Odmiany kapsli poza katalogiem - nowy wątek, nowe zasady.
Re: Odmiany kapsli poza katalogiem - nowy wątek, nowe zasady.
muszę coś napisać, bo nie puszcza samych fotek 

- Załączniki
-
- DSCF5872.JPG (73.58 KiB) Przejrzano 16153 razy
-
- DSCF5870.JPG (67.74 KiB) Przejrzano 16153 razy
Taka ciekawostka kwalifikująca się na nowy-stary wzór.
Sprawdźcie, jakie Wy macie w kolekcji!
Sprawdźcie, jakie Wy macie w kolekcji!

Elbląg 1. Różnica w kolorze tła dookoła statku.
Ten górny jest pokazany w katalogu.
Ten górny jest pokazany w katalogu.
Racibórz 9 - różne odcienie i rodzaje blachy
Wrocław Piast nr 64 różne odcienie (na żywo jest większa różnica w odcieniu). Z lewej jest bardziej żółty, prawy wpada w złoty odcień. Ten kapsel z prawej ma na odwrocie kod.
Kliknij taka gwiazdkę w prawym dolny rogu przy kapslu nr 64 - tam zobaczysz odmiany ;-)
Widziałem, ale chciałem pokazać że różnią się również drugą stroną ;)
Jest i 3ci odcień Lecha Shandy Spritz! Wszystkie na jednej półce. Loteria już z tymi Lechami, każdy kapsel inny tak naprawdę... Postulowałbym za usunięciem tego pomarańczowego z poczekalni, bo znając życie będą się pojawiać i następne warianty, a to droga ku zatraceniu. W jego miejsce wstawiłbym Lecha Free Granat Acai (promocyjnego lub niepromocyjnego, w zależności od tego który z nich już jest w katalogu). Niepromocyjny z białą uszczelką znów pojawił się w sklepach. Teraz gdy mam obie wersje, różnica jest widoczna gołym okiem. Również uszczelki to potwierdzają.
https://1drv.ms/f/s!Arqm-0vCoijQaLJ078Oqx-f0oWs - zagraniczne i polskie, piwne i niepiwne, kilka szkieł i wafli - na wymianę tylko za kapsle piwne. ZAPRASZAM!!!
Wrocław Piast nr 26
Różna grubość czcionki napisu i wypełnienie orła, pierwszy z lewej to kapsel katalogowy. Podobnie jak i w Piastach 17 i 18 (tylko tam nie jest to odmiana, a dwa różne kapsle katalogowe).
A przy okazji, jakby ktoś miał na zbyciu butelkowany, to ja jestem na niego chętny.
Różna grubość czcionki napisu i wypełnienie orła, pierwszy z lewej to kapsel katalogowy. Podobnie jak i w Piastach 17 i 18 (tylko tam nie jest to odmiana, a dwa różne kapsle katalogowe).
A przy okazji, jakby ktoś miał na zbyciu butelkowany, to ja jestem na niego chętny.
Wrocław Piast nr 45
Różne odcienie złotego tła. I ramka wokół napisu Magnum jest na każdym inna, ale to chyba tylko przesunięcie czarnego tła. Chciaż może i nie, bo wokół okręgu na 2 i 3 kapslu jest w jednym na górze a w drugim na dole okręgu dodatkowe złoty pasek (efekt 3D). Ten prawy kapsel w rzeczywistości ma odcień wpadajacy w srebrny kolor, ciężko to uchwycić na zdjęciu.
Różne odcienie złotego tła. I ramka wokół napisu Magnum jest na każdym inna, ale to chyba tylko przesunięcie czarnego tła. Chciaż może i nie, bo wokół okręgu na 2 i 3 kapslu jest w jednym na górze a w drugim na dole okręgu dodatkowe złoty pasek (efekt 3D). Ten prawy kapsel w rzeczywistości ma odcień wpadajacy w srebrny kolor, ciężko to uchwycić na zdjęciu.
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2020, 19:27 przez MarekB, łącznie zmieniany 1 raz.
