Jak przechowujecie kapsle?

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
PawelG

Re: Jak przechowujecie kapsle?

#571 Post autor: PawelG »

Taniej niż u producenta raczej nie kupisz, chyba że używane - https://marcia.com.pl/505-birofilistyka ... trony-piwo - możesz spróbować do nich napisać i spytać.
Z zagranicy zbierasz wszystko? Jeśli tak, to łatwo zbankrutować. Osobiście zainwestowałem w tanią zgrzewarkę za stówę i grube koszulki A4.

czebrys

#572 Post autor: czebrys »

W tym problem, że wszystko i muszę coś wymyślić ;)
Dostałem segregator z 9 koszulkami i jak widzę jakiej są jakości to aż szkoda nie dokupić kolejnych.
Do polskich już zdążyłem zrobić 70% tacek (zresztą jest łatwiej to układać potem), więc one muszą w nich zostać.
To chyba będę dobierał po kilka miesięcznie i kiedyś dam radę ;)

Awatar użytkownika
naitsabess

#573 Post autor: naitsabess »

Prośba do kolegów korzystających z folii magnetycznych o polecenie takich z dobrym stosunkiem jakość/cena. Kompletnie się nie orientuję w temacie, a zastanawiam się nad reorganizacją kolekcji.

Patryk

#574 Post autor: Patryk »

Planuję zmianę sposobu przechowywania kapsli. Jednym z pomysłów jest zrobienie czegoś na wzór tacek z cienkiej tektury introligatorskiej (1.5 mm) i umieszczenie ich w grubych, krystalicznych koszulkach, a następnie w segregatorze.

Do przymocowania kapsli planuję użyć taśmy dwustronnej. Zastanawiam się pomiędzy cieńszą taśmą piankową, a taśmą do dywanów.

Mam kilka pytań do kolegów kolekcjonerów przechowujących kapsle w podobnym systemie:
- którą z tych dwóch rodzajów taśm dwustronnych polecacie bardziej - piankową czy do dywanów?
- czy lepiej wybrać taśmę z klejem akrylowym czy kauczukowym?
- czy klej z taśmy może powodować jakąkolwiek korozję po latach? Kleje te podobno są obojętne chemicznie, ale pewności nigdy za wiele.
- czy po dłuższym czasie klej z obu taśm (i piankowej, i do dywanów) będzie przechodzić na kapsle i w przypadku ich przenoszenia będzie efekt lepkiego kapsla? Wiecie o co mi chodzi :).

Z góry dzięki wszystkim za podzielenie się własnymi doświadczeniami! :)

FALUBAZ_ZG

#575 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Ja zamiast segregatorów używam pudel. Koszulek używam najzwyklejszych. Taśma dwustronna tak jak i pudla z Action. Zamiast tektury introligatorskiej mam tacki ze zwykłych pudełek tekturowych. Jak się zużyje to wywalam bez żalu i robię nowe. Kiedyś trzymalem kapsle w koszulkach z przegrodami robionymi zszywaczem, ale była masakra z przekladaniem. Teraz idealnie się sprawdza przy wysyłaniu wymian.
Pozdrawiam

Patryk

#576 Post autor: Patryk »

FALUBAZ_ZG, dzięki za swoją opinię.
Sprawdzę tę taśmę z Action.

Awatar użytkownika
Adrian3200

#577 Post autor: Adrian3200 »

Trzyma ktoś kapsle w stronach na monety i mógłby jakieś polecić?

Awatar użytkownika
KZK16

#578 Post autor: KZK16 »

Karty od firmy Leuchtturm wersja 24/25 najlepsza.
6441 PL
3358 P
x700 N
G 42 / ZG 11
SK 4 / ZK 14
BCWC 1
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
Pluto

#579 Post autor: Pluto »

Adrian3200 pisze: 05 kwietnia 2023, 13:52 Trzyma ktoś kapsle w stronach na monety i mógłby jakieś polecić?
KZK16 dostał polecenie ode mnie i jak widać jest zadowolony :)

https://awerso.pl/Numizmatyka/Akcesoria ... Leuchtturm

Sam trzymam w tych kartach całą Polskę + Afrykę - dają radę :)
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

Awatar użytkownika
wtk

#580 Post autor: wtk »

Pluto Mógłbyś wrzucić przykładowe foto, bo te strony na korki od szampana to na dziewice są tylko dobre...?!
Butelkowane latają to w tą, to w tamtą stronę... :/
CCi#1223 / Discord wtk#9189

