Jak przechowujecie kapsle?
-
Na razie trzymam w poziomie,
przedzielone dwoma kartkami od drukarki.
Format oczywiście A4 więc kaple
nie rysują się o łebki pinezek!!!
Klej to Ponal Turbo Kleber firmy Henkel.
Jest to klej cyjano-akrylowy.
Mam tubkę 10 ml za friko...
Nie zasycha jak "turbo kropelki"
czy taki badziew!!
Trzyma mocno ale w każdej chwili można
korek oderwać od kapsle (tzn. uszczelki
)
bez jej uszkodzenia.
Pozostaje tylko taka przeźroczysta
powłoczka z niego.
Korek 0,5cm kupiłem na alledrogo..
12,99zł + wysyłka za arkusz 0,624m2...
Wycinam kosteczki 1cm2 i to
w zupełności wystarcza do trwałego zamocowania kapsli!
przedzielone dwoma kartkami od drukarki.
Format oczywiście A4 więc kaple
nie rysują się o łebki pinezek!!!

Klej to Ponal Turbo Kleber firmy Henkel.
Jest to klej cyjano-akrylowy.
Mam tubkę 10 ml za friko...

Nie zasycha jak "turbo kropelki"
czy taki badziew!!

Trzyma mocno ale w każdej chwili można
korek oderwać od kapsle (tzn. uszczelki

bez jej uszkodzenia.
Pozostaje tylko taka przeźroczysta
powłoczka z niego.
Korek 0,5cm kupiłem na alledrogo..

12,99zł + wysyłka za arkusz 0,624m2...
Wycinam kosteczki 1cm2 i to
w zupełności wystarcza do trwałego zamocowania kapsli!

-
Witam kupiłem kiedys kapsle od gościa który przechowywał je w następujący sposób otóz do kapsla wsadzał zakrzywioną szpilkę (nawet ją przyklejał na jakiś mały plaster żeby się nie ruszała ) i całośc zalewał woskiem ze świeczki powstała mu taka wpinka która umieszczał na desce ze styropianu obciagnietej materiałem Pozdr (może się komuś to przyda) aha demontaż całego "systemu" był łatwy i nie uszkadzał w żaden sposób kapsli
- JulasTczew
Co do mojego przechowywania kapselkow postanowilem opracowac swoja metode na podstawie wyciagnietych wnioskow z zaprezentowanych przez kolegow metod przechowywania kapsli.Moj oto sposob to; 1 etap to;Biore kapselek w ktory wlewam niewielka ilosc kleiu polimerowego{kropelka} lub silikonu.2 etap; W miejsce gdzie dalem klej lub silikon przyklejam niewielki kawaleczek styropianu lub kartonik.Calosc zostawiam do wyschniecia.3 etap to przyklejenie kapselkow do kartki papieru formatu A4 z wczesniej przygotowanymi polami na kapselki montuje calosc juz na zwyklym kleju do papieru. 4 etap to; wsuniecie zapelnionej kapslami kartki lub kartonu do koszulki{taka jak na dokument} i calosci wpiecia do segregatora.Calosc wyglada bardzo okazale zwlaszcza ze kapsle w mojej kolekcji segreguje alfabetycznie bez podzialu na panstwa czy tez browary.Polecam 

A uwzględniasz jakieś ewentualne przesunięcia kapsli? Zwłaszcza, że jak piszesz, kapsle segregujesz alfabetycznie, więc jak coś będzie dochodzić do kolekcji to takie mocowanie na stałe może być problemem...MARCIN_74 pisze:Co do mojego przechowywania kapselkow postanowilem opracowac swoja metode na podstawie wyciagnietych wnioskow z zaprezentowanych przez kolegow metod przechowywania kapsli.Moj oto sposob to; 1 etap to;Biore kapselek w ktory wlewam niewielka ilosc kleiu polimerowego{kropelka} lub silikonu.2 etap; W miejsce gdzie dalem klej lub silikon przyklejam niewielki kawaleczek styropianu lub kartonik.Calosc zostawiam do wyschniecia.3 etap to przyklejenie kapselkow do kartki papieru formatu A4 z wczesniej przygotowanymi polami na kapselki montuje calosc juz na zwyklym kleju do papieru. 4 etap to; wsuniecie zapelnionej kapslami kartki lub kartonu do koszulki{taka jak na dokument} i calosci wpiecia do segregatora.Calosc wyglada bardzo okazale zwlaszcza ze kapsle w mojej kolekcji segreguje alfabetycznie bez podzialu na panstwa czy tez browary.Polecam
Przy 100 kapslach ułożonych alfabetycznie, to powiedzmy, że nie jest to wielki problem, ale przy 5000 kapsli ułożonych alfabetycznie, to wątpię.MARCIN_74 pisze:zmiana miejsc czy wymiana kapselka na lepszy stan nie stanowi wiekszego problemu.
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
ja na początku do każdego kapsla od tyłu przyklejałem pinezkę na superglue i wbijałem do tablicy korkowej. jednak gdy kolekcja zaczęła się rozrastać, stwierdziłem, że chyba mi szkoda kasy na kolejne tablice, pinezki i klej ;) poza tym, mieszkam na razie w akademiku, więc co jakiś czas zmieniam miejsce zamieszkania. więc ten sposób jest dość niewygodny.
teraz standardowo - koszulki na kartki a4 + spinacz. robię kolumny co 4 cm, w każdej koszulce mieści się 5x10=50 kapsli ;)
teraz standardowo - koszulki na kartki a4 + spinacz. robię kolumny co 4 cm, w każdej koszulce mieści się 5x10=50 kapsli ;)
-