Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bart

Re: Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

#1351 Post autor: Bart »

Krzysiek pisze: 30 listopada 2024, 13:59 ...dla Polski Premium przyjął zasadę wymiany 1:1 wg katalogu.[/u] Czyli nie dla kombinacji typu 3 niezłe za 1 zajebisty + 2 przeciętne. Dzisiejsze wymiany są zdominowane przez katalogowe wartości, praktycznie niemożliwa jest wymiana z dużą dysproporcją, więc niech Paczka działa w myśl tych samych zasad.
Pełna zgoda. Jednak żeby nie był to zamknięty zbiór - dopuściłbym wymiany gdzie ktoś dokłada coś ekstra od siebie. Wymieniam 1:1 ale wrzucając np. 1 sztukę ekstra jest 1:2. Tutaj działa ta zasada, że kapsel wyciągnięty musi ważyć tyle samo co wkładany.
Krzysiek pisze: 30 listopada 2024, 13:59 Odwrotki: Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Nie wiem jak wygląda sytuacja w paczce, czysto teoretycznie nie widzę sensu, żeby w paczce były popularne niewygrane odwrotki z konkursów. Zapraszam odwrotkowców do dyskusji i sugestii.
Nie zbieram odwrotek. W dotychczasowej edycji paczki z założenia miały to być kapsle np. wygrane. Przyznaję się, ze do tej kategorii nawet nie zaglądałem ale nie chodziło o to aby zwykła masówka spod ławki typu "graj dalej" zajmowała miejsce.
Krzysiek pisze: 30 listopada 2024, 13:59 Pozostałe Piwne/Inne:..Powstaje pytanie: Pozostałe Piwne za Pozostałe Piwne oraz Inne za Inne czy też łączymy te grupy w jedno?
Zobaczymy jak to finalnie wyjdzie i jak głęboka będzie reforma. Dla uproszczenia poświęciłbym ten dział i zostawiłbym go jako połączony.

Jeżeli chodzi o serie, to jeśli mają zostać, powinny być traktowane jak odwrotki, czyli bez popularnych wzorów.
Podoba mi się pomysł z nowościami. Warto go rozpatrzyć.

FALUBAZ_ZG

#1352 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Wymienilem:
11 polskich butelkowanych
2 polskie niebutelkowane
3 egzotyczne butelkowane
7 z serii
60 zagranicznych butelkowanych

Starszych nie ruszałem więc poprzednie fotki pozostają aktualne.

Pozdrawiam
Załączniki
20241209_180849.jpg
20241209_181702.jpg

Awatar użytkownika
hubn

#1353 Post autor: hubn »

Paczka forumowa dotarła do mnie. Po raz pierwszy miałem okazję skorzystać z jej dobrodziejstw.
Wymieniłem:
- polskie starsze butelkowane 18 szt
- polskie butelkowane 25 szt
- polskie niebutelkowane starsze 1 szt
- polskie niebutelkowane 11 zt
- serie 19 szt
- zagranicy nie otwierałem
Załączniki
2.jpeg
1.jpeg

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1354 Post autor: Krzysiek »

Paczka dzisiaj powinna być u mnie i zabieram się do porządków. Pierwotnie myślałem, że po świętach ruszy dalej, ale dociera do mnie nieco później niż zakładałem, a też nie chcę na szybko działać więc rzucam terminem: po 3 Królach. :)

Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia nad wsparciem forumowej paczki to teraz jest właściwy moment, kapsle zdążą do mnie dojść zanim puszczę paczkę dalej.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1355 Post autor: Krzysiek »

No dobra...
Zacząłem pracę nad paczką. Na pierwszy rzut poszła zwykła Polska. Postanowiłem sprawdzać kapsle wg katalogowej popularności. W pierwszej chwili przyjąłem 70% jako wartość graniczną, dosyć szybko obniżyłem poprzeczkę do 75%. Jak wygląda sytuacja po 2 tackach? Załączam zdjęcie. Tylko 4 pierwsze kapsle (od Bocka do Polskiego Piwa) oraz 4 ostatnie (od Gościszewa 30 Lat do czerwonego Desperadosa) spełniają te kryteria, przy czym większość z nich jest właśnie w przedziale 70%-75%.

Trochę załamka, może dlatego że ja patrzę na takie kapsle pod kątem wymienialności z zagranicą, a tu się okazuje że patrząc przez pryzmat naszego rynku to te kapsle wszyscy mają. Średnia wartość kapsla na zdjęciu przekracza 80%, przy czym 90% to górna granica (tzn. że brakujące 10% nie stanowią ludzie którzy poszukują danego kapsla, lecz osoby które mają konto w katalogu ale nie uzupełniają kolekcji). Pierwsza tacka wydawała mi się niemiarodajna przez to że skupiała się wokół kapsli z Żywca i jego marek, ale na drugiej, na której mamy więcej browarów spoza koncernowych grup, sytuacja się powtarza. No nic to, grzebię dalej.

Na szybko nasuwa mi się taki wniosek, że paczka będzie ewoluowała w kierunku kapsli zagranicznych. Raz że pula kapsli jest większa i gwarantuje większą rotację w paczce. Dwa, że dostępność kapsli polskich jest obecnie praktycznie nieograniczona: bardzo rzadko trafiają się kapsle dostępne tylko regionalnie, a i tak wielu kolekcjonerów zdobywa część nowości zanim ujrzą one butelkę w browarze. :mrgreen:
Załączniki
465383880_1101225211272637_8538485829605186423_n.jpg

Awatar użytkownika
Bart

#1356 Post autor: Bart »

Kilka słów odnośnie paczki.
Wstrzymujemy zabawę na dłużej niż planował Krzysiek.
Ogrom pracy jest naprawdę duży. Krzysiek podszedł do tematu bardzo poważnie. W pierwszej kolejności wyleciały popularesy i duble.
Paczka teraz jest "chuda" i żeby to wszystko miało sens musi zostać odpowiednio uzupełniona.
Jednym z pomysłów są aktualne i przyszłe wymiany, które Krzysiek aktualnie wdraża specjalnie pod paczkę. W tym temacie (zagranica) będzie naprawdę fajnie bo kierunki wymian są nie tylko europejskie. Właśnie na to potrzeba najwięcej czasu.

Co do polskich to sytuacja jest trudniejsza ze względu na możliwość pozyskania kapsli.
Mamy odzew kilku osób, które już wysłały lub dostarczyły Krzyśkowi kapsle. W "kolejce" są jeszcze 2-3 zadeklarowane osoby. Wielkie DZIĘKI!

