[ZLT] Zielona Liga Typerów - Komentarze

Typujemy wyniki Ekstraklasy i walczymy o kapsle.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

Re: [ZLT] Zielona Liga Typerów - Komentarze

#271 Post autor: Krzysiek »

No tak, troszkę mi się zapomniało o tych kapslach... :D

ZLT#28
MISTRZ TYPERA - chmu
CZOŁÓWKA TABELI - dziubak (odebrane)
CZOŁÓWKA TABELI - Lasek
SOLIDNY LIGOWIEC - lowolak (odebrane)
SOLIDNY LIGOWIEC - krener
SOLIDNY LIGOWIEC - kopernik
SOLIDNY LIGOWIEC - Frey71
TYPER KOLEJKI - Frey71
TYPER KOLEJKI - juras_yyy
TYPER KOLEJKI - loccologan
TYPER KOLEJKI - krener
TYPER KOLEJKI - chmu

ZLT#29
MISTRZ TYPERA - yoreck
CZOŁÓWKA TABELI - krzmos
CZOŁÓWKA TABELI - lowolak
SOLIDNY LIGOWIEC - marecki1207
SOLIDNY LIGOWIEC - chmu
SOLIDNY LIGOWIEC - Lasek
SOLIDNY LIGOWIEC - Rookboss
TYPER KOLEJKI - chmu
TYPER KOLEJKI - krzmos
TYPER KOLEJKI - krzmos
TYPER KOLEJKI - Lasek
TYPER KOLEJKI - kopernik

Oczywiście będę oba dni na Spotkaniu Kapslarzy i będę miał komplet nagród. Znajdziecie mnie, dopytacie, ktoś mnie może zna i wskaże, będę w czarnym polo Spotkania Kapslarzy. :mrgreen:
Nawet jeśli Was nie będzie, to zastanówcie się czy na SK nie będzie kogoś z Waszych stron. Tradycyjnie: wysyłka po stronie Zielonych Kartek, niemniej najpierw szukamy opcji bezkosztownego przekazania. ;)

PS. Pomysły na typera Euro były ale... się rozmyły
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#272 Post autor: Krzysiek »

Wyniki Kolejki 7 opóźnią się o kilka dni, ale pośpiechu nie ma - w najbliższy weekend liga nie gra.

loccologan

#273 Post autor: loccologan »

Na piątek typy będą :cool:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#274 Post autor: Krzysiek »

O cholera!

Awatar użytkownika
KZK16

#275 Post autor: KZK16 »

Zestawienie ogólne kolejki 10, zniknął kolor żółty za wygranie kolejki u mnie ponad 26 pkt, pojawił się u kolegi janior z 24 pkt. Błąd Excela?
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#276 Post autor: Krzysiek »

Tak, przy przenoszeniu formatowania komórek excel nie złapał wszystkich osób w tabeli. Widziałem to wrzucając wyniki poprzedniej kolejki i poprawiłem w pliku, screena z wynikami nie chciało mi się już podmieniać. Od kolejnej kolejki będzie ok.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#277 Post autor: Krzysiek »

Pary Kolejki 15 zostają wrzucone nieco wcześniej niż zwykle, z kolei rozliczenie Kolejki 14 pojawi się nieco później, bo bliżej następnego weekendu.

pawlosek12
Kontaktowanie:

#278 Post autor: pawlosek12 »

Krzysiek przelicz moje wyniki jeszcze raz proszę.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#279 Post autor: Krzysiek »

Ale o co chodzi? Sprawdziłem Kolejkę 16, jest ok.

Za chwilę wrzucę już Kolejkę 18, ostatnią w tej edycji.
Wyniki Kolejki 17 opublikuję koło czwartku.

loccologan

#280 Post autor: loccologan »

No to teraz czas na przerwę zimową :)
Dzięki wszystkim za kolejną fajną Rundę Ekstraklasy.

pawlosek12
Kontaktowanie:

#281 Post autor: pawlosek12 »

Krzysiu z licz dokładnie moje wyniki bo coś przeoczyłeś.
Górnik Zabrze - Lech Poznań 2:2 od Górnika Zabrze powinien dostać punkty bo strzeli 2 gole.
Raków Częstochowa - Motor Lublin 2:1 tu też wytypowałem 2 gole od Raków Częstochowa.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#282 Post autor: Krzysiek »

Ale za trafienie poprawnej liczby bramek jednej z drużyn nie ma żadnych dodatkowych punktów. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#283 Post autor: Krzysiek »

W związku z początkiem miesiąca będę w przyszłym tygodniu nieco zarobiony, więc wyniki pierwszej kolejki opublikuję w czwartek/piątek. Pary Kolejki 2 wrzucę we wtorek.