- naitsabess
17 od 18 różni się wielkością orła. W 17 orzeł "nie dotyka" do okręgu.

Brzesko 217
Dla lubiących odmiany: jest wersja z farbą jednolitą oraz wersja z 'drobinami' złotego 'piasku '. W/g mnie widać tylko pod światło i nie wyjdzie na skanie.
Grzegorz & Krzysio
Zbieramy kapsle polskie z sygnaturami
Tutaj jest link do naszej kolekcji i dubli.
Ostatnio nabyłem drogą kupna kolekcję kapsli iprzeglądając je natknąłem się na sporo różnic.
Wiem że nie trafia do katalogu, tylko informuję że są takie odmiany.
Wiem że nie trafia do katalogu, tylko informuję że są takie odmiany.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2021, 10:35 przez kopernik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontaktowanie:
Wyślij do wismata ten perła porter bałtycki,lech,Lwówek a morze je doda do katalogu.
http://pawlosek12.jimdo.com/?logout=1 moja strona
http://katalogkapsli.pl/pokaz.php?kto=pawlosek12 http://katalogkapsli.pl/porownaj.php?zkim=pawlosek12
Czy na plaży w Warszawie można znaleźć stare rzadkie wzory.
http://katalogkapsli.pl/pokaz.php?kto=pawlosek12 http://katalogkapsli.pl/porownaj.php?zkim=pawlosek12
Czy na plaży w Warszawie można znaleźć stare rzadkie wzory.
Moim zdaniem wszystkie kapsle powyżej, to nic innego, jak odmiany kolorystyczne. Na uwagę zasługuje jednak Perła Porter. Tutaj różnice są aż trzy i to zauważalne o wiele bardziej, niż np. pomiędzy Brzeskiem 134 i 142 z katalogu bez sygnatur :
- inny kolor pasków w logo "Perła",
- niemal niewidoczne paski pomiędzy słowami "PORTER" i "BAŁTYCKI" na kapslu po prawej stronie - najwidoczniejsza różnica,
- inny kolor liter słowa "BAŁTYCKI" - jasny srebrny po lewej oraz szary/ciemny srebrny po prawej.
Jest jeszcze kolejna mutacja z białawym napisem "BAŁTYCKI", ale to już ewidentnie odmiana kolorystyczna.
- inny kolor pasków w logo "Perła",
- niemal niewidoczne paski pomiędzy słowami "PORTER" i "BAŁTYCKI" na kapslu po prawej stronie - najwidoczniejsza różnica,
- inny kolor liter słowa "BAŁTYCKI" - jasny srebrny po lewej oraz szary/ciemny srebrny po prawej.
Jest jeszcze kolejna mutacja z białawym napisem "BAŁTYCKI", ale to już ewidentnie odmiana kolorystyczna.

To prawda, na Brzesku moim zdaniem jest na jednym więcej a na drugim mniej farby na górach.
Na uwagę również zasługuje Lech, tam ewidentnie widać przesunięcie w druku w napisie Lech.
Zaznaczam, że dodałem na forum jako ciekawostki, nie po to by tworzyć nowe wzory.
Na uwagę również zasługuje Lech, tam ewidentnie widać przesunięcie w druku w napisie Lech.
Zaznaczam, że dodałem na forum jako ciekawostki, nie po to by tworzyć nowe wzory.
Perła to zdecydowanie inny (nowy) wzór.
Pasja przerodziła się w obsesję!
Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.
Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998
Tylko nie wiem, czy to nowy wzór, czy błąd. Jeśli zostanie dodany do katalogu, a ma go 1-2 osoby , bo 1 blachę inaczej pomalowano.......
Grzegorz & Krzysio
W Katalogu, w zakładce pojęcia można przeczytać:
Odmiana Zdarza się, że na pewnym etapie produkcji kapsla powstają różnice w nadruku - są to odmiany. Odmiany jednak nie są traktowane jako osobne wzory ponieważ nie zostały zamówione przez browar lub rozlewnię. Odmiany nie są umieszczane w katalogu ponieważ można znaleźć ich nieskończoną ilość.