Awatar użytkownika
KZK16

#581 Post autor: KZK16 »

wtk pisze: 13 kwietnia 2023, 23:01 Pluto Mógłbyś wrzucić przykładowe foto, bo te strony na korki od szampana to na dziewice są tylko dobre...?!
Butelkowane latają to w tą, to w tamtą stronę... :/
Leuchtturm Grande Encap wersja 24/25 najlepsza. Te kup ;)
6441 PL
3358 P
x700 N
G 42 / ZG 11
SK 4 / ZK 14
BCWC 1
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
wtk

#582 Post autor: wtk »

Arek zawsze Ty możesz wrzucić! :D
Jestem ciekawy jak się to prezentuje w tych stronach na monety w kapslach. ;)
Zanim zakupię wolę zobaczyć! :)
CCi#1223 / Discord wtk#9189

Alkoneser
Kontaktowanie:

#583 Post autor: Alkoneser »

Nie będę oryginalny.
Używam albumów Leuchtturm. Lubię mieć swoje kapsle przpisane do konkretnych browarów, stąd grupuję je razem ale niestety powoduje to pewne problemy - tylne osłonki stron albumu lubią pękać. Niemniej, póki co to i tak najwygodniejsza opcja.

Obrazek
Moja kolekcja kapsli -> Wszystkie piwa wypite osobiście :)
Kolekcja Whisky

Awatar użytkownika
PawełN

#584 Post autor: PawełN »

Mam pytanie.
W forumowej paczce niektóre tacki miały użyte dwustronną taśmę klejącą o niebywałej lepkości. Nie udało mi się sprawdzić jaka to jest niestety. Ale ten klej aż się trochę ciągnie za kapslem nie pozwalając mu się oderwać.

Dlatego miałbym pytanie: Jakich taśm używacie na tackach klejących na kapsle? Wiadomo że nie mogą być za drogie ale też muszą dobrze trzymać.
Co polecacie a czego nie?

Część zagraniczną swojej kolekcji będę musiał przenieść na tacki bo jest to najekonomiczniejsze rozwiązanie.
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
mu0dy

#585 Post autor: mu0dy »

PawełN pisze: 14 października 2023, 19:38 Mam pytanie.
W forumowej paczce niektóre tacki miały użyte dwustronną taśmę klejącą o niebywałej lepkości. Nie udało mi się sprawdzić jaka to jest niestety. Ale ten klej aż się trochę ciągnie za kapslem nie pozwalając mu się oderwać.
Scley taśma dwustronna montażowa piankowa 19mm

Awatar użytkownika
kobejasi
Kontaktowanie:

#586 Post autor: kobejasi »

PawełN pisze: 14 października 2023, 19:38 Mam pytanie.

Dlatego miałbym pytanie: Jakich taśm używacie na tackach klejących na kapsle? Wiadomo że nie mogą być za drogie ale też muszą dobrze trzymać.
Co polecacie a czego nie?

Część zagraniczną swojej kolekcji będę musiał przenieść na tacki bo jest to najekonomiczniejsze rozwiązanie.
Ja przerobiłem już chyba wszystkie i najlepsze są ze sklepu ACTION TCX Carpet TAPE 10m x 50 mm - trzymają bardzo mocno, cena około 5-6 zł

FALUBAZ_ZG

#587 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Też używam tej z Aktion i też jestem zadowolony.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawełN

#588 Post autor: PawełN »

Super, dzięki - właśnie o taką radę mi chodziło :)

Awatar użytkownika
LIDER

#589 Post autor: LIDER »

Chciałbym odświeżyć temat. Ostatni post jest z 2023 roku, przeczytałem wszystkie 20 stron.
Weterani zapewne przerabiali to już niejeden raz. Liczę na ich praktyczne podpowiedzi oraz świeże pomysły.
Kolekcjonuję kapsle od kilkunastu lat, a wciąż trudno natrafić na skuteczne rozwiązania systemowe, dla masowego przechowywania.

Parametry, które mnie interesują to:
- zajmowane miejsce
- koszt rozwiązania
- wygoda układania

Kolekcja do 10.000 sztuk.

Moje obecne optymalne rozwiązanie:

Segregator o grzbiecie 8cm mieści 12 kart. Na karcie jest 60 kapsli. Daje to 720 kapsli na segregator.
14 segregatorów (168 kart) daje miejsce na 10.080 kapsli.

segregator 12x60.jpg
Ostatnio zmieniony 26 września 2025, 09:04 przez LIDER, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LIDER

#590 Post autor: LIDER »

Przez wszystkie lata zbierania jedyną sensowną sklepową opcją były takie karty dedykowane:

karta 35 i 42.jpg

35 kapsli x 12 kart = 420 kapsli na segregator
42 kapsle x 12 kart = 504 kapsle na segregator

Pierwsza opcja kompletnie nieefektywna.
Druga sensowniejsza ale to nadal aż 240 kart i 20 segregatorów.
Rozwiązanie dość drogie. Zwiększające aż o 1/3 zajmowane miejsce (nie mam pomysłu gdzie upychać kolejne segregatory).
Natomiast ogromnym plusem jest estetyka oraz przede wszystkim łatwość przesuwania kapsli, podmian, roszad, uzupełnień.

