Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

Re: Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

#1531 Post autor: Krzysiek »

Tatrana dołóż na tackę do kapsli Premium. Oczywiście nie ma przeciwwskazań by za kapsel Standard dać kapsel Premium (a nawet zachęcam :mrgreen: ), po prostu niech leży w odpowiedniej kategorii.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Shrek

#1532 Post autor: Shrek »

Wymiana zakończona, paczka spakowana, zaadresowana i przed godziną wysłana do drek25 - żeby mógł nią nacieszyć jeszcze przed weekendem :).
Jeśli chodzi o raport nt. mojej wymiany, to merytorycznie co do samych wymian pisałem na bieżąco przeglądając paczkę. Nic dodać, nic ująć.
Skoro komentarzy (czytaj: protestów) nie odnotowałem, to zrealizowałem wymiany 1:1 jak pokazałem na zdjęciach.
Krzysiu, Twój komentarz przeczytałem w momencie, gdy paczkę miałem już oklejoną, więc będzie prośba do dreka, by przestawić tego Tatrana na właściwe miejsce, bo ja tego nie zrobiłem. Również odnosząc się do któregoś z wcześniejszych wpisów Krzysia, wypełniając tabelę, przeliczałem wszystkie kapsle "z natury" - rzeczywiście wyszły drobne rozbieżności, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia. Dla przykładu: standard zagranica - wyjąłem 59 sztuk, dołożyłem 61 sztuk; wyjściowo wpisany był w tabeli stan - 558 kapsli, a po moim przeliczeniu jest 565... Coś ta arytmetyka nie pasuje :) W każdym razie, apel do spostrzegawczych - niech nikogo nie zdziwią te różnice.
Kapsle są przeliczone, nawet zrobiłem wszystkim tackom zdjęcia przed zapakowaniem, więc jeśli ktoś będzie zainteresowany - udostępnię na maila zdjęcia dowolnej grupy forumowej paczki.
Moje wrażenia pozamerytoryczne:
rzeczywiście trzeba dużo czasu i cierpliwości poświęcić, by paczkę przejrzeć - spodziewałem się tego po Waszym wcześniejszych komentarzach, ale gdy sam się za to zabrałem, wszystko zajęło mi znacznie dużo więcej czasu, niż zakładałem. Wybieranie kapsli, sprawdzanie ich procentów - to jeszcze szło w miarę sprawnie, ale potem znajdowanie odpowiedników w swoich dublach, to już droga przez mękę, lub - jak kto woli - orka na ugorze. Bo gdy po długich doszukiwaniach znajduję kapsle, które można byłoby uznać za odpowiednie - kolejna weryfikacja, tj. sprawdzanie, czy przypadkiem ich już w paczce nie ma. No i klopsik - część już jest. Więc dla części kapsli proces się powtarza. A czas mija...
W każdym razie - duży plus za zredukowanie ilości kapsli w paczce. Pierwotnie miałem mieszane uczucia, gdy czytałem, że narzucamy jakieś procenty, limity na ilość posiadaczy danego kapsla itd. Pomyślałem - to już nie zabawa, tylko kierat nakazów i zakazów, ograniczających swobodę wymian, kilka stron regulaminu do wyuczenia się na pamięć... Dziś jednak uważam, że to był dobry ruch i stałem się zwolennikiem takiego podejścia.
Poza tym - paczka jest zgrabna, fajnie się rozpakowuje, łatwo pakuje z powrotem.
Trochę szkoda, że jakaś posucha w kolejnych chętnych do kolejki, bo chętnie zapisałbym się ponownie za jakieś 10-20 osób, ale to może oznaczać, że nastąpi taki moment najszybciej za 2 lata :D
W każdym razie - dziękuję tym z Was, którzy napracowali się nad tą paczką - począwszy od Barta (pozdrowienia!), a skończywszy na Krzysiu (uścisnę Ci łapę za kilka dni w Warszawie), ale też nie pomijając nikogo z tzw. międzyczasu. Życzę dużej przyjemności wszystkim kolejnym uczestnikom zabawy!

