Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

Re: Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

#1321 Post autor: Krzysiek »

To ja włożę kij między szprychy jako osoba, która miała paczkę nieco ponad rok temu, i która absolutnie nie pali się do tego by zapisać się do niej ponownie. W moim odczuciu poziom paczki jest słaby. Decydują o tym dwa zależne od siebie czynniki: rozmiar paczki oraz jakość kapsli. Od dawna hołdujecie zasadzie, żeby dokładać od siebie coś do paczki, wkładać więcej kapsli niż się wyjęło. Rośnie ilość, jakość nie zmienia się. Dziś można wyjąć połowę kapsli z tej paczki, ale spadek jakości będzie nieznaczny. I to jest kierunek dla paczki. Przestawcie wajchę z "ilość" na "jakość". I ja się wtedy ponownie zainteresuję udziałem. Dzisiaj po prostu nie chce mi się tachać paczki z paczkomatu a potem bawić się w wysyłkę, jeśli w środku będę musiał przegrzebywać się przez Warsteinery, Gambrinusy i Duvele. Nie orientuję się za bardzo, pewnie cenowo wiele to nie zmieni, ale poprawi się na pewno poręczność i waga paczki.

Uczestniczyłem z numerem 159. Teraz paczka jest u Serka, który ma numer 197. Prawie 40 wpisów różnicy, osoby mogły się w tym czasie powtórzyć, więc powiedzmy że po mnie paczkę przejrzało 30 kolekcjonerów. I ja oglądając bieżące zdjęcia starej Polski widzę, że większość z tych kapsli jest na zdjęciach, które ja zrobiłem we wrześniu 2023. Jeśli cofniemy się o kolejny rok i weźmiemy zdjęcia z tego okresu, to okaże się że duża część tych kapsli była w paczce już wtedy. I powstaje pytanie: jaki jest sens dalszego krążenia takich kapsli, jeśli 30, 50 czy 70 osób je obejrzało i one dalej są na tacce?
Mamy też zdjęcia tzw. egzotyki. I tu jest kompletny misz-masz. Dominikana, Australia, trochę fajnej Afryki. A z drugiej strony Corony, Tsingtao, Changi, szrotowe USA typu Bud czy Flying Dog. Tego nie weźmie nikt, nawet ludzie którzy korzystają z paczki z celu odświeżenia swoich dubli. Nie wiem jak obecnie wygląda Europa, mogę się domyślać, ale gdy paczka byłą u mnie to był to przede wszystkim belgijsko-niemiecki dżemik doprawiony Czechami. I ponownie, spora część kapsli była już przyssana na stałe do tych tacek. Te kapsle bardzo rzadko znajduję zainteresowanie, a jak ktoś się już na nie skusi, to podmienia je na równie nieatrakcyjne wzory.

Moja propozycja jest taka: czystka w paczce i zaostrzone kryteria wymian. Czyli katalog, bo stara Polska sprowadza się do tego, że ktoś kto zrobi "nierówną" wymianę w obrębie kapsli sprzed 2005 roku i tak zostanie obsztorcowany przez forumowego szeryfa. Kapsel z 2010 który ma 32% w katalogu jest ciekawszym okazem niż 65% z lat 90. I przykładowo jako lepszą Polskę traktować kapsle poniżej 40% (niezależnie od wieku, z wyłączeniem nowości które mają zaburzony ten wskaźnik), natomiast w normalnych kapslach polskich nie dopuszczać kapsli powyżej 70%. Co z tego, że w paczce jest obecnie pewnie ładna galeria kapsli Tatry czy Warki, skoro one mają 80%+ i każdy je ma.
Tak samo podszedłbym do zagranicy i skorzystał z crowncaps.info. Wyszukiwarka jest darmowa, nie trzeba być zalogowanym, przy każdym kapslu pojawia się liczba użytkowników, którzy dodali go do swojej kolekcji. Postawić granicę na 250 czy 300 i powstrzymać napływ szrotu do paczki. Żebyście mieli rozeznanie jaka jest skala: na górze strony jest zdjęcie dubli wyjętych z paczki (EDIT: Jak na złość mój post wskoczył na nową stronę, wobec tego zdjęcie poniżej). Promocyjna Akcija z Lwowa to 431 kolekcjonerów, pozostałe kapsle to zdecydowanie 500+. Oczywiście to samo tyczy się kapsli pozaeuropejskich, bo u nas normą jest wkładanie największego paździerzu z Tajlandii czy Japonii (a często wręcz robionego na licencji w UK) na tacki z opisem "SPECIAL TRADES ONLY FOR EXOTIC"

Ok, takie rozwiązane ma swoje słabe strony. Przede wszystkim trzeba poświęcić nieco czasu na identyfikację. Dostępu do abonamentu w katalogu nie traktuję jako przeszkody. Jeśli ktoś skąpi kilka złotych na jednomiesięczny dostęp, bądź też nie jest w stanie uzyskać wiedzy o popularności danego kapsla od kogoś kto ma taki dostęp, to niech po prostu odpuści sobie paczkę. Mogą się zdarzyć pomyłki w identyfikacji zagranicy. Ale wciąż wolę utrudnić nieco korzystanie z paczki i spowolnić jej obieg (tak jakby stała do niej długa kolejka...) niż zezwalać na wrzucenie chłamu do środka. Generalnie nie zarzucam nikomu celowości takiego działania. Zerkam w ten temat często i nie spotkałem się, żeby ktoś wyjął fajne europejskie kapsle, a w zamian wrzucił masówkę. Ten proces toczy się samoistnie i nieco podświadomie. Ktoś dorzuci parę popularesów jako kapsle ekstra, u innego przy dużej wymianie przemknie kilka szajsokapsli, których nikt normalny nie wziąłby w wymianie. I to się tak zbiera, aż cała tacka nadaje się do kosza. Niech ustalenie jasnych reguł będzie formą (samo)kontroli nad tym, co w paczce ląduje. Bo apelowanie o rozsądek okazuje się nie do końca skuteczne.

Oczywiście jeśli taka reforma paczka spotkałaby się z uznaniem forumowiczów, to mogę zaoferować swoją pomoc w sprzątaniu. Żeby nie było że tylko gadam. :mrgreen:
PS. Nie mam problemu z wkładaniem dodatkowych sztuk w trakcie wymian, o ile spełniają one powyższe kryteria, a nie są na zasadzie "nie mam co z tym zrobić, może komuś się przyda, może ktoś początkujący weźmie". Nie mam też problemu z tym, żeby do paczki włożono kilka sztuk tego samego wzoru. Lepiej kilka kapsli "legitnych" niż jeden "legitny" i reszta zapychaczy.
Załączniki
20241007_191615.jpg
CCI.jpg
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
mu0dy

#1322 Post autor: mu0dy »

Popieram przedmówcę
Miałem pomysł by zrobić tak ze starszą polską - oddzielić popularne od niepopularnych, ale brakło czasu

Pomysł z zagranicą też brzmi sensownie, z tym że patrzyłbym jednak nie na liczbę ogólną, ale na liczbę kolekcjonerów z Polski.
Przykład - kapsel PROST Beer (Indonezja), który dokładam za każdym razem przy wizycie paczki, bo co chwilę ktoś go wyciąga -> ponad 200 osób w CCI, a tylko 33 z Polski (dla porównania Perła Export ma 867, a 109 z Polski) - widać że ma jeszcze potencjał :P

Awatar użytkownika
Bart

#1323 Post autor: Bart »

Krzysiek, przyjemnością przeczytałem Twój post.
Ewidentnie obecna formuła wyczerpała się co widać po liście osób.

