Korek czy nie

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

Korek czy nie

#1 Post autor: Jacek »

Mam taki kapsel jak na zdjęciu poniżej, teoretycznie jest to korek ale praktycznie to korka nie ma jest tylko pozostałość po nim. Stąd moje pytanie czy mogę śmiało powiedzieć ,że mam korek z Filipin czy raczej powinienem mówić ,że mam korek ale bez korka :mrgreen: ? Czy wy też macie takie kapsle w swojej kolekcji i jak je traktujecie, lub jak byście takiego kapsla potraktowali gdyby wpadł wam taki w ręce. Czekam na wasze opinie na ten temat :>

Obrazek

Awatar użytkownika
Trzeci

#2 Post autor: Trzeci »

Ja mam takie Pepsi. Skoro jest to pozostałość korka znaczy że korek tam był. Żeby było bardziej profesjonalnie sam skombinowałem zastępczy korek i go wkleiłem do kapsla. Uważam go za prawidłowego kapsla z korkiem.

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#3 Post autor: lendoo »

Jak dla mnie korek bez korka to wciąż korek, tylko bez korka :mrgreen:
Nie posiadam jeszcze takich kapsli w kolekcji, miałem jednak przypadek, że korek odkleił się od kapsla i się zawieruszył. Po pewnym czasie znalazłem go i przykleiłem w należne mu miejsce. Formalnie przez ten czas kapsel był korkiem, namacalnie nie był. Tak samo z innymi korkami bez korka, dla mnie są to nadal korki, a pełnoprawnymi kapslami tej nazwy stają się gdy korek powróci do kapsla. W tym celu wyciągamy korek z mniej wartościowego lub zniszczonego korka i przekładamy do naszego potrzebującego.

Awatar użytkownika
Pluto

#4 Post autor: Pluto »

Jak dla mnie korek bez korka to wciąż korek, tylko bez korka
Czyli może być korek z korkiem, czyli korek.
Albo korek bez korka ale też korek. :mrgreen:
lendoo pisze:W tym celu wyciągamy korek z mniej wartościowego lub zniszczonego korka i przekładamy do naszego potrzebującego.
To oszustwo! :D

Ja mam chyba jakieś dwa kapsle z korkiem bez korka
Ale uważam, że je za kapsle z korkiem, ponieważ zawierają chociaż odrobinę korka w środku.
Także, patrząc na Twój, który zawiera trochę korka w środku dla mnie jest korkiem.

Awatar użytkownika
Moby

#5 Post autor: Moby »

Skoro kapsel miał korek, to znaczy, że kapsel korkowy. Przecież nie z gumką :)
Także dla mnie oczywiście "korek"

danio_145
Kontaktowanie:

#6 Post autor: danio_145 »

Skoro kiedyś był tam korek to znaczy, że jest to tzw. korek. To, że w twoim egzemplarzy go już nie ma to już czysto mechaniczna kwestia.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
chinet

#7 Post autor: chinet »

Inna sprawa gdy nie ma śladu po korku, wtedy jest domniemanie a to już niekoniecznie jest korek bez korka :D .
Jestem trollem :mad:

ODPOWIEDZ