Żywiec 31 i 31a

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Paweł
Administrator

Żywiec 31 i 31a

#1 Post autor: Paweł »

Siemka.
Po lewej katalogowy Żywiec 31, a po prawej wersja bez numeru (większe i grubsze koło zębate, inny kształt drzewek).
Wrzućcie proszę zdjęcia swoich egzemplarzy dla porównania.
Jeśli będzie zainteresowanie do uznania jako nowy wzór, to mogę gdzieś wysłać w celu oględzin na żywo.
20250618_130923.jpg
20250618_130841.jpg

Awatar użytkownika
PawełN

Re: Żywiec 31 i 31a

#2 Post autor: PawełN »

Wygląda na zwyczajnie bardziej rozlaną farbę. Przecież to się zdarzało w starym sitodruku nagminnie. Ja mam taki jeszcze bardziej rozlany. Do tego stopnia, że lewe drzewko nawet się zniekształciło. Farba się rozlewała.
Załączniki
IMG_20250618_140429.jpg
Znak towarzyszy zastrzelonych

Vilo

#3 Post autor: Vilo »

Paweł pisze: 18 czerwca 2025, 12:29 Siemka.
Po lewej katalogowy Żywiec 31, a po prawej wersja bez numeru (większe i grubsze koło zębate, inny kształt drzewek).
Wrzućcie proszę zdjęcia swoich egzemplarzy dla porównania.
Jeśli będzie zainteresowanie do uznania jako nowy wzór, to mogę gdzieś wysłać w celu oględzin na żywo.

20250618_130923.jpg

20250618_130841.jpg
Inny kształt Litery Ż, inny kształt Litery C. Pogrubienie to nie jest rozlana farba, bo na całym kole jest jednakowa szerokość a nie że z jednej strony jest więcej z innej mniej. Dużo różnic. Koła różnią się też wielkością. Różni się też wielkością napis 1856.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#4 Post autor: Krzysiek »

Wszystkie wypisane przez Ciebie różnice wynikają właśnie z owego "rozlania farby". Jestem przekonany, że niegdyś w tym temacie fachowy post popełnił chinet, jednak nie potrafię go odnaleźć. Mowa o poście, chociaż chineta też dawno nie widziałem. :mrgreen:
W skrócie i z pamięci: mocniejsze dociśnięcie matrycy drukarskiej powoduje się rozlanie danego koloru poza obszar który powinien pokryć. W takiej sytuacji farba powinna rozlać się równomiernie we wszystkie strony, powodując efekt grubszego nadruku. Nie będzie więc żadnego przesunięcia. Wszystkie różnice które możemy tu zaobserwować wynikają z większej ilości czerwonej farby.
Zwróćmy uwagę, że ani w dacie, ani w napisie ŻYWIEC nie zmieniła się czcionka. Zachodzą pewne widoczne dla oka różnice, jednak one wynikają z grubości nadruku. W końcu TEN NAPIS oraz TEN NAPIS to jedna i ta sama czcionka. :)
Te Żywce możemy już śmiało zaklasyfikować jako stare kapsle. A w przypadku drobnych różnic na starych kapslach od razu powinna się zapalać czerwona lampka. Mniejszy nacisk na jakość zamówionych kapsli. Słabsze możliwości produkcyjne. Większa ilość mniejszych zamówień (a co za tym idzie większa liczba producentów kapsli) niż to ma miejsce dzisiaj.

Z punktu widzenia katalogu nie dostrzegam tu żadnej kontrowersji: jest to odmiana. Zwłaszcza że takie przypadki często i gęsto charakteryzują się tym, że nie są zero-jedynkowe. To znaczy że pojawiają się kapsle z nadrukiem cienkim, grubym, grubszym, cieniusienkim, grubawym, grubawszym...
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

Awatar użytkownika
chinet

#5 Post autor: chinet »

Ja bym tego nawet odmianą nie nazwał...
Jestem trollem :mad:

Awatar użytkownika
yoreck
Kontaktowanie:

#6 Post autor: yoreck »

Paweł z tego co pamiętam to usuwałeś ten kapsel z katalogu Sikora ,przy powstawaniu nowego katalogu .
Załączniki
Zrzut ekranu (225).png
www.yoreck.ugu.pl
Ciganen komen Jurken.
吉卜賽人的頭部不公開

pawlosek12
Kontaktowanie:

#7 Post autor: pawlosek12 »

Yureck masz może dostęp do tego katalogu.

ODPOWIEDZ