Katalog kapsli polskich
Re: Katalog kapsli polskich
Nie ma wątpliwości, że to dwie różne blachy. Moim zdaniem obydwa powinny być w katalogu. Ale to tylko moje zdanie.
-
Robienie nowego wzoru tylko dlatego, że użyto blachy o innym odcieniu to już patologiczne i sztuczne pompowanie katalogu. Odmiana i tyle.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przecież takich kapsli z różnicą koloru blachy jest w katalogu sporo.
Jeżeli są tu starsi kolekcjonerzy, którzy w latach 80-tych i początku 90-tych mieli doczynienie z blachą, to wiedzą jakie trudności wtedy były z dostępem do blach. Firmy brały to co było na rynku. Nie ważne były normy, ważne było to, żeby było z czego zrobić. Nikt wtedy nie patrzył czy blacha ma srebrny czy złoty ocynk. Ważne było żeby było z czego coś tam zrobić. Dlatego dziwi mnie wydzielenie kapsli matowych, błyszczących, srebrnych i złotych. Dla mnie ten sam wzór na takich blachach powinien być odmianą. Ale jak znam życie, to nie przejdzie. Moim zdaniem, jest tu zbyt dużo kolekcjonerów mających wpływ na katalog, którym zależy na jak największej ilości kapsli w katalogu, a co za tym idzie we własnej kolekcji. Wzór kapsla powinien być jednoznaczny, to znaczy, że nikomu nie jest potrzebny kapsel porównawczy do określenia jego numeru. A obecnie w katalogu jest takich kapsli na tyle dużo, że wymiana na odległość nie jest możliwa w przypadku braku sygnatur czy też tej samej sygnatury w tym samym położeniu.
WiSt pisze: ↑30 stycznia 2025, 20:57 Jeżeli są tu starsi kolekcjonerzy, którzy w latach 80-tych i początku 90-tych mieli doczynienie z blachą, to wiedzą jakie trudności wtedy były z dostępem do blach. Firmy brały to co było na rynku. Nie ważne były normy, ważne było to, żeby było z czego zrobić. Nikt wtedy nie patrzył czy blacha ma srebrny czy złoty ocynk. Ważne było żeby było z czego coś tam zrobić. Dlatego dziwi mnie wydzielenie kapsli matowych, błyszczących, srebrnych i złotych. Dla mnie ten sam wzór na takich blachach powinien być odmianą. Ale jak znam życie, to nie przejdzie. Moim zdaniem, jest tu zbyt dużo kolekcjonerów mających wpływ na katalog, którym zależy na jak największej ilości kapsli w katalogu, a co za tym idzie we własnej kolekcji. Wzór kapsla powinien być jednoznaczny, to znaczy, że nikomu nie jest potrzebny kapsel porównawczy do określenia jego numeru. A obecnie w katalogu jest takich kapsli na tyle dużo, że wymiana na odległość nie jest możliwa w przypadku braku sygnatur czy też tej samej sygnatury w tym samym położeniu.

Zlinczują Cię.
Ja do znudzenia powtarzam, że chore jest dla mnie to, że jako bezsygnaturowiec muszę mieć kapsle z różnymi sygnaturami, żeby znaleźć "różnice" w kapslach z katalogu bez sygnatur...
Tak wiem, każdy zbiera co chce i może użyć opcji "nieposzukiwany"

Zbierajcie sobie co chcecie, nic nam do tego. Ale nie zawracajcie kijem rzeki. Ja się oczywiście biję w pierś bo sam kiedyś wygłaszałem hasła o tym że wzór się zmienia kiedy browar zmienia projekt kapsla. Tylko jak to udowodnić? Logika logiką, ale nie ma jednej wyznaczone granicy. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. Mamy do czynienia z przypadkiem, gdzie różnica jest bardzo wyraźna i bardzo prosta do prawidłowej identyfikacji nawet w przypadku posiadania jednej sztuki. I to powinno nam wystarczyć.
WiSt, fajna historyjka, sam się na nią przez lata łapałem. A teraz opowiedz mi konkretnie historie: browar, numer katalogu i czego brakowało że puszczali na butelkę różne kapsle?
Nie dajmy się zwariować. Rzućmy okiem na Bydgoszcz. Kapsle od 5 do 11. Może to było tak że jak mieli białą farbę to kapsle były białe a jak nie mieli to puszczali "gołe", złote? Początkowe Wrocławie, raz są żółte, raz pomarańczowe, czasem beżowe. Może to nie browar decydował, tylko fabryka na podstawie takiej farby jak udało się skołować? I można dalej tworzyć takie historie, bez poparcie konkretnymi dowodami.
