Trochę jak w "Klerze" Smarzowskiego. "Chodzi o to, aby zbierać, a nie zebrać i skończyć zbieranie."

Mój Nr 49WiSt pisze: ↑24 lipca 2023, 18:17 Po ostatniej aktualizacji katalogu mam zagwostkę. Nie wiem jaki mam numer Elbląga, czy to 49, a może 49b. Nie mam kapsla do porównania, a na moim sygnatura PAPC jest pomiędzy Ul., a Browarna. Numer 49 sygnaturę ma pod UL., a 49b sygnatura wg. katalogu zaczyna się pod "B" w Browarna. Pytanie, czy któryś z nich ma źle oznaczone położenie sygnatury, czy mój to może już wzór C?
Do tych którzy niby mają w katalogu zaznaczone takie kapsle jak np Łomża 1 itd może napisać maila z prośbą/ żądaniem o zdjęcie tego kapsla z obu stron w dobrych warunkach ?PawelG pisze: ↑24 lipca 2023, 20:14 Tak jak ktoś wspominał, razi niekonsekwencja zmian, wyrzucanie pewnych wzorów tytułem bycia odmianami, a następnie dodawanie innych odmian jako nowe wzory.
Czy z Katalogu wypadną wszystkie wzory, które znane są wyłącznie jako dziewice - Łomża 1, Metex 4 i 5, Bydgoszcz 39, Sierpc 4, Zabrze 2, itd.?
Masz numer 49.kobejasi pisze: ↑24 lipca 2023, 18:54Mój Nr 49WiSt pisze: ↑24 lipca 2023, 18:17 Po ostatniej aktualizacji katalogu mam zagwostkę. Nie wiem jaki mam numer Elbląga, czy to 49, a może 49b. Nie mam kapsla do porównania, a na moim sygnatura PAPC jest pomiędzy Ul., a Browarna. Numer 49 sygnaturę ma pod UL., a 49b sygnatura wg. katalogu zaczyna się pod "B" w Browarna. Pytanie, czy któryś z nich ma źle oznaczone położenie sygnatury, czy mój to może już wzór C?
Czy z powodu grubszej czcionki, napis względem sygnatury, czy awersu kapsla jest przesunięty? Możesz przesłać zdjęcia?kobejasi pisze: ↑25 lipca 2023, 20:46 Dalej sprawdzając nowe wzory, dopatrzyłem się szczegółu w Elbląg 44. Tekst na koronie zwykła czcionka i pogrubiona (szczególnie widać różnicę na cyfrach i literach o) . Kolor tła lekko różniący się.
Można dodać jako odmianę.
P. S. Sulimar 12 i 13 podobny temat, wzory powinny zostać połączone.
Chojnów nie jest tylko odmianą kolorystyczną. Propozycja dla Wismata - może warto by było dodać zdjęcie porównawcze na podobieństwo tego, które zrobił p. Robert Szyndel na swojej stronie (udostępniam je za zgodą p. Roberta).Krzysiek pisze: ↑23 lipca 2023, 22:13 Kompletnie nie kumam, jaki jest sens obecnych działań. Wyrzucamy kapsel z Olsztyna, bo jest odmianą kolorystyczną. W tym samym czasie dokładamy jako nowe wzory odmiany w Chojnowie i Lwówku. Wyrzucamy błędodruk z Wrocławia który miała tylko jedna osoba, dodajemy błędodruk z Gdańska który ma tylko jedna osoba. Swoją drogą ten ostatni przypadek to taki symbol zmiany osoby decyzyjnej w katalogu.![]()
Też posiadam Bydgoszcz 29 malowany.
Zgadzam się z Radkiem w temacie tego Gdańska. Jest to na pewno wyblakły. Podobnie jest też z lwówek 6b, tam będzie ten sam temat.Radekj7 pisze: ↑26 lipca 2023, 20:25 Ostatnio miałem na głowie trochę innych spraw więc hobby musiało poczekać... Dodanie kolejnej tury starych-nowych wzorów zmotywowało mnie do wygospodarowania czasu na analizę dubli (przepraszam Wismat bo wiem, że włożyłeś dużo pracy w opracowanie tych zmian), ale akurat Gdańsk 20b to jest wyblak numeru 21.
Piszę to z pełnym przekonaniem gdyż mam wyblak nr 21, który za jakieś 5-6 miesięcy na słońcu będzie już nr 20b. Sami oceńcie - tylko ząbki muszą jeszcze "oddać" kolor...
Nie nazwałem tego kapsla odmianą kolorystyczną. W moim odczuciu kapsel jest po prostu odmianą. Odmiana nie musi tyczyć się jedynie kolorów - chodzi o sytuację gdy mamy do czynienia z różnicami, które są na tyle małe lub słabe, że nie powinny decydować o powstaniu nowego wzoru. W tym przypadku mamy 3 drobne różnice:Radekj7 pisze: ↑26 lipca 2023, 20:13Chojnów nie jest tylko odmianą kolorystyczną.Krzysiek pisze: ↑23 lipca 2023, 22:13 Kompletnie nie kumam, jaki jest sens obecnych działań. Wyrzucamy kapsel z Olsztyna, bo jest odmianą kolorystyczną. W tym samym czasie dokładamy jako nowe wzory odmiany w Chojnowie i Lwówku. Wyrzucamy błędodruk z Wrocławia który miała tylko jedna osoba, dodajemy błędodruk z Gdańska który ma tylko jedna osoba. Swoją drogą ten ostatni przypadek to taki symbol zmiany osoby decyzyjnej w katalogu.![]()
Jestem w posiadaniu Norm Branżowych pochodzących z już zamkniętego polskiego browaru. Normy m.in. dotyczą produkcji 'zamknięć koronowych' oraz innych zakresów produkcji piwa (mam ich z 15 różnych - od słodów po beczki i skrzynki na piwo). Zaczynaja się BN-74... lub BN-81... itd.Krzysiek pisze: ↑26 lipca 2023, 23:53(...) Prędzej czy później pojawi się ktoś, kto trafi kapsel "pomiędzy" i nie będzie wiedział jak go zaklasyfikować. (...)Radekj7 pisze: ↑26 lipca 2023, 20:13Chojnów nie jest tylko odmianą kolorystyczną.Krzysiek pisze: ↑23 lipca 2023, 22:13 Kompletnie nie kumam, jaki jest sens obecnych działań. Wyrzucamy kapsel z Olsztyna, bo jest odmianą kolorystyczną. W tym samym czasie dokładamy jako nowe wzory odmiany w Chojnowie i Lwówku. Wyrzucamy błędodruk z Wrocławia który miała tylko jedna osoba, dodajemy błędodruk z Gdańska który ma tylko jedna osoba. Swoją drogą ten ostatni przypadek to taki symbol zmiany osoby decyzyjnej w katalogu.![]()
Okazało się że mam obydwie wersje. Do tej pory nie zauważałem różnicy i mógłbym bez tego rozróżnienia wzorów żyć dalej.
Fajnie by było zobaczyć ten przypadek na żywo na którejś z giełd i ewentualnie go zeskanować. Widzę też, że ząbki ma obdrapane - możliwe, że tam mogla być sygnatura
Bydgoszcz 29 myślę, że jest do rozważenia, jeśli faktycznie na żywo ocenimy że to złota farba, a nie inny rodzaj blachy.