Po lewej stary, po prawej nowy, oba dap. Kolor ten sam, nowy jest mocno błyszczący. Nie wiem, czy warto wrzucać to jako nowy wzór, ale jest już kilka podobnych precedensów w ostatnich Lechach, a różnica jest wyraźna.
Załączniki
DSC07722.JPG (70.75 KiB) Przejrzano 29734 razy
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2022, 19:51 przez PawelG, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolor ten sam, nowy jest mocno błyszczący. Nie wiem, czy warto wrzucać to jako nowy wzór, ale jest już kilka podobnych precedensów w ostatnich Lechach, a różnica jest wyraźna.
Już dajcie spokój z tymi odcieniami, chyba że idziecie na rekord.
Zrobię Wam zdjęcie wszystkich Lechów od numeru 156 i ciekawe kto rozpozna właściwe numery.
Niech każdy wyjmie te kapsle, wymiesza a potem może postarać się ułożyć je w/g katalogu. Życzę powodzenia.
Za kilka lat nikt nie rozróżni wielu kapsli, ale kążdy może sobie zbierać co chce i jak chce.
FALUBAZ_ZG pisze: ↑02 stycznia 2022, 17:24
Podstawowe pytanie jest takie czy da radę określić nr kat mając tylko 1 kapsel w ręce czy trzeba mieć drugi do porównania.
Pozdrawiam
W ten sposób jest z kilkudziesięcioma kapslami w katalogu. Trzeba mieć w ręce 2, aby je porównać....
Grzegorz & Krzysio
Zbieramy kapsle polskie z sygnaturami Tutaj jest link do naszej kolekcji i dubli.
Kolejne jest takie: w imię czego na siłę dodawać nowe wzory, których nieuzbrojonym okien nie można odróżnić. To że takie przykłady już są w katalogu wg. mnie jest błędem. Głupio byłoby nie wyciągnąć wniosków tylko brnąć... dodając następne tego typu wzory.
Pytanie otwarte, czy wszystkich tego typu błysk/mat nie byłoby warto wrzucać w Katalogu jako odmiany (może w jakiś sposób wyróżnione, żeby było od razu widać, że jest błysk i mat) i także posprzątać historycznie... Argumenty za: w wielu przypadkach są stadia pośrednie; czasem różnica jest bardzo niewielka. Ale jak już pisałem przy innej okazji, najważniejsza jest konsekwencja i jasne reguły.
Jeśli jest chęć dyskusji, proponuję wydzielić wątek.
A czy Rakszawa zwykła i teraz "lakierowana" czy Fortuna malowana i błyszcząca to są godne do wrzucania jako inne wzory i czy są to inne wzory według was czy technika lub blacha na której jest zrobione bo ze słowem NOWY wzór to nie mają nic wspólnego.Dla mnie jako odmiany i nic więcej żadnych nowych wzorów.Tak samo jak i z tą kreską w Kasztelanie.Normalnie zaczyna się robić paranoja.
krzysio pisze: ↑02 stycznia 2022, 22:19
Akurat kreska w Kasztelanie oznacza inną blachę i inny stempel. Ta różnica w/g mnie wypełnia znamiona nowego wzoru.
Ok, a gdyby nie zdjęcie na forum a udając się do sklepu bez lupy lub obecnego wzoru w kieszeni zauważyłbyś różnicę?
Pasja przerodziła się w obsesję!
Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.
krzysio pisze: ↑02 stycznia 2022, 22:19
Akurat kreska w Kasztelanie oznacza inną blachę i inny stempel. Ta różnica w/g mnie wypełnia znamiona nowego wzoru.
Ok, a gdyby nie zdjęcie na forum a udając się do sklepu bez lupy lub obecnego wzoru w kieszeni zauważyłbyś różnicę?
W ten sposób, patrząc na temat z drobnymi różnicami w kapslach zagranicznych, wiele kapsli musiałoby wylecieć z katalogu. Skoro jest użyty inny (lub dodatkowy) kolor w zadruku, mamy po prostu inny wzór. A każdą taką zmianę w grafice musi zaakceptować zamawiający czyli browar. Do tego nie potrzeba posiadać ze sobą drugiego "podobnego" egzemplarza dla rozróżnienia stojąc w sklepie przy półce .
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2022, 23:47 przez chinet, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzę że dalej będziemy brnęli w te NOWE wzory.Myślałem, że powoli będziemy kończyć te nowe wzory różniące się blachami. Czy napis FORTUNA jest jakiś inny czy taki sam na obydwu?Chyba taki sam? Taki sam a że blacha inna a matryca taka sama to jaki to inny wzór?Może łatwiej to wrzucać w odmiany przy danym kapslu a nie szafować ciągle nowymi wzorami.
Kupię zobaczę ocenię. Trudno się jednoznacznie wypowiadać na podstawie zdjęcia.
Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników podejrzewam że kolejny rok przyniesie wiele takich niejednoznacznych ocen danego kapsla.
Niestety producenci nas nie oszczędzają.
marecki1207 pisze: ↑03 stycznia 2022, 19:54
Widzę że dalej będziemy brnęli w te NOWE wzory.Myślałem, że powoli będziemy kończyć te nowe wzory różniące się blachami. Czy napis FORTUNA jest jakiś inny czy taki sam na obydwu?Chyba taki sam? Taki sam a że blacha inna a matryca taka sama to jaki to inny wzór?Może łatwiej to wrzucać w odmiany przy danym kapslu a nie szafować ciągle nowymi wzorami.
Nie rozumiem takiego oburzenia i nawet nie będę rozpisywać się w temacie kolejności czynności wykonywanych przy produkcji takich kapsli.
Dla urozmaicenia konwersacji dodam, iż sygnatura na malowanym jest biała a na metalicznym srebrna. A napis Fortuna jest biały na obydwu kapslach.
Różnica jest, więc i nowy wzór. Koniec dyskusji.
Wątek przenieść do odpowiedniego miejsca
6075 PL
3270 P
x645 N Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10 Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.
Idąc tym tokiem myślenia że to inny wzór to dlaczego miłosław 26 ma dwie odmiany a nie 2 inne wzory zwłaszcza ten ciemniejszy (też inna blacha).Kto chce niech zerknie.Te blachy i odcienie jak widać się u nich już trafiały.Dalej będę obstawał przy tym będąc konsekwentny, że to powinna być odmiana a kto chce zobaczyć różnicę to zawsze zobaczy.
To i tak kolor sygnatury jest inny w tym przypadku co już go kwalifikuje pod nowy wzór. Ile jest takich przypadków gdzie wzór ten sam a kolor sygnatury inny ?
Swoją drogą ta Perła chyba jakoś umknęła nam bo pierwszy raz widzę.
6075 PL
3270 P
x645 N Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10 Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.