Reforma to dobre określenie. Redukcja spowoduje brak dubli. Poszedł bym dalej i zaprzestał podziału na kapsle butelkowane i niebutelkowane.
Teraz ja zgłaszam się do pomocy i jak paczka będzie u Ciebie na "remoncie" to podeślę coś wartościowego.
Zróbmy to!

Awatar użytkownika
KZK16

#1324 Post autor: KZK16 »

Również jestem za pomysłem Krzyśka i oferuje swoją pomoc w temacie.
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Paweł
Administrator

#1325 Post autor: Paweł »

Generalnie również zgadzam się z Krzyśkiem. Paczkę w obecnej formie chętnie odbieram, ale służy mi tylko i wyłącznie do uzupełniania dubli w celu dalszych wymian.

Mam od dawna pewne przemyślenia co do formuły zabawy, ale do tej pory trzymałem je dla siebie, bo nie ja tu rządzę, ale myślę że moment jest dobry, żeby to napisać.
W skrócie: widziałbym podział jednej paczki, która teraz krąży, na dwie osobne.

Pierwsza paczka: ściśle kontrolowana i reglamentowana w całości. Dla całej paczki obowiązuje twardy regulamin, a żeby ją otrzymać należy wykazać się zaufaniem, stażem i dobrą opinią. Paczka ta nie trafia do przypadkowych osób. Dla paczki obowiązują określone zasady, które już opisał Krzysiek, więc nie będę się powtarzał. W skrócie to obowiązek weryfikacji każdego kapsla przed dołożeniem według KKP i CCI, np. dokładamy kapsle polskie tylko kapsle z co najmniej 3 gwiazdkami oraz zagraniczne poniżej X posiadających (do ustalenia). Kapsle podzielone na kategorie jak dotychczas. Osobna kategoria dla nowości (żeby nie było, że ktoś wymienia nowy wzór, który nie zdążył się spopularyzować na stary). Należy robić zdjęcia wymian i całosci zbioru po każdej wymianie.

Druga paczka: można wrzucać dowolną masówkę, paczkę może dostać każdy. Jeżeli zginie lub będzie przetrzymywana zbyt długo, to nie będzie żadnej straty. Regulamin też jest, ale luźny. Robimy zdjęcia wymian, zdjęcia stanu ogólnego niepotrzebne. Po kilku wymianach początkujący kolekcjoner może "awansować" do pierwszej-wartościowej paczki na podstawie publicznej oceny jakości jego wymian. Do tej paczki należy przerzucić cały ten śmietnik etykiet, podstawek, biletów, PETów, złomów, itp. Do tej paczki przekierowane są duble z pierwszej "wartościowej".

Przy takiej formule chętnie wezmę udział w pierwszej i drugiej paczce. Wydaje mi się, że zachęci to nowych kolekcjonerów (brak stresu, że nie ma sie czym wymieniać, ani wymiana zostanie uznana za nieuczciwą), a po czasie można zdobyc też dostęp do wartościowych kapsli w drugiej paczce - jeżeli ocena wymian będzie dobra, tzn. ktoś będzie dorzucał więcej niż wyjął itd.

Awatar użytkownika
PawełN

#1326 Post autor: PawełN »

Pomysł Pawła jest myślę że najlepszy.

Podzielenie paczki na dwie kategorie pozwoli też spopularyzować paczkę. I również posyłać ją za granicę. A jednocześnie pozwoli robić o wiele lepsze wymiany.
Powiem więcej: W paczce pierwszej można by zrobić osobne tacki na poszczególne kategorie gwiazdkowe. Czyli osobna tacka na kapsle z trzema gwiazdkami, z czterema itd. Oczywiście stan kapsli wkładanych i wyjmowanych musi być taki sam.

Podpisuję się pod tym.
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1327 Post autor: Krzysiek »

Rozmawiałem już z Bartem, pomysł jest taki, żebym przejął paczkę na okres okołoświąteczny. Będę miał wówczas sporo wolnego czasu, a ponadto chciałbym wykorzystać grudniowe Zielone Kartki jako okazję do pozyskania kapsli do paczki. :) Wiem, że Bart też działa w tym temacie i kilka osób zapewniło go o wsparciu nowej paczki kapslami od siebie.
Dlatego paczka w obecnej formie może jeszcze śmiało pokrążyć przez miesiąc. Jeśli ktoś chce się załapać na nią według obecnych zasad: zapraszam!

mu0dy pisze: 08 listopada 2024, 20:01 Pomysł z zagranicą też brzmi sensownie, z tym że patrzyłbym jednak nie na liczbę ogólną, ale na liczbę kolekcjonerów z Polski.
Przykład - kapsel PROST Beer (Indonezja), który dokładam za każdym razem przy wizycie paczki, bo co chwilę ktoś go wyciąga -> ponad 200 osób w CCI, a tylko 33 z Polski (dla porównania Perła Export ma 867, a 109 z Polski) - widać że ma jeszcze potencjał :P
Samo wprowadzenie zasady wyceniania kapsli na podstawie katalogu oraz CCI jest pewnym utrudnieniem paczkowych wymian, dlatego szedłbym po linii najmniejszego oporu. Duża część osób zbierających zagranicę wymienia się z kolekcjonerami z innych państw. My jeździmy na giełdy do nich, oni przyjeżdżają do nas. Bardzo rzadkie są sytuacje, w których kapsel jest wg CCI popularny na świecie ale rzadki u nas bądź odwrotnie. Tak samo nie komplikowałbym sytuacji dzieleniem kapsli na tackach na podstawie gwiazdek bo to też nie jest w pełni wymierna skala.
Niemniej jeśli chodzi o nowe zasady wymienia kapsli to zachęcam do burzy mózgów i wymiany opinii w tym temacie. Ja też muszę to sobie przemyśleć, poukładać, skonsultować z Bartem czy Pawłem zanim podejmiemy wiążące decyzje. :D

