Krolewskie bylo robione w Warce na dlugo przed zamknieciem Kujawiaka.Krzysiek pisze:Następne: Czy pewne jest, że najnowszy kapsel Królewskiego zalicza się do Warki, a nie do Bydgoszczy? Nie pamiętam kiedy dokładnie zamkęli Kujawiaka, ale wydaje mi sie, że po tym, jak wyszły nowe kapsle, a przynajmniej ten z koroną.
Kapsle przypisuję do browaru gdzie piwo się WARZY a nie rozlewa. Dlatego te kapsle znalazły się tutaj.Krzysiek pisze:I znowu ja z problemem. Z tego co sie dziś dowiedziałem, Browar nr 2 w Lublinie nie posiadał własnej linii rozlewniczej, więc wydaje mi sie, że nie można przypisywać do niego kapsli. A w katalogu widnieją dwa.
Jak piwo robione w Polsce to i kapsel polski, kapsla nie było w Katalogu Bartka, stąd przeoczenie bo różnica niewielka, a ja i tak nie zbieram cyferek na ząbkach.Kowalsik pisze:Carlsberga z dap i ciagiem cyfr tez nie wiem, czemu nie ma - pewnie dlatego, ze piwo licencyjne, a kapsel nie robiony w Polsce. Aczkolwiek sam go zdejmowalem z butelek krajowych.
OK.Paweł pisze:Kapsle przypisuję do browaru gdzie piwo się WARZY a nie rozlewa. Dlatego te kapsle znalazły się tutaj.
Niestety, dopiero teraz robię remanent i numery zmieniam.Paweł pisze:Szkoda że nie znalazłeś tej różnicy przed wypuszczeniem ostatecznej wersji katalogu...
I tu mam wątpliwość. Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję. Różnica jest widoczna głównie na ząbkach. Ząbki nie były malowane, tylko takie, jakie były pierwotnie. To nie jest żaden błąd przy malowaniu, że im sie nieco farba zmieniła, tylko zupełnie inna "podstawa", którą daję do malowania. Tak samo moim zdaniem wygląda sprawa z Gdańskiem 48, gdzie różnica między kapsel złotym a złoto-srebrnym jest widoczna z daleka.Paweł pisze:Co do zdjęć Okocimia w twoim pierwszym poście to wygląda na to że sam sobie odpowiedzialeś że to odcienie.
To tu sprawa utyka w martwym punkcie, bo z tego co wiem, to decyzja o braku umieszczania w katalogu, moim zdaniem oczywiscie niesłuszna, jest ostateczna.Paweł pisze:Jak piwo robione w Polsce to i kapsel polski, kapsla nie było w Katalogu Bartka, stąd przeoczenie bo różnica niewielka, a ja i tak nie zbieram cyferek na ząbkach.
Ok.Paweł pisze:Litwa.
Hmmm, w tym momencie doznałem olśnienia. Co robią w katalogu w takim razie rozlewnie? Rozumiem, że niektóre kapsle mogły chodzic na róznych browarach, ale np. Wtelno 4,5 i 6 to wg tego toku myśleniowego powinien byc Poznań, Tychy i Warka.Paweł pisze:Kapsle przypisuję do browaru gdzie piwo się WARZY a nie rozlewa. Dlatego te kapsle znalazły się tutaj.
Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż ci się wydaje, otóż większość rozlewni kupowała piwo od kilku a nie tylko od jednego browaru (jak np Wtelno które sam wskazałeś) i zamykała je jednym wzorem kapsla. Do którego więc browaru zaliczyć kapsel? O rozlewniach które nawet nie wspominały na etykietach z jakiego browaru brały piwo nie mówię.Krzysiek pisze:Hmmm, w tym momencie doznałem olśnienia. Co robią w katalogu w takim razie rozlewnie? Rozumiem, że niektóre kapsle mogły chodzic na róznych browarach, ale np. Wtelno 4,5 i 6 to wg tego toku myśleniowego powinien byc Poznań, Tychy i Warka.Paweł pisze:Kapsle przypisuję do browaru gdzie piwo się WARZY a nie rozlewa. Dlatego te kapsle znalazły się tutaj.
Ale te wymienione przeze mnie sztuki z Wtelna? Czy one chodziły na róznych piwach? Bo znalazłem etykiety z tych browarów (Poznań, Warka, Tychy), ze znaczkiem rozlewni z Wtelna.Paweł pisze:Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż ci się wydaje, otóż większość rozlewni kupowała piwo od kilku a nie tylko od jednego browaru (jak np Wtelno które sam wskazałeś) i zamykała je jednym wzorem kapsla. Do którego więc browaru zaliczyć kapsel? O rozlewniach które nawet nie wspominały na etykietach z jakiego browaru brały piwo nie mówię.
OK. Co nie zmienia faktu, że taki tok myślenia rodzi kolejny "konflikt" w mojej głowie.Paweł pisze:Bo albo wszystkie są w rozlewniach albo wszystkie są w browarach.
Myślę, że to błąd w założeniu. Wyznacznikiem przyporządkowania kapsla powinno być raczej miejsce kapslowania. Co z tego, że jakiś browar uwarzył piwo, skoro danego kapsla nawet nikt tam nie widział. Takie podejście rozwiałoby wątpliwości co do rozlewni. Jednak stworzyłoby następne - kapsle z Cieszyna (przynajmniej te ostatnie) trzeba by zaliczyć do Żywca. A kierując się tym gdzie piwo się warzy, to kapsel od żywieckiego portera powinno się zaliczyć do Cieszyna. Wniosek z tego taki, że trudno w tej kwestii być konsekwentnym.Paweł pisze:Kapsle przypisuję do browaru gdzie piwo się WARZY a nie rozlewa.