Kolejny dzień za nami. Znowu lekko nie było, niczym polskim piłkarzom gdy zajrzeli do rodzimych sportowych mediów. Zaczęło się od remisu Chorwatów z Marokiem. Reprezentanci Europy byli faworytami tego starcia i to dało się odczuć w typach. Kilka remisów jednak było, a nosa miał
daniocaps - lata spędzone na Bałkanach nie poszły na marne, on jedyny wiedział że bramek w tym starciu nie zobaczymy. Podobnie rozkładały się typy w starciu Niemiec z Japonią. Tutaj niespodzianka była jeszcze większa, jednak jak się bawić to na całego.
Delma21 nie tylko jako jedyny postawił na potomków samurajów ale trafił wręcz dokładny wynik. Mocarne 19,2 punkta dało mu najlepszy wynik czwartego dnia mundialu!
Hiszpania przejechała się po Kostaryce 7:0. Wynik może budzić zaskoczenie (nikt tak okazałego zwycięstwa nie zatypował) jednak tryumf podopiecznych Luisa Enrique nikogo nie zdziwił. Nikogo? Nie do końca. Jeden gagatek skuszony kursem 21 postawił na niespodziankę. Chciał żeby mieli go za wizjonera, skończył okrzyknięty wariatem. Kto taki? Nieważne, w naszej zabawie chodzi o wesołą rywalizację a nie jakieś tam punkty.

Na zakończenie dnia Belgia skromnie pokonuje Kanadę i tu mamy schemat dobrze już znany: niemal wszyscy trafili że Belgia, nikt nie trafił że 1:0.
Miało dziś być o prologu i... będzie. Na wstępie zaznaczam iż umieszczono 28 postów i z wyjątkiem opisanego wyżej przypadku
Eow odpowiedzi były kompletne. Zaczynamy od pierwszego pytania czyli TOP4:
Brazylia 26
Francja 19
Argentyna 17
Anglia 11
Belgia 11
Niemcy 9
Hiszpania 7
Portugalia 4
Holandia 4
Urugwaj 1
Serbia 1
Tylko 2 osoby nie znalazły miejsca w swojej czwórce dla Brazylii. Czy Canarinhos są głównym pretendentem do tytułu? Niekoniecznie. W drugim pytaniu należało podać kontynent z którego wywodzić się będzie zwycięzca i tutaj starcie Europa - Ameryka Południowa kończy się rezultaltem 15:13. Tylko te dwa kontynenty były rozpatrywane w pierwszych dwóch pytaniach i niejako ma to historyczne uzasadnienie - reprezentant innego kontynentu nigdy nie wygrał całego turnieju, a ostatnia "egzotyczna" ekipa w najlepszej czwórce to Korea Południowa w 2002, która skąd inąd dotarła do takiego etapu w kontrowersyjnych okolicznościach. Jako nieoczekiwane odpowiedzi możemy więc uznać Urugwaj (to
mój typ na czarnego konia), Serbię (
Frey71) oraz mimo wszystko małą liczbę głosów na Hiszpanię.
Suniemy dalej i bierzemy pod lupę pytania dotyczące naszej kadry.
Czy awansujemy? Równy podział po 14 głosów. Rzeczywistość się z nami zgadza albowiem remis Polaków w pierwszym meczu ani nie zamyka nam drogi do awansu ani bardzo nie pomaga.
Rzut karny dla Polski? Minimalnie na NIE (15 do 13). Tu akurat już wiemy że niczym w amerykańskich wyborach nie zawsze wygrywa opcja na którą zagłosowała większość.
Czy podarujemy rywalom karnego? Duch w narodzie niezbyt silny, 19 na TAK, 9 na NIE.
Czerwona kartka? Tylko co 4 Uczestnik docenił bojowe umiejętności Krychowiaka, Jędrzejczyka czy Glika. Nie można wykluczać że część osób zmieniła swój głos na NIE wiedząc że w kadrze zabraknie Jacka Góralskiego. Polaków dotyczy też pytanie 21:
Czy Szymon Marciniak poprowadził mecz w medalowej fazie turnieju? NIE wygrywa 17:11. Mój głos jest więc w mniejszości, jednak jestem spokojny widząc że tak samo zatypował
krener. Czemu akurat on? Znajdźcie dowolny post tego użytkownika to zrozumiecie.
Pytaniem które sprawiło mi najwięcej problemów było pytanie nr 3 czyli król strzelców. Często bywa tak że największe gwiazdy zawodzą, a mundial rodzi nam nowego goleadora. Salvatore Schillaci, Oleg Salenko, Davor Suker, James Rodriguez...