Paweł pisze: 11 listopada 2024, 08:45 Druga paczka: można wrzucać dowolną masówkę, paczkę może dostać każdy. Jeżeli zginie lub będzie przetrzymywana zbyt długo, to nie będzie żadnej straty. Regulamin też jest, ale luźny. Robimy zdjęcia wymian, zdjęcia stanu ogólnego niepotrzebne. Po kilku wymianach początkujący kolekcjoner może "awansować" do pierwszej-wartościowej paczki na podstawie publicznej oceny jakości jego wymian. Do tej paczki należy przerzucić cały ten śmietnik etykiet, podstawek, biletów, PETów, złomów, itp. Do tej paczki przekierowane są duble z pierwszej "wartościowej".
Nie podoba mi się koncepcja dwóch paczek. W mojej wizji w paczce zostają kapsle dobre oraz średnie, wylatują z niej kapsle słabe. Żeby druga paczka miała sens, należałoby zaostrzyć kryteria pierwszej i przerzucić do niej część kapsli średnich. A to automatycznie zaszkodzi pierwszej paczce. Paczka z samą masówką bardzo szybko padnie, tam już na starcie będą słabe kapsle, a z czasem zaczną wpadać powtórki kapsli których i tak nic nie chce (tak jak to miało miejsce dotychczas). Zastanawiałem się co zrobić z kapslami wyrzuconymi z paczki w trakcie czystki, najrozsądniejsze wydaje mi się zabranie ich na Green Caps Day w celu obdarowania początkujących kapslarzy, ewentualne rozesłanie w zamian za koszt przesyłki czy drobną wpłatę charytatywną. Ale to też jest temat do dyskusji, zapraszam do zabierania głosu. :)

FALUBAZ_ZG

#1328 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Skoro z Bartem i Pawłem podejmujecie decyzje to pomyślcie też np o tym żeby każda wymiana musiała dostać wasze "okejki" żeby dojść do skutku. Drugorzędna kwestią jest to czy będzie się to odbywało w tym wątku czy bez udziału publiki.
Pozdrawiam

pawlosek12
Kontaktowanie:

#1329 Post autor: pawlosek12 »

Skoro chcesz zrobić porządek w paczce to najlepszy sposobem było by przynieść na Zielone Kartki paczkę i kto ma dużo kapsli do wymiany to by się dołożył do paczki aformułowej bo wtedy zrobił byś porządek i wyrzucił tego czego jest w gorszym stanie nawet za dużo.

Awatar użytkownika
Bart

#1330 Post autor: Bart »

Paczka ma dużą szansę stać się atrakcyjna dla bardziej zaawansowanych kolekcjonerów. Obecność Krzyśka czy Pawła (większa piecza ze strony ZK?) gwarantuje wyższy poziom, ponieważ są to osoby znane w środowisku.

Mamy trochę czasu, więc wykorzystajmy go na opracowanie pomysłów. Moja propozycja to zostawienie jednej paczki i uproszczenie kategorii do: Polska i zagranica, bez podziału na kapsle butelkowane i niebutelkowane. W obu kategoriach można zastosować podział na starsze/rzadsze, a w zagranicznych dodać egzotykę, natomiast w polskich – serie oraz kapsle okolicznościowe. Dobrym pomysłem jest dział nowości z Polski. Taka paczka gwarantuje wyższy poziom, porządek i brak dubli. Konieczne będzie robienie zdjęć wymian oraz korzystanie z katalogów, aby kapsle były porównywalne pod względem wartości.

Co do kapsli, które wypadną z paczki. Każda inicjatywa będzie fajna jeżeli zostanie w temacie kolekcjonerskim. Czy to przekazanie początkującym, czy aukcja (rozwój katalogu ?) itd.

Ogromne podziękowania dla osób, które już teraz zadeklarowały pomoc i przekażą Krzyśkowi kapsle – to naprawdę daje wiatr w żagle!
Mała prywata: jeśli ktoś czuje temat i chce wesprzeć to nowe otwarcie, zachęcam!
FALUBAZ_ZG pisze: 12 listopada 2024, 20:53 Skoro z Bartem i Pawłem podejmujecie decyzje, to przemyślcie również, aby każda wymiana musiała otrzymać Wasze "okejki", by doszła do skutku. Drugorzędną kwestią jest, czy odbywałoby się to w tym wątku, czy bez udziału publiki.
Pozdrawiam
Szczerze? Kurczę, jestem zmęczony bawieniem się w detektywa i księgowego :)
Jestem pewny, że chłopakom też to szybko się znudzi, a przecież ma to być zabawa. Jasne, że jakiś nadzór jest potrzebny ale skoro pomysł opiera się na wymianie na podstawie abonamentu Katalogu Kapsli i C.C.I oraz publikacji zdjęcia wymiany, to sytuacja powinna być pod kontrolą i nie widzę w tej chwili zagrożeń.

Zachęcam do dyskusji a jak ktoś chce pomóc to proponuję zgłosić się bezpośrednio do Krzyśka.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1331 Post autor: Krzysiek »

FALUBAZ_ZG pisze: 12 listopada 2024, 20:53 Skoro z Bartem i Pawłem podejmujecie decyzje to pomyślcie też np o tym żeby każda wymiana musiała dostać wasze "okejki" żeby dojść do skutku. Drugorzędna kwestią jest to czy będzie się to odbywało w tym wątku czy bez udziału publiki.
Pozdrawiam
Myślę że nie ma takiej potrzeby. Nie mieliśmy chyba do tej pory sytuacji, żeby ktoś złośliwie nawrzucał szrotu niewspółmiernego do wyjętych kapsli. W starej Polsce pojedyncze przypadki wynikały bardziej z niewiedzy oraz nieprecyzyjności zasad, w kapslach zagranicznych to był długotrwały i stopniowy proces, który także nie wynikał ze złej woli. Jasne określenie granicy powinno zwiększyć samokontrolę w trakcie wymian. Dla mnie celem postawienia granicy w punkcie X jest to, żeby do paczki nie trafiały kapsle które grubo ją przekraczają, a nie mierzenie każdego kapsla suwmiarką.
Barta traktuję jako autora pomysłu oraz osobę, która przez cały czas trwania paczki angażuje się w jej funkcjonowanie, dlatego żadna decyzja nie zostanie podjęta bez jego aprobaty. Każdego zapraszam do zabrania głosu w sprawie zmian, zwłaszcza osoby które z niej regularnie korzystają.

pawlosek12 pisze: 12 listopada 2024, 21:27 Skoro chcesz zrobić porządek w paczce to najlepszy sposobem było by przynieść na Zielone Kartki paczkę i kto ma dużo kapsli do wymiany to by się dołożył do paczki aformułowej bo wtedy zrobił byś porządek i wyrzucił tego czego jest w gorszym stanie nawet za dużo.
Nie planuję brać paczki na Zielone Kartki. Ma ona spore rozmiary, swoje waży, a ja z przyczyn degustacyjnych przyjeżdżam na Kartki komunikacją miejską. :D

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1332 Post autor: Serek »

Wobec nikłego zainteresowania paczką i skoro dyskutujemy jak to poprawić (oby nasze działania wpłynęły pozytywnie), za zgodą Barta, nasza Paczka pobędzie u mnie jeszcze trochę.

Próbując wykorzystać ten czas jak najlepiej, też po konsultacji z Bartem, zabieram Paczkę na gościnne występy na weekendową Giełdę w Elblągu.

