eznik pisze: ↑16 kwietnia 2017, 21:29
Mam pytanie odnośnie kapsli z Browaru Nepomucen. Chodzi o katalog bez sygnatur. Konkretnie tak:
1. W katalogu pod numerem Szkaradowo 2 jest kapsel z sygnaturą dap na V (taki też jest u mnie w kolekcji). Jednakże posiadam także ów kapsel z sygnaturą dap na I. Dla mnie to akurat bez różnicy, ale może dla sygnaturowców będzie to cenna informacja

2. Kapsel w dziale tampodruki (Szkaradowo 1) - posiadam go w wersji bez sygnatury, jak również z sygnaturą dap na VIII. Kapsel wygląda na tampon, ale ma sygnaturę - nie wiem jak to kwalifikować hmm. Poniżej fotki poglądowe (trochę słabo widać, ale uwierzcie na słowo

)
Tutaj umieściłem posiadane przeze mnie kapsle od Nepomucena. Po najechaniu myszą będzie dodatkowy opis. Część z kapsli zostało zakwalifikowanych jako próby / kapsle reklamowe, a część jako te, które chodziły na piwie. Stąd taki podział w katalogu, a także fakt nieobecności w katalogu ( próba nie pojawia się na razie w katalogu )
Na festiwalu Piwa w Warszawie rozmawialiśmy z Kibim i Krzyśkiem z kobietą o włosach blond z tego browaru i powiedziała nam, że wszystkie te kapsle występowały w wersji butelkowanej, bo zamawiali tych kapsli np. po 200 sztuk i butelkowali nimi piwo, ale im się nie podobał wzór, więc zrobili inny. Ostatecznie po tampondrukach z dużym i małym logo ( takich jak późniejszy seryjny - ten z DAP na V ) zdecydowali o wypuszczeniu czarnego i białego z dużym logo ( DAP V i nb III ) nie tampondruka. I teraz tymi wzorami zamykają piwa ( białym kapslem - piwa ciemne ).
Jeśli chodzi o obecność sygnatury i jej ułożenie - odpowiedź jest prosta - do wyprodukowania tampona użyli surówki z DAP pomieszanej z taką bez DAP. Stąd sygnatura jest obecna losowo, albo jej nie ma. Dotyczy to oczywiście tampondruka. Czarny z DAP na V już nie ma tego problemu.
Wiem, że nie są to wszystkie Nepomuceny, ale o pozostałych nie mam informacji.