Cały czas zachęcam do udziału w naszej zabawie! To dopiero pierwsza kolejka, wszystko można jeszcze nadrobić. :) Jeśli ktoś obawia się zapominania o zatypowaniu, to dla takich osób funkcjonuje mailowa przypominajka: podajesz mi swój adres i rano w dniu poprzedzającym początek kolejki dostajesz link do tematu.

Zgodnie z wieloletnią tradycją zabawy zwycięzcy czekają na swoje nagrody, Głupio się przyznać, ale forumowa paczka oraz Green Caps Day skutecznie wymazały ten temat z mojej pamięci - planowałem nadrobić ten temat właśnie przy okazji GCD. :oops: Nie będę więc na sztywno obiecywał terminów, niemniej zajmę się tym niebawem.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#284 Post autor: Krzysiek »

Jeśli ktoś z laureatów ostatnich edycji wybiera się na giełdę do Krakowa, to będę miał ze sobą wszystkie zaległe nagrody. Podrzucam listę zainteresowanych. Jeśli:

jesteście na niej i będziecie w Krakowie
tudzież
nie ma Was na liście ale będziecie w Krakowie i macie bliski kontakt z kimś z laureatów i może jest szansa że spotkacie się w nieodległej przyszłości
bądź
jesteście na liście, nie będziecie w Krakowie, ale będzie ktoś z Waszych znajomych

to po prostu dajcie znać bądź zgłoście się do mnie na giełdzie.

chmu
Frey71
Ivka
juras_yyy
krener
krzmos
Lasek
loccologan
Longher
mu0dy
paolus111
Rookboss
TOMI
yoreck

Awatar użytkownika
mu0dy

#285 Post autor: mu0dy »

Hej Krzysiek zgłaszam reklamację do wyników 4 kolejki. Źle mam policzone :)

Ps. To pewnie przez dyskusje w Krakowie o nadchodzących bęckach w Radomiu :p

Awatar użytkownika
Krzysiek

#286 Post autor: Krzysiek »

Poprawione. Narobiłeś zamieszania typując wynik X:X :D

Awatar użytkownika
mu0dy

#287 Post autor: mu0dy »

Tak myślałem, ale za późno wszedłem w tryb obstawiania i już grali :p

Awatar użytkownika
Krzysiek

#288 Post autor: Krzysiek »

W związku z tym, że mamy teraz przerwę na rozgrywki reprezentacyjne wyniki Kolejki 7 pojawią się bliżej weekendu. :)

pawlosek12
Kontaktowanie:

#289 Post autor: pawlosek12 »

Wolę jak by była w jutro lub srodę.

pawlosek12
Kontaktowanie:

#290 Post autor: pawlosek12 »

Krzysiek mam prośbę jak byś mógł dokładniej liczyć punkty po danej kolejce by nie było później że ktoś ma za mało punktów zliczonych.

Awatar użytkownika
lowolak

#291 Post autor: lowolak »

Krzysiu, w nawiązaniu do przedmówcy, jak chcesz ja mam na zbyciu nowy kalkulator 😉
sPISkowej propagandzie mówię NIE

Awatar użytkownika
Krzysiek

#292 Post autor: Krzysiek »

Śmieszkowaliście sobie i Was pokarało. Strona, na której konwertowałem zapisane w PDF typy z forum do pliku txt nie działa. Mam nadzieję, że to tymczasowa sprawa. Oczywiście że takich stron jest wiele, jednak nie dają one identycznych plików pod kątem struktury. Dlatego wstrzymam się na razie, sprawdzę czy strona ożyje. Łatwiej odczekać kilka dni niż zmieniać stronę i tym samym dłubać się w bebechach automatu liczącego żeby wyłapał z piku tekstowego kluczowe dane.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#293 Post autor: Krzysiek »

Obecny sezon i ZLT#31 powoli zbliżają się do końca. Myślę, że to dobry czas na dyskusję o formacie naszej zabawy. Temat wisiał nade mną od jakiegoś czasu. W trakcie Kartek wielokrotnie dyskutowałem o typerze z ar2007, który jest głównym krytykiem obecnych zasad. Poczucie, że coś jest nie tak, wzmocnił mój powrót do typowania - udział w zabawie uwypuklił pewne mankamenty, na które nie zwracałem aż takiej uwagi jako postronny obserwator.