Jeśli nie nastąpi żaden kataklizm dojedziemy na miejsce w piątek wieczorem (15 XI) i wtedy też zapraszam zainteresowanych do wymian w ramach przedgiełdowej posiadówki. Mam nadzieję, że uczestnicy Giełdy skorzystają i zrobimy wspólnie małe przetasowania.

Ze swojej strony postaram się trzymać pieczę nad prawidłowością wymian :/

ZAPRASZAM!!!

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1333 Post autor: Serek »

A więc zacznę od krótkiego podsumowania ogólnych wrażeń, moich działań no i oczywiście mojej wymiany.
1. Moje wrażenia:
Przede wszystkim jeszcze raz ukłony dla muody za ponowne doprowadzenie paczki do ładu. Nowe kartony dają radę. Paczka się świetnie trzyma. Mam wrażenie, że to dzięki świetnemu systemowi otwierania. Do tego gabaryty paczki i wewnętrznych kartonów z poszczególnymi kategoriami ułatwiają ich wyjmowanie. Tutaj ogromna prośba do następnych osób, aby wkładały kartony z kapslami zgodnie z opisem na zewnątrz głównego kartonu, tak żeby nie były do góry nogami.
Niestety niektóre tacki nie trzymają kapsli, bo taśmy na nich są już wysłużone. Jest to też siłą rzeczy nieuniknione przy transporcie.
Jeżeli chodzi o stan zbioru w paczce to uważam, że nie jest najgorzej, dopóki będę znajdować w środku kapsle, które mnie interesują, dopóty będę brał udział w naszej Paczce.
Oczywiście w niektórych kategoriach coraz trudniej jest mi znaleźć coś nowego do mojej kolekcji, ale to wynika z tego, jak przez te 4 lata ewaluuje sama Paczka i moja kolekcja.
Inna kwestia, że dużo zależy, kto miał Paczkę bezpośrednio przed Tobą i jakich wymian dokonał.
Zawsze trzymałem się ustaleń. Nigdy nie próbowałem na siłę wyjąć coś z kat. PL Starsze nie dodając czegoś o przynajmniej podobnej wartości.
Raczej starałem się nie dodawać na wyrost więcej kapsli niż wyjąłem. Zawsze uważałem, że jest to zbędne, bo prowadzi to do nadmiernego rozrostu Paczki.
Moje wnioski, co do dalszej przyszłości Paczki pozwolę sobie zapisać w osobnym wpisie.
2. Moje działania:
Zaczynając od środka, natrafiłem w kat. PL butelkowane na 9 dubli, które wyjąłem.
Przy przeglądzie kapsli wymieniłem kilka zniszczonych kapsli na takie w lepszym stanie.
To tylko pokazuje, że w związku z objętością niektórych kategorii, trudno zapanować nam nad ich stanem jakościowym.
Te tacki, od których odpadło najwięcej kapsli okleiłem nową taśmą. Mam nadzieję, że przynajmniej na jakiś czas potrzymają lepiej kapsle.
Na głównym kartonie oznaczyłem wyraźnie górę kartonu i jego bok żeby było wiadomo, od której strony otwierać.
3. Moja wymiana:
Najpierw w gwoli komentarza, choć liczby poniżej, mogą świadczyć inaczej, w kategoriach PL Butelkowane i PL Dziewice, trudno mi było znaleźć coś więcej do kolekcji, ale uznałem, że aby trochę rozbujać te kategorie, wyjąłem sporo kapsli na duble i dołożyłem trochę regionalnych browarów i nowości (te pierwsze szczególnie w PL butelkowanych). Mam nadzieję, że następne osoby będą mogły z tego skorzystać.
A teraz same liczby:
PL Starsze: -3 / +3
PL Butelkowane: -35 / +35 (- 9 dubli)
PL Dziewice: -24 / +24
PL Kolekcjonerskie: -14 / +15
PL Niepiwne: -1 / +1
Zdjęcia w kolejnych wpisach.

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1334 Post autor: Serek »

Zestawienie wymian:
1. PL Starsze i Niepiwne:
20241121_211112.jpg
2. PL Dziewice i Kolekcjonerskie:
20241121_160716.jpg
3. PL Butelkowane:
20241122_002631.jpg
20241122_005628.jpg

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1335 Post autor: Serek »

Zdjęcia stanu wybranych kategorii
1. PL Starsze:
20241121_213242.jpg
20241121_213354.jpg
20241121_213530.jpg
2. PL Dziewice i Kolekcjonerskie
20241121_174847.jpg
20241121_175103.jpg
20241121_175152.jpg
20241121_175258.jpg

FALUBAZ_ZG

#1336 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Ja bym jeszcze pogrzebał
187) Bart V
188) Tomek V
189) Lasek V
190) Adrian3200 V
191) Pluto V
192) FALUBAZ_ZG V
193) Paweł V
194) mu0dy V
195) f430 V
196) PawelG V
197) SEREK
198)drek25
199) FALUBAZ_ZG
200)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hubn

#1337 Post autor: hubn »

Wróciłem do kapsli po ładnych kilku latach. Niestety straciłem sporą część kolekcji. Nigdy nie korzystałem z paczki ale teraz chętnie zapiszę się na paczkę. Tylko nie bardzo wiem co i jak ...

Awatar użytkownika
Bart

#1338 Post autor: Bart »

Super wiadomość 🙂
Co do paczki to wstrzeliłeś się w najgorszym momencie bo paczka idzie do remontu (grudzień)
Śledząc temat bez problemu to ogarniesz a gdyby były problemy to pytaj.

Co do listy to myślę że będzie kontynuacja.
P.S. Pykło 200!!!

187) Bart V
188) Tomek V
189) Lasek V
190) Adrian3200 V
191) Pluto V
192) FALUBAZ_ZG V
193) Paweł V
194) mu0dy V
195) f430 V
196) PawelG V
197) SEREK
198) drek25
199) FALUBAZ_ZG
200) hubn

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1339 Post autor: Krzysiek »

Właśnie wprost przeciwnie, to jest idealny moment. Jesteśmy na etapie wyeliminowania z paczki kapsli, które powszechnie uznajemy za popularesy, natomiast hubn może z takich kapsli wyłowić braki z okresu przerwy w zbieraniu. :)

Dopisuję się na listę. Mam nadzieję, że uda mi się dostać paczkę na tydzień przed świętami - powinienem mieć wówczas trochę wolnego czasu, który spędzę na przegrzebkach. Zakładam że między świętami a Nowym Rokiem uda się ją puścić dalej, no ale nic nie obiecuję, bo wiem że paczka miała już różne przejścia na takich przeglądach. :D
Lista zostaje tymczasowo zamknięta. Postanowiliśmy z Bartem wyróżnić (a może i zachęcić?) osoby, które zdecydują się na wsparcie kapslami paczkowej rewolucji - takim osobom udział w zabawie zostanie zaproponowany w pierwszej kolejności i dopiero po ich odpowiedzi powrócimy do standardowej forumowej listy. Kilka sygnałów już dostaliśmy, jeden się skonkretyzował w postaci przesyłki z kapslami do dołożenia od samego Barta - jakby cała paczka składała się z takich kapsli, to bym ją zawinął i tyle byście mnie widzieli. :cool:
Cały czas zachęcam do dzielenia się swoimi przemyśleniami i pomysłami dotyczącymi kierunku oraz formy zmian w paczce. Ja za jakiś czas na pewno wysmażę tutaj posta z pewnymi koncepcjami do ocenienia i rzetelnego skrytykowania.