Dzisiaj opowiadamy że złoty a srebrny Żywiec to nie różnica, bo to fabryka dostała taką blachę i innej nie było. A za 25 lat kolejne pokolenie będą wykłócały się że zielone i niebieskie Somersby to ten sam wzór tylko w fabryce po prostu inaczej pokolorowano. ;)
WiSt, fajna historyjka, sam się na nią przez lata łapałem. A teraz opowiedz mi konkretnie historie: browar, numer katalogu i czego brakowało że puszczali na butelkę różne kapsle?
Nie dajmy się zwariować. Rzućmy okiem na Bydgoszcz. Kapsle od 5 do 11. Może to było tak że jak mieli białą farbę to kapsle były białe a jak nie mieli to puszczali "gołe", złote? Początkowe Wrocławie, raz są żółte, raz pomarańczowe, czasem beżowe. Może to nie browar decydował, tylko fabryka na podstawie takiej farby jak udało się skołować? I można dalej tworzyć takie historie, bez poparcie konkretnymi dowodami.
Dzisiaj opowiadamy że złoty a srebrny Żywiec to nie różnica, bo to fabryka dostała taką blachę i innej nie było. A za 25 lat kolejne pokolenie będą wykłócały się że zielone i niebieskie Somersby to ten sam wzór tylko w fabryce po prostu inaczej pokolorowano. ;)
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

-
Za 25 lat to nowe pokolenie będzie się zastanawiać czemu warka 175 i 174 to nie jeden wzór...
Co ciekawe niebieski desperados miał podobna różnice w kolorze jednak tam drugiego numeru nie utworzono...
Pozdrawiam
Co ciekawe niebieski desperados miał podobna różnice w kolorze jednak tam drugiego numeru nie utworzono...
Pozdrawiam
-
Jednolity kolor kapsla a kolor blachy to chyba jest różnica prawda? Kolor blach to i tak jest małe piwo w tym jakie są różnice we wprowadzanych nowych-starych wzorach
Sami wiecie jakie mamy wzory lub inaczej protezy wzorów. Ale stosujmy się do zaleceń zbierajmy jak chcemy i uznajmy co chcemy 

No i za 25 lat trzeba będzie tłumaczyć Tatry: wersję letnią, zimową, jakiś tam inne oznaczenie RGB, milimetrowe przesunięcie na druku. Czekam aż ktoś wynajdzie jakąś kropkę na tym wzorze na tych górach i zostanie przejęte, że to wędrujący turysta.
Pasja przerodziła się w obsesję!
Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.
Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998
Aktualna liczba polskich kapsli bez sygnatur 2618 (stan na 02.03.2025)
Zbieram tylko kapsle butelkowane.
Jestem otwarty na każdą możliwą wymianę
Moje duble: http://forum.katalogkapsli.pl/viewtopic.php?f=2&t=3998
Mniej więcej co pół roku wałkujemy taki temat na forum ("tyż" dobrze bo forum jeszcze żyje). Nigdy wszystkim nie dogodzisz i nigdy nie będzie tak, że wszyscy zaakceptują daną decyzję. Dla mnie osobiście brakuje konsekwencji oraz przedefiniowania pojęcia (lub trzymania się!) "odmiana"
Odmiana Zdarza się, że na pewnym etapie produkcji kapsla powstają różnice w nadruku - są to odmiany. Odmiany jednak nie są traktowane jako osobne wzory ponieważ nie zostały zamówione przez browar lub rozlewnię. Odmiany nie są umieszczane w katalogu ponieważ można znaleźć ich nieskończoną ilość. Do odmian zalicza się: odcienie farb, grubości poszczególnych elementów nadruku, itp.
Jest sporo kapsli, które w jednym przypadku są innym wzorem a w innym tylko odmianą.
Przykład: Leżajsk 6 blacha błyszcząca i odmiana blacha matowa oraz Gdańsk 11 i 12 z takimi samymi różnicami ale są już osobnymi wzorami.
Warka 174 i 175 osobne wzory a Łomża 136 ma w odmianie bardziej rzucającą się odmianę.
Itd...
Chciałoby się dyskusję ukierunkować na właściwe tory i uporządkować to raz na zawsze ale do tego potrzeba wsparcia. Problem polega na tym, że my tu pitu pitu a prawdziwi wyjadacze, ludzie z ogromną wiedzą nie zabierają głosu. Każdy czyta i myśli swoje. Szkoda!
