Nowe foty w Katalogu.

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Arusiak

Nowe foty w Katalogu.

#1 Post autor: Arusiak »

Mam kilka giga zdjęć polskich kapsli niebutelkowanych.
Zdjęcia są dobrej jakości i na białym tle.
Robione w neutralnym świetle, więc kolory nie są przekłamane.
Zdjęcia robione ze statywu, więc widać wszystkie detale, w tym sygnatury.
Mogę je przekazać do ulepszenia Katalogu.

WiSt

Re: Nowe foty w Katalogu.

#2 Post autor: WiSt »

Jestem jak najbardziej za! Już dawno niektóre zdjęcia powinny być podmienione.

Arusiak

#3 Post autor: Arusiak »

Liczyłem na większy entuzjazm i zainteresowanie.

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#4 Post autor: Jacek »

Entuzjazm, to był tutaj ostatnio chyba 15 lat temu 🫠

Awatar użytkownika
hubn

#5 Post autor: hubn »

Ja również jestem za wykorzystaniem Twoich zdjęć ... tylko tak mogę Cię wesprzeć :)

WiSt

#6 Post autor: WiSt »

Widocznie lepiej jest dodać do katalogu ten sam wzór z innym odcieniem blachy, niż nowe zdjęcia oddające faktyczny wygląd kapsla. Po prostu życie...

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#7 Post autor: wismat »

Do katalogu w dziale browary dodaję wyłącznie kapsle, które osobiście zeskanowałem. Powody wielokrotnie powtarzałem. W 2023 po raz pierwszy od wielu lat coś w tym temacie ruszyłem. W zeszłym roku również skanowałem od kilku osób. W grudniu udało mi się zeskanować kolejne kilkadziesiąt lepszych skanów od jednego z kolekcjonerów i mam nadzieję je niedługo podmienić (najwcześniej w marcu).

Jeśli ktokolwiek jest chętny do współpracy, tj. udostępnienia mi do zeskanowania lepszych wzorów to jestem chętny by polepszać zdjęcia. Niestety dla niektórych będzie to rozczarowujące, ale póki prowadzę katalog, nie chcę sprowadzać kolejnego czynnika, który może wpływać na różnice w porównywaniu kapsli.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
Krzysiek

#8 Post autor: Krzysiek »

Opowiem Wam taką dykteryjkę. Wiecie w jaki sposób skończy się zbieranie kapsli w Polsce w takim wydaniu do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni? Po prostu Wismat powie że to pierdoli. I nie będzie już osoby, która przejmie po nim mandżur tak jak on przejął całość od Pawła. Oczywiście na początku wszyscy będą chojraczyć, że niepotrzebny nam katalog, że w ostatnim czasie to i tak schodził ona na psy, że można zbierać bez katalogu. A jednocześnie najsłabsi będą wymiękać, bo już nie będą mieli podane na tacy jakie kapsle wyszły w ostatnim czasie, bo trzeba będzie samodzielnie prowadzić ewidencję, bo nie będzie automatycznego parowania w wymiany. I wraz z odpływem tych osób zaczną podupadać giełdy, te mniejsze w ogóle się zawiną, a na Spotkaniu Kapslarzy będziemy z nostalgią wspominać edycje gdy mieliśmy frekwencję 100+ i fajnych zagranicznych gości. Ktoś powie że Mosiej pierdoli kocopoły, ale ja ani nie jestem stary, ani nie uważam się za doświadczonego kolekcjonera, a przecież pamiętam czasy gdy nikomu nie przychodziła do głowy myśl, by można zrobić spotkanie dla samych kapslarzy. W załączniku podrzucam bardzo uniwersalną grafikę i niestety obawiam się, że dzisiaj jesteśmy między trzecim a czwartym panelem. Dzisiaj kapslarstwo w Polsce ma dwa filary: katalog oraz Krzysia Górskiego. I brak któregokolwiek z nich pogrąży nasze bagienko w ciemnościach. :czytaj:

Arusiak, fajna inicjatywa, chociaż pewne niedociągnięcia są. Zamiast zakładać tutaj temat i domagać się atencji, wystarczyło wysłać na PW Wismatowi kilka zdjęć, które uważasz że wymagają poprawki w katalogu. I dopytać o ich jakość, o to co można poprawić. Niepotrzebne są nowe dramy na forum, bo jak widzisz one szybko przeradzają się w butowanie jedynej osoby, która wkłada pracę w nasz katalog.
Inna sprawa jest taka, że przy wszystkich niedociągnięciach katalogu (a jest ich kurczę wiele) akurat jakość zdjęć nie jest problemem. Oczywiście są pojedyncze fotki do podmiany, wciąż zdarzają się przypadki "podstawionego" zdjęcia. Niemniej ogólny poziom skanów jest naprawdę dobry.
Załączniki
0_X0IJurzM0jxaTmfP.jpg
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
Bart

#9 Post autor: Bart »

Jakiś czas temu miałem rozmowę z Brat_Piwny na temat naszego katalogu. Co by było gdyby przytrafiła się awaria lub wismat odpuściłby temat.
Rozmowa była nawiązaniem do Browar.biz i utraty całej galerii. Od tego zdarzenia Browar.biz praktycznie nie istnieje!
Prawda jest taka, że bez katalogu nasze hobby traci bardzo dużo. Przy wymianach operujemy numeracją, sprawdzamy %, mamy dostęp do statystyk czy identyfikacji itd.
Gdyby nie było katalogu to nie wiem czy jeszcze zbierałbym kapsle! Co tu dużo pisać, jest to jakaś mobilizacja.
Jasne, że są kontrowersje czy nazwijmy to minusy ale katalog to prawdziwy filar. Wszyscy powinniśmy "stwarzać" odpowiednie warunki aby wismat miał ochotę się tym zajmować.

Arusiak

#10 Post autor: Arusiak »

Nie chcę nikogo uszczęśliwiać na siłę. Po prostu wychodzę z taką propozycją.
Wiele osób docenia jakość moich zdjęć.

Awatar użytkownika
Kibi

#11 Post autor: Kibi »

Ale problem nie leży w jakości zdjęć, tylko w powtarzalności parametrów. Jeżeli zdjęcia są robione na tym samym sprzęcie i jednakowych ustawieniach, można próbować szukać różnic, będących podstawą do ustanowienia nowego wzoru, których i tak 95% społeczeństwa nie dostrzega :D.
Moje Grolsche już 168 sztuk !!
Moja Coca Cola - 3017 sztuk!

ODPOWIEDZ