187) Bart V
188) Tomek V
189) Lasek V
190) Adrian3200 V
191) Pluto V
192) FALUBAZ_ZG V
193) Paweł V
194) mu0dy V
195) f430 V
196) PawelG V
197) SEREK
198) drek25
199) FALUBAZ_ZG
200) hubn
201) Krzysiek

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1340 Post autor: Serek »

Nasza Paczka powędrowała do drek25. Miłej zabawy :)

A teraz moje przemyślenia co do pomysłów na poprawę zainteresowania Paczką.
Interesują mnie tylko polskie kapsle piwne i kolekcjonerskie, więc będę się odnosił do tej części Paczki.

Krzysiek zapisałeś, że poziom Paczki jest słaby ze względu na jej rozmiar i jakość kapsli. I pewnie z Twojego, jako doświadczonego kolekcjonera, punktu widzenia tak jest.
Jednym z założeń chyba miało być to, aby uczestniczyli w niej także nowi zbieracze, którzy mogliby w niej znaleźć coś do swojej rozwijanej kolekcji. Przy tym powinni też móc do niej coś dołożyć, więc ograniczanie zawartości tylko do rarytasów nie jest moim zdaniem słuszne i doprowadzi do jeszcze większego zawężenia grona zainteresowanych Paczką. Koncepcja, żeby Paczka była tylko dla elitarnego grona kolekcjonerów nie bardzo do mnie trafia.

Ogólnie rzecz biorąc paczka osiągnęła moim zdaniem apogeum i maksimum swojej wielkości i to z czysto prozaicznego powodu. Po prostu większy karton nie zmieści się do paczkomatu, bo chyba ten sposób najczęściej wybieramy. Inna sprawa, że przy tej objętości trafiają do niej często kapsle, które tam zalegają i nikt się na nimi interesuje. Głównie dotyczy to najliczniejszych kategorii. Jedyną słuszną drogą je poprawa jakości poprzez ograniczenie objętości przy zachowaniu lepszych kapsli lub zwiększenia ich udziału przy zachowaniu obecnego rozmiaru.

Oczywiście najłatwiejsze będzie przeprowadzenie tej pierwszej opcji.

Należałoby się też zastanowić nad sensem przetrzymywania nadal w Paczce kategorii, które cieszą się najmniejszą popularnością a więc PL niepiwne, PL odwrotki i PL serie. Statystycznie rzecz biorąc sięgamy po nie najrzadziej, a jeżeli nawet, to ruch w nich jest niewielki. A nie zajmują wcale mało miejsca, bo liczą odpowiednio 132, 162 i 76 kapsli. Jeśli miałyby pozostać, to należy się zastanowić nad tym, jak dalej miałyby funkcjonować.

To samo dotyczy całego kartonu przechowującego różnego rodzaju inne kolekcjonerskie fanty jak zakrętki PET, złomki, etykiety, bilety. Ktoś jeszcze z tego korzysta? Moim zdaniem jeśli zależy nam na samym ograniczeniu gabarytów Paczki to najwyższa pora zrezygnować z tej części. A jeśli są osoby, które są tym zainteresowane to niech nadal prowadzą tą część, ale już w ramach osobnej akcji.

Pozostałe 'polskie' kategorie podlegają wymianom niemal za każdym razem i tylko kwestią do zastanowienia jest w jakim kierunku chcielibyśmy rozwijać tą część Paczki. Zgadzam się, że trzeba coś zmienić, ale nasze działania nie mogą być zbyt rewolucyjne, aby nie wylać dziecka z kąpielą. Paczka powinna być atrakcyjna dla jak największej liczby osób, i tych doświadczonych, i tych przynajmniej średniozaawansowanych.

Zgadzam się z Krzyśkiem, że dokładanie więcej kapsli niż się wyjęło tak, żeby tylko dołożyć, nie ma większego sensu. W ten sposób Paczka rozrosła się a jej rozmiar rzeczywiście nie idzie w parze z jakością zawartości. Najlepszy przykład to kat. PL butelkowane, która liczby 730 szt. Abstrahując już od tego, że niewielu z nas chce się zliczać faktyczną liczbę kapsli, to pojawiają się w niej liczne duble i gnioty, których nie powinno tam być. I pewnie tak samo jest w zagranicy. My po prostu nie panujemy nad tym co jest na tackach. Jeśli mamy do przejrzenia ok. 10 tacek z PL butelkowane to zwyczajnie po ludzku nam coś umyka.

Inna sprawa, że chyba część z nas postawiła sobie za punkt honoru jej przeglądanie i dokonywanie wymian w jak najkrótszym czasie. Nie sprzyja to zachowywaniu porządku w Paczce. Dajmy sobie więcej czasu na przeglądanie i układanie kapsli po wymianie tak, żeby były one pogrupowane wg danych browarów, grup piwowarskich albo kategorii, np. browary kontraktowe i regionalne/rzemieślnicze.

Słuszna uwaga, co do powtarzających się od dłuższego czasu na tackach tych samych kapsli, które nie interesują już nikogo. I tu mam pomysł. Jeśli weźmiemy zdjęcia całej zawartości Paczki wykonane przez f430 we wrześniu 2023 i porównamy je z aktualnym stanem, to łatwo moglibyśmy wyeliminować powtarzające się kapsle. Stawiam tezę, że podobny system mógłby być zastosowany do pozostałych, przerośniętych kategorii, może oprócz tych najcenniejszych. Ustalmy tylko jakiś stan liczbowy poszczególnych kategorii, który miałby być zachowany.

Żeby nie robić zbytniej czystki to zastosowałbym też kryterium % posiadania wg katalogu. Jeżeli powtarzający się polski butelkowany kapsel jest w posiadaniu mniej niż 70% kolekcjonerów wg KKP to rozważyłbym jego pozostawienie. Wszystkie wyjęte kapsle proponuję przeznaczyć na jakiś szczytny cel, np. zbiórkę na cele charytatywne lub, jak sugeruje Bart, przeznaczyć na rozwój KKP.

Nie zgadzam się jednak absolutnie z innym pomysłem Barta, zgodnie z którym połączone w jedną miałyby zostać kategorie butelkowanych i niebutelkowanych. Nie uważam, żeby obecny podział komuś przeszkadzał. Ja osobiście zbieram kapsle niebutelkowane i często wyjmuję kapsle np. na podmianę za butelkowane z mojej kolekcji. Na podstawie zestawienia wymian, zdaje się, że z tej kat. korzysta całkiem sporo osób a nie tylko ja :cool: . Zastanawiam się jak miałaby wyglądać wymiana w ramach połączonej kategorii? Jeśli za niebutelkowane będzie można wkładać butelkowane to dla mnie słaby pomysł. Obawiam się, że w ten sposób niedługo niebutelkowane mogą zniknąć z paczki. Jeśli 2,5 tacki dziewic to dla kogoś za dużą to zróbmy w niej mały przeciąg zgodnie z koncepcją Krzyśka, ale nie eliminujmy jej całkowicie.