Na wstępie ustalmy pewną terminologię, której staram się trzymać prowadząc ZLT:
Rozstrzygnięcie - rezultat zakładu trzydrogowego, w którym możemy obstawić wygraną gospodarzy, remis lub wygraną gości. W naszej zabawie poprawnie wytypowanie rozstrzygnięcie warte jest 1 punkt.
Wynik - konkretny rezultat spotkania zawierający liczbę goli gospodarzy oraz liczbę goli gości. W naszej zabawie poprawnie wytypowanie wyniku warte jest co najmniej 3 punkty.

I tu przechodzimy do głównego zarzutu, jaki stawiam obecnemu formatowi ZLT: zabawa przywiązuje zbyt dużą wagę punktową do trafiania wyników. Jako przykład niech posłuży moja poprzednia kolejka. W pierwszym spotkaniu trafiłem wynik 1:1, jednak przez resztę kolejki dołożyłem tylko jedno rozstrzygnięcie, w dodatku ze słabym kursem. Niemniej jak widać mój wynik był tylko ciut gorszy od Freya który miał 5 rozstrzygnięć, a za to lepszy od uczestników z 4 poprawnymi rozstrzygnięciami.
12. kopernik 12,04 5 (0)
13. Krzysiek 11,20 2 (1)
14. loccologan 9,60 3 (0)
15. bigzbig70 9,34 4 (0)
16. Serek 8,89 4 (0)

Śmiało możemy powiedzieć, że przewidzenie rozstrzygnięcia można oprzeć na bardziej merytorycznych przesłankach niż przewidzenie wyniku. Wiemy jak plasują się w tabeli dane zespoły, kojarzymy ich formę z ostatnich kolejek, wiemy czy miały tydzień odpoczynku czy w międzyczasie coś grały. Oczywiście w przypadku wyniku też mamy pewne przesłanki, możemy swój typ oprzeć na stylu gry drużyn, czy prezentują defensywną taktykę czy idą na wymianę ciosów. Ale tak jak są tylko 3 możliwe rozstrzygnięcia, tak pula prawdopodobnych wyników wynosi kilkanaście. Już samo to powoduje, że trafianie wyników obarczone jest większą losowością.

Znowu sięgniemy do mojego przykładu. Niedawno mieliśmy spotkanie Cracovia - Śląsk. Obstawiłem wynik 2:3 i było to w pełni świadome (bo zdarzają się mecze których nie bardzo potrafię ugryźć i zdaję się na "czutkę"). W meczach Cracovii pada najwięcej goli spośród wszystkich drużyn. Śląsk złapał formę i pod wodzą nowego trenera walczy o życie. A jednocześnie choćby z meczu z Legią pamiętałem, że ich obrona popełnia dużo błędów. Czyli otwarte spotkanie, w którym będą gole, ale to Śląsk będzie górą. Około 60 minuty wynik brzmi 2:3 i utrzymuje się niemal do samego końca. W doliczonym czasie gry zawodnik Śląsk przerzuca bramkarza z połowy boiska, piłka odbija się od poprzeczki, od murawy i wychodzi w pole. Sędzia po konsultacji z VAR i oglądaniu nagrania uznaje gola i po chwili kończy spotkanie. Szedłem spać w niebie, obudziłem się w piekle. :lol: Byłem o krok od wielkiej zdobyczy, jednak w ostatniej chwili moje punkty stopniały z 5 do 1 (razy kurs). Efekt jest taki, że byłem tuż tuż trafienia jackpota, a skończyłem z takim wynikiem jak ktoś kto obstawił powiedzmy 0:2 - wynik który nie widniał na tablicy ani przez minutę trwania meczu.

Czyli mamy sytuację typu wóz albo przewóz. Albo trafiasz dokładnie wynik i zgarniasz pełną pulę, albo dostajesz ochłapy za rozstrzygnięcie. Nic pomiędzy. Można oczywiście dywagować:
obstawiliśmy 3:0, było 3:1 - trafiliśmy liczbę goli jednej z drużyn
obstawiliśmy 3:2, było 2:1 - typowaliśmy minimalną wygraną gospodarzy więc byliśmy bliżej niż ten, co postawił 3:0
Ale to wszystko jest uznaniowe i prowadziłoby jedynie do komplikacji zasad.