Odmiana Zdarza się, że na pewnym etapie produkcji kapsla powstają różnice w nadruku - są to odmiany. Odmiany jednak nie są traktowane jako osobne wzory ponieważ nie zostały zamówione przez browar lub rozlewnię. Odmiany nie są umieszczane w katalogu ponieważ można znaleźć ich nieskończoną ilość. Do odmian zalicza się: odcienie farb, grubości poszczególnych elementów nadruku, itp.
Jest sporo kapsli, które w jednym przypadku są innym wzorem a w innym tylko odmianą.
Przykład: Leżajsk 6 blacha błyszcząca i odmiana blacha matowa oraz Gdańsk 11 i 12 z takimi samymi różnicami ale są już osobnymi wzorami.
Warka 174 i 175 osobne wzory a Łomża 136 ma w odmianie bardziej rzucającą się odmianę.
Itd...
Chciałoby się dyskusję ukierunkować na właściwe tory i uporządkować to raz na zawsze ale do tego potrzeba wsparcia. Problem polega na tym, że my tu pitu pitu a prawdziwi wyjadacze, ludzie z ogromną wiedzą nie zabierają głosu. Każdy czyta i myśli swoje. Szkoda!
-
Tam gdzie ty widzisz wędrującego turystę, ja widzę narciarza. To powinny być dwa wzory!
Pozdrawiam
To nie jest problem. Prawdziwi wyjadacze traktują katalog jako pomoc a nie wyrocznie i mają w "pompie" czy jakiś kapsel wejdzie do katalogu czy nie.
Wiem! Tylko dla mnie w świecie idealnym (wiem!) zamiast mieć to w pompie to swoją wiedzą mogliby wyprostować kilka spraw.
Zamiast traktować katalog jako nasze dobro i być niego dumnym to kopiemy leżącego.
Jak dla mnie ten Żywiec ze złotą blachą traktowłbym jako osobny wzór (nr 2 katalogowy ma srebrną blachę). Różnica jest.
Dla przykładu ja, na przykład rozróżniam niektóre kapsle pod względem uszczelki, tak więc jak kapsel występuje z korkiem, uszczelką gumową laną i uszczelką gumową zwykłą to trzymam wszystkie 3 jako każdy inny. W myśl zasady każdy zbiera jak chce.
Ale wracając do tematu wolałbym żeby ten Żywiec (ze złotą blachą) dostał nr 2b bo tu różnica jest mocno widoczna niż w przypadku sławetnego Bytowa nr 9 (choć byłem za Bytowem nr 9 to teraz twierdzę, że to dziadostwo).
I jeśli się stanie, że trafi ten Żywiec do katalogu, a inni dalej będą twierdzić, że to pompowanie ilości, to niech go oznaczą jako nieposzukiwany, tak duży problem ? Jprdl awruk.
Dodatkowo rozróżniam też blachy (błyszcząca, matowa, malowana), jeśli by się zdarzyło czysto hipotetycznie, że browar zamawia takie blachy (specjalnie różne) żeby nas wkurwić bo wie o co chodzi, to jak byście dostali informacje od browaru "tak specjalnie używamy innych blach żeby zrobić wam zagadkę bo wiemy jak wygląda świat kolekcjonerski i dla nas są to osobne modele, wzory." Wtedy byśmy byli spokojni ? Ale wiadomo tak się nie stanie. Wracając ponownie za bardzo emocje.
Jestem na tak dla nowych wzorów jeśli różnice są widoczne (wliczając właśnie kolory i wykończenie blachy). Bytów 9 to kurwa straszna pomyłka.
Dyskusje były i będą dalej. Wiadomo ale trzeba rozmawiać żeby wypracować jakiś konsensus. Wiedza jest potrzebna i jeśli trzeba powinno to być jakoś użyte.
Fakt też jest taki, że większość z nas ma takie kapsle o których mała ilość osób wie, które by śmiało mogłybyć osobnymi wzorami lub też potraktowane by były jako ciekawostki.
Faktem też jest, że część ma wywalone graty na to czy kapsel trafi czy nie. Najgorsze i karygodne jest (jeśli tak to działa) jak kapsel się odznaczy jako nieposzukiwany to nieliczy to do statystyki posiadaczy (czyli trzymanie ilości gwiazdek i procentów byle rarytas nie spadł z piedestału) choć to rozumiem z pewnych względów.