Pomysł podziału na dwie Paczki, dobrą i słabą, który zaproponował Paweł ma chyba więcej minusów niż plusów i nie ma o czym dyskutować. Nikt nie będzie zainteresowany tą drugą. Moim zdaniem wystarczy dbać o poziom obecnej paczki w zreformowanym kształcie.

Pomysł wysyłania jakiejkolwiek Paczki za granicę jest też, moim zdaniem, zdecydowanie nietrafiony. Co będą dokładać obcokrajowcy za polskie kapsle?

Ciekawy pomysł ma PawełN. Też jestem za wprowadzeniem podziału na kategorie popularności w kat. PL Starsze. Ułatwiłoby to nam dokonywanie prawidłowych wymian w ramach tej kategorii.

Jednym z ciekawszych pomysłów jest też wydzielenie działu nowości, bo rzeczywiście pod tym względem paczka trochę kuleje. Nowych wzorów, szczególnie takich regionalnych, jest jak na lekarstwo. Tu zastanowiłbym się, jak długo dany kapsel miałby być nowością? Czy chodzi nam o kapsle, roczne, dwuletnie, a może nieco starsze? Kiedy następowałaby zmiana statutu kapsla?

Widziałbym to tak:
W połowie danego roku, ktoś przenosiłby z tej kategorii kapsle inne niż pochodzące z obecnego i poprzedniego roku. I tak w połowie 2025 roku status nowości traciłyby kapsle z 2023 i starsze.

Podsumowując:
Jestem ZA:
- odchudzeniem Paczki poprzez wyrzucenie kapsli, które zalegają tam dłużej niż rok (dot. to kat. butelkowane i niebutelkowane z Polski i zagranicy);
- wyjęciem części paczki z zakrętkami, złomkami, biletami i etykietami itp. - niech zainteresowani tą częścią prowadzą osobną akcję;
- wprowadzeniu kat. popularności kapsli w kat. PL Starsze dla ułatwienia wymian zgodnych z zasadami
- wydłużeniem czasu przebywania Paczki u poszczególnych uczestników, tak aby nase wymiany były dokonywane rzetelnie
- dodaniem kat. nowości - trzeba tylko wymyślić jakąś koncepcję jej prowadzenia.

Jestem PRZECIWKO:
- dzieleniu Paczki na dwie części, lepszą i gorszą;
- wysyłaniu Paczki za granicę;
- łączeniu kat. butelkowanych i niebutelkowanych.

Co do promocji samej paczki, to skoro uważamy, że aktywność kolekcjonerów kapsli przeniosła się na FB, to utwórzmy tam Grupę poświęconą Paczce i zaprośmy do udziału jak największą ilość dotychczasowych uczestników oraz dobrze nam znanych i zaufanych kolekcjonerów, którzy z Forum są już raczej na bakier. Jak widać jeden wpis niewiele pomógł, skoro przekierowuje na Forum, ale może utworzenie nowej społeczności na FB poprawiłoby komunikację i na nowo ożywiło aktywność wokół Paczki.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1341 Post autor: Krzysiek »

Serek pisze: 25 listopada 2024, 16:21 Krzysiek zapisałeś, że poziom Paczki jest słaby ze względu na jej rozmiar i jakość kapsli. I pewnie z Twojego, jako doświadczonego kolekcjonera, punktu widzenia tak jest.
Jednym z założeń chyba miało być to, aby uczestniczyli w niej także nowi zbieracze, którzy mogliby w niej znaleźć coś do swojej rozwijanej kolekcji. Przy tym powinni też móc do niej coś dołożyć, więc ograniczanie zawartości tylko do rarytasów nie jest moim zdaniem słuszne i doprowadzi do jeszcze większego zawężenia grona zainteresowanych Paczką. Koncepcja, żeby Paczka była tylko dla elitarnego grona kolekcjonerów nie bardzo do mnie trafia.
Ale czy uczestniczą? Bo przeglądając ten temat widzę, że paczka krąży pomiędzy kolekcjonerami o pokaźnym stażu na forum. W dodatku odnoszę wrażenie, że coraz częściej powtarzają się te same nicki, co oznaczałoby, że zawęża się grono jej odbiorców. Nowi zbieracze to taka ładnie brzmiąca teoria. A w praktyce osoba początkująca musi się nagimnastykować, żeby w ogóle zostać dopuszczonym do kolejki. Raz na jakiś czas zdarza się, że kolekcjoner o mniejszym doświadczeniu robi nierówną wymianę. Wówczas szybko zostaje obsztorcowany na forum i zazwyczaj kończy się tym, że odkłada z powrotem wybrane kapsle.
Nie chodzi o elitarność, tylko o wyczyszczenie paczki z kapsli, które zamieszkały w niej na stałe. Z paczki ma wylecieć masówka, a nowe zasady powstrzymają dodawanie takich kapsli. Jeśli ktoś ma do zaoferowania tylko takie kapsle, to przykro mi, ale paczka nie jest dla niego. Gdzieś w Twoim poście mignęła mi wartość 70% odnośnie popularności kapsla - wydaje mi się że to jest uczciwa granica. Między rarytasami a 70% jest duża pula kapsli które mogą zainteresować mniej zaawansowanych zbieraczy i dać im możliwość wymiany z paczką.

Serek pisze: 25 listopada 2024, 16:21 Co do promocji samej paczki, to skoro uważamy, że aktywność kolekcjonerów kapsli przeniosła się na FB, to utwórzmy tam Grupę poświęconą Paczce i zaprośmy do udziału jak największą ilość dotychczasowych uczestników oraz dobrze nam znanych i zaufanych kolekcjonerów, którzy z Forum są już raczej na bakier. Jak widać jeden wpis niewiele pomógł, skoro przekierowuje na Forum, ale może utworzenie nowej społeczności na FB poprawiłoby komunikację i na nowo ożywiło aktywność wokół Paczki.
Ciekawy pomysł, natomiast mimo wszystko należy wybrać jedną z polskich grup kapslarskich i tam prowadzić paczkowy marketing i agitacje, oczywiście po uprzednim dogadaniu się z administratorem. Tworzenie nowej grupy to żmudna praca i ograniczone zasięgi.

Na inne tematy też się chętnie wypowiem, ale to w późniejszym terminie. :wink:

Awatar użytkownika
Bart

#1342 Post autor: Bart »

Odniosę się do jednego tematu, który mnie bezpośrednio dotyczy. Co jakiś czas prosiłem Was o dorzucenie w miarę swoich możliwości więcej kapsli podczas wymian. To prawda ale dotyczyło to głównie starszych PL lub np. egzotycznych. Myślę, że nie to spowodowało rozrośnięcia się paczki o kiepskie sztuki.

