Czołem!
Od pewnego czasu mam taka oto zagwozdkę podczas przyporządkowywania kapsli zagranicznych do danego kraju. Mianowicie zdarzają się sytuacje, że piwo wytwarzane jest np. w Niemczech, a sprzedawane jest np. na rynku hiszpańskim (kieruję się informacjami w CCI). Do jakiego wtedy kraju należałoby przyporządkować ów kapsel? Do Niemiec (kraj produkcji) czy Hiszpanii (kraj sprzedaży)?
P.S.
Wiem, że każdy zbiera jak chce, ale jestem ciekaw Waszej opinii
Kapsle zagraniczne wytwarzane dla innego kraju
Re: Kapsle zagraniczne wytwarzane dla innego kraju
Chyba jednak kraj produkcji. Piwo wyprodukowane w jednym kraju może być sprzedawane nawet w kilkunastu.
To jest typowa relacja browar kontraktowy-producent piwa, z tą różnicą że oba podmioty są w dwóch różnych krajach. Ratebeer określa te firmy jako "Client brewer" i piwa z nich przyporządkowuje do miejsca warzenia, ale ja osobiście robię na odwrót i w kolekcji trzymam kapsle w kraju docelowym (odbiorcy piwa), gdyż często ma miejsce relacja "jeden do wielu", gdzie kilka różnych browarów rzeczywistych z różnych państw warzy piwo dla jednego odbiorcy.
A jak to jest rozwiązane na CCI (na górze kraj: Holandia, na dole Belgi i Holandia)? Jakim kryterium tam się kierują? Sam mam nieraz podobne problemy. Kiedyś kapsle przypisywałem do kraju, z którego pochodzi marka piwa (czyli wszystkie Heinekeny do Holandii, Carlsbergi do Danii itp). Niedawno, przy reorganizacji zbiorów doszedłem do wniosku, że to głupie i zrobiłem remanent. Teraz kapsle przypisuję do kraju w którym piwo zostało wyprodukowane. Miałem kilka problemów z identyfikacją, jeden z nich:
- Załączniki
-
- 4.JPG (44.63 KiB) Przejrzano 6664 razy
https://1drv.ms/f/s!Arqm-0vCoijQaLJ078Oqx-f0oWs - zagraniczne i polskie, piwne i niepiwne, kilka szkieł i wafli - na wymianę tylko za kapsle piwne. ZAPRASZAM!!!
@Mike właśnie o taką sytuacje mi chodzi. W tym konkretnym podanym przez Ciebie przypadku ja bym kapsel wrzucił mimo wszystko do Belgii (bo to stamtąd pochodzi to piwo). Inna sprawa jeśli byłby przyporządkowany tylko do Holandii - wtedy (mimo, że Grimbergen jest belgijski) wrzuciłbym go do Holandii
Trochę nie ten temat, ale Grimbergena najwięcej wolumenowo tłucze Kronenbourg, czyli Francja, ale ja historycznie zaliczam wszystkie te kapsle do Belgii.