Pytanko
Pytanko
Cześć
Dawno mnie nie było. Mam pytanko. Jak wy zbieracie polskie kapsle? Sygmatury czy bez? Ja zbieram bez sygnatur, ale nie wiem jak je segregowac jakoś szczegolnie. Z sygnaturami z katalogiem, a bez?

410 kapsli
Stan na dzień 17.09.2016
- chris_pontius
Re: Pytanko
jest przecież katalog bez sygnatur : http://bezsygnatur.katalogkapsli.pl/
Ja kolekcjonuje bez sygnatur według wyżej wspomnianego katalogu. Sygnatury biorę pod uwagę tylko przy dublach i wymianach ;)
A ja mam pytanie do sygnaturowiczów czy zagranicę też zbieracie z uwzględnieniem sygnatur? Czasem wpadają mi właśnie zagraniczne różniące się sygnaturą co dla mnie jest obojętne czy mam taką czy owaką sygnaturę a może mógł bym się z kimś wymienić dzięki temu na coś czego nie mam w kolekcji
http://facebook.com/kapsledanwana
Stan na 31.12.2015 - 402 z 23 państw
Stan na 31.12.2016 - 863 z 43 państw
Stan na 31.12.2017 - 1201 z 47 państw
Stan na 31.12.2015 - 402 z 23 państw
Stan na 31.12.2016 - 863 z 43 państw
Stan na 31.12.2017 - 1201 z 47 państw
Raczej nikt tak nie zbiera zagranicy, a jeśli już to naaaprawdę jakiś wyjątek. No, chyba, że zbiera się tematycznie, np. Guinness czy inny Carlsberg. To wtedy każda sygnatura brana jest pod uwagę.
Jestem trollem 

Kiedy zaczynałem zbierałem Polskę i zagranicę na sygnatury. Obecnie zbieram tylko Polskę na sygnatury, z zagranicy zrezygnowałem bo ilość sygnatur np. Niemieckich kapsli jest przygniatająca. Pamiętaj, że każdy zbiera jak chce 

ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Ja sygnatury z zagranicznych kapslach rozróżniam tylko wtedy, gdy wiem że ten sam wzór w zależności od sygnatury może pochodzić z różnych krajów. Przede wszystkim wielkie koncernowe marki jak Carlsberg, Heineken czy Budweiser, ale też można trafić rosyjskie Kozele, czeskie Asahi czy francuskie Grimbergeny. 

Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

Zapomniałem o tym
Też to rozróżniam i uznaję, jeśli sygnatura wskazuje na inny kraj pochodzenia.

ZIELONE KARTKI NA FB
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.