- Vrest (Gdańsk)
- Cieszyn Grand Champion
- Warszawa (L)
- Poznań kciuki
- Tychy Książęce
itd. itp.....
Czy naprawdę nie może zostać po staremu a dział "Serie" byłby takim tworem informacyjnym z jakimi mamy seriami do czynienia ?
Podbijam pytanie.
Podbijam pytanie.
Nie chodzi o to że kapsle jak wymienione wyżej zostaną seriami bo tak nie będzie,to są pojedyncze kapsle wypuszczane co(powiedzmy miesiac)ale jest to zmiana kapsla,Bart pisze: ↑03 czerwca 2018, 21:51 Zamiast przejrzystych reguł zrobi się straszny bałagan i za jakiś czas dojdziemy do takiej paranoi, że będzie przybywało kapsli w dziale "Serie" a ubywało w dziale "Browary"
- Vrest (Gdańsk)
- Cieszyn Grand Champion
- Warszawa (L)
- Poznań kciuki
- Tychy Książęce
itd. itp.....
Delma21 pisze: ↑03 czerwca 2018, 22:04 Nie chodzi o to że kapsle jak wymienione wyżej zostaną seriami bo tak nie będzie,to są pojedyncze kapsle wypuszczane co(powiedzmy miesiac)ale jest to zmiana kapsla,
Chodzi tutaj o to że serią mozna zaliczyć powiedzmy dajac przykład
Kapsle Browaru Braniewo Żywioły wyszły odrazu 4 sztuki watpie zeby takaie kapsle wyszły w odstepie miesiac po miesiucu i zrobiła sie z tego seria;P
Dlatego kapsle jak Ksiażece nie zostaną wyodrebnione jako seria bo to bez sensu... zreszta to tylko sa nowe piwa i na kazdym jest ten sam kapsel ale inny kolor;)
Mysle ze kazdy zrozumie pojecie seria i przestanie wypisywac głupoty że robi sie bałagan,oczywiscie ma kazdy swojej zdanie ale nie kazdy jarzy co to seria;)
Delmuś![]()
wismat pisze: ↑03 czerwca 2018, 22:58 Sądzę, że niektórzy szukają dziury w całym. Myślałem, że pojęcie "seria" jest w miarę intuicyjne, ale jak widać nie do końca. Dlatego ciężka jest rola administratora, który musi w którymś momencie o czymś zdecydować, narażając się na krytykę czy to z jednej czy to z drugiej strony.
Osobiście za serię uznaję kapsle związane ze sobą pewnym motywem, niezwiązane konkretnie z danym smakiem/rodzajem piwa na którym są zakładane i zamówione przez producenta. Jestem przekonany, że do tak sformułowanej definicji ktoś znajdzie kilka kapsli spoza listy parę postów wyżej, lecz mam nadzieję, że rozjaśni to mój pogląd na to. A ruch wyodrębnienia kapsli do serii to tak naprawdę naprawienie błędu, jakim było zostawienie ich w browarach kilka lat temu podczas tworzenia tego działu.
dlaczego nie ujawnili - zawsze mówiłem otym że moim zdaniem te kapsle powinny trafić do serii - zresztą sam je osobno jako serie trzymałem - po co nam dział w katalogu skoro go nie używamy i na siłę ładujemy wszystko pod browaryKibi pisze: ↑04 czerwca 2018, 09:13 A nie można, dla tych którzy koniecznie chcą, żeby serie były wydzielone (choć oni się za bardzo nie ujawnili) zrobić odpowiedni dział, ale dla tych którzy nie chcą, nie ruszać ich z dotychczasowego miejsca?
Po prostu, żeby dział serie był dla zainteresowanych tylko gwoli informacji i nie naruszał dotychczasowej numeracji i umieszczania kapsli w browarach.
Edit: nie zauważyłem, że Bart chyba już to proponował. Nie można wyjechać na weekend, żeby nie przegapić jakiejś dłuższej dyskusji.
O ile chodzi o mnie to, pomimo pewnych wątpliwości związanych z umieszczaniem nowych kapsli w dawno zamkniętych browarach, dostosowałem się do nowej wersji katalogu i jest dla mnie bardzo wygodne przechowywanie zbioru w zgodzie z katalogową numeracją.
Ale podobnie jak Jurek nie zamierzam po raz kolejny przeorganizowywać moich segregatorów.
Nie napisałem, że ten pomysł zupełnie nie ma zwolenników
Bart pisze: ↑04 czerwca 2018, 12:37
A do czego kapsel ma być przypisany jak nie do piwa ?
Moim celem nie jest tworzenie definicji "serii"
Jest dyskusja i o to chodzi!
Może faktycznie dobrym pomysłem byłaby ankieta ?
Dla mnie dział serie mógłby w ogóle nie istnieć. Zbieram kapsle, które przypisuję do browarów a nie do serii.
Rozumiem jednak, że są osoby którym dział serie jest potrzebny. Zróbmy tak aby dwie strony były zadowolone.
W moich postach dałem dwie propozycje rozwiązujące obecny problem. Coś wspólnie byśmy wymyślili, tylko twórcy katalogu też muszą chcieć.
Kibi i tak czeka nas reorganizacja w segregatorach...na rynku jest nowy gracz Asahi do tego zapowiadany rozpad BRJ.
Ale weszły w tym samym czasie na piwa. Tak samo jak kormorany, na różne piwa.
Jak widać forum tętni życiem, a forumowicze czynnie uczestniczą w dyskusjach nad ulepszaniem katalogu