Nie mam problemów, żeby zgodzić się ze wszystkim co zacytowałem powyżej. W katalogu powinny być wzory, które powstały na zamówienie browaru.
Tylko jak to sprawdzić?
Odmiana Zdarza się, że na pewnym etapie produkcji kapsla powstają różnice w nadruku - są to odmiany. Odmiany jednak nie są traktowane jako osobne wzory ponieważ nie zostały zamówione przez browar lub rozlewnię. Odmiany nie są umieszczane w katalogu ponieważ można znaleźć ich nieskończoną ilość.
Nie mam problemów, żeby zgodzić się ze wszystkim co zacytowałem powyżej. W katalogu powinny być wzory, które powstały na zamówienie browaru.
Tylko jak to sprawdzić?
No dobra, to teraz kwestia kapsli z katalogu z poczekalni.
Mianowicie zdjęcie Brzesko (2241) moim zdaniem nie oddaje stanu faktycznego kapsla i wygląda tak samo jak Brzesko 217 z katalogu.
Białystok (2300), ostatnio nawet znalazłem i myślałem że to ten z poczekalni ale napisano tam że inny kolor żubra, WTF? No i że sygnatura cp na II a ja znalazłem z dap na V, a odwrotka mówi że to kapsel z 2021 roku.
A może doda ktoś zdjęcie porównawcze???
Czyli co jedne kapsle się kwalifikują chociażby do poczekalni a inne są z góry skreślone?
Fakt każdy zbiera co chce, a katalog nie jest wyrocznią ale jakąś wzmiankę że istnieją odmiany można chyba dopisać?
Mianowicie zdjęcie Brzesko (2241) moim zdaniem nie oddaje stanu faktycznego kapsla i wygląda tak samo jak Brzesko 217 z katalogu.
Białystok (2300), ostatnio nawet znalazłem i myślałem że to ten z poczekalni ale napisano tam że inny kolor żubra, WTF? No i że sygnatura cp na II a ja znalazłem z dap na V, a odwrotka mówi że to kapsel z 2021 roku.
A może doda ktoś zdjęcie porównawcze???
Czyli co jedne kapsle się kwalifikują chociażby do poczekalni a inne są z góry skreślone?
Fakt każdy zbiera co chce, a katalog nie jest wyrocznią ale jakąś wzmiankę że istnieją odmiany można chyba dopisać?
Wspomniane przeze Ciebie Brzesko i Żubr to aktualne hity z poczekalni. Wydaje mi się, że nawet trafiłem na butelce odmianę Zateckego 0.0% z poczekalni, bo odcień farby lekko sugeruje na "malowany", zaś tony złotego o 3 warości bitowe różnią się od odcienia złotego z katalogu. Oglądałem ten kapsel pod różnymi kątami i pod różnym oswietleniem i trzeba poświęcić wiele czasu by dotrzeć różnicę, a nie o to chyba w tym chodzi.
A tak już na poważnie to bez sensu jest tworzyć nowe pseudo-wzory, bo wprowadza to tylko bałagan w katalogu.
A tak już na poważnie to bez sensu jest tworzyć nowe pseudo-wzory, bo wprowadza to tylko bałagan w katalogu.
W 100% się z Tobą zgadzam.Patryk pisze: ↑23 lutego 2021, 14:01 Wspomniane przeze Ciebie Brzesko i Żubr to aktualne hity z poczekalni. Wydaje mi się, że nawet trafiłem na butelce odmianę Zateckego 0.0% z poczekalni, bo odcień farby lekko sugeruje na "malowany", zaś tony złotego o 3 warości bitowe różnią się od odcienia złotego z katalogu. Oglądałem ten kapsel pod różnymi kątami i pod różnym oswietleniem i trzeba poświęcić wiele czasu by dotrzeć różnicę, a nie o to chyba w tym chodzi.