Testowałem też karty na monety ale są sztywne i dają kiepski efekt:

karta na monety.jpg
Ostatnio zmieniony 26 września 2025, 09:03 przez LIDER, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LIDER

#591 Post autor: LIDER »

Natknąłem się na wiele samoróbek ale mnie nie satysfakcjonują:

karta 51.jpg

Ciekawym pomysłem jest ułożenie poziome. Chociaż ja wolę pionowe kolumny żeby kapsle nie wypadały bokiem.

Zatem pozostają takie opcje:

karta 61.jpg

Moim zdaniem kolekcja fajnie się prezentuje. W stronach pięciokolumnowych kapsle niestety mają dużo luzu i często obracają się. W stronach sześciokolumnowych trudniej układać, podmieniać i uzupełniać braki.

karta 71.jpg

Kiedyś kupiłem za grosze sporą ich ilość, niestety już się wyczerpały. Obecnie nigdzie nie mogę takich znaleźć. W poprzednich postach ktoś o tym pisał ale brak aktualnego namiaru. Stąd też moje pytanie. Czy macie dostęp do tego rodzaju koszulek? Czy można prosić o jakiś kontakt albo podpowiedź?
A może ktoś tutaj nadal wytwarza w dużych ilościach?

Awatar użytkownika
Bart

#592 Post autor: Bart »

Najprościej kupić koszulki + kartki bloku technicznego, delikatnie ołówkiem narysować pionowe kreski i zanieść to krawcowej na rynku (poszukaj kogoś z rodziny, sąsiadów z maszyną).

pawlosek12
Kontaktowanie:

#593 Post autor: pawlosek12 »

Czy ktoś poleca koszulki na monety?

f430

#594 Post autor: f430 »

Sporą część kolekcji mam w kartach na kapsle firmy Leuchttrum, ale część na własnoręcznie zrobionych tackach drewnianych gdyż wybitnie nie podobało mi się trzymanie kolekcji w koszulkach foliowych, a wyciągnie czy wkładanie czegoś coraz bardziej mnie zniechęcały nie mówiąc już o tym że kapsle się przekręcały.

1.Spód z płyty HDF (najlepiej kupione hurtowo z cięciem pod konkretny wymiar; można również zastosować karton ale wolałem coś mocniejszego i w następnym punkcie nie mógłbym użyć gwoździków)
2.Dla estetyki oraz tego żeby kolejne kładzione na sobie tacki nie opierały się na kapslach dołożyłem obrzeża z kantówki 1cm x 1cm
(kupione hurtowo w sklepie z drewnem, poucinałem na wymiar wyrzynarką i poprzybijałem małymi gwoździkami, można by kleić ale wolałem gwoździki)

Tu można by zakończyć i kłaść kapsle bezpośrednio na tacce, natomiast żeby się trzymały zastosowałem taśmę dwustronną.

3.Taśma dwustronna może się "zużyć" szczególnie jeśli przekładamy często kapsle i po czasie nie trzymać tak mocno kapsli. Żeby nie psuć tacki taśmą najpierw wkładam do tacki kartkę techniczną lub cienki karton, który można minimalnie podkleić do tacki kawałkiem taśmy żeby się nie przesuwał jeśli jest wycięty "na oko"
4.Taśmę dwustronną przyklejam na kartonie i tacka gotowa do kładzenia kapsli.

Jedna moja tacka pomieści 70 kapsli (w drugim podejściu wykonałem minimalnie większe mieszczące 77) i jest to spowodowane wielkością pudełek/skrzynek do których chowam tacki, a one wielkością miejsca w których mogę je przechowywać.

Wnioski:
Zajmuje podobną ilość miejsca jak segregatory z kartami na kapsle
Jest dość czasochłonne w wykonaniu
Koszt jednej tacki to około 3-4 złote
Przesuwanie kapsli jest dużo wygodniejsze niż przy foliach lub kartach
Osobiście podoba mi się dużo bardziej niż folie
Jest to pewnego rodzaju kompromis w stosunku do zajebistych szaf z wysuwanymi szufladami którymi niektórzy w tym wątku się chwalili, ale niestety nie mam takiej możliwości.
Załączniki
1000054730.jpg
1000054728.jpg