Shrek

#1533 Post autor: Shrek »

I jeszcze wrzucam na forum zdjęcie kapsli polskich premium, które są obecnie w paczce.
Załączniki
20260120_185624_POL_premium.jpg

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1534 Post autor: Serek »

Shrek, dziękujemy za, jak zwykle, dużą i pieczołowicie przeprowadzoną wymianę. Następni w kolejce, mam nadzieję, będą mocno zadowoleni.

Twój przykład pokazuje jednak, że regulamin warto byłoby sformułować inaczej, bo nadal pojawiają się drobne wątpliwości, które przekładają się na niepotrzebne działania, które pochłaniają czas.

Tu mam na myśli szukanie i pokazywanie procentowej popularności kapsli z kat. PL Standard i PL Dziewice.
Shrek, doceniamy Twój ogromny wkład czasu i pracy w szukanie i opisywanie % dla każdego kapsla. Rozumiem, że chciałeś zachować maksymalną transparentność wymian. Szacun!!!

Proponuję żeby w regulaminie było napisane jasno, że porównywanie popularności kapsli dotyczy tylko kat. PL PREMIUM, żeby zachować równowagę i nie obnizyć wypracowanego poziomu tej kategorii.

Moim zdaniem przydałoby się doprecyzować w regulaminie z jakiego przedziału popularności kapsle mają znajdować się w kat. PL Dziewice:
- piwne: powyżej 50%
- niepiwne: powyżej 20%
Zaznaczmy, że kapsle odpowiednio do 50% włącznie (piwne) i do 20% włącznie (niepiwne) powinny lądować w kat. PL PREMIUM.
Samo sformułowanie, że w tej kategorii nie ma dolnego progu może być mylące.

Taki wolny wniosek racjonalizatorski.

drek25

#1535 Post autor: drek25 »

Paczka dojechała, na pierwszy ogień poszły niepiwne
Załączniki
Messenger_creation_72CE4720-1D75-45A2-966A-80ED6EFE2C2E.jpeg

drek25

#1536 Post autor: drek25 »

Zagranica standard
Załączniki
20260130_190908.jpg

drek25

#1537 Post autor: drek25 »

Korki plus Polska
Zagranica premium po weekendzie
Załączniki
20260130_191518.jpg

drek25

#1538 Post autor: drek25 »

Zagranica premium i to by było na tyle
Dojdzie dość dużo zagranicy więc jakość paczki wyraźnie się poprawiła. Dorzucę trochę polskich dziewic z zaprzyjaźnionych browarów. Nie są to perełki, ale może komuś się przyda
Załączniki
20260205_110925.jpg

grzymc
Kontaktowanie:

#1539 Post autor: grzymc »

211 f430 V
212 rulez2002 i nosfer3 V
213 Krzysiek V
214 Shrek V
215 drek25
216 hubn
217 grzymc
218

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1540 Post autor: Serek »

211 f430 V
213 Krzysiek V
214 Shrek V
215 drek25
216 hubn
217 grzymc
218
219
220
221
222
223
224
225 Serek

drek25

#1541 Post autor: drek25 »

Mógłbym prosić kolegę hubn o namiary do wysyłki paczki,niestety na maile nie odpowiada

Awatar użytkownika
hubn

#1542 Post autor: hubn »

Niestety nie mam nic na mailu. Wysyłam dane w wiadomości prywatnej.

Awatar użytkownika
hubn

#1543 Post autor: hubn »

Otrzymałem paczkę, dotarła w całości solidnie zapakowana. Rozpoczynam zabawę. Zagranica mnie nie interesuje zatem tych kapsli nie dotykam.