Kylian Mbappe 8
Leo Messi 4
Harry Kane 3
Romelu Lukaku 3
Neymar 3
Karim Benzema 2
Julian Alvarez 1
Aleksandar Mitrovic 1
Cristiano Ronaldo 1
Lautaro Martinez 1
Memphis Depay 1
Głośnych nazwisk nie brakuje. Przynajmniej dwie osoby więcej chciały początkowo wskazać na Benzemę ale zmieniły typ wiedząc o urazie zdobywcy Złotej Piłki. Bardzo ciekawy typ to Mitrovic. Jego autorem jest
Frey71 więc widzimy że będzie po cichu kibicował Serbom na tym turnieju. Nikt nie wymienił w tej kategorii Lewandowskiego ale optymizmu nie można nam odmówić. Równo połowa uznała że Robert zdobędzie 2 gole, średnio forumowicze wycenili go nawet ciut wyżej bo na 2,18 gola i tylko
krzmos odetchnął z ulgą w 58. minucie wczorajszego starcia, gdyż jako jedyny nie odpowiedział na pytanie
ile ale
czy w ogóle. Nie ukrywam, że w tym samym momencie padł mój plan w postaci duetu z pytaniem 6: Polska miała dostać karnego a Lewy wykorzystać go.
Przechodzimy do pytań dotyczących konkretnych drużyn. Awans do 1/8 finału
drużyny z Afryki uznajemy za pewniaczka, wyłamały się tylko 3 osoby. Mniej optymizmu mamy odnośnie
Azjatów: 10 na TAK, 18 na NIE. Na ten moment jednak to oni wyglądają lepiej za sprawą sensacyjnych wygranych Arabii Saudyjskiej oraz Japonii.
Zwycięzca grupy H? Faworytem Portugalia, 19 głosów, dalej Urugwaj 8 i rodzynek w postaci
Longhera który mocno wierzy w Ghanę.
Drugie miejsce w grupie G? Patrz poniżej bo jest ciekawie.
Trzecie miejsce w "polskiej" grupie? Podobnie jak na boisku remis ze wskazanie na Meksyk (13 głosów przy 12 na Polskę). Poza schemat wyłamali się
Trzeci,
Krzysiek (obaj Arabia Saudyjska oraz
Smok5 (Argentyna). Po pierwszej kolejcie wiemy że nic nie wiemy. Wreszcie
Outisder w grupie B. Można rzec że 3/4 głosów na Iran znalazło uzasadnienie w bęckach jakie dostali od Anglii. Co ciekawe więcej głosów dostała tutaj Anglia (
pawlosek12 oraz
Smok5) niż
moje USA.
Najwięcej goli w grupie strzelić powinni Francuzi (7 głosów). Po 4 osoby wybrały Anglię, Holandię oraz Belgię. Poza schemat wyłamał się
Trzeci wskazując na Danię. Tylko
chinet ma "na kuponie" Hiszpanów którzy wbili dziś 7 bramek. Po drugie stronie (
kto straci najwięcej goli w fazie grupowej) bez szaleństw w stosunku do przedturniejowych oczekiwań: Kanada, Katar oraz ex aequo Arabia Saudyjska, Kostaryka oraz Iran. W rzeczywistości mamy duży rozstrzał: niektóre z tych reprezentacji potwierdziły że odstają od światowej czołówki, inne zaskoczyły swoją grą. Było jeszcze pytanie o
dorobek punktowy Kataru i ci którzy powiedzieli że będą to co najmniej 3 oczka (10 osób na 28) muszą być mocno rozczarowani postawą gospodarzy w starciu z Ekwadorem.
Zostały 4 pytania.
Grupa z największą liczbą goli to pewna loteria więc w odpowiedziach pojawiły się wszystkie dostępne opcje.
E 7
D 6
C 4
F 4
G 3
A 2
H 1
B 1
Na tym etapie mamy już po 10 goli w grupach B oraz E jednak grupy G i H nie rozpoczęły jeszcze rywalizacji.
W finale typujemy średnio 2,57 gola czyli taki dosyć statystyczny wynik. Tylko dwie osoby uznały że finał rozstrzygnie 1 gol (
ja oraz
TOMI), nikt nie pokusił się o 0:0 w regulaminowym czasie gry. Tak samo nikt nie spodziewa się gradu goli, max to 4 trafienia (5 osób).
Na koniec pytania o
dogrywki oraz
konkursy rzutów karnych. Średnia typów to odpowiednio 3,89 i 2,89. Zdradzę Wam że nie chcąc typować w ciemno postanowiłem podejść do sprawy analitycznie i zbadałem przebieg mistrzowskich turniejów poczynając od pierwszego mojego świadomego mundialu czyli Francji 1998. Wyniki jakie mi wyszły (piszę z pamięci) to przeciętnie 5,5 dogrywki oraz 3,125 konkursu rzutów karnych, więc liczymy że piłkarze będą mocno dążyli do rozstrzygnięcia rywalizacji w 90 minutach.
A już jutro podsumujemy Kolejkę 1