Wracam do tego, co pisałem wprowadzając nowe zasady w paczce. O ile potrzeba wprowadzenia jasnych kryteriów wymiany to był dla mnie oczywista oczywistość, o tyle biłem się z myślami czy taka zmiana nie utrudni korzystania z Paczki i nie zabije ducha swobodnej wymiany. Spowoduje że Paczka stanie się, jakby to powiedział jeden z naszych sympatycznych kolegów, niekoszerna. Dlatego ja z założenia będę sprzeciwiał się pomysłom dokręcania śruby i dopisywania kolejnych reguł dotyczących wymian kapsli.Serek pisze: ↑27 sierpnia 2026, 18:32 PS. Patrząc na poziom jakościowy PL Premium naszła mnie taka rozkmina nad zasadami Paczki. Zastanawiam się, czy jednak nie wprowadzić dla tej kategorii większego ograniczenia wiekowego.
Teraz kapsel z 2024 roku (czyli raczej młody) nie jest już nowością. Jeśli tylko ma w KKP popularność niższą niż 50%, łapie się do Premium.
Tylko czy taki kapsel sprzed 2 lat, który ma np. 40% może się równać kapslowi o tej samej popularności, ale sprzed lat 12...??? Jest bardziej prawdopodobne, że ten młodszy w ciągu 1-2 lat przekroczy próg 50%. Temu starszemu może to zająć dłużej, o ile w ogóle się uda.
Dlatego sugeruję, aby do zestawu PL Premium trafiały kapsle poniżej 50% i nie nie młodsze niż np. 5 lat. Tak dla zaokrąglenia. Czyli w tym roku musiałyby to być kapsle z 2021 lub starsze.
Oczywiście to tylko propozycja do rozważenia.
W dalszym ciągu jesteśmy na kolekcjonerskiej górce. Pojawiają się nowe twarze, sporo jest osób młodych. Spotkanie Kapslarzy to zawsze obecność około setki obecnych rodzimych kolekcjonerów. W dalszym ciągu dobrze trzyma się instytucja młodego kapslowego przedsiębiorcy z Włodawy. A nawet powiedziałbym że pojawiły się kolejne osoby mające dobry dostęp do konkretnych kapsli i oferujące je na rynku. Nastąpiło upowszechnienie się piw (także z browarów rzemieślniczych) w marketach. W zeszłym tygodniu z wypiekami na twarzy meldowałem o nowym kapslu z Artezana, dzisiaj czytam że jest już w Lidlach. Zresztą gdyby nie promocje w Lidlu to niektóry wciąż jeszcze sztukowaliby serię ze Stu Mostów.
Ten przydługi wstęp prowadzi mnie do konkluzji, że mamy dzisiaj dobre warunki do zbierania kapsli. Dużo zainteresowanych, powszechna dostępność nowych wzorów. Jeśli w tej sytuacji kapsel w ciągu 2 lat od debiutu nie dobija do 50% w katalogu, to jest on na swój sposób unikatowy. Szybki wyrywkowy test. Aktualizacja z połowy czerwca 2026. Dodano 15 kapsli, 10 z nich już jest powyżej progu 50%. Nie jesteśmy jeszcze nawet blisko momentu, kiedy będzie można rozpatrywać te kapsle pod kątem Polski Premium, a większość z nich już nie spełnia jakościowego kryterium. Z kolei w marcu pojawiły się Heineken 0.0 Ultimate czy Zero z Okocimia i one dzisiaj mają 35%-40%. To były kapsle które sprawiły pewien problem kolekcjonerom, Ultimate'y były w Żabce, ale nie każdej, z kolei o Okocimia widywałem pytania gdzie kupić. Wg kryteriów Paczki te kapsle mają jeszcze ponad rok zanim będzie można je oceniać na którą tackę powinny trafić. I wydaje mi się to uczciwe: z jednej strony dużo czasu żeby przebić barierę 50%, z drugiej na tyle długi okres by móc uznać, że jeśli do niej nie dobiją, to wciąż stanowią łakomy kąsek dla niektórych kolekcjonerów.
I tak na koniec jeszcze dodam, że taka zmiana nie rozwiąże problemu. Minie kilka miesięcy i znajdzie się ktoś to powie
"no może oba kapsle mają po 40% w katalogu, ale ten co bierzesz to jest z połowy lat 90., a dokładasz za niego kapsel sprzed kilku lat..."