Prośba taka już poza tematem, wrzucić te pierwsze kormorany (klowny, cyfry, znaki zodiaku itp) do działu inne na sam dół. Są tacy którzy i tak nie zbierają tego działu albo wybiórczo to dla tych co je zbierają niech one mają swoje miejsce w katalogu jako kapsel uznany.
Swoją drogą każdy z nas chyba by chciał zobaczyć real foto Łomży 1 (sam skan w katalogu mi tu nie wystarczy) i jeszcze to, że nikt tego nie posiada, nosz kurwa ja pierdole.
Wiem emocje, emocje.
Chyba wszyscy chcemy żeby to co jest w katalogu faktycznie istniało, a jeśli jest coś co czeka za dostaniem się do katalogu a są twarde dowody na to że jest, to niech trafi. Dodatkowo jakoś bardziej ustalić zasady wzorów, odmian itp z dopiskiem "jeśli dany kapsel z jakiegoś powodu jest dla Ciebie nieodpowiedni oznacz go jako nieposzukiwany" i po problemie.
Zaraz będzie że za ostro, uspokój się, po co te nerwy. Ale może tak trzeba mocniej poruszyć żeby coś zmienić, ustalić. Więc lepiej rozmawiać i DBAĆ o katalog mimo, że czasem nie każdemu tam coś pasuje.
SZACUNEK się należy za pracę która włożyli i wkładają twórcy tacy jak Bartek, Paweł i Mateusz. Bo jak tu było w innym temacie napisane jak Wismat to rzuci to będziemy w czarnej dupie i tak jak Kononowicz mówi "nie będzie niczego".
Swoją drogą się zastanawiam kiedy trafi do katalogu ten przedwojenny z Torunia za 4,5k i ta PW Bydgoszcz co szybko zniknęła jak szybko się pojawiła
oraz ten tłoczony OKOCIM co był za 8k.
Edit:
PS Swoją drogą też się zastanawiam co to się stanie z tą Tatrą co poszła w zestawie za około 5,5k, co wygląda jak Żywiec 6. Wygląda legitnie, ale kto to wie.
Pozdrawiam
Dla przykładu ja, na przykład rozróżniam niektóre kapsle pod względem uszczelki, tak więc jak kapsel występuje z korkiem, uszczelką gumową laną i uszczelką gumową zwykłą to trzymam wszystkie 3 jako każdy inny. W myśl zasady każdy zbiera jak chce.
Ale wracając do tematu wolałbym żeby ten Żywiec (ze złotą blachą) dostał nr 2b bo tu różnica jest mocno widoczna niż w przypadku sławetnego Bytowa nr 9 (choć byłem za Bytowem nr 9 to teraz twierdzę, że to dziadostwo).
I jeśli się stanie, że trafi ten Żywiec do katalogu, a inni dalej będą twierdzić, że to pompowanie ilości, to niech go oznaczą jako nieposzukiwany, tak duży problem ? Jprdl awruk.
Dodatkowo rozróżniam też blachy (błyszcząca, matowa, malowana), jeśli by się zdarzyło czysto hipotetycznie, że browar zamawia takie blachy (specjalnie różne) żeby nas wkurwić bo wie o co chodzi, to jak byście dostali informacje od browaru "tak specjalnie używamy innych blach żeby zrobić wam zagadkę bo wiemy jak wygląda świat kolekcjonerski i dla nas są to osobne modele, wzory." Wtedy byśmy byli spokojni ? Ale wiadomo tak się nie stanie. Wracając ponownie za bardzo emocje.
Jestem na tak dla nowych wzorów jeśli różnice są widoczne (wliczając właśnie kolory i wykończenie blachy). Bytów 9 to kurwa straszna pomyłka.
Dyskusje były i będą dalej. Wiadomo ale trzeba rozmawiać żeby wypracować jakiś konsensus. Wiedza jest potrzebna i jeśli trzeba powinno to być jakoś użyte.
Fakt też jest taki, że większość z nas ma takie kapsle o których mała ilość osób wie, które by śmiało mogłybyć osobnymi wzorami lub też potraktowane by były jako ciekawostki.
Faktem też jest, że część ma wywalone graty na to czy kapsel trafi czy nie. Najgorsze i karygodne jest (jeśli tak to działa) jak kapsel się odznaczy jako nieposzukiwany to nieliczy to do statystyki posiadaczy (czyli trzymanie ilości gwiazdek i procentów byle rarytas nie spadł z piedestału) choć to rozumiem z pewnych względów.
