsle. Jak dołączycie to będzie jeszcze więcej rzeczy, które można wymienić na kapsle. Mam nadzieję, ze wkrótce pojawią się też kolekcjonerzy z innych bajek.P-Oset pisze: Ja poszedłem dalej. Jestem w trakcie budowania takiego portalu, gdzie kolekcjonerzy różnych maści będą mogli wymieniać się ze sobą. Pomaga mi to zrobić dwóch kolegów, którzy zajmują się tym zawodowo. Teraz są w trakcie przeprowadzki na nowy serwer, ale za tydzień, dwa wszystko ma być gotowe. Na razie będzie to jako forum o zasięgu krajowym, ale mam nadzieję, że w przyszłości przeistoczy się w wersję dwujęzyczną.
Czekam niecierpliwie kiedy to wreszcie ruszy.
Tego nie wiem, bo sie na tym nie znam. Trzeba by zapytać kolegę Milimetra, na którego serwerze to siedzi.Kowalsik pisze: 1. Dlaczego wykorzystano Forum phpBB, a nie modyfikację Przema? Niektorzy narzekaja, ze zajmuje ona sporo miejsca, ale ma wiele przydatnych rozwiazan...
Jak powiem Milimetrowi to pewnie to zrobiKowalsik pisze:2. Czemu nie można edytowac wlasnych postów? Az sie prosi, abym mogl edytowac swoj post, zmieniajac np. oferte wymienna... A tak zostaje na zawsze
Będzie się znajdował. Wgrywanie fotek z różnych stron to mankament, o którym pisałem. Forum było już gotowe 24 lipca. Czekałem, czekałem, w końcu straciłem cierpliwość i ruszyłem z tym co jest.Kowalsik pisze:3. czy taki portal nie powinien znajdowac sie na wielkim serwerze, i dopuszczac fotki tylko wgrywane na Forum, a nie z roznych, czasami dziwnych, stron... Ci, ktorzy moga wgrywac fotki na swoje wlasne serwery – OK, ale reszta... beda uzywac roznych fotosikow (zdjecie znika chyba po miesiacu) lub innych cudów...
Warto byłoby dać, ale trzeba to wymyślić, opracować, zebrać do kupy. I tak miałem sporo pracy z zapełnieniem forum różnymi fantami, zeby na dzień dobry nie było pusto.Kowalsik pisze:4. czy nie warto byloby Dac, na zasadzie globalnego ogloszenia, zasad panujących na Forum? Dosc szerokich wraz z informacją ze Administracja nie bierze odpowiedzialnosci za efekty wymianI np. czy tylko wymiana, czy tez rozmowy na temat zbiorów, metodyczne (co robic, aby baterie nie „gniły”
) itp.
Tak, tak... NA wszystko przyjdzie czas. Cieszy nasz kolektyw wasze zaangażowanie kolego KowalsikKowalsik pisze:5. A moze w tych zasadach umiescic pare... zasad ulatwiajacych zycie... Np. - aby na wszystkich zdjeciach, gdzie eksponaty umieszczone są w rzędach i kolumnach, oznaczenia kolumn było literowe od lewej, a rzędów liczbowe od góry. Nowej osobie wystarczy raz wytłumaczyc, jak sie pogubi, a bedzie latwo i bez pomyłek... A jak kazdy uzna swoja metode – moga się takie zdazac... Np. mnie interesuje z pliku napoje Zgrredka E1 i J7 – i sytuacja jasna. Moze inne pomysly?
Mam wygrzebane w necie ponad 1000 adresów do polskich kolekcjonerów najróżniejszych rzeczy. Już zacząłem wysyłać im zaproszenia. Mam jeszcze drugi 1000 adresów do kolekcjonerów zagranicznych, ale te czekają na portal dwujęzyczny.lendoo pisze:Podoba mi się!![]()
Przydałoby się tylko rozreklamować to forum we wszystkich kręgach kolekcjonerskich. Czym więcej osób tym lepiej.
Działy są stworzone z myślą o ludziach, którzy mają coś na zbyciu, ale nie zawsze potrafią to trafnie zidentyfikować. Gdyby były poddziały to ktoś szukając odpowiedniego działu musiałby otworzyć dział, przejrzeć poddziały, otworzyć następny dział itd. A tak to ma do przejrzenia tylko około 40 działów. Działów może jeszcze przybyć jesli znajdą się grupy kolekcjonerów jakichś innych rzeczy. Wiadomo, że nie będzie stworzony dział dla jednego kolekcjonera.kamixon pisze:Tych działów jest za dużo- trudno się połapać. Obowiązkowo trzeba wprowadzić poddziały (birofilistyka -> etykiety, butelki, otwieracze itp).
Docelowo myślę o portalu dwujęzycznym, który miałby zasięg poza Polską. W głowie mam pełno pomysłów, ale tego nie zrobi się w jeden dzień.kamixon pisze:Można by też pomyśleć nad zmianą layout'u- ten jest zbyt popularny, wyświechtany i ogólnie mało oryginalny.
Obyś miał racjękamixon pisze:Życzę powodzenia- te projekt ma wielkie szanse przed sobą.