Kolejka 13
1. Korona Kielce - Stal Mielec 0:2
2. Wisła Płock - Legia Warszawa 2:1
3. Radomiak Radom - Śląsk Wrocław 2:0
4. Lechia Gdańsk - Raków Częstochowa 0:3
5. Warta Poznań - Jagiellonia Białystok 2:0
6. Pogoń Szczecin - Piast Gliwice 1:1
7. Miedź Legnica - Cracovia 1:1
8. Widzew Łódź - Zagłębie Lubin 3:0
9. Górnik Zabrze - Lech Poznań 1:2
Trzynasta kolejka okazała się trudna do nabicia punktów. Wiele spotkań miało wyrównane kursy, natomiast w pozostałych z reguły trymfowali faworyci. W czym więc tkwiła tajemnica
GOJERA? W trafieniu remisu w spotkaniu Pogoń - Piast. Nie dość, że uczynił to jako jedyny w całej stawce, to jeszcze trafił celnie w wynik 1:1 i otrzymał 10,8 punkta. Jest to nie tylko najlepszy strzał spośród Waszych typów, ale również najwyższy punktowy wynik jaki można było przy tych wynikach uzyskać za pojedyncze spotkanie. Nieznacznie wyprzedził on
lowolaka i
krenera. Tak się złożyło, że w towarzystwie tego pierwszego spędziłem ten weekend i widziałem jak sprawdza na bieżąco wyniki i cieszy się ze swoich trafień niczym zawodnik na boisku. To nie jedyny taki przypadek, wszak weekend w tym samym gronie spędzał również
chinet, który zdradził strategię dającą mu jeden z lepszych wyników w klasyfikacji generalnej. Przyznam, że dla mnie jako prowadzącego to ogromna frajda widzieć że Typer wzbudza w Was tak wiele pozytywnych emocji!
Jeśli ktoś może mówić o pechu związanym z trzynastką to jest to z pewnością
chmu. Dotychczasowy lider zajął ostatnie miejsce w tej kolejce i utracił zdobytą w Kolejce 2 pozycję lidera! Strata jest na ten moment minimalna, pytanie jak wygląda psychologiczny aspekt: czy w typowania chmu wkradnie się zdenerwowanie (albo literówki

) czy właśnie w takich okolicznościach pokaże swoje ogromne doświadczenie i udźwignie ciążącą presję? Uchylę rąbka tajemnicy i powiem, że wyliczenie rankingu wszechczasów jest gdzieś przede mną, nawet nie tak daleko. Ale z pewnością mogę powiedzieć że chmu jest jednym z najlepszych graczy z historii ZLT. Jako jedyny wygrał trzy edycje zabawy i jako jedyny (obok wspaniałego
prowadzącego!) może się pochwalić obroną posiadanego mistrzostwa. Za to
Trzeci zwyciężył w premierowej edycji i... na kolejny tytuł czeka do dziś. Starcie zapowiada się znakomicie, a przecież nie można też skreślać szans
Freya71 (około 10 punktów straty) i
chineta (około 20 punktów straty).
Jakiś czas temu powiedziałem sobie, że co kolejkę będę dorzucał jakąś dodatką kategorię statystyczną żeby urozmaicać posty z wynikami. Tym razem jednak jako bonus pojawi się lekka zapowiedź tego co przed nami. Jak być może wiecie, ten weekend spędziłem w miłym kapslowym gronie, w towarzystwie osób które z zaangażowanie bawią się w ZLT jak również z przedstawicielem światka bukmacherskiego. Efektem tego były ożywione dyskusje na temat...
typera na Mistrzostwa Świata 2022 w Katarze! Tak tak, korzystając z przerwy między dwoma ligowymi edycjami sezonu 2022/23 zorganizujemy własny World Cup. Już dziś mogę zdradzic, że choć samo typowanie będzie podobne do tego które znacie, to pobawimy się formatem rozgrywek, a na późniejszym etapie także zakresem tego, co obstawiacie. Ponadto przewidziany jest prolog, w którym pobawimy się w przewidywanie długoterminowe.