Prośba taka już poza tematem, wrzucić te pierwsze kormorany (klowny, cyfry, znaki zodiaku itp) do działu inne na sam dół. Są tacy którzy i tak nie zbierają tego działu albo wybiórczo to dla tych co je zbierają niech one mają swoje miejsce w katalogu jako kapsel uznany.
Swoją drogą każdy z nas chyba by chciał zobaczyć real foto Łomży 1 (sam skan w katalogu mi tu nie wystarczy) i jeszcze to, że nikt tego nie posiada, nosz kurwa ja pierdole.
Wiem emocje, emocje.
Chyba wszyscy chcemy żeby to co jest w katalogu faktycznie istniało, a jeśli jest coś co czeka za dostaniem się do katalogu a są twarde dowody na to że jest, to niech trafi. Dodatkowo jakoś bardziej ustalić zasady wzorów, odmian itp z dopiskiem "jeśli dany kapsel z jakiegoś powodu jest dla Ciebie nieodpowiedni oznacz go jako nieposzukiwany" i po problemie.
Zaraz będzie że za ostro, uspokój się, po co te nerwy. Ale może tak trzeba mocniej poruszyć żeby coś zmienić, ustalić. Więc lepiej rozmawiać i DBAĆ o katalog mimo, że czasem nie każdemu tam coś pasuje.
SZACUNEK się należy za pracę która włożyli i wkładają twórcy tacy jak Bartek, Paweł i Mateusz. Bo jak tu było w innym temacie napisane jak Wismat to rzuci to będziemy w czarnej dupie i tak jak Kononowicz mówi "nie będzie niczego".
Swoją drogą się zastanawiam kiedy trafi do katalogu ten przedwojenny z Torunia za 4,5k i ta PW Bydgoszcz co szybko zniknęła jak szybko się pojawiła

Edit:
PS Swoją drogą też się zastanawiam co to się stanie z tą Tatrą co poszła w zestawie za około 5,5k, co wygląda jak Żywiec 6. Wygląda legitnie, ale kto to wie.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 22 lutego 2025, 11:54 przez KZK16, łącznie zmieniany 2 razy.
6075 PL
3270 P
x645 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.
3270 P
x645 N
Ostatnio pisałem z Wismatem na temat katalogowych statystyk. Katalogowe procenty wyliczane są na zasadzie liczba posiadaczy / liczbę zainteresowany (*100%). Osoby zaznaczające kapsel na szaro nie są traktowane jako zainteresowani. Czyli im więcej osób będzie miało ten kapsel na szaro, tym mniejszy będzie mianownik równania, a co za tym idzie statystyka procentowa będzie rosła. Logiczne i jak najbardziej słuszne, ponieważ zapobiega sytuacjom w których katalogowa wartość kapsla rośnie, ponieważ tylko część kolekcjonerów go uznaje.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

A czy ktoś może potwierdzić istnienie dwóch pozostałych odwrotek z tej promocji? Brzesko 84, skoro jest napis graj dalej to jakaś wygrana była. Kojarzy mi się gdzieś, że na jednej był rysunek balona a na drugim chyba samochód.
Dodatkowo w odwrotkach, Bydgoszcz ma zieloną kropkę.
Dodatkowo w odwrotkach, Bydgoszcz ma zieloną kropkę.
6075 PL
3270 P
x645 N
3270 P
x645 N
Dobra to teraz tak, pytanie co z tymi kapslami. Kiedy to trafi do katalogu.
- Załączniki
-
- Screenshot_20250303_025620_Chrome.jpg (86.06 KiB) Przejrzano 49167 razy
-
- Screenshot_20250309_162406_Chrome.jpg (90.28 KiB) Przejrzano 49167 razy
-
- received_660608233068354.jpeg (32.21 KiB) Przejrzano 49167 razy
6075 PL
3270 P
x645 N
3270 P
x645 N
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
Chętnie dodam co najmniej część z nich, jeśli będę mógł je osobiście zeskanować. Jeśli jesteś w ich posiadaniu, odezwij się proszę, może uda się coś zorganizować.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich
Problem polega na tym że tylko 2 z tych kapsli mogę kojarzyć kto ma. Reszta to zagadka. Swoją drogą zapewne więcej kapsli brakuje. Ale temat rzeka.
6075 PL
3270 P
x645 N
3270 P
x645 N
Inna sprawa. Ktoś wesprze wiedzą, stażem starsi kolekcjonerzy ?
W kolekcji mam taką etykietę z browarów Bydgoskich. Norma PN89 świadczy, że to piwo przełomu lat 80/90, tak czy inaczej ta okolica. Czy widoczna w napisie Rozlewnia Stefanex, to może być to samo co kapsel niepiwny Stefanex ? Czy to poprostu zbieżność?
W kolekcji mam taką etykietę z browarów Bydgoskich. Norma PN89 świadczy, że to piwo przełomu lat 80/90, tak czy inaczej ta okolica. Czy widoczna w napisie Rozlewnia Stefanex, to może być to samo co kapsel niepiwny Stefanex ? Czy to poprostu zbieżność?
6075 PL
3270 P
x645 N
3270 P
x645 N
Przeglądam sobie dubelki do Paczki a tu taka sytuacja.
Zabrze nr 24 w 3 odmianach
Z lewej: raczej typowy, dobrze znany z KKP
W środku: inne kolory i chyba nieco inny kształt i rozmiar korony i daty "1860"
Z prawej: rozlane kłosy i napis "BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE" i znów trochę inna korona od dwóch poprzednich.
Zabrze nr 24 w 3 odmianach
Z lewej: raczej typowy, dobrze znany z KKP
W środku: inne kolory i chyba nieco inny kształt i rozmiar korony i daty "1860"
Z prawej: rozlane kłosy i napis "BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE" i znów trochę inna korona od dwóch poprzednich.
Two beers or not two beers... that is the question!
https://katalogkapsli.pl/lista-brakow/Serek
https://katalogkapsli.pl/powtorki/Serek
https://katalogkapsli.pl/lista-brakow/Serek
https://katalogkapsli.pl/powtorki/Serek
Ten ostatni to jest po prostu rozlana farba, widać to po sygnaturze - też jest rozlana. Widać że sito do sitodruku już się mocno zużyło.
Znak towarzyszy zastrzelonych
Ale, prima aprilis mamy dopiero dzisiaj...PawełN pisze:Ten ostatni to jest po prostu rozlana farba, widać to po sygnaturze - też jest rozlana. Widać że sito do sitodruku już się mocno zużyło.

Zwykle wtedy coś się ukazywało ;)
6075 PL
3270 P
x645 N
3270 P
x645 N
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
Przedstawiam najnowszą aktualizację, która za kilka tygodni zostanie wprowadzona do katalogu. Dzięki pomocy Prokomfanza i kilku innych osób w katalogu znacząco poprawi się jakość wielu wzorów 
https://katalogkapsli.pl/browary-podsum ... tualizacji

https://katalogkapsli.pl/browary-podsum ... tualizacji
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich
Super, dobra robota!
Fajnie, że poprawiasz(cie) skany wielu wzorów.
Prośba tylko o:
Fajnie, że poprawiasz(cie) skany wielu wzorów.
Prośba tylko o:
- nie przejaskrawianie skanów kapsli ze srebrnym malowany tłem. Najnowsze wyglądają bardziej na białe niż (wkradł mi się błąd więc musiałem edytować, powinno być:) srebrne
- Szczecin 47 (srebrna wstęga) na poprawionym skanie bardziej przypomina nr 48 ze wstęgą brązową. Nr 47 ma wprawdzie wstęgą metaliczną i ciężko będzie ująć jej "srebrność", ale może w tej sytuacji warto jest zostawić zdjęcie, nie skan?
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2025, 23:32 przez Radekj7, łącznie zmieniany 2 razy.
Z tym Szczecinem 47 zgodzę się. Wstęga wygląda na czarną - a ja mam taki kapsel gdzie brązowa wstęga wyblakła i zrobiła się czarna - wygląda dokładnie jak na tym nowym skanie.
Ja kiedyś wręcz myślałem że ta czarna wstęga to jest jakiś osobny wzór. Gdybym zobaczył to w katalogu, to byłbym już był o tym święcie przekonany.
Ja kiedyś wręcz myślałem że ta czarna wstęga to jest jakiś osobny wzór. Gdybym zobaczył to w katalogu, to byłbym już był o tym święcie przekonany.
Znak towarzyszy zastrzelonych
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
Faktycznie, macie rację. Wyszło dość ciemno. Wrzuciłem nową propozycję (należy odświeżyć stronę).
- Załączniki
-
- PSZ1047_new.jpg (27.19 KiB) Przejrzano 6615 razy