Stwierdziłem po prostu że głupio uwalić najdłużej prowadzoną ankietę w historii polskiej birofilistyki. Najdłużej bo nieprzerwanie od ćwierćwiecza.
Co pragnę zaznaczyć, ankietę planuję poprowadzić jednokrotnie. Po to ażeby przez blisko rok dać czas na znalezienie kandydata do prowadzenia kolejnych edycji. Kandydata któremu będzie się chciało kontynuować ten projekt

Nie mam jeszcze pojęcia jak znaleść takiego następcę ale pewnie po prostu zostanie założony post w którym będzie można zgłosić własną kandydaturę.
Póki co w najbliższych dniach planuję opracować formularz do ankiety i rozesłać go do końca tego roku wszystkim uczestnikom ankiety ubiegłorocznej (wykorzystując ubiegłoroczną bazę mailową) i na tym jedynie się skupiam.
Za wcześnie jeszcze pisać o detalach 26. edycji ale z pewnością będzie się ona róznić od edycji z ostatnich lat. W dużym skrócie pisząc, powróci ona do edycji z lat 90ych. Znacznie prostszych bez dodatkowych rubryk jakie pojawiły się u Krzyśka ostatnio. Wiem że w ostatnich latach pojawiły się różne kryteria jakich nie było wcześniej np serie rewersów, naklejki na kapsle, browary kontraktowe itp jednak podstawowe kryteria zliczania to podział Polski na browary i zagranicy na kraje. Bez kapsli niepiwnych (soft), "bezsygnaturowców" itp.
Druga zmiana (która mam świadomość że może nie spodobać się Kolekcjonerom z póki co niedużymi zbiorami ale trudno) to formuła "Top iluś tam pierwszych miejsc" (ilu to jeszcze pomyślę ale myślę że pomiędzy 10 a 15) z których ilości (z danych browarów bądź krajów) będą podane. Taka formuła była i jest używana w ankietach etykiet. Jednocześnie sumy całych zbiorów wszystkich uczestników pojawią się jedynie w odrębnym zliczeniu. Jednym słowem pokażę sumy zbiorów wszystkich kolekcjonerów ale już konkretnie wyliczenia poszczególnych browarów lub krajów tylko osób które załapią się na wspomniane top pierwszych miejsc.
To skróci objętość ankiety, czas jej opracowywania a zarazem, mam nadzieję, poniesie jej atrakcyjność i podniesie zapał do budowy swoich kolekcji wśród kolekcjonerów

Od Krzyśka "Wzmacniacza" dostałem namaszczenie oraz prawa do użycia nazwy i kontynuacji Jego ankiety.
Udział w ankiecie jest bezpłatny i oczywiście dobrowolny. Nie będą w ramach "podzięki" rozsyłane żadne tampony i inne gadżety. Ankieta ukaże się jedynie w formacie pdf przystosowanym do ewentualnego wydruku.
Póki co to tyle w tym temacie
Już teraz zapraszam do udziału.
Stej Tjun