Tacka Polskie Premium dotarła do mnie w takim składzie:
WhatsApp Image 2026-02-15 at 11.47.20.jpeg
moje uwagi:
1. są tu zaznaczone przeze mnie kapsle Bielkówko 49 (69%), Cieszyn 11 (71%), Elbląg 6 (62%), których tu być nie powinno
2. Poznań opisany jako 51 jest wg mnie Poznaniem 67 (57%) ma cyfrę na godzinie III
3. Warka 38, Sierpc 6, Rakszawa 9 i Gdańsk 25 moim zdaniem idealnie pasują do określenia złomu z regulaminu - moim zdaniem. Zdjęcia poniżej ale one nie oddają do końca złego ich stanu.
4. Brzesko opisany jako 42 to moim zdaniem (i nie tylko moim) 41 (matowy) i nie powinien być w tej kategorii
WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.51.11.jpeg
WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.51.11(1).jpeg
Na tacce Polskie standard (50-70%) są również kapsle, które zakwalifikowałbym jako złom. Tym bardziej, że nie są to kapsle premium. Zdjęcia poniżej
WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.51.11(2).jpeg
WhatsApp Image 2026-02-15 at 12.51.11(3).jpeg
blokują one możliwość włożenia do paczki takich samych kapsli ale w godnym stanie ... może warto coś z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Bart

#1544 Post autor: Bart »

Apel do wszystkich: proszę, wrzucajcie w tym wątku zdjęcia tacki premium PL po dokonanej wymianie (a nie tylko zdjęcia samej wymiany). Ułatwi to wychwytywanie takich nieprawidłowości.

Te trzy kapsle, które nie spełniają kryteriów, przełóż proszę do zwykłych i zrób korektę w statystyce.
Co do stanu kapsli — tak jak rozmawialiśmy, Hubert zostaw je.

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1545 Post autor: Serek »

Bart pisze: 15 lutego 2026, 23:17 Apel do wszystkich: proszę, wrzucajcie w tym wątku zdjęcia tacki premium PL po dokonanej wymianie (a nie tylko zdjęcia samej wymiany). Ułatwi to wychwytywanie takich nieprawidłowości.

Te trzy kapsle, które nie spełniają kryteriów, przełóż proszę do zwykłych i zrób korektę w statystyce.
Co do stanu kapsli — tak jak rozmawialiśmy, Hubert zostaw je.
Ostatnim, który nie zrobił zdjęcia PL Premium, był drek25, ale on akurat wymienił tylko 1 kapsel z tej kategorii, więc jest poza podejrzeniem 😉

Wcześniej nie zrobił tego Krzysiek przy świąteczno-noworocznych porządkach, ale rzeczywiście mamy go o cokolwiek podejrzewać...? :roll: raczej wątpię.

Poza tym wszyscy, karnie stosowali się do zaleceń regulaminie i robili zdjęcia całej tacki po wymianie.
Więc aby zacytować klasyka:
Jak do tego doszło nie wiem... :rotfl:

Wszyscy też robili zdjęcia wymian w tej, czy innej kategorii, więc był czas na ich weryfikację. Podnoszenie post factum takich kwestii jest raczej nie na miejscu a na pewno nie "na czasie" :cisza:

Jedyne co można, moim zdaniem zrobić, to nieco baczniej przyglądać się wymianom i reagować na bieżąco.

PS1. Cieszyn 11 nie pojawił się na zdjęciach wymian i na tej tacce, więc jest duże prawdopodobieństwo, że trafił tu przypadkiem, bo odpadł z tacki PL Standard.

PS2. Bielkówko 49 widać na zdjęciu wymiany Standard Nosfera. Więc może też ten kapsel trafił tu przypadkowo (patrz: PS1)

PS3. To co dla jednych jest złomem i nie zasługuje na dołożenie do kolekcji, dla innych jest łakomym kąskiem, bo jeszcze nie mają tego kapsla. Chętnie go wezmą licząc na to, że w przyszłości uda im się go wymienić na "lepszy model". Sam mam takie podejście i być może taka była idea prowadzących tą naszą Paczkę.

Awatar użytkownika
Bart

#1546 Post autor: Bart »

Po prostu Hubn nie chce być posądzony o nieuczciwość. Są nieprawidłowości i to zgłosił.
Nam pozostaje:
Zrobić korektę i przesunąć te 3 kapsle na tackę standard + korekta w statystyce (o ile jest błędna)
Stan złomków - pełna zgoda i one zostają.

LISTA:
211 f430 V
213 Krzysiek V
214 Shrek V
215 drek25 V
216 hubn
217 grzymc
218
219
220
221