Kapsle dla przyszłych pokoleń
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Kapsle dla przyszłych pokoleń
Zrobiłem ostatnio kilka "kapsuł czasu". Jest to niewielki pojemnik plastikowy, w którym jest kilkanaście, czy kilkadziesiąt kapsli. Trochę masówki, trochę kapsli z małych browarów i trochę niepiwnych, czasem trochę zagranicy. Nic co dzisiaj miałoby jakąś wartość. Do tego krótki list, aby znalazca nie wyrzucał kapsli, a poszukał jakiegoś kolekcjonera. Umieściłem "kapsuły" w miejscach, o których wiem, że przez najbliższe kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat nie będą ruszane. Jedną kapsułę przy okazji remontu pokoju mojego syna umieściłem za ścianą z karton-gipsu. Drugą w podmurówce ogrodzenia. Trzecią w piwnicy pewnej warszawskiej knajpy, gdzie robiłem mały remoncik, też za karton-gipsem. Do tego kilka kapsli w małych grupkach owiniętych w folię i zamurowanych w ścianie lub posadzce. Do tego pomysłu natchnęło mnie znalezienie w tej właśnie knajpie kapsla z Wyszkowa. Niech ktoś w przyszłości będzie miał tyle radochy ile miałem ja po znalezieniu tego kapsla.
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
Podobny pomysł wraz z bratem zrobiłem 10 lat temu, gdy to w kilku miejscach zakopaliśmy starsze banknoty monety i trochę historii o nas. Wszystko tak zapakowane ze warunki pogodowe nie mają wpływu na to. A kapsli jeszcze nie ukrywałem:)
ps. w mojej piwnicy nic nie ukryłeś

ps. w mojej piwnicy nic nie ukryłeś

Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. 
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com
Re: Kapsle dla przyszłych pokoleń
Potrzebny mi adresP-Oset pisze:Zrobiłem ostatnio kilka "kapsuł czasu". Jest to niewielki pojemnik plastikowy, w którym jest kilkanaście, czy kilkadziesiąt kapsli. Trochę masówki, trochę kapsli z małych browarów i trochę niepiwnych, czasem trochę zagranicy. Nic co dzisiaj miałoby jakąś wartość. Do tego krótki list, aby znalazca nie wyrzucał kapsli, a poszukał jakiegoś kolekcjonera. Umieściłem "kapsuły" w miejscach, o których wiem, że przez najbliższe kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat nie będą ruszane. Jedną kapsułę przy okazji remontu pokoju mojego syna umieściłem za ścianą z karton-gipsu. Drugą w podmurówce ogrodzenia. Trzecią w piwnicy pewnej warszawskiej knajpy, gdzie robiłem mały remoncik, też za karton-gipsem. Do tego kilka kapsli w małych grupkach owiniętych w folię i zamurowanych w ścianie lub posadzce. Do tego pomysłu natchnęło mnie znalezienie w tej właśnie knajpie kapsla z Wyszkowa. Niech ktoś w przyszłości będzie miał tyle radochy ile miałem ja po znalezieniu tego kapsla.

- peterklasinski
Heh zapewne ktoś znajdzie te kapsle przy następnych remontach, bo jak napisałeś wszytkie umieściłeś gdzieś za tynkiem, ścianą, gipsem.
P-Oset ja radziłbym zrobić jeszcze jakąś mapę z zagadkami, tak jak często widzimy w filmach o piratach.

P-Oset ja radziłbym zrobić jeszcze jakąś mapę z zagadkami, tak jak często widzimy w filmach o piratach.

Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Umieściłem je w takich miejscach, bo zależało mi, żeby zostały znalezione za wiele lat, kiedy ich wartość znacznie wzrośnie. Bo na razie to żaden z tych kapsli nie jest wart więcej niż 30gr, a masówka to nawet tego nie.lendoo pisze:Heh zapewne ktoś znajdzie te kapsle przy następnych remontach, bo jak napisałeś wszytkie umieściłeś gdzieś za tynkiem, ścianą, gipsem.![]()
Żadnej mapy z zagadkami nie będzie, bo nie chcę, żeby moim dzieciom czy wnukom ktoś rozwalał ściany, albo podmurówkę z kamienia przy której bardzo się napociłem. Ale zerwać glazurę w knajpie - czemu nie? Będą chcieli, żeby im te dziury załatać i znów wpadnie parę złotych.lendoo pisze:P-Oset ja radziłbym zrobić jeszcze jakąś mapę z zagadkami, tak jak często widzimy w filmach o piratach.

- zgrredek
- Kontaktowanie:
Miejsce spoczynku mojej ostatniej kapsuły - między słupkiem, a dużym jasnym kamieniem. Jest tam kilkanaście kapsli. Najciekawsze to chyba dwa kapsle z Czarnkowa. O ile pamiętam to jeszcze Ciechanów, Okuniew.... Reszta to pewnie masówka. Nie pamiętam. Niestety nie prowadzę ewidencji co zostawiam w środku.
- Załączniki
-
- murek.jpg
- (165.76 KiB) Pobrany 53 razy
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Paweł, bardzo fajny pomysł z tymi kapsułami. Adres naszego forum podawaj w zostawionym liście. Myślę, że Danio jeszcze co najmniej z 50 lat tu zabawi to przypilnuje tematuP-Oset pisze:Miejsce spoczynku mojej ostatniej kapsuły - między słupkiem, a dużym jasnym kamieniem. Jest tam kilkanaście kapsli.

Ostatnio zmieniony 19 września 2007, 12:52 przez mr-perez, łącznie zmieniany 1 raz.
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
To jak wiewiórkaPaweł pisze:Dziwna sprawa, kiedy ja zawsze zakopywałem różne rzeczy kiedy byłem mały, nawet mimo sporządzenia superdokładnej mapy nigdy później nie udawało mi się tego znaleźć

https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich
Przypomnij sobie, gdzie mniej więcej zakopywałeś. Moze wrzuciłeś tam jakieś stare warszawskie kapsle znalezione na podwórku.Paweł pisze:Dziwna sprawa, kiedy ja zawsze zakopywałem różne rzeczy kiedy byłem mały, nawet mimo sporządzenia superdokładnej mapy nigdy później nie udawało mi się tego znaleźć

P-Oset, bardzo fajny pomysł. Sam tak kiedys zrobiłem ,wprawdzie nieco nieświadomie. Przy otwieraniu butelki o drugą butelkę wpadł mi gdzieś za półkę w spiżarni kapsel od Ciechana. Stwierdziłem, że nie będe się silił na szukanie go, w końcu to dla mnie masówka. Obiecałem sobie, że o nim zapomnę i za kilkadziesiąt lat będe miał fajną niespodziankę, jak go przy jakimś remoncie znajdę. Niesety. Pamietam cały czas o nim ,więc z niespodzianki nici.

Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

- zgrredek
- Kontaktowanie:
Ostatnią kapsułę "zamurowałem" w ściance z karton-gipsu w restauracji na warszawskiej Starówce. W kapsule kapsle polskie, głównie polskie z mniejszych browarów. Dołożyłem kartkę z adresem tej strony, jak ktoś znajdzie, może da tu znać. Ale to z pewnością nieprędko. Poprzedni remont tej knajpy był zrobiony 9 lat temu, więc na pewno minie kilka lat zanim ktoś sie zgłosi.