Idąc w stronę "czy browar zamówił taki wzór" można zapytać czy browary specjalnie zamawiają ciut mniejsze loga na kapsle czy też chcą aby użyty na kapslu odcień był minimalnie inny, o pół milimetra pogrubiona czcionka? Złożył takie zamówienie świadomie czy to "wina" producenta? Takowe są w katalogu jak nowe. To tak z przymrużeniem oka ;)
Farba na Lublinie ok. Kłócić się nie będę. Ale jak trafię to chętnie do kolekcji dołożę

Pasja przerodziła się w obsesję!
A moja teoria na ten temat jest taka:adam1108 pisze: ↑24 lutego 2021, 10:02Idąc w stronę "czy browar zamówił taki wzór" można zapytać czy browary specjalnie zamawiają ciut mniejsze loga na kapsle czy też chcą aby użyty na kapslu odcień był minimalnie inny, o pół milimetra pogrubiona czcionka? Złożył takie zamówienie świadomie czy to "wina" producenta? Takowe są w katalogu jak nowe. To tak z przymrużeniem oka ;)
Farba na Lublinie ok. Kłócić się nie będę. Ale jak trafię to chętnie do kolekcji dołożę![]()
Browary zamawiają zgodnie ze swoją specyfikacją odpowiednie kapsle ale czasem coś nie pójdzie technicznie przy produkcji kapsla (pomimo dopuszczalnej tolerancji) i wtedy firmy mogą się dogadać:
pomimo różnic w odcieniach a nawet kolorach kapsel może być zaakceptowany przez browar i idzie na piwo
czasem różnica nawet w wielkości nadruku jest akceptowalna i tutaj według mnie takim przykładem jest Browar Warka - proszę zwrócić uwagę na kapsle (wg katalogu z sygnaturami) Warka 141 i 142 zostały zrobione według tego samego założenia projektowego ale kapsel 142 ma grafikę widocznie, mniejszą od 141 (kapsle promocyjne więc następnych dodruków nie było) oraz Warka 148 i czarna Warka Radler - to samo założenie projektowe ale przy niebieskiej Warka 0,0% grafika jest za mała na kapslu i też jak w Warce 142 widać "numer boczny", który zazwyczaj jest na rancie kapsla.
Odcienie, kolory i wielkości grafiki nie przeszkadzają widocznie w zaakceptowania takiego lekko odbiegającego od założenia projektowego kapsla i nakładaniu go na butelki z piwem.
A co sądzicie o różnicach w nowych Warkach classic i strong: popiersie generała Pułaskiego jest na strongu większe ale w classicu popiersie jest biało czerwone a w strongu tylko złote - coś tutaj grafik poszalał - niby taki sam projekt ale trochę inaczej (etykiety na butelkach są wykonane według identycznego szablonu a kapsle już nie.
Odmian kolorystycznych ciąg dalszy. Obydwie mutacje dostępne na piwie z tym samym terminem przydatności.
Darujmy sobie te odmiany kolorystyczne raz na zawsze, taka moja dobra rada. Wyjdzie to nam wszystkim na dobre. Sam niedawno odszedłem od zwracania na to uwagi i wywaliłem z kolekcji większość odmian - od razu lepiej się czuję 

https://1drv.ms/f/s!Arqm-0vCoijQaLJ078Oqx-f0oWs - zagraniczne i polskie, piwne i niepiwne, kilka szkieł i wafli - na wymianę tylko za kapsle piwne. ZAPRASZAM!!!
Cisza w tym wątku, więc trzeba coś zamieścić. Browar Piotrków Trybunalski - kapsel z ciemniejszym tłem i jaśniejszym kogutem, a drugi z jaśniejszym tłem i ciemniejszymszym kogutem
Tylko zapomniałem, który kapsel był z dzisiejszego piwa
Ale na 99% ten pierwszy jest z obecnej dystrybucji.
Przepiękna odmiana kolorystyczna ;)MarekB pisze: ↑21 lipca 2021, 19:45 Cisza w tym wątku, więc trzeba coś zamieścić. Browar Piotrków Trybunalski - kapsel z ciemniejszym tłem i jaśniejszym kogutem, a drugi z jaśniejszym tłem i ciemniejszymszym kogutem![]()
ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.