FALUBAZ_ZG

#595 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Tacki robię sam z tektury i taśmy dwustronnej. Jak się zużyją to bez żalu wywalam. Pudełka z action. Mieszczą ok 27 tacek po 70 kapsli każda. Jak dla mnie optymalnie.
Pozdrawiam
Załączniki
20250928_171006.jpg
20250928_171035.jpg

Awatar użytkownika
PawełN

#596 Post autor: PawełN »

Ja jak mi się zużywa taśma dwustronna to po prostu przyklejam na nią nową taśmę :)

Awatar użytkownika
LIDER

#597 Post autor: LIDER »

FALUBAZ_ZG pisze: 28 września 2025, 16:19 Tacki robię sam z tektury i taśmy dwustronnej. Jak się zużyją to bez żalu wywalam. Pudełka z action. Mieszczą ok 27 tacek po 70 kapsli każda. Jak dla mnie optymalnie.
Pozdrawiam

Bardzo fajnie to wygląda. Estetycznie i przejrzyście, a przy tym bardzo kompaktowo. Łatwy dostęp do każdego kapsla. Optymalne wykorzystanie miejsca.

Też przymierzałem się kilka razy do tacek. Ale widzę kilka problemów. Wolałbym trzymać kapsle w segregatorach, a tacki przy obracaniu stron byłyby "do góry nogami".

Po drugie tacki raczej trzeba trzymać wypełnione wszystkimi kapslami bo inaczej taśma przyklei się wewnątrz koszulki.

Po trzecie trudno na szybko przesunąć całą kolumnę lub wiersz o jeden kapsel. Łatwo podmienić. Ale gdy kapsle są ustawiane numerami, albo alfabetycznie, albo rocznikowo, to gdy pojawia się brakująca sztuka do uzupełnienia kolekcji to raczej trzeba wszystkie pozostałe zrywać z palety i przyklejać na nowo.

Awatar użytkownika
LIDER

#598 Post autor: LIDER »

f430 pisze: 26 września 2025, 21:05
Wnioski:
Zajmuje podobną ilość miejsca jak segregatory z kartami na kapsle
Jest dość czasochłonne w wykonaniu
Koszt jednej tacki to około 3-4 złote
Przesuwanie kapsli jest dużo wygodniejsze niż przy foliach lub kartach
Osobiście podoba mi się dużo bardziej niż folie
Jest to pewnego rodzaju kompromis w stosunku do zajebistych szaf z wysuwanymi szufladami którymi niektórzy w tym wątku się chwalili, ale niestety nie mam takiej możliwości.

Szacun, że Ci się chce składać takie półeczki. Pewnie dokładając systematycznie nie jest to aż takie czasochłonne ale nie wyobrażam sobie teraz sklejać 100 czy 200 sztuk. Plusem ręcznego wycinania jest fakt, że wielkość można dopasować do danego mebla - szafy, szuflady, pudełka.

Szkoda, że nie można kupić czegoś podobnego w hurtowych ilościach i przystępnej cenie.

Przymierzałem na przykład odwrócone tablice korkowe albo ramki malarskie z płótnem. Ale nie kalkuluje się.

Awatar użytkownika
dybciu

#599 Post autor: dybciu »

Ja przez wiele lat do przechowywania mojej głównej kolekcji używałem tych kart ze sklepu Marcia, moim zdaniem najfajniejsza opcja do przechowywania kolekcji ale niestety kosztowna. Kapsle zagraniczne, do ktorych przywiązywałem mniejszą wagę trzymałem w śliskich dobrej jakości koszulkach pionowo zgrzewanych zgrzewarką do folii (podobne rozwiązanie do tych szytych ale duzo szybsze tylko wymaga zainwestowania kilkudziesięciu złotych w zgrzewarke). Pojedyncze sztuki dubli również trzymałem w takich koszulkach i po prostu jak trzeba bylo wyjąć kapsel to sobie wycinałem nożykiem koszulkę :). Zapasy dubli trzymałem w niezastąpionych workach strunowych Wielkie worki formatu większego niz a3 każdy worek inna litera alfabetu w tych workach oddzielne mniejsze worki na browary pasujące do liter alfabetu a w workach z browarami mini woreczki każda sygnatura w oddzielnym worku strunowym i uważam ze worki strunowe sa najlepsze do szukania i panowania nad dublami a jednocześnie są bardzo tanie i wydajne pod względem miejsca. Jak sie dobrze pogrupuje to bardzo łatwo sie szuka:)
Rozmiar kolekcji: 243

Awatar użytkownika
Tomek
Kontaktowanie:

#600 Post autor: Tomek »

Ktoś przechowywał/przechowuje kapsle w pufach jak dobrze pamiętam. :wink: :wink: :wink:
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)

ODPOWIEDZ