Teraz też zachęcamy do wsparcia. Mamy już odzew od 5 osób (o tylu wiem) - DZIĘKI! Gdyby ktoś jeszcze chciał dorzucić coś od siebie to proszę o kontakt z Krzyśkiem. Zachętą niech będzie:
Krzysiek pisze: 25 listopada 2024, 00:15osoby, które zdecydują się na wsparcie kapslami paczkowej rewolucji - takim osobom udział w zabawie zostanie zaproponowany w pierwszej kolejności i dopiero po ich odpowiedzi powrócimy do standardowej forumowej listy.
Serek
1. Twoje argumenty o nie łączeniu polskich kapsli niebutelkowanych z butelkowanymi jednak do mnie trafiają. Skupiłem się na finalnym pozbyciu dubli ale po zastanowieniu myślę, że to kiepski pomysł a do tematu dubli trzeba podejść inaczej. Bardziej atrakcyjne będzie pozostawienie tych 2 kategorii osobno.
2. Podział paczki na dwie części z góry skazuje tą słabszą na wymarcie. Miałoby to sens gdyby młodsi stażem kolekcjonerzy (+ początkujący) trafiali do nas na forum a nie na FB. Póki co tendencja jest odwrotna i to MY trafiamy na FB (smutne)
3. Zagranica. Zamiast wysyłać paczkę zagranicę, Krzysiek wdraża fajne pomysły i jak wszystko ułoży się po jego myśli to... o szczegółach w odpowiednim czasie :) To też jest dla Was zachęta na wsparcie paczkowej rewolucji (kontakt z Krzyśkiem) :)
4. Paczka ma też swoją ukrytą funkcję...nawiązują się nowe znajomości. Wyrzućmy etykiety, bilety itp. zostawmy tylko kapsle. Przykład: umawiając się na wysyłkę z sąsiadem z listy zawsze można się zapytać co zbiera i dokonać wymiany poza paczką. Bileciarze z naszego forum już zdążyli się poznać.
Krzysiek pisze: 25 listopada 2024, 20:20 ...z paczki ma wylecieć masówka, a nowe zasady powstrzymają dodawanie takich kapsli. Jeśli ktoś ma do zaoferowania tylko takie kapsle, to przykro mi, ale paczka nie jest dla niego...
To jest ten ruch, który musimy wykonać aby paczka weszła na odpowiedni (atrakcyjny) poziom.

Mamy trochę czasu. Jest to odpowiedni moment na Wasze przemyślenia i pomysły.

FALUBAZ_ZG

#1343 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Tak na szybko w temacie serii. Bliskie mi to bo sam to wdrożyłem. Nie do końca podoba mi się jednak zawalenie tej kategorii kapslami z serii graj w kolory. Wywaliłbym je z zaznaczeniem, żeby tej serii nie dokładać. Szczerze to na tej zasadzie można zrobić serie od oranżady Bjor, ale tam ktoś przytomnie zakwalifikował to jako odmianę.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gwwoeb

#1344 Post autor: gwwoeb »

Serek pisze: 25 listopada 2024, 16:21 Należałoby się też zastanowić nad sensem przetrzymywania nadal w Paczce kategorii, które cieszą się najmniejszą popularnością a więc PL niepiwne, PL odwrotki i PL serie. Statystycznie rzecz biorąc sięgamy po nie najrzadziej, a jeżeli nawet, to ruch w nich jest niewielki.
Przejrzałem kilka ostatnich stron tematu, w około połowie wymian w paczce pojawiały się kapsle niepiwne. Nieraz było to całkiem sporo sztuk. Może jednak ta kategoria powinna zostać?

Czytając całą wcześniejszą dyskusję uważam, że kluczowe dla przyszłości paczki (ale i najtrudniejsze) będzie znalezienie właściwego balansu pomiędzy masowością a elitarnością. Tak żeby było z jednej strony atrakcyjnie, a z drugiej, żeby nie zamknąć drogi do udziału w paczce przez średnich kolekcjonerów. Patrząc na zaangażowanie osób tu piszących jestem pewien, że się uda i jeszcze w niejednym okrążeniu paczki będzie mi dane wziąć udział :).

Awatar użytkownika
KZK16

#1345 Post autor: KZK16 »

Czytałem, trochę się zastanowiłem i jak dla mnie:
● paczce należy się odchudzanie (taszczenie tego kartonu z paczkomatu to harówka)
● pozostawienie w niej kategorii takich jak:
- polskie starsze
- polskie butelkowane
- polskie niebutelkowane
- polskie niepiwne i serie
- polskie odwrotki i wszystkie z działu inne
- zagranica (butelkowane, niebutelkowane, egzotyki, korki)
● usunąć pozostałe rzeczy (bilety i etykiety itd) I niech to krąży w osobnej paczce jeśli są tacy chętni i kto to przejmie?
● oddzielenie kapsli najnowszych od tych powiedzmy przed 2023/2022.
● popularność kapsla wg % i ☆nawet, to dobry pomysł (ograniczy masówkę) dla lat 2023/2022 do 2005 np
● podział popularności wg % kapsli z kategorii starsze polskie
● więcej czasu na przegląd przy wymianie.

Pozdrawiam
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

drek25

#1346 Post autor: drek25 »

Paczka przejrzana, coś tam zawsze dalej idzie znaleźć
Załączniki
20241127_124525.jpg
20241127_124533.jpg
20241127_124250.jpg
20241127_124153.jpg
20241127_124141.jpg
20241127_123731.jpg
20241127_123711.jpg
20241127_123648.jpg
20241127_122721.jpg
IMG-20241126-WA0000.jpg

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1347 Post autor: Krzysiek »

Dobra, co nieco zarzucę do dyskusji. Zaznaczam, że na ten moment moja wizja jest mocno teoretyczna, bo jednak będę musiał wziąć pod uwagę to, co zastanę w paczce i to, co zostanie w paczce po czystce.

Kapsle niebutelkowane: Abstrahując od mojej prywatnej niechęci do tych kapsli, dostrzegam jeden poważny problem. Kapsle niebutelkowane wymykają się z proponowanych kryteriów wartości wg. katalogu/CCI. Popularny kapsel może być poszukiwaną dziewicą, z kolei ciekawy wzór może występować głównie w dziewicy. Generalnie nie miałbym nic przeciw temu, by połączyć kapsle butelkowane z niebutelkowanymi. Rozumiem jednak, że podział ten ugruntował się już na tyle mocno w głowach kolekcjonerów, że takie połączenie byłoby nie do zaakceptowania. Przyjmijmy, że Polska niebutelkowana zostaje oddzielnie i wymiany odbywają się tylko w obrębie tej kategorii. Nie widzę jednak innej opcji, niż utrzymanie obecnej "wolnej Amerykanki" jeśli chodzi o zasady wymian. Od razu mówię, że pomysł liczenia niebutelkowanych posiadaczy wg katalogu nie przemawia do mnie, ponieważ istnieje grupa osób (dzień dobry, witam, pozdrawiam) która nie odznacza dziewic w katalogu.
Pytanie, czy jest sens rozdzielać niebutelkowane kapsle w zagranicy? Kolekcjonerzy niebutelkowanych kapsli - to już jest mniejszość w naszym gronie. A wśród nich tylko część zbiera zagranicę. Jakoś nie czuję zagrożenia, że w tej sytuacji ktoś zaraz powyciąga wszystkie niebutelkowane kapsle z paczki i dołoży butelkowane...