Z tego miejsca chciałbym zaapelować do tych kolekcjonerów, którzy wybierają się na Green Caps Day (18.01.2025) oraz są w stanie wesprzeć zabawę! (kontakt z Krzyśkiem). Wszyscy, którzy dołożą cegiełkę w postaci kapsli dostaną możliwość zapisania się na listę w pierwszej kolejności.
Wszystkie kroki spowodują, że Paczka będzie atrakcyjna. Zobaczycie sami po pierwszych zdjęciach!

Myślę, że warto docenić wkład pracy i zaangażowania Krzyśka w NASZĄ zabawę! Za to mega szacunek!
Właśnie dlatego jeszcze raz proszę Was o wiatr w żagle dla niego bo to rzeczywiście pomaga.
Kontakt z Krzyśkiem dla chcących wesprzeć - przez forum oraz osobisty na spotkaniach (GKD II, ZK itp.)

P.S. Krzysiek w wolnej chwili wpisz osoby (lub same miasta żeby jeszcze podtrzymać nutkę ciekawości), które już dostarczyły kapsle do paczki :)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1357 Post autor: Krzysiek »

Na razie napiszę tylko tak na szybko, a za kilka dni zdam obszerniejszą relację. Istotnie z paczki wylatuje dużo kapsli. Przy ustaleniu 70% jako granicy dla zwykłej Polski ostanie się niewiele. Z Europy też wypada sporo popularesów, chociaż tutaj sytuacja wygląda lepiej. Aktualnie jestem w zagranicy opisanej jako starsza, tutaj wygląda to całkiem nieźle. Część przeleci do zwykłej zagranicy, część do premium zagranicy, niemniej te kapsle póki co w 100% spełniają kryterium poniżej 300 posiadaczy na CCI. Starszej Polski jeszcze nie ruszałem, podejrzewam że tutaj nastąpi podobny podział jak w starszej zagranicy. Przede mną także tacki z "egzotyką", obserwując zdjęcia w temacie widzę że tutaj zadzieje się prawdopodobnie wszystko: część wyleci w ogóle, sporo kapsli trafi do zwykłej zagranicy, ale będą też lepsze kapsle.

Tak jak wspomniał Bart, samo posprzątanie paczki nie jest dużym problemem. Chodzi o to, żeby chociaż częściowo wypełnić powstałe braki. Zamierzam popracować nad wymienieniem chociaż części usuniętych kapsli na coś wartościowego dla paczki. Pewne pomysły już świtają w mojej głowie, ale o tym niebawem.

Również zachęcam do wsparcia paczki kapslami od siebie. Przyjmujemy co łaska. :D
Zgodnie z sugestią wymieniam (mam nadzieję że o nikim nie zapomniałem) osoby, które już przekazały kapslową darowiznę, może to zachęci kolejne osoby.
Są to: Bart, PawelG, Andrzej Skubisz, Patryk, Brat_Piwny. Kolejne nicki powinny pojawić się niebawem. :)

PS. Nie zastanawialiśmy się jeszcze jak długo potrwa przerwa. Dopóki będę widział że moje pomysły na pozyskiwanie kapsli działają, dopóty paczka będzie u mnie. Uznaliśmy że nie ma sensu wysyłanie okrojonej paczki i jednoczesne kombinowanie logistyczne nad dokładaniem kapsli które w międzyczasie spłyną do mnie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1358 Post autor: Krzysiek »

No jakoś nie mogę się zabrać za obszerną relację więc polecę punktami:

- ogarnąłem już piwne kapsle w paczce, przede mną niepiwne które cały czas odsuwałem od siebie w związku z potrzebą określenia odrębnych kryteriów jakościowych
- żeby zobrazować skalę czystki w polskich kapslach: przewiduję że na koniec butelkowanej Polski będzie ilościowo tyle, ile "starej" Polski w momencie gdy paczka dotarła do mnie
- zmieniłem nieco planowane przedziały dla polskich kapsli: grupa premium (dobra, plus, lepsza, jak zwał tak zwał) będzie zawierała kapsle poniżej 50%, natomiast zwykła Polska to kapsle z przedziału 50%-70% (włącznie). Statystyki od Wismata oraz własne obserwacje w trakcie identyfikowania kapsli utwierdziły mnie w przekonaniu że w tym drugim przedziale znajdzie się sporo kapsli
- przesunięcie granicy premium do 50% zwiększy tę kategorię, natomiast zasada wymiany 1:1 wg wartości powinna zapobiec drenażowi lepszych kapsli (a są kapsle poniżej 30% :) )
- niebutelkowane kapsle zostają osobno, niemniej jeśli trafi się w nich kapsel poniżej 50% to trafi do grupy premium (do rozważenia czy będzie podlegał wymianie tylko na niebutelkowany czy dowolny kapsel z tej grupy)
- polskie kapsle stanowią dla mnie pewien problem, ponieważ w odróżnieniu od zagranicy trudno pozyskać je w zamian za kapsle usunięte z paczki - dlatego cały czas liczę na Wasze dobre serce :D

- tym samym przechodzę do zagranicy i tu jest lepiej: sporo kapsli wyleciało z paczki, ale już na starcie jest duża ilość spełniająca wymagania
- utrzymałem pierwotne kryteria czyli grupa premium to poniżej 100 posiadaczy wg CCI, natomiast zwykłe kapsle mieszczą się w przedziale 100-300
- nie będziemy już stosować geograficznego podziału - od początku nie byłem jego fanem, a rozmowy na GCD utwierdziły mnie tylko w przekonaniu że takie kraje jak Brazylia czy Meksyk utraciły już status "egzotyki" ze względu na dużych ruch kolekcjonerski
- tak samo postanowiliśmy z Bartem zlikwidować podział na butelkowane i dziewice - uznaliśmy że grupa zainteresowanych jest nieduża, a też prawdopodobieństwo drenażu niebutelkowanych jest znacznie mniejsze niż w przypadku kapsli polskich

Na koniec dodam, że kapsle usunięte z paczki nadal na nią pracują. Kierunki włoski oraz holenderski są już w drodze (łącznie ~50 kapsli), dopinamy także Meksyk (tutaj na pewno kilkanaście, może coś więcej). W planach jest Australia (i tu może być naprawdę duża wymiana), ponadto będzie USA (przy czym te kapsle dotrą prawdopodobnie dopiero w czerwcu). I na tym pewnie nie koniec. Myślę, że z paczką rozstanę się na początku marca. Poczekam jeszcze na pewno na giełdę w Krakowie, na której będą osoby chcące wesprzeć paczkę - w ten sposób nie będę generował im kosztów oraz zamieszania związanego z wysyłką.

