Ważne pytanko odnośnie "pochodzenia" kapsla

Tu można rozmawiać o wszystkim :)
Wiadomość
Autor
abq.s

Ważne pytanko odnośnie "pochodzenia" kapsla

#1 Post autor: abq.s »

Witam , moje pytanie brzmi tak ( ponieważ chce cie zabrać do zrobienia listy moich kapsli ) , może to głupie pytanie , no ale nie wiem jak to jest wśród profesjonalnych zbieraczy ... Czy danemu kapslu przypisuje się państwo pochodznie tylko wtedy , gdy ten kapsel faktycznie jest orginalny z tego państwa ? Już tłumacze bo może być niezrozumiałe , kupuje w sklepie pilsnera (rozlewanego jak sie nie myle w Tychach), mam kapsel , więc robiąc liste pisze pilser - Czechy ? Czy faktycznie z Czech będzie on tylko wtedy gdy zdobędę kapsel z Pilsnera , rozlewanego w Czechach ? Tak samo Milerr Amerykański , rozlewany gdzieś w Europie , pisze że jest z USA ? Mam nadzieje że mnie zrozumiecie o co mi chodzi , inna sprawa jak piwo jest importowane , wtedy to jest orginal z danego państwa , np.Budweiser . Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
zipkeczup

#2 Post autor: zipkeczup »

To zależy tylko od Ciebie drogi kolego. Temat jest bardzo śliski generalnie i nigdy nie będziesz miał pewności, gdzie dany kapsel zaklasyfikować. Aby Ci wszystko jeszcze "zamydlić", dochodzi jeszcze problem państwowości, poczytaj sobie to:
http://kapsle.xon.pl/phpBB/viewtopic.php?t=1590
Czekam na psa jak na wykonanie wyroku, bo on już zapadł tam, na peronie.

Awatar użytkownika
cringer

#3 Post autor: cringer »

"Każdy zbiera tak jak chce" takie motto powinno Ci przyświecać,ja ogólnie zbieram na zasadzie że Miller jest amerykański i basta,nie patrzę gdzie był rozlewany,ale nie zawsze jest tak prosto,vide:
http://kapsle.xon.pl/phpBB/viewtopic.php?t=1612
1 styczeń 2009-1157
1 styczeń 2010-2250
1 styczeń 2011-2409
1 styczeń 2012-2647
1 styczeń 2013-2717
1 styczeń 2014-2913
1 styczeń 2015-3027
1 styczeń 2016-3262
---------------------------------------

3437 kapsli

danio_145
Kontaktowanie:

#4 Post autor: danio_145 »

Generalnie większość tak mi się zdaje uznaje kraj pochodzenia za kraj produkcji(nie rozlewu!). Tak więc jeśli masz kapsla Pilsnera robionego w Polsce jest to kapsel polski, jeśli masz robionego w Czechach to jest on czeski. Pomocne w tym są bardzo często sygnatury. A jak rozróżnisz ty to już twoja decyzja.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
Mr Cinx

#5 Post autor: Mr Cinx »

danio_145 pisze:Pomocne w tym są bardzo często sygnatury.
I w sumie o to chodzi. Bardzo często tylko dzięki sygnaturze możesz mieć pewność skąd dany kapsel pochodzi. Ja osobiście zbieram tak, że jeśli Miller jest z sygnaturą "rosyjską" to wrzucam go do Rosji.-
"Live as you will die today,
Dream as you will live forever"

cinx1990cinx@gmail.com - MÓJ EMAIL

czebrys

#6 Post autor: czebrys »

Ja tak jak Cinx. Mam Heinekeny chyba z 10 państw (m.in. Nowa Zelandia, Namibia).

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#7 Post autor: lendoo »

To ja tak nie zbieram.
Np ten najpopularniejszy wzór Heinekena mam tylko jeden- w Holandii.
Po prostu nie zbieram na sygnatury tylko na różne wzory.

Jeśli trafi mi się dajmy na to Heineken z namibijską sygnaturą a niczym się nie różni od pierwowzoru, to nie dodaję go do kolekcji.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#8 Post autor: wismat »

No i widzisz abq.s, co kolekcjoner to - w mniejszym lub większym stopniu - różne kryteria kolekcjonowania.

Żeby nie marnować posta to powiem Ci, że ja zbieram jak większość tutaj. Jeżeli kapsel ma sygnaturę świadczącą o danym kraju to tam go dodaję. Miller produkowany jest w USA więc go tam trzymam. Pilsner mam w Polsce i Czechach. Ale nie kolekcjonuję sygnatur. Tylko w przypadku gdy kapsel jest wtedy z innego państwa.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

ODPOWIEDZ