Jakie rozwiązanie chodzi mi po głowie? Zmniejszamy premię za trafiony wynik. I tu można pójść w dwie strony.
Wersja SOFT - rozstrzygnięcie za 1 punkt, wynik (niezależnie od liczby goli) za 2 punkty.
Wersja HARD - w ogóle nie typujemy wyników, tylko 1X2.
W dalszym ciągu oczywiście korzystalibyśmy z kursów bukmacherskich, które stanowią premię dla graczy idących od prąd i szukających niespodzianek.
Dodatkowy bonus punktowy, uzależniony od ilości trafionych rozstrzygnięć. I tu znowu na szybko przychodzą mi do głowy różne opcje
Bonus STAŁY - czyli z góry wiemy jakie punkty są za 4 trafienia a jakie za 6
Bonus ZMIENNY - suma punktów jest stała, jednak ich podział uzależniony jest od ilości trafień. W ten sposób trudne kolejki mają lepsze punkty bonusowe.

Innym pomysłem który przemknął przez moją głowę ale nie przekonał mnie (być może niesłusznie, dlatego dzielę się nim) jest Mecz Kolejki, warto podwójną ilość punktów. I znowu:
Wersja SOFT - mecz wybierany jest przez prowadzącego/losowy w sytuacji gdy prowadzący bierze udział (tutaj wraca kontrargument losowości i uznaniowości, ja trafiłem jeden mecz a ktoś inny drugi i dlaczego jego mecz ma być lepszy niż mój)
Wersja HARD - każdy typujący wybiera sobie swój Mecz Kolejki (to jest fajne, bo każdy może wybrać który typ uznaje za najpewniejszy bądź zastosować inną taktykę - kontrargument to oczywiście skomplikowanie zasad i procesu typowania)

A jak Wy to widzicie? Zapraszam do dyskusji, każda opinia się liczy, zapraszam każdego: przeszłych, obecnych oraz przyszłych uczestników.
Jeśli przestałeś typować, to dlaczego?
Jeśli jeszcze nie typujesz, to dlaczego SŁAWKU?

Ja tylko rzucam koncepcją, nie mówię że zasady muszą się zmienić bo może się okaże że ogół uznał że jest ok. Doskonale rozumiem argument, że to tylko zabawa. Ot, ja do gier i zabaw mam takiego podejście, że im mniej losowości a więcej wpływu gracza tym lepiej. :)

Niech w swoich przemyśleniach czy pomysłach nie ogranicza Was poczucie, że coś będzie utrudnieniem dla mnie w prowadzeniu czy przysporzy mi więcej pracy. Praktycznie każda zmiana będzie wiązała się z jednorazową "przysiądnięciem" na nią i nad tym, by w kolejnych kolejkach była ona zautomatyzowana w liczeniu.

Na koniec dokładam prostą statystykę wyliczoną dla 11 kolejek obecnej edycji. Liczba rozstrzygnięc, liczba wyników, procentowy odsetek (wyniki są uwzględniania w sumie rozstrzygnięć) oraz pozycja w generalce. Tabelka jest nieco uproszczona, bo nie bierze pod uwagę kursów, jedynie statystykę czysto ilościową. Niemniej można wyłapać pewne anomalie:
lendoo i Smok5 mimo małej liczby rozstrzygnięć są w górnej połowie klasyfikacji - to efekt wysokiego procenta trafianych wyników
Kazelot71 oraz bigzbig70 wręcz przeciwnie, mają dużo trafionych rozstrzygnięć, ale mało wyników - oni są przegranymi obecnego systemu punktowego
Ciekawym przypadkiem jest Serek który ma dużo rozstrzygnięć, mało wyników, ale w tabeli wyprzedza np. lowolaka, który znacznie lepiej plasuje się w moim zestawieniu - to właśnie prawdopodobnie ten niewidoczny w tabeli efekt kursów :wink:
Załączniki
Wyn.jpg

Awatar użytkownika
almin
Kontaktowanie:

#294 Post autor: almin »

Jak dla mnie, tak na szybko przemyślane, poszedłbym w kierunku typowania jedynie rozstrzygnięcia 1X2.
Dodatkowych pkt za ilość trafień bym nie robił.