Na razie tyle, zachęcam do wspierania paczki zarówno kapslami, jak i słowem tutaj. Zarówno dobrym, jak i krytycznym. :cisza:

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1359 Post autor: Serek »

Zapowiada się dobrze!!! :cool:

Czy mógłbyś nieco rozwinąć wątek PL Dziewic. Pytam, bo jestem żywo zainteresowany tą grupą. Czy te wspomniane 50% jako wstęp do grupy premium, odnosi się do ogółu posiadaczy, czy tylko posiadaczy wersji niebutelkowanych?

A tak z czystej ciekawości, co z pozostałymi kategoriami jak PL Kolekcjonerskie, Odwrotki, Niepiwne i Serie?
Czy są już poczynione jakieś konkretne ustalenia?

Awatar użytkownika
Bart

#1360 Post autor: Bart »

Na tą chwilę kapsle PL niebutelkowane zostają na starych zasadach. Wysłałem Krzyśkowi zdjęcie tacki z 2022 roku i w ten sposób nastąpi naturalna selekcja. Kapsle, które są w paczce i będą na zdjęciu prawdopodobnie wylecą.
Serek pisze: 25 stycznia 2025, 07:28 Zapowiada się dobrze!!! :cool:
No ba :)

Krzysiek szacunek z za całokształt i ogrom pracy którą ciągle wkładasz!
Jestem przekonany, że start paczki tym razem będzie fajną zachętą dla wszystkich! O ile w kapslach Polskich nie nastąpi duża zmiana to w zagranicy już kolosalna!
Jak ktoś ma ochotę wesprzeć ogromne starania Krzyśka to naprawdę zachęcam do kontaktu i przekazania czegoś od siebie.
Takie drobne gesty dają dużo wiatru w żagle i sprawiają, że CHCE się jeszcze mocniej :) Zróbmy coś fajnego razem!

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1361 Post autor: Krzysiek »

Serek pisze: 25 stycznia 2025, 07:28 Czy mógłbyś nieco rozwinąć wątek PL Dziewic. Pytam, bo jestem żywo zainteresowany tą grupą. Czy te wspomniane 50% jako wstęp do grupy premium, odnosi się do ogółu posiadaczy, czy tylko posiadaczy wersji niebutelkowanych?
Nie mam zaufania do oznaczania niebutelkowanych kapsli w katalogu. Nie wszyscy z tego korzystają (sam jestem takim przykładem), a z kolei korzystanie nie oznacza że polujesz na niebutelkowane. Dlatego mój pomysł jest taki:
Kapsle niebutelkowane poniżej 50% lądują na tacce Premium, możemy ustalić, że podlegają wymianie tylko na inne niebutelkowane kapsle poniżej 50%. To chyba dobre rozwiązanie bo eliminuje ryzyko wymiany takiego kapsla za byle co. A z kolei jeśli mamy przypadek typu Argus Unfiltered (kapsel poniżej 50% który nie ma praktycznie żadnej wartości dodanej jako dziewica) to wciąż może on stanowić łakomy kąsek generalnie jako kapsel.
Jeśli chodzi o pozostałe kapsle, to pytanie do Ciebie Serek, tudzież do Wersy czy Tomka: czy w przypadku pozostałych kapsli warto zastosować granicę procentową i odrzucać kapsle powyżej pewnej wartości, czy też w przypadku dziewic nie będzie to miało zastosowania (bo przykładowo kapsel mający 80% może jednocześnie być całkiem niezłą dziewicą)

Serek pisze: 25 stycznia 2025, 07:28 A tak z czystej ciekawości, co z pozostałymi kategoriami jak PL Kolekcjonerskie, Odwrotki, Niepiwne i Serie?
Czy są już poczynione jakieś konkretne ustalenia?
Tych segmentów jeszcze nie ruszałem.
Niepiwne: Tutaj będzie kwestia ustalenia przedziałów odpowiadających piwnym 50%/70% dla Polski oraz 100/300 dla zagranicy. Konsultuję się z kolekcjonerami niepiwnych w tej sprawie. W przypadku zagranicy spokojnie dopuszczam możliwość wymiany piwnych na niepiwne i vice versa. Pytanie co sądzicie o takim rozwiązaniu dla polskich kapsli.
Kolekcjonerskie: Myślę, że tutaj należy zastosować taki manewr jak w dziewicach, tzn. znaleźć zdjęcie sprzed 2-3 lat, wyczyścić tackę z tego co od tamtej pory nie znalazło chętnego i niech dalej sobie krążą. Do tej kategorii dodałbym Pozostałe Piwne. Ta kategoria niestety ma dużą rozpiętość, od totalnie uczciwych kapsli których jedynym grzechem jest tampodruk do wzorów drukowanych w każdym odcieniu tęczy oraz kapsli, które mają jawnie komercyjny cel.
Odwrotki: Sugeruję eliminację niewygranych promocyjnych odwrotek. W paczce zostaną więc wygrane oraz serie.
Serie: Wg mnie granica 70%. Bez sensu żeby w paczce jeździły zielone Żubry, Jabłonowo, pierwsze Graj w Kolory czy nawet te popularniejsze flagi z Carlsberga. I chyba tyle ze zmian, bo z kolei w tym dziale mało jest kapsli poniżej 50%. Tak naprawdę tylko Królewskie oraz żużlowcy z Witnicy i w obu przypadkach mówimy o wartości 40%+. Kormoranów nie liczę, one mają zaniżone procenty bo część kolekcjonerów ich nie uznaje. Nie zaglądałem czy są już w paczce, ale dopuściłbym nieuwzględniane przez katalog serie z 2007 roku (Konstancin/Kormoran).