Oficjalna Polska katalogowa: Tutaj widzę następujący podział:
1) Kapsle od 0 do X% - tzw. Polska Premium
2) Kapsle od X% do Y% - zwykła Polska
Kapsle powyżej Y% traktujemy jako okrutną masówkę, która sporadycznie znajduje zainteresowanie w wymianach, a którą prawie każdy z nas może dać gratis początkującemu. I takich kapsli w paczce nie chcemy.
Nie bawiłbym w dalsze dzielenie i segregowanie kapsli, tylko dla Polski Premium przyjął zasadę wymiany 1:1 wg katalogu. Czyli nie dla kombinacji typu 3 niezłe za 1 zajebisty + 2 przeciętne. Dzisiejsze wymiany są zdominowane przez katalogowe wartości, praktycznie niemożliwa jest wymiana z dużą dysproporcją, więc niech Paczka działa w myśl tych samych zasad.
Zwykła Polska bez głębszego analizowania. Oczywiście będą lepsze kapsle z początku przedziału i gorsze z końca, ale tego nie unikniemy w żaden nieskomplikowany sposób.

Odwrotki: Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Nie wiem jak wygląda sytuacja w paczce, czysto teoretycznie nie widzę sensu, żeby w paczce były popularne niewygrane odwrotki z konkursów. Zapraszam odwrotkowców do dyskusji i sugestii.

Serie: Do złączenia z normalnymi kapslami. Kapsle z serii obowiązuje ten sam system wartości, tzn. kapsel z serii o wartości 50% jest równy kapslowi normalnemu o wartości 50%. Teoretycznie seria nabiera dodatkowej wartości, gdy jest kompletna. Tylko w realiach naszej Paczki skompletować możemy co najwyżej Carlsberga czy Graj w Kolory. I to też ani nie będą poszukiwane serie, ani nie będzie za bardzo co dołożyć w zamian.

Pozostałe Piwne/Inne: Problematyczna jest ta pierwsza grupa. Są tam legitne kapsle, które przez długi czas chodziły na piwach. Ale pojawiają się też kapsle tworzone przez kolekcjonerów, które wpychane są na piwo po znajomości w celu "uwierzytelnienia". Są kapsle które czasem są giełdowe, a czasem piwne, zależy jaka jest potrzeba chwili. W moim odczuciu nie ma opcji, żeby zrównać te kapsle z normalnymi polskimi. Powstaje pytanie: Pozostałe Piwne za Pozostałe Piwne oraz Inne za Inne czy też łączymy te grupy w jedno?

Zagranica: Rezygnacja z geograficznego podziału. Rezygnacja z podziału na stare kapsle. Kryterium analogiczne do polskich kapsli, tylko opierające się na ilości posiadaczy wg CCI. Przyszykuję instrukcję jak wyszukiwać kapsle bez napisów oraz kapsle z napisami w cyrylicy. Oczywiście będę chciał potraktować ten temat jako miejsce, w którym można poprosić o pomoc w identyfikacji. W przypadku Zagranicy Premium nie bawiłbym się już w takie precyzyjne wymiany jak w Polsce. Po pierwsze nasz katalog skupia zdecydowaną większość Polskich kolekcjonerów, podczas gdy CCI nie jest powszechnym sposobem katalogowania swojej kolekcji. Po drugie CCI jest projektem międzynarodowym, a kraj krajowi nierówny jeśli chodzi o zainteresowanie kolekcjonerstwem, co może wpływać na statystyki kapsli.
Natomiast zachowałbym odrębność kapsli z korkową uszczelką. Korek za korek - to raczej standard w wymianach, więc niech się utrzyma w paczce.

Niepiwne: Nie ma sensu pozbywać się ich z paczki. Myślę że interesują większą grupę niż dziewice czy odwrotki. Kryterium wymian na tej samej zasadzie co kapsle piwne, przy czym trzeba będzie opracować odpowiednią skalę. Zarówno w katalogu jak i w CCI odnosimy liczbę kolekcjonerów kapsli niepiwnych do ogólnej liczby. Piwne kapsle zbiera praktycznie każdy, niepiwne znacznie mniej osób. Pokonsultuję się trochę i dla kapsli niepiwnych zostanie opracowana skala odpowiadająca skali piwnej. W tej sytuacji nie widzę przeciwskazań, by śmiało wymieniać kapsle piwne na niepiwne i vice versa. Niemal wszyscy kolekcjonerzy niepiwnych zbierają piwne, z kolei osoby zbierające piwne nieraz mają niepiwne kapsle, które chcieliby zamienić na piwo. Wielokrotnie wymieniałem się z kolekcjonerami zbierającymi kapsle niepiwne i nigdy nie spotkałem się z obiekcjami co do wymiany piwne za niepiwne.

FALUBAZ_ZG

#1348 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Tak na szybko to niestety, ale na moje to jak do kapsli polskich wrzucimy niebutelkowane i serie to wypłyną one dość szybko z paczki. Co do serii to kormorana może i nie skompletujesz, ale witnickie da radę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawełN

#1349 Post autor: PawełN »

Jeśli chodzi o niepiwne to ja bardzo, bardzo chcę ich w paczce.
Sam niepiwne cenię sobie równie bardzo jeśli nawet nie bardziej niż piwne za ich unikalność. A one nie są tak łatwo dostępne niż piwne. Różnego rodzaju wody czy napoje pojawiają się często tylko na rynku lokalnym (jak np taka Ustronianka) i to paczka krążąca po całym kraju jest zdolna jedynie uzupełnić te braki w prosty sposób, bo na miejscu kupić tego nie idzie, w przeciwieństwie do piwa, które zazwyczaj ma ogólnopolską dystrybucję.
Tak więc w przypadku niepiwnych paczka spełnia szczególną rolę.
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1350 Post autor: Serek »

Kierunek zmian przedstawiony przez Krzyśka mi osobiście raczej odpowiada.

Jeżeli chodzi o wątpliwości związane z kat. Pozostałe Piwne /Inne (Kolekcjonerskie PL) to ja bym ich nie rozdzielał, bo ta kategoria, do tej pory, nie rozrosła się na tyle, żeby było to potrzebne.

Nie łączyłbym Niepiwnych, Serii i Odwrotek z innymi kategoriami na siłę, skoro są ich amatorzy, ale niektórym z nich przyda się drobne przemeblowanie, albo terapia odchudzająca.

ODPOWIEDZ