W takim przypadku bardzo możliwe jest, że większa liczba osób miałaby takie same lub bardzo zbliżone wyniki punktowe w generalce. Tabela by się zwyczajnie spłaszczyła, tak jak w lidze. Punkty dostaje się za zwycięstwa i remisy, a nie ma dodatkowych za wygraną np. 5:0, albo za bramki strzelone głowa. Prosto jasno i przejrzyście.

Ale żeby jednak lekko urozmaicić tę rywalizację i spróbować rozciągnąć tę tabelę, rozważyłbym pomysł z Meczem Kolejki. A żeby było jeszcze ciekawiej, to decyzję o wyborze tego meczu zostawiłbym każdemu typującemu z osobna.

Tyle ode mnie, to moje zdanie, a czy ktoś się zgadza, przychyla, krytykuje, to już nie moja sprawa :D

Miłego weekendu.
Kolekcjoner kapsli piwnych. Sygnaturom podziękowałem

http://alminkapsle.jimdo.com/

Awatar użytkownika
KZK16

#295 Post autor: KZK16 »

Ja to widzę tak, chyba że już tak jest.

Wytypowany zwycięzca - 3 pkt x kurs np.
typ 2:1, wynik 2:0 -> 3 pkt x kurs

Wytypowany remis - 1 pkt x kurs np.
typ 1:1, wynik 2:2 -> 1 pkt x kurs

Nie trafienie - 0 pkt np.
typ 1:2, wynik 1:0 -> 0 pkt

Dokładny wynik - gole x2 np.
3:2 -> 5 goli x2 = 10 pkt + 3 pkt W
2:2 -> 4 gole x2 = 8 pkt + 1 pkt R
W przypadku braku goli np.
0:0 -> 2 pkt x kurs

Każdy sam wybiera mecz kolejki - pkt x2
wygrana 6 pkt x kurs,
remis 2 pkt x kurs
przy dokładnym wyniku plus 10 pkt

Wytypowanie dokładnych wyników:
3 dokładne wyniki - 10 pkt bonus
4 dokładne wyniki - 15 pkt bonus
5 dokładnych wyników i więcej - 20 pkt bonus

Więcej punktów, więcej emocji.

Pozdrawiam :)
6075 PL
3270 P
x645 N

Awatar użytkownika
Krzysiek

#296 Post autor: Krzysiek »

Jeśli dobrze rozumiem, to wg Twojego systemu poprawne wskazanie zwycięzcy bez trafienia dokładnego wyniku jest równe punktami poprawnemu wskazaniu remisu 0:0. :mrgreen:
No i nie wiem kto by typował remisy, skoro za wygraną można dostać więcej punktów.

Awatar użytkownika
almin
Kontaktowanie:

#297 Post autor: almin »

Dokładny wynik - gole x2 np.
3:2 -> 5 goli x2 = 10 pkt + 3 pkt W
2:2 -> 4 gole x2 = 8 pkt + 1 pkt R
W przypadku braku goli np.
0:0 -> 2 pkt x kurs
Ale czekaj, 0 goli - 2 pkt x kurs
1:0 x 2 = 2 pkt x kurs

No trochę nie fair. Chyba, że już weekendowo myślę.
Kolekcjoner kapsli piwnych. Sygnaturom podziękowałem

http://alminkapsle.jimdo.com/

Awatar użytkownika
KZK16

#298 Post autor: KZK16 »

Znaczy tak
Jeśli typujesz 1:1 a wynik końcowy to np 0:0, 2:2 lub 3:3 itd
za wytypowanie remisu 1pkt x kurs
Jeśli typujesz 0:0 a wynik końcowy to 0:0 to 2pkt x kurs
6075 PL
3270 P
x645 N

Awatar użytkownika
Krzysiek

#299 Post autor: Krzysiek »

Na razie znacznie bliżej mi do zdania almina.

Więcej punktów to nie więcej emocji, ale większe rozjazdy w tabeli. A większe różnice w tabeli to większe zniechęcenie osób, którym w danej edycji nie idzie. Nawet jeśli przy większej ilości punktów mamy większe szanse na odrabianie dużych strat, to bardziej motywująco działa na nas niewielka różnica w klasyfikacji.

Awatar użytkownika
mu0dy

#300 Post autor: mu0dy »

Ja bym uprościł - olał mnożnik z kursami i punktował tylko za wynik / rozstrzygnięcie ( 3 / 1).

Nigdy nie sugerowałem się kursami przy typowaniu :)

ODPOWIEDZ