Awatar użytkownika
Bart

#1362 Post autor: Bart »

Mam jeszcze takie przemyślenie...ponieważ wymiany będziemy robić przy pomocy naszego Katalogu (zagranica CCI) konieczne będzie wykupienie abonamentu (najtańsza opcja to chyba 8 zł ?).
Będzie to kolejna "funkcja" PACZKI FORUMOWEJ bo biorąc w niej udział będziemy wspierać rozwój KATALOGU.
Przypomnę, że wcześniejsze "funkcje" to oprócz fajnej zabawy i wymiany kapslami to m.in.
- Zawieranie nowych znajomości do wymian. Szczególnie dla osób, które nie jeżdżą na giełdy i tu wiem o kilku takich przypadkach (pewnie jest tego trochę więcej bo nie ze wszystkimi miałem kontakt)
- Wsparliśmy dublami z paczki 3-4 (nie pamiętam teraz) początkujących kolekcjonerów.
- Do zabawy dołączyliśmy niepisaną zasadę próby dodania osobie po nas, czegoś do kolekcji!
- Ciut rozkręcamy forum a są osoby, które tym żyją (i mają pod górkę chociażby z FB m.in. ja!)...swoją drogą ubolewam, że forum z roku na rok upada.
Jak czegoś nie dopisałem to dopiszcie :)

Ze smutnych (prócz działania forum) wiadomości, to jak zajrzycie na początek tematu paczki...zobaczycie, że kilku aktywnych wtedy kolekcjonerów pod względem stażu na forum (ilość postów) oraz kolekcji (w/g katalogu) przestało zbierać kapsle. Są niewidoczni w katalogu a ich ostatnie logowania na forum to już np. 2 lata.
My jako środowisko (czasami o innym spojrzeniu na nasze hobby!) powinniśmy się wspierać!
Jeżeli robiłeś wymianę z kimś, kto dawno nie był na forum to napisz, zadzwoń do niego. Zapytaj "co słychać" i czy przypadkiem nie potrzebuje kopa w dupę oraz garści nowych kapsli na odmulenie :D a jak pojawi się ktoś nowy to zaproponuj mu "pakiet powitalny".
Paczka ma też za zadanie aby wspierać dobre nawyki. Cieszmy się hobby i jak jest okazja to pomagajmy :)

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1363 Post autor: Serek »

Krzysiek pisze: 26 stycznia 2025, 15:44 Jeśli chodzi o pozostałe kapsle, to pytanie do Ciebie Serek, tudzież do Wersy czy Tomka: czy w przypadku pozostałych kapsli warto zastosować granicę procentową i odrzucać kapsle powyżej pewnej wartości, czy też w przypadku dziewic nie będzie to miało zastosowania (bo przykładowo kapsel mający 80% może jednocześnie być całkiem niezłą dziewicą)
EDIT: Uważam, że dziewice (poza bardzo rzadkimi <50%) powinny pozostawać w kat. PL Dziewice bez względu na procenty popularności z Katalogu. Wystarczy tylko pozbyć się tych które siedzą w Paczce za długo.
Krzysiek pisze: 26 stycznia 2025, 15:44 Niepiwne: Tutaj będzie kwestia ustalenia przedziałów odpowiadających piwnym 50%/70% dla Polski oraz 100/300 dla zagranicy. Konsultuję się z kolekcjonerami niepiwnych w tej sprawie. W przypadku zagranicy spokojnie dopuszczam możliwość wymiany piwnych na niepiwne i vice versa. Pytanie co sądzicie o takim rozwiązaniu dla polskich kapsli.
W sumie niepiwnych nie zbieram i jest mi obojętny rozwój lub regres tych kategorii w paczce.
Uważam jednak że koncepcja umożliwienia wymian piwnych za niepiwne jest problematyczne z tego samego powodu co pomysł wrzucenia PL Dziewic do reszty PL Piwnych.
To kategoria dla wąskiego grona i niech tak zostanie. Trzeba tylko wyeliminować z paczki ew. Powtórki i kapsle które się w niej ewidentnie zasiedziały i już nikt ich nie chce.
Krzysiek pisze: 26 stycznia 2025, 15:44 Kolekcjonerskie: Myślę, że tutaj należy zastosować taki manewr jak w dziewicach, tzn. znaleźć zdjęcie sprzed 2-3 lat, wyczyścić tackę z tego co od tamtej pory nie znalazło chętnego i niech dalej sobie krążą. Do tej kategorii dodałbym Pozostałe Piwne. Ta kategoria niestety ma dużą rozpiętość, od totalnie uczciwych kapsli których jedynym grzechem jest tampodruk do wzorów drukowanych w każdym odcieniu tęczy oraz kapsli, które mają jawnie komercyjny cel.
Już dotychczas większość z "Pozostałych piwnych" już siedziała w tej grupie i, moim zdaniem, tu właśnie jest ich miejsce z tych samych powodów, które podałeś.
Potrzeba tylko pozbyć się powtórek i tyle.
Jest to na tyle mały zbiór, że nie pozbywałbym się na siłę zasiedziałych egzemplarzy.
Krzysiek pisze: 26 stycznia 2025, 15:44 Odwrotki: Sugeruję eliminację niewygranych promocyjnych odwrotek. W paczce zostaną więc wygrane oraz serie.
W sumie to nie mój target, ale zgadzam się z Krzyśkiem w pełnej rozciągłości.
Pozistawiłbym za to rzadsze odwrotki takie jak z piw Wiślackiego i Chorzowskiego lub Luzaka, choć dawno ich w Paczce nie widziałem
Krzysiek pisze: 26 stycznia 2025, 15:44 Serie: Wg mnie granica 70%. Bez sensu żeby w paczce jeździły zielone Żubry, Jabłonowo, pierwsze Graj w Kolory czy nawet te popularniejsze flagi z Carlsberga. I chyba tyle ze zmian, bo z kolei w tym dziale mało jest kapsli poniżej 50%. Tak naprawdę tylko Królewskie oraz żużlowcy z Witnicy i w obu przypadkach mówimy o wartości 40%+. Kormoranów nie liczę, one mają zaniżone procenty bo część kolekcjonerów ich nie uznaje. Nie zaglądałem czy są już w paczce, ale dopuściłbym nieuwzględniane przez katalog serie z 2007 roku (Konstancin/Kormoran).
Serie to serie. Do zostawienia wszystkie oprócz tych popularnych, które wymieniłeś.
Kormorany z Katalogu, czy spoza niego, uważam, że powinny zostać.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2025, 02:14 przez Serek, łącznie zmieniany 1 raz.

wersa
Kontaktowanie:

#1364 Post autor: wersa »

a w sprawie butelkowanych kapsli nie zabieram głosu, bo się nimi nie interesuję.
Wprawdzie sam mam do wymiany, ale i tak chcę je wymienić tylko za dziewice.
Co do niebutelkowanych to sam osobiście już raczej nie liczę na zdobycie wiele w paczce , owszem miałem paczkę i coś tam wpadało.
Sprawdzanie każdego kapsla pod względem procentowym będzie czasochłonne i paczka musi poleżeć u każdego nieco dłużej. Nie ma co poganiać paczki na tempo, lepiej wolniej a dokładniej, tym bardziej, że na razie nie jest długa kolejka chętnych do takich wymian.
Nie można porównywać procentów niebutelkowanych, bo na pewno nie wszyscy mają to odznaczone w katalogu. Wiem, że część osób w katalogu ma zaznaczony jako butelkowany do wymiany , a proponuje mi dać niebutelkowany.
O ile mi wiadomo w katalogu wismat po pewnym czasie dołożył opcję „niebutelkowanych” i zapewne nie wszyscy pozmieniali potem rodzaj swoich kapsli.
Tak więc część kapsli w katalogu zaznaczone jako butelkowane, mogą być faktycznie w formie dziewic.
Moim zdaniem do wymiany nie możemy przyjmować rozróżnienia na butelkowane i dziewice zgodnie z danymi w katalogu. To jest tylko moje zdanie.
Oczywiście faktyczna wymiana powinna się odbywać dziewice za dziewice.
Kapsle z działu inne już odpuściłem z uwagi na ogrom tych kapsli, jak wpadnie to jest, ale bez zapału. Zbliża się giełda w Krakowie, więc tam wpadnie moja porcja kapsli.
Wyrazy uznania dla Krzysia za tak ogromne poświęcenie czasu, jesteś wielki.
http://www.janko.cba.pl Zapraszam do wymiany. Mam 23 000 dziewic.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1365 Post autor: Krzysiek »

Serek pisze:W sumie niepiwnych nie zbieram i jest mi obojętny rozwój lub regres tych kategorii w paczce.
Uważam jednak że koncepcja umożliwienia wymian piwnych za niepiwne jest problematyczne z tego samego powodu co pomysł wrzucenia PL Dziewic do reszty PL Piwnych.
To kategoria dla wąskiego grona i niech tak zostanie. Trzeba tylko wyeliminować z paczki ew. Powtórki i kapsle które się w niej ewidentnie zasiedziały i już nikt ich nie chce.
Tylko różnica jest taka, że wąskie grono kolekcjonerów kapsli niepiwnych jest chyba w 100% zainteresowane również kapslami piwnymi. W zagranicy nie mam wątpliwości że taka możliwość będzie. Widzę to po swoim zbieraniu - czasem omyłkowo wpada mi jakiś niepiwny, wrzucam go w duble i za jakiś czas wymieniam na piwny kapsel. W przypadku polskich kapsli możemy podyskutować, nie znam za bardzo specyfiki zbierania tych kapsli.

Serek pisze:Jest to na tyle mały zbiór, że nie pozbywałbym się na siłę zasiedziałych egzemplarzy.
Ale to jest zaprzeczenie całej idei porządkowania paczki. Właśnie chodzi o to, żeby nie podbijać sztucznie rozmiaru paczkami słabymi kapslami. Ja mam trochę kapsli z działu inne które leżą i zalegają mi, więc mogę podmienić nimi to co jest w paczce od lat. Kolejny pomysł jest taki, że kategorię można rozciągnąć także na zagraniczne kapsle. W tym momencie przede mną leżą:
kapsel z gołą babą z reklamowej serii Modrickiego Korka
fake cap z Pelliconiego, tzw. "homebrewqueen"
Australijski kapsel którego Coopers wypuścił dla piwowarów domowych
A są jeszcze przecież zagraniczne giełdówki czy serie kolekcjonerskie

wersa pisze: 26 stycznia 2025, 21:16 Sprawdzanie każdego kapsla pod względem procentowym będzie czasochłonne i paczka musi poleżeć u każdego nieco dłużej. Nie ma co poganiać paczki na tempo, lepiej wolniej a dokładniej, tym bardziej, że na razie nie jest długa kolejka chętnych do takich wymian.
Już na samym początku mojego knucia odnośnie zmian w paczce usłyszałem od jednego kolekcjonera kontrargument że "ludziom nie będzie się chciało sprawdzać kapsli". Owszem, istnieje takie ryzyko. Niemniej historia paczki pokazuje, że wszelkie uchybienia wyłapywane na zdjęciach były dosyć szybko punktowane w tym temacie. I tak dalej pozostanie. Jako autor zmian sam będę chciał przypilnować tego co się dalej zadzieje z paczką. Powrót do zasad wolnej amerykanki byłby niejako zmarnowaniem czasu, który obecnie poświęcam na paczkę, dlatego nie mogę sobie na to pozwolić. :)
Na pewno największą uwagę poświęcę lepszym kapslom, zarówno polskim jak i zagranicznym. W przypadku zwykłych kapsli zamysł jasno postawionej dolnej granicy był taki, by bez potrzeby sprawdzania eliminować masówkę. W tej sytuacji proponuję obowiązek umieszczenia zdjęć na forum PRZED wysłaniem paczki dalej. Obecnie zdarza się, że zdjęcia pojawiają się w poście który informuje że paczka poszła dalej. Zróbmy więc może inaczej. Wrzucasz zdjęcia, jeśli przez 24h nikt nie będzie miał krytycznych uwag, to wtedy możesz nadać paczkę. Zgadzam się, że pośpiech przy paczce nie ma sensu, lepiej poczekać kilka dni dłużej, a mieć pewność że paczka trzyma standardy jakości.

I teraz widzę to tak: jeśli będziemy na bieżąco dbali o pilnowanie wymian, to nie będzie powodu by nie ufać zawartości paczki. Jedyną kategorią, która będzie wymagała ścisłego pilnowania wymiany będzie lepsza Polska (pozostałe będą dopuszczały wymiany w obrębie kategorii już bez zagłębiania się w dokładne wartości). Dlatego ja szykując tę kategorię naklejam na każdy kapsle od spodu informację w postaci numeru oraz procentów katalogowych. One będą w miarę stałe, więc to powinno ułatwić wymiany.
Z kolei jeśli chodzi o kapsle dokładane do paczki, to nie musimy czekać z nimi aż do nadejścia paczki. Jesteśmy w kolejce i widzimy że paczka idzie do osoby bezpośrednio przed nami, więc możemy wyciągnąć woreczek w dublami i sprawdzić do jakich paczkowych kategorii pasują nasze kapsle.

Dzięki Wam za ciepłe słowa. Wbrew pozorom (i pomijając bałagan) prace nad paczką okazały się całkiem przyjemne, a dokładne sprawdzanie kapsli otworzyło mi oczy na niedostrzegane wcześniej różnice, czego efektem jest całkiem pokaźna ilość kapsli przygotowana do mojej wymiany z paczką. :mrgreen:
Załączniki
474730977_1718477598715018_7129172141394737169_n.jpg

Awatar użytkownika
Bart

#1366 Post autor: Bart »

Krzysiek pisze: 27 stycznia 2025, 19:59 W tej sytuacji proponuję obowiązek umieszczenia zdjęć na forum PRZED wysłaniem paczki dalej.
Była taka propozycja (nie pamiętam od kogo), którą dostałem w prywatnej wiadomości ale wtedy ustaliliśmy, że utworzymy e-mail i pomysł upadł.
Z perspektywy czasu e-mail okazał się dobrym straszakiem ale strasznie angażował czasowo mimo, ze dostęp do skrzynki miały 4 osoby.
Propozycja umieszczania zdjęć oraz akceptacji (24h przed wysłaniem) jest lepsza bo paczka staje się mniej obsługowa a osoba wymieniająca będzie miała pewność, że wszystko jest ok. Jestem za!

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1367 Post autor: Serek »

Bart pisze: 27 stycznia 2025, 20:48 Propozycja umieszczania zdjęć oraz akceptacji (24h przed wysłaniem) jest lepsza bo paczka staje się mniej obsługowa a osoba wymieniająca będzie miała pewność, że wszystko jest ok. Jestem za!
Bardzo dobry pomysł.
W nowych zasadach umieściłbym zapis że jeśli w ciągu 24h od wystawienia zdjęcia nikt nie wniesie zastrzeżeń to wymiana jest zatwierdzona i Paczkę można wysyłać dalej.

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1368 Post autor: Serek »

Krzysiek pisze: 27 stycznia 2025, 19:59
Serek pisze:W sumie niepiwnych nie zbieram i jest mi obojętny rozwój lub regres tych kategorii w paczce.
Tylko różnica jest taka, że wąskie grono kolekcjonerów kapsli niepiwnych jest chyba w 100% zainteresowane również kapslami piwnymi.
Ale po sobie wiem że już odwrotnie niekoniecznie to działa.
A że zbieraczy niepiwnych jest raczej mniej i a jakiś czas może dojść do sytuacji, że niepiwne wydrenują kapsle piwne z paczki.
Dlatego proponuję utrzymać wymiany tylko w ramach danych kategorii.

Mam też mieszane uczucia jeżeli chodzi o pomysł Krzyśka, z dodaniem zagranicznych kolekcjonerskich i serii do polskiego zbioru.

Jeśli zainteresowanie takimi kapslami jest duże to może zasługują one na założenie nowej, odrębnej kategorii"Zagraniczne Kolekcjonerskie/Serie?

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1369 Post autor: Krzysiek »

Dla mnie wszystko, co zawiera się w kategorii "kapsle inne" ma okrutnie niski priorytet. Ale jest pewne grono zainteresowanych, dlatego będą miały swoje miejsce w paczce. Niemniej to będzie na zasadzie wszystko razem i wymieniajcie jak chcecie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1370 Post autor: Krzysiek »

Tym razem wziąłem na warsztat woreczek pt. "złomki". Cudów się nie spodziewam, chociaż mam nadzieję że uda się odratować chociaż kilka kapsli i dołożyć je do paczki. Przerażający jest stan tych kapsli. Już w trakcie prac nad Polską kilka sztuk poleciało do kosza, bo były w stanie uniemożliwiającym identyfikację. Ale tutaj... Generalnie rozumiem i sam wyznaję zasadę, że lepiej mieć kiepski stan w kolekcji niż nie mieć wcale. Ale większości kapsli w tym woreczku bardzo daleko do określenia "słaby stan". To są po prostu śmieci. A już absurdalne jest to, że niektóre z tych złomków nie byłyby niczym interesującym nawet gdyby były w stanie igła... :ble:

Generalnie paczka idzie w kierunku ścisłego wytyczenia co w niej ma się znajdować. Stworzymy zasady określające które kapsle nie są godne wrzucania do środka. A przedłużeniem tej myśli będzie zakaz wrzucania czegokolwiek na zasadzie "bo może ktoś zbiera albo komuś się przyda": złomków, etykiet, podstawek, biletów, PETów, zrywek...
Załączniki
476321163_649707940904930_3208954165039282698_n.jpg
476004297_9712972528765720_2512339171278835183_n.jpg

Awatar użytkownika
PawełN

#1371 Post autor: PawełN »

Te rozplaszczone Pepsi to ja chętnie bym przygarnął, ja mam metody na przywracanie kapslom właściwego kształtu, a tego to akurat chyba nie mam bo wygląda mi to na nr 131. Jakie to miasto?
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1372 Post autor: Krzysiek »

Mały update odnośnie paczki, bo rozpoczął się marzec, w temacie cisza, z mojej strony cisza. :)

Swoje wsparcie zaoferował Kujawsko-Pomorski Klub Birofilów. W jedną stronę powędrowało dużo klamotów z paczki (wszelkiego rodzaju inne zamknięcia, bilety) oraz odwrotki do przeczyszczenia, w drugą dostanę nowe kapsle do paczki. W ramach oszczędności dokonujemy tej wymiany przez sympatycznego kuriera (w tej roli Brat_Piwny), więc dobra dotrą do mnie najpóźniej do końca miesiąca. A że mamy z tatą w drodze 3 wymiany, z każdej z nich coś skapnie do paczki, to możemy jeszcze chwilę się wstrzymać.
Natomiast na tym koniec, dalej reaktywujemy paczkę i ponownie ruszy w Polskę. Zostanie u mnie jeszcze trochę resztek z wyeliminowanych kapsli. Część z nich jest praktycznie niewymienialna, część pewnie znajdzie swoich amatorów w moich wymianach. Dlatego ja dalej będę starał się co jakiś czas zgarniać w swoich wymianach coś do paczki i raz na jakiś czas przekazywać je do paczki osobom które będą ją w przyszłości miały (czy to na giełdach, czy na ZK).

FALUBAZ_ZG

#1373 Post autor: FALUBAZ_ZG »

Dobra, ale kiedy jakiś ostateczny regulamin i kiedy paczka ruszy?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bart

#1374 Post autor: Bart »

Chwila cierpliwości 🙂

Pauza się przydała, teraz po porządkach będzie ciekawiej 😎 no i powoli budzimy się z zimowego snu.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1375 Post autor: Krzysiek »

FALUBAZ_ZG pisze: 12 marca 2025, 12:21 Dobra, ale kiedy jakiś ostateczny regulamin i kiedy paczka ruszy?

Pozdrawiam
Nie chcę rzucać konkretnego terminu bo nie wiem jak to wyjdzie w praniu. Marcowe Kartki powinny odbyć się 27.03. Początki miesiąca mam zawsze ciężkie w pracy, więc będę celował tak, by do terminu Kartek mieć gotową paczkę, do której dorzucę dobroci przyniesione przez Sławka i wypchnę jeszcze przed końcem miesiąca. Dlatego regulamin pojawi się wcześniej tutaj na forum, żeby każdy mógł przeczytać, odnieść się. Czyli celujemy w przyszły tydzień. :)
Tak jak pisaliśmy wcześniej, w pierwszej kolejności udział w paczce zostanie zaoferowany osobom, które wspomogły paczkę w trakcie remontu.
W międzyczasie odezwał się Vilo i zaoferował swoje wsparcie i w ten sposób paczka zyska jeszcze trochę tego, czego najbardziej potrzebuje - kapsli polskich. :)

Awatar użytkownika
Bart

#1376 Post autor: Bart »

Wygląda na to, że wielkimi krokami zbliża się ponowny start paczki :)

Krzysiek jest na etapie pisania regulaminu i ogólnych zasad wymian.

Zostałem poproszony o zebranie wszystkich osób, które wsparły paczkę podczas remontu.
Zgodnie z zapowiedziami będziecie mieli pierwszeństwo uczestnictwa.
Pierwszą osobą do której paczka poleci (również z przyczyn technicznych) będzie KZK16.
Proszę o informację kto z Was chce paczkę po Arku ?
Chciałbym aby uprzywilejowane osoby odezwały się do końca marca.

Ustalimy kolejność a na początku kwietnia otwieramy listę z normalnymi zapisami.

Osoby które wsparły paczkę (serdeczne dzięki!)
KZK16, PawelG, Andrzej Skubisz, Patryk, Brat_Piwny, gwwoeb, Vilo, Lolek, Serek (w trakcie), Krzysiek, Bart

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1377 Post autor: Krzysiek »

Załączam szkic regulaminu który powstał po konsultacji z Bartem. Zapraszam do komentowania i sugerowania ewentualnych poprawek. Dwie sprawy są jeszcze "w trakcie":

1) Dopiero niedawno otrzymałem od Wismata dane dotyczące niepiwnych kapsli, na podstawie których oszacuję jaki poziom procentowy odpowiada progom ustalonym dla kapsli piwnych.
2) Cały czas zastanawiam się, czy nie wyeliminować z serii najpopularniejszych kapsli: zielonych Żubrów, Żywiołów z Braniewa, być może pierwszej serii Graj w Kolory (tej kolorowej). Zapraszam do dyskusji. Tak, nie, za mało, za dużo.

REGULAMIN
1. Udział w paczce jest dobrowolny. Zapisanie się na listę oczekujących oznacza zaakceptowanie poniższego regulaminu.
2. Osoba chcąca otrzymać paczkę musi być jakiś czas na forum lub mieć rekomendację od innego użytkownika. Konieczne jest dopisanie się do listy.
3. Wymiany z paczką odbywają się wedle zasad opisanych poniżej.
4. Do paczki należy włożyć liczbę kapsli równą liczbie kapsli wyjętych. Dodatkowe kapsle są dopuszczalne tylko wówczas, gdy spełniają poniższe warunki oraz stanowią dodatek do wymiany, a nie jej element.
5. Do paczki NIE wrzucamy wszelako rozumianego złomu: kapsli zardzewiałych, wyblakłych, mocno porysowanych lub pogiętych.
6. Do paczki wrzucamy jedynie kapsle spełniające poniższe warunki. NIE wrzucamy niczego innego, tj. PETów, zrywek, zakrętek, pozostałych birofiliów oraz innych przedmiotów.
7. Dokonaną wymianę należy udokumentować zdjęciami kapsli wyjętych oraz włożonych. Zdjęcia powinny zostać umieszczone na forum w odpowiednim temacie.
8. Po zamieszczeniu zdjęć z wymiany na forum należy odczekać 48 godzin w celu weryfikacji wymiany. W przypadku braku sprzeciwów czy uwag po tym okresie należy wysłać paczkę dalej. W przeciwnym razie należy skorygować wymianę tak, by spełniała standardy paczki.
9. Niezastosowanie się do regulaminu paczki może skutkować wykluczeniem z ponownego udziału w niej.

ZASADY WYMIAN
Kapsle polskie butelkowane
Kapsle podzielone są na dwie grupy, wedle popularności danego wzoru określanego przez współczynnik procentowy Katalogu Kapsli Polskich z sygnaturami. Dlatego wskazane jest posiadanie wykupionego abonamentu bądź skonsultowanie się z osobą posiadającą taki dostęp.

Polska Plus - kapsle piwne o wartości poniżej 50% oraz niepiwne o wartości poniżej XXX. W obrębie tej kategorii kapsle wymieniamy w ten sposób, żeby każdy wyjęty z paczki kapsel miał odpowiadający sobie kapsel pośród dołożonych. Przykładowo:
Wyjmuję z paczki kapsle piwne o wartości 21% oraz 44%. W zamian dodaję kapsle o wartości 22% oraz 40% - TAK.
Wyjmuję z paczki kapsle piwne o wartości 21% oraz 44%. W zamian dodaję kapsle o wartości 30% oraz 33% – NIE.
Wiadomo że wymiany co do procenta byłyby bardzo uciążliwe, dlatego niewielkie różnice (zwłaszcza na korzyść paczki!) są dopuszczalne. Każdy z nas dysponuje zdrowym rozsądkiem i będzie w stanie ocenić uczciwość swojej wymiany. A jeśli nie, to forum szybko to wytknie. 😊 W tej kategorii wymieniamy jedynie kapsle piwne na piwne oraz niepiwne na niepiwne.

Polska Standard – kapsle piwne o wartości pomiędzy 50% a 70% (włącznie) oraz niepiwne o wartości XXX. W tej kategorii kapsle wymieniamy po prostu na sztuki. Dopuszczalna jest wymiana piwnych na niepiwne i na odwrót.
Do tej kategorii zaliczamy także wszystkie kapsle dodane do katalogu od początku 2024 roku, niezależnie od katalogowych procentów.

Kapsle polskie niebutelkowane
W przypadku kapsli niebutelkowanych zasady są bardzo podobne. Jedyną różnicą jest brak dolnej granicy dla kapsli Standard. Czyli podział na grupy poniżej 50% oraz powyżej 50% (włącznie). Analogicznie XXX dla niebutelkowanych. Kapsle niebutelkowane wymieniamy w obrębie swojej grupy, jedynie na inne niebutelkowane kapsle.

Serie
Kapsle z serii wymieniamy na sztuki na inne kapsle z serii.

Odwrotki
Odwrotki wymieniamy na sztuki na inne odwrotki. W tej kategorii uznajemy dwa rodzaje odwrotek: obrazki/hasła/litery stanowiące serię oraz wygrane odwrotki z konkursów. Do paczki nie wkładamy niewygranych odwrotek z konkursów

Inne
Do tej grupy zaliczamy kapsle z działów Inne, Pozostałe Piwne, jak również kapsle niedodane do katalogu. Wymiana odbywa się na sztuki, niezależnie od katalogwej kategorii.

Kapsle zagraniczne
Kapsle dzielimy na dwie grupy (z małym wyjątkiem) na podstawie popularności danego kapsla mierzonej ilością kolekcjonerów deklarujących posiadanie danego kapsla na https://crowncaps.info:

Zagranica Plus – poniżej 100 posiadaczy w przypadku piwnych kapsli, poniżej 50 w przypadku niepiwnych
Zagranica Standard – między 100 a 300 (włącznie) w przypadku kapsli piwnych, między 50 a 150 w przypadku niepiwnych. Do tej kategorii zaliczamy także wszystkie kapsle dodane do CCI po 1 stycznia 2024, niezależnie od liczby posiadaczy.
Korki – nazwa mówi chyba sama za siebie

Kapsle wymieniamy na sztuki w obrębie danej grupy. Nie istnieją ograniczenia dotyczące kraju pochodzenia, rodzaju napoju oraz stanu kapsla. Przykładowo:
Butelkowany czeski kapsel z 70 posiadaczami może zostać wymieniony na niebutelkowany niepiwny kapsel z Burkina Faso, oczywiście pod warunkiem że kapsel ten ma na CCI mniej niż 50 osób.
Analogicznie:
Niebutelkowany niepiwny kapsel z Niemiec który na CCI ma 120 kolekcjonerów może zostać wymieniony na butelkowany piwny kapsel z Brazylii pod warunkiem, że kapsel ten mieści się w przedziale od 100 do 300 posiadaczy (oczywiście można dać w zamian kapsel poniżej 100, paczka będzie wdzięczna!).

Podsumowując: wolna amerykanka, pod warunkiem że kapsel wg CCI ma mniej niż 300 osób (150 w przypadku niepiwnych).

DOBRE PRAKTYKI
1. Nie spiesz się z paczką. Lepiej, żeby paczka poleżała kilka dni dłużej, ale żeby wszystko odbyło się zgodnie z zasadami.
2. Będąc zapisanym na liście można się zawczasu przygotować do wizyty paczki, wybrać kapsle które chcemy do niej przeznaczyć, sprawdzić czy spełniają kryteria i jeśli tak, to do jakiej grupy się zaliczają.
3. W przypadku problemów z identyfikacją kapsla (brak dostępu do abonamentu w katalogu, podobne wzory na CCI, trudność w znalezieniu kapsla na CCI) po prostu zapytaj na forum, a ktoś na pewno pomoże
4. Kapsle zagraniczne nie posiadające tekstu możemy znaleźć poprzez opcję „szukanie piktogramu” widoczną na głównej stronie CCI pod wyszukiwarką. Pojawia się wówczas lista kategorii, z której wybieramy elementy widoczne na kapslu (w tym kolory)
5. Kapsle pisane innym alfabetem niż łaciński także możemy znaleźć na CCI. Okienko wyszukiwarki ma po prawej strony małą ikonę klawiatury. Po jej kliknięciu pojawi się klawiatura, która w lewym górnym rogu ma opcję zmiany języka.
6. W spornych sytuacjach przyjmujemy podejście ostrożnościowe, tzn. gdy nie jesteśmy pewni do którego kapsla na CCI przypisać nasz, to wybieramy ten popularniejszy.
7. Miłym zwyczajem naszej zabawy jest próba znalezienia choćby jednego kapsla do kolekcji dla kolejnej osoby na liście. Ponadto paczkę można wykorzystać do uzgodnienia wymiany z następnym kolekcjonerem. 😊

Awatar użytkownika
gwwoeb

#1378 Post autor: gwwoeb »

Wszystko brzmi zachęcająco, dzięki za wielką robotę z Waszej strony. Bardzo chętnie ponownie wezmę udział w paczce, ale ze względu na to, że mój wkład w paczkę był niewielki, mogę poczekać kilka miejsc :).
Odnośnie dobrych praktyk - przy szukaniu kapsli CCI jest jeszcze jedna szybka i dosyć skuteczna opcja - wyszukiwanie zdjęciem.

PawelG

#1379 Post autor: PawelG »

Wielki szacun za robotę.
Nie wiem, czy to się spotka z aprobatą, ale jak wszyscy wiemy, był problem z pogarszającą się momentami jakością paczki. Tzn. ktoś dokładał lepsze kapsle, ktoś inny dokładał gorsze, summa summarum był chyba zjazd na jakości. Proponuję, żeby było zasadą, że dokładamy kapsel o % w Katalogu dowolnie lepszym lub maksymalnie o 1% gorszym (bo nie zawsze da się inaczej). Możliwe odstępstwa, które byłyby konsultowane w wątku na forum (bo np. ciekawy wzór o wyższym % posiadania jest bardziej pożądany niż rzadsza sygnatura).
Wymian będzie mniej, trudno, ale jakość paczki będzie w ten sposób rosła, a o to chodzi.
Jeśli nie spotka się to z aprobatą, to proponuję, żeby mimo wszystko była to nasza niepisana zasada ;)

No i myślę, że stan jest jednak istotny, no i mimo wszystko rozsądek przede wszystkim. Zgodnie z regulaminem, mógłbym wyjąć z paczki (to pewne ekstremum, więc hipotetycznie ;) ) Bojanowo 1 w pięknym stanie (13%, wartość allegrowa 400), a dać w zamian porysowany Kielce eksport 8 (12%, wartość allegrowa - i to w ładnym stanie - 70).

Patryk

#1380 Post autor: Patryk »

WIelkie dzięki Bart oraz Krzysiek za ogromny trud włożony w przygotowanie nowej edycji paczki, regulaminu oraz wszystkich, moim zdaniem, jak najbardziej potrzebnych zmian. Moim skromnym zdaniem paczka po reformie będzie znacznie bardziej atrakcyjna oraz przyciągnie większą ilość kolekcjonerów chcących wziąć udział w zabawie, nawet tych z pokaźniejszą kolekcją. :)

Widać, że wszystko zmierza ku lepszemu. Jeżeli razem będziemy dbać o przestrzeganie regulaminu, a co z tym się wiąże o jakość paczki, to uważam, że pozostanie ona atrakcyjna przynajmniej dla większości kolekcjonerów przez długi czas. :)

ODPOWIEDZ