Chwalimy się!
Re: Chwalimy się!
Znalezione, wymiana czy darczyńca? Na razie osobiście znalazłem w tym roku tylko/aż Żubry. Niestety można szukać dalej, bo są dwa warianty 

Odkupione od chcącego zanieść do sklepu celem wymiany na piwo, dostał 10 piw i w zamian otrzymałem kapsle, bosmana mam na wymianę i harnasia też. 4pak niestety tylko jeden był.
-
- Kontaktowanie:
Gdzie znalazłeś
http://pawlosek12.jimdo.com/?logout=1 moja strona
http://katalogkapsli.pl/pokaz.php?kto=pawlosek12 http://katalogkapsli.pl/porownaj.php?zkim=pawlosek12
Czy na plaży w Warszawie można znaleźć stare rzadkie wzory.
http://katalogkapsli.pl/pokaz.php?kto=pawlosek12 http://katalogkapsli.pl/porownaj.php?zkim=pawlosek12
Czy na plaży w Warszawie można znaleźć stare rzadkie wzory.
tych pojedynczych to już mam w ...ale 4-pak też tylko jeden, mało ich w tym roku.
Na razie 2836 Polska-piwne,169 pozostałe piwne 707 odwrotki, 502 inne, 367 serie oraz 577 niepiwne--razem 5214-- ale pracuję nad powiększeniem....a i 2133 na wymianę, na razie.....
To i ja się pochwalę swoimi wymianami. Dwie ostatnie dostawy, w tym sporo dubli z egzotycznych krajów. Będzie się czym wymieniać.
W jednej przesyłce 270 kapsli niebutelkowanych.
W jednej przesyłce 270 kapsli niebutelkowanych.
- Załączniki
-
- P3020014.JPG (44.24 KiB) Przejrzano 16923 razy
-
- P3020013.JPG (44.1 KiB) Przejrzano 16923 razy
-
- P3020012.JPG (58.06 KiB) Przejrzano 16923 razy
-
- P2220003.JPG (50.9 KiB) Przejrzano 16923 razy
http://www.janko.cba.pl Zapraszam do wymiany. Mam 23 000 dziewic.
Aktualizacja z 16 maja 2017. Kapsle przyklejane na klej, próba z pinezkami się nie powiodła. Ogólnie to nie miałem pomysłu jak je przechowywać, a chciałem coś powiesić na ścianę i tak wyszło. Ogólnie jakby ktoś planował podobny zabieg to proponuję przykleić kartki do tablicy i dopiero na nie kapsle. Ułatwi to odrywanie i czyszczenie. Aktualny stan 955. Żałuję, że nie zbierałem powtórek bo jak ostatnio przeglądałem sobie licytacje to niektóre są dosyć sporo warte np. Okuniew 6, Żywiec 70 lub 71 - nie jestem pewny bo sygnatura "dop" jak w 71 ale nie ma numerku. Jak ktoś rozpoznaje jakieś perełki to byłbym wdzięczny o wycenę.

-
Ale mi się trafiło.Tychy 29 z new box III w dziewicy z wymiany zagranicznej.
Fajną Polskę łatwiej wyciągnąć od zagranicznych kolekcjonerów. W Polsce niektórzy kapsle na wymianę zabiorą ze sobą do grobu 

ostatnio w wymianie przygarnąłem 8 kapsli pruskich od wody, ale nad jednym coś mnie tknęło sprawdziłem i proszę --Szczawno- Zdrój--mój najstarszy kapsel w kolekcji jak dotąd.
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2021, 14:45 przez Lokys-71, łącznie zmieniany 1 raz.
Na razie 2836 Polska-piwne,169 pozostałe piwne 707 odwrotki, 502 inne, 367 serie oraz 577 niepiwne--razem 5214-- ale pracuję nad powiększeniem....a i 2133 na wymianę, na razie.....
- glogowianin
Dzis rano otrzymalem przesylke z mojej jak dotad najwiekszej wymiany 430 kapsli. To co mnie cieszy najbardziej, to oczywiscie kapsle hiszpanskie. A radosc jest tym wieksza, poniewaz za jednym zamachem do kolekcji doszlo 16 kapsli z korkiem. Ciekawy przypadek jest z tymi kapslami Cruzcampo w gornych rzedach. Kazdy z nich byl produkowany przez inna firme i albo sama postac , albo beczka na ktorej opiera reke roznia sie od siebie. Podobnie 4 kapsle z Alhambry, rozna wielkosc makowki (chyba to jest makowka) odleglosc miedzy napisamy czy kolor tla.
Ps. Oczywiscie stan moglby byc lepszy ale ci ktorzy zbieraja kapsle z Hiszpanii wiedza ze te wzory bardzo rzadko wystepuja w naturze ;)
Ps. Oczywiscie stan moglby byc lepszy ale ci ktorzy zbieraja kapsle z Hiszpanii wiedza ze te wzory bardzo rzadko wystepuja w naturze ;)
Świetne kapsle! Faktycznie Cruzcampo są inneMint888 pisze: ↑15 czerwca 2021, 14:36 Dzis rano otrzymalem przesylke z mojej jak dotad najwiekszej wymiany 430 kapsli. To co mnie cieszy najbardziej, to oczywiscie kapsle hiszpanskie. A radosc jest tym wieksza, poniewaz za jednym zamachem do kolekcji doszlo 16 kapsli z korkiem. Ciekawy przypadek jest z tymi kapslami Cruzcampo w gornych rzedach. Kazdy z nich byl produkowany przez inna firme i albo sama postac , albo beczka na ktorej opiera reke roznia sie od siebie. Podobnie 4 kapsle z Alhambry, rozna wielkosc makowki (chyba to jest makowka) odleglosc miedzy napisamy czy kolor tla.

ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Dawno mnie tu nie było. Wpadły ostatnio w moje ręce takie sztuki, więc się pochwalę. 

Zaczerpnalem opinii u dwoch hiszpanow z 50cio letnim stazem w kolekcjonerstwie kapsli i w zaleznosci od sygnatury od polowy lat 50tych do drugiej polowy lat 60tych, wiec dosc starePluto pisze: ↑15 czerwca 2021, 18:56Świetne kapsle! Faktycznie Cruzcampo są inneMint888 pisze: ↑15 czerwca 2021, 14:36 Dzis rano otrzymalem przesylke z mojej jak dotad najwiekszej wymiany 430 kapsli. To co mnie cieszy najbardziej, to oczywiscie kapsle hiszpanskie. A radosc jest tym wieksza, poniewaz za jednym zamachem do kolekcji doszlo 16 kapsli z korkiem. Ciekawy przypadek jest z tymi kapslami Cruzcampo w gornych rzedach. Kazdy z nich byl produkowany przez inna firme i albo sama postac , albo beczka na ktorej opiera reke roznia sie od siebie. Podobnie 4 kapsle z Alhambry, rozna wielkosc makowki (chyba to jest makowka) odleglosc miedzy napisamy czy kolor tla.
Ps. Oczywiscie stan moglby byc lepszy ale ci ktorzy zbieraja kapsle z Hiszpanii wiedza ze te wzory bardzo rzadko wystepuja w naturze ;)Gratulacje! Wiesz jakie to lata?
Szkoda że one wszystkie,prócz 1 sztuki,mają jakiś taki "nalot". Patrząc na PL wyżej,żaden nie ma tego czegoś.No ale wspaniałe oczywiście. I jaka ilość za 1 zamachem. ImponująceMint888 pisze: ↑18 czerwca 2021, 16:50Zaczerpnalem opinii u dwoch hiszpanow z 50cio letnim stazem w kolekcjonerstwie kapsli i w zaleznosci od sygnatury od polowy lat 50tych do drugiej polowy lat 60tych, wiec dosc starePluto pisze: ↑15 czerwca 2021, 18:56Świetne kapsle! Faktycznie Cruzcampo są inneMint888 pisze: ↑15 czerwca 2021, 14:36 Dzis rano otrzymalem przesylke z mojej jak dotad najwiekszej wymiany 430 kapsli. To co mnie cieszy najbardziej, to oczywiscie kapsle hiszpanskie. A radosc jest tym wieksza, poniewaz za jednym zamachem do kolekcji doszlo 16 kapsli z korkiem. Ciekawy przypadek jest z tymi kapslami Cruzcampo w gornych rzedach. Kazdy z nich byl produkowany przez inna firme i albo sama postac , albo beczka na ktorej opiera reke roznia sie od siebie. Podobnie 4 kapsle z Alhambry, rozna wielkosc makowki (chyba to jest makowka) odleglosc miedzy napisamy czy kolor tla.
Ps. Oczywiscie stan moglby byc lepszy ale ci ktorzy zbieraja kapsle z Hiszpanii wiedza ze te wzory bardzo rzadko wystepuja w naturze ;)Gratulacje! Wiesz jakie to lata?

Wks Slask! Kocham kapsle!
Tez zaluje, ale niestety z tego co zauwazylem w kolekcjach kilku innych hiszpanow, to jest to staly problem wsrod tak starych kapsli z tego regionu. Ale z tacji tego ze na lepszy stan to raczej nie mam co liczyc to i tak bardzo sie ciesze 

-
Wczoraj byłem na piwie w Szczecinie w plenerze nad Odrą. Nie wiem czy to zasługa pogłębiania toru wodnego czy ostatnich ulew, ale na brzegu pełno doskonale zachowanych śmieci z czasów PRL i zdechlych szczurów. Wśród tych śmieci sporo szkła i puszek. Musiało to chyba gdzieś w mule siedzieć, bo jak wspomniałem stan zachowania jak na wiek tych rzeczy idealny. Na jednej butelce znalazlem kapsel. Bylem pewien, ze przy zdejmowaniu sie pokruszy, ale zszedl idealnie. Przeplukalem go tylko w wodzie i nawet nie wymaga kwasku czy innych zabiegów. Chyba najstarszy w mojej kolekcji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Faktycznie jak na kapsel odnaleziony w naturze to stan swietny 

Muł czy zwykła ziemia doskonale chroni przed dostępem tlenu i przed korozją. Sam w czasie wykopków pod jakieś instalacje znalazłem doskonale zachowane starsze (może nie tak stare jak ten powyższy) kapsle.
-
A tu dowód wyższości rodzimej produkcji nad zachodnia. Znaleziony na butelce obok. W necie znalazłem tylko jego pomaranczowe wersje. Niestety zabki skorodowane i dziura.
Powinieneś się przejść jeszcze po tym brzegu
Fajna zdobycz!

-
Nie bój się, pełne rozpoznanie zrobiłem. Niestety nic więcej nie znalazłem. Często będąc na rybach sprawdzam brzeg i zawsze jakieś stare porcelanki znajdowalem, kapsle jak już się trafiały to kruszyly się w palcach. Teraz jak pogłębiał to musieli ruszyć jakieś osady z czasów tego kapsla.
Sporo fantow leży dla miłośników Starego szkła. Ja niestety nie mam gdzie tego trzymać.
Mógłby ktoś podać przybliżone cena tego kapsla, bo przeżywam, ze mi się najlepszy okaz trafił do kolekcji, a baba się ze mnie śmieje. Chętnie bym ja uświadomił to podejrzewam, ze karpia zrobi
Sporo fantow leży dla miłośników Starego szkła. Ja niestety nie mam gdzie tego trzymać.
Mógłby ktoś podać przybliżone cena tego kapsla, bo przeżywam, ze mi się najlepszy okaz trafił do kolekcji, a baba się ze mnie śmieje. Chętnie bym ja uświadomił to podejrzewam, ze karpia zrobi
https://archiwum.allegro.pl/kategoria/k ... n&order=pdFALUBAZ_ZG pisze: Mógłby ktoś podać przybliżone cena tego kapsla, bo przeżywam, ze mi się najlepszy okaz trafił do kolekcji, a baba się ze mnie śmieje. Chętnie bym ja uświadomił to podejrzewam, ze karpia zrobi
-
No to strzeli karpika jak nic.
Wie ktoś może z jakich to lat, bo nie mogę nic wygooglowac?
Pozdrawiam
Wie ktoś może z jakich to lat, bo nie mogę nic wygooglowac?
Pozdrawiam
Z tego co wiem to ten kapsel chodził na butelkach w drugiej połowie lat 80., ale ręki nie dam sobie uciąć.
Po lewej katalagowa 3, po prawej kapsel który miałem jakiś czas i uznawałem go za "3".
Ale po dłuższym przyjrzeniu się widać różnice w odstępach napisów, różnej twarzy, kształtu włosów, podestu i ułożenia nóg.
Może to być nr 7 (ten z prawej) Co sądzicie ? Rozsądne komentarze bez hejtu ;) nie szukam nowego wzoru, choć mała zagadka jest. Czy to 7 czy nie.
Ale po dłuższym przyjrzeniu się widać różnice w odstępach napisów, różnej twarzy, kształtu włosów, podestu i ułożenia nóg.
Może to być nr 7 (ten z prawej) Co sądzicie ? Rozsądne komentarze bez hejtu ;) nie szukam nowego wzoru, choć mała zagadka jest. Czy to 7 czy nie.
6088 PL
3273 P
x654 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.
3273 P
x654 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.
Szkoda, że mocno zniszczony - moim zdaniem różne wzory.
Jak dla mnie bezsprzecznie 3 i 7 - https://katalogkapsli.pl/img/zdj_piw/va ... 07-008.jpg .
https://1drv.ms/f/s!Arqm-0vCoijQaLJ078Oqx-f0oWs - zagraniczne i polskie, piwne i niepiwne, kilka szkieł i wafli - na wymianę tylko za kapsle piwne